10:49:00 AM

AMALAN SUNNAH RASULULLAH PADA HARI RAYA

by , in
Assalammualaikum..

Sekarang ni masing2 mesti dah berada di kampung. Ida hanya di sini sahaja. Beraya di Kemaman, kg suami kat sini je.Nak blik kg Ida kat Kedah, jauh sangat..mungkin selepas raya baru blik sana. Yelah suami Ida tiap2 bulan dah kena offshore, cuti paling lama pun 1 minggu tapi lum ada masa nak cuti, Orang asyik telefon suruh naik keje..xpelah, rezeki tahun ni..Di sini Ida nak share sedikit amalan sunnah Rasullullah pada Hari Raya yang Ida amik dalam majalah Mingguna Wanita

AMALAN SUNNAH RASULLULLAH PADA HARI RAYA

  • Mandi sunat hari raya sebelum mengerjakan solat hari raya. Mandi yang disunahkan oleh Rasulullah S.A.W adalah pada hari Jumaat, hari Arafah, Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha.
  • Memakai pakaian baru. Memakai baju baru itu mestilah dengan penuh penghayatan bukan sekadar ingin menunjuk-nunjuk baju baru, cantik dan sedondon. Lakukan dengan penuh kesedaran betapa banyaknya nikmat yang Allah kurniakan kepada kita pada hari mulia itu.
  • Makan dulu sebelum pergi solat sunat Hari Raya.
  • Memperbanyakkan takbir.
  • Saling bermaaf-maafan. Jangan ada rasa dan ego untuk meminta maaf dan hanya mengharapkan orang lain sahaja yang meminta maaf dengan kita. Begitu juga janganlah keras hati atau sombong untuk memberikan kemaafan kepada mereka yang yang memohon. Setiap orang pasti ada melakukan kesilapan dalam hidup termasuk diri kita sendiri.
  • Mengucapkan selamat dan mendoakan kebaikan antara satu sama lain.
  • Memakai pakaian terbaik yang dimiliki. Walaupun demikian, perlulah mengikut kemampuan dan tiada pembaziran dibenarkan. Tidak dibenarkan untuk menghina pakaian orang lain yang kurang indah dan mahal. (kecuali pakaian seksi dan tidak menutup aurat memang di haramkan di dalam Islam)
  • Berziarah dan merapatkan hubungan baik (ukhuwah) sesama Muslim. Seperti mengikut apa yang telah Rasulullah S.A.W pernah bersabda, barang siapa yang suka untuk diperluaskan baginya rezekinya, dan ditangguhkan (dipanjangkan) umurnya, maka hendaklah dia menyambung (mengukuh) hubungan persaudaraannya. 
(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim) 

Mari sama2 kita amalkan..
6:46:00 AM

TESTIMONI VITAMIN C SHAKLEE

by , in
Assalammualaikum..

Mana nak dapat Vitamin C terbaik? 


Penemuan setakat hari ni hanya di Shaklee..Sustained Release VitaC Plus 500mg yg dpt melepaskan 100mg vitaC setiap jam selama 5jam secara berterusan..
Sebotol 180biji utk 6bulan, jimat giller!! berbaloi-baloi dgn harga xsampai seratus pun..

Apa yang membezakan Vitamin C jenama Shaklee dgn yang lain2?

Shaklee Sustained Release Vita-C 500mg berupaya memberikan perlindungan berkekalan, jam demi jam dengan menggunakan sistem perlepasan berkekalannya.

Vitamin C Shaklee didatangkan bersama-sama dengan bioflavonoid iaitu bahan penting yang akan membantu penyerapan vitamin C dengan lebih baik. Ini berbeza dengan vitamin C jenama lain yang berada di pasaran.

Sustained Release Vita-C Plus mengandungi:
• Kandungan Vitamin C yang tinggi iaitu 1 biji Vitamin C menyamai 7 setengah biji oren.
• Sistem perlepasan berkekalan dalam menyalurkan Vitamin C yang menyamai kandungan satu setengah biji buah oren untuk setiap jam selama lima jam.
• Formulasi yang membantu mengekalkan pertahanan antioksida secara semulajadi, kekuatan sel, kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan salur darah.
• Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan

Jom kita tengok testimoni pengguna Vitamin C Shaklee







Best kan? Dah murah jimat plak tu..malah berkesan

Nak order? sila klik


SEBARANG PERTANYAAN DAN PESANAN BOLEH HUBUNGI SAYA:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
SMS/WHATSAPP 0174636210
EMAIL: Aqidgirl_88@yahoo.com
7:55:00 AM

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

by , in
Assalammualaikum...

Tinggal beberapa hari lagi kita akan menyambut bulan Syawal. Pada saat ni mungkin ada di kalangan kita yang bersedih sebab tak dapat beraya dengan orang tersayang. Actually Ida terkedu semalam. Salah seorang pekerja kontrak di tempat kje suami meninggal semasa sedang berkerja. Mesin flange hyrotest meletop kena dada arwah dan terpelanting sepanjang 8 meter..Masa suami bagitahu die mntk doakan arwah, tak sampai sejam selepas itu, dah meninggal. Takde harapan sbb ada pendarahan kat dada,jantung,hati..Yang Ida sedih sangat, isteri arwah sedang saraf mengandung anak kedua diorang. Terfikir sejenak, bagaimana keadaan si isteri lebih2 lagi dah nak dekat raya ni..Al-Fatihah untuk arwah dan takziah utk keluarga..amin..


So berkesempatan ni, Ida nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN..maaf kalau ada salah silap kata2 or ada entry yang menyakitkan hati. Ida masih baru dalam bidang blogging ni..penulisan pun macam budak2, hahahha..Dulu Ida pernah buat blog personal, time tu tak terfikir pun yang ada akan baca sbb Ida tulis suka2 je..blog tu dah lama delete.Semenjak join Shaklee, Ida start balik buat blog. Alhamdullilah, baru Ida tahu nak mantapkan blog kita kena la saling ziarah-menziarahi..heheh.macam hari raya juga.Nasib baik la, Ida bukan Doreamon. Kalau tidak boleh je masuk dalam laptop ni melawat blog korang.hahahha..

Okeh ni saja. Insyaallah akan datang, Ida plak akan bagi kad raya kt korang.Memandangkan Ida pun first time dapat kad raya dari blogger comel cute Syira Lokman.heheh..

Bagi yang belum follow Ida, jemput2 la..insyaallah ada masa terluang Ida akan follow korang balik.Biasa la bila depan laptop ni anak nak mengacau je..kejap2 je nak belek blog pun.

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN
8:20:00 AM

MASALAH TALI PUSAT LILIT JANIN

by , in
Assalammualaikum..

Mungkin ada pernah dgr psal tajuk entry Ida kali ni..Ida pernah trbaca dalam satu blog, si ibu mengandungkan sehingga 9 bulan tapi akhirnya redha anak yang dikandungnya meninggal disebabkan tali pusat tersimpul. Begitu perit ibu tu, bersalin normal tapi anak yang sudah mati dalam kandungan..Sedih sangat Ida baca cerita beliau..tak dapat bayangkan perasaaan beliau. Anak tu menanti anda di syurga..amin

FAKTA TALI PUSAT DAN SELINDUK
  • Tali pusat umumnya memiliki panjang lebih kurang 60sm. Tapi ada juga yang hanya memiliki tali pusat sepanjang 125sm.
  • Tali pusat mengandungi 3 pembuluh darah iaitu 2 pembuluh darah arteri dan 1 pembuluh darah vena.
  • Tali pusat merupakan sumber sel induk. Di sinilah asal sel darah dalam sistem pertahanan tubuh. Sel induk ini dikatakan sangat penting utk kehidupan  ( dpt menyembuhkan penyakit yg disebabkan sel tidak dpt berfungi dgn baik seperti kanser. Keadaan ini mneyebabkan ramai yg menyimpan sel induk dlm bank darah tali pusat )

Mengapa tali pusat boleh melilit bayi?

Pada usia kehamilan sebelum 8 bulan,umunya bayi belum memasuki bahagian pinggul.Masa itu ukuran bayi biasa masik kecil dan jumlah air ketuban banyak sehingga berkemungkinan bayi terlilit tali pusat. Bagi kehamilan kembar pula, air ketuban lebih banyak dan kemungkinan bayi terlilit tali pusat lebih besar. Malah tali pusat yang panjang juga boleh melilit bayi. Panjang tali pusat bayi rata-rata 50 sampai 60 cm. Namun tiap bayi mempunyai panjang tali pusat berbeza-beza. Dikatakan panjang jika melebihi 100 cm dan dikatakan pendek jika panjangnya kurang dari 30 cm.

Tanda-Tanda Bayi Terlilit Tali Pusat

Menurut Dr. Nining Haniyanti, SpOG, ada beberapa tanda yang menunjukkan bayi terlilit tali pusat iaitu :


• Pada bayi dengan usia kehamilan lebih dari 34 minggu, namun bahagian terendah janin (kepala ) belum memasuki pintu atas pinggul berkemungkinan adanya lilitan tali pusat.

• Pada janin letak songsang atau lintang yang menetap meskipun telah dilakukan usaha untuk memutar janin (Versi luar/knee chest position) malah berkemungkinan.

• Dalam kehamilan dengan pemeriksaan USG khususnya color doppler dan USG 3 dimensi dapat dipastikan adanya lilitan tali pusat.

• Dalam proses persalinan pada bayi dengan lilitan tali pusat yang erat, umumnya dapat dijumpai dengan tanda penurunan detik jantung janin di bawah normal, terutama pada saat kontraksi rahim.

Dengan bantuan alat CTG (kardiotokografi) yang sering digunakan untuk memonitoring janin dalam persalinan, menunjukkan gambaran penurunan detak jantung janin yang terjadi bersamaan dengan timbulnya kontraksi rahim.

Bagaimana cara mengatasinya?

Jika bayi terlilit tali pusat, maka harus segera diambil keputusan yang tepat untuk melanjutkan proses persalinan iaitu dengan memberikan oksigen pada ibu dalam posisi mengiring. Namun, bila persalinan masih belum tiba dan detik jantung janin semakin lambat (bradikardia), persalinan harus segera diakhiri dengan tindakan operation Ceasar

Sebenarnya bantuan USG menurut Dr.Nining, hanya dapat melihat adanya gambaran tali pusat di sekitar leher. Namun, tidak dapat dipastikan sepenuhnya bahawa tali pusat tersebut melilit leher janin atau tidak. Apatah lagi untuk menilai erat atau tidaknya lilitan. “Dapat saja tali pusat tersebut hanya berjalan di samping leher bayi. Namun, dengan USG berwarna (collor dopper) atau USG 3 dimensi, kita dapat lebih memastikan tali pusat tersebut melilit atau tidak di leher janin, serta menilai erat tidaknya lilitan tersebut,” tegasnya.
8:08:00 AM

SET BAJET SHAKLEE UNTUK IBU HAMIL

by , in
Assalammualaikum..

Tahun ni Ramadhan rasa sekejap je..tup-tup lagi seminggu kita dah nak raya,,mudah-mudahan kita semua mendapat keberkatan di bulan yang mulia ni..

Alhamdullilah ramai kawan2 Ida akan mendirikan rumahtangga tak lama lagi..malah ada yang sekarang di dalam fasa KEHAMILAN..hehehhe..masing2 alhamdullilah rezeki di bulan Ramadhan ni..

Hari ni Ida nak share SET BAJET UNTUK IBU HAMIL..Shaklee menyediakan supplement untuk ibu hamil yang membantu memastikan ibu hamil ini sentiasa sihat dan cergas sepanjang tempoh kehamilan mereka. Dan mmg terbukti set hamil ini mmg betul2 membantu dan berkesan kepada ibu hamil..

Ramai yang cakap Shaklee ni MAHAL..sebenarnya tidak!! tak de la kejam sangat nak suruh amik fullset. Boleh je ikut pada bajet korang. If mahal sekalipun setandingla dengan kualiti dan penjimatan die..sebab apa Ida cakap cmtu?

Contonhya korang amik Vitamin C shaklee..ibu hamil pun bgus amik sebab vitamin c Membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, berperanan dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat. Ia juga membantu dalam penghadaman zat disamping Vitamin C dapat meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh.Harga die sebotol rm92.50 ada 180 biji tahan selama 6 bulan. JIMAT KAN?


SET BAJET SHAKLEE IBU HAMIL


1. Vitalea - Multivitamin yang terbaik dengan zat besi dan jauh lebih baik dari Obimin. Ia membantu dalam pembentukkan sel-sel darah. Ia juga membantu melengkapkan kekurangan nutrient ibu mengandung yang banyak diserap oleh bayi. Ibu-ibu yang mengambil vitalea,tidak perlu lagi mengambil obimin okay..

2. B-complex - Mengandungi sebanyak 8 kumpulan vitamin B termasuklah asid folic. Asid folic dan B12 membantu pembentukan sel-sel darah merah di dalam badan. Jumlah asid folic yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan pada bayi. Ia juga membantu ibu mengandung untuk lebih bertenaga dan mengurangkan tekanan perasaan ketika mengandung.


Jika ada bajet lebih skit, boleh tambah yang lain:

Energizing Soy Protein ( HOT SELLING!!! )
Ia adalah minuman protein yang mengandungi banyak kelebihan kepada ibu dan anak yang dikandung. Ia penting untuk membina dan memperbaharui sel-sel tisu dan hormon dalam tubuh. Ia penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. DisampingMEMBERI TENAGA pada ibu, ESP mampu mencantikkan kulit bayi dalam kandungan dan ibu mengandung itu sendiri.

Vitamin C 

Membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, berperanan dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat. Ia juga membantu dalam penghadaman zat disamping Vitamin C dapat meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh.

Ostematrix
Ibu mengandung memerlukan 1000-1300mg kalsium sehari. Ini adalah kerana bayi akan mula mengambil kalsium ibu dengan lebih banyak bermula trimester kedua. Ostematrix mengandungi bukan sahaja kalsium malah MAGNESIUM dan VITAMIN D..Vitamin D meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus untuk menguatkan tulang dan kerangka. Pengambilan OSTEMATRIX juga untuk menguatkan dan pembentukan tulang dan gigi bayi yang sihat. Pengambilannya juga boleh mengurangkan sakit pinggang , sakit belakang , kebas-kebas atau cramp.

Omega Guard ( ambil bila trismester 2 )
Omega Guard mengandungi 1000mg asid lemak Omega 3 yang termasuk di dalamnya DHA dan EPA yang mana ia bolehmenggalakkan perkembangan otak, sistem saraf dan fungsi mata bayi


Nak order SET BAJET IBU HAMIL? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
( YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR )
sms/whatsapp 0174636210
Email: Aqidgirl_88@yahoo.com


11:13:00 PM

"Simple 3R Giveaway By Iezwa Razk"

by , in

Simple 3R Giveaway By Iezwa Razk

[KLIK BANNER UNTUK JOIN]

HADIAH-HADIAH AWESOME :-
TOPUP RM 5 - 6 PEMENANG
TOPUP RM 10 - 2 PEMENANG
PASHMINA - 3 PEMENANG
**Hadiah akan ditambah sekiranya penyertaan melebihi 100 peserta**

Tarikh Tamat :- 01.08.2014
6:39:00 AM

KHASIAT VIVIX SHAKLEE : 1001 KEBAIKAN

by , in
Assalammualaikum..

Alhamdullilah tinggal lagi seminggu lagi kita akan menyambut bulan Syawal dan lebih kurang seminggu juga akan tamatnya promosi Vivix beli 6 percuma 1 ni..

Ramai yang dah tengok testimoni2 pengguna Vivix ni.masih belum terlambat untuk korang amik peluang ni untuk beli 1 botol vivix untuk orang tersayang malah untuk diri sendiri..boleh awet muda tau!!

Vivix adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol.

Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Vivix cukup bagus untuk memperbaiki sel, menghapuskan radikal bebas dan memperbaiki DNA.

Memperbaiki DNA.
Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.Vivix sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi,
bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal.

Memperbaiki tenaga sel.
Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel.
Vivix membantu menguatkan sel tubuh.

Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi.
Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan pun makin pudar.
Vivix membantu mengembalikan keremajaan.



Vivix telah terbukti menyelesaikan masalah penyakit2 serius, antaranya :
• Diabetes
• Kolestrol tinggi
• Penyakit Kardiovaskular (Jantung)
• Tekanan Darah Tinggi
• Alzheimer atau nyanyuk
• Arthritis, Osteoporosis, Masalah sendi dan tulang
• Gout
• Letih
• Metabolisme badan RENDAH (antara sebab sukar turun berat badan)
• Masalah kulit dan bintik penuaan (kedut)
• Kanser dan tumor
• Katarak dan masalah mata
• Masalah saraf
• Lemah imun tahan daya badan - lambat sembuh

Di Shaklee, satu produk yang berjaya mencetuskan revolusi terbaru iaitu anti penuaan selular VIVIX adalah jawapan untuk masalah-masalah di atas.

Di kala usia meningkat ini, pengambilan pelbagai jenis ubat atau vitamin menjadi sangat sukar.TETAPI, anda hanya perlukan 1 SUDU TEH VIVIX sahaja sehari. Mudah sahaja kan.

Kandungan VIVIX adalah 10 kali ganda lebih kuat daripada resveratrol dalam memperlahankan pembentukan Protein AGE.


Menarik kan? Jadi apa lagi. Jom sama2 jadi sihat dan awet muda!!

Nak order? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya :

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email: Aqidgirl_88@yahoo.com
1:23:00 PM

Mini Giveaway #27

by , in


klik pd banner

Mini Giveaway #27 ni khas untuk anak2 yang berumur 0 hingga 12 tahun je yer(Selagi tak masuk sekolah menengah, selagi tu boleh turut serta)... Saya nak bagi DUIT RAYA RM5 SEORANG... ALISHA & AQILAH AKAN MENCARI 20 NAMA YER.. Syarat2..

Sila bagi nama anak2 soleh or solehah yang berumur dari 0 hingga 12 tahun.. 

P/S : ANAK SENDIRI BOLEH BAGI SEMUA NAMA SELAGI TAK MELEBIHI UMUR 12 TAHUN TAPI JIKA BUKAN ANAK SENDIRI, HANYA BOLEH BAGI 1 JE NAMA...


1. PADA YANG TAKDA ANAK OR BELUM KAHWIN : 

BOLEH BAGI 1 NAMA ANAK SAUDARA, NAMA ADIK, NAMA CUCU PUN BOLEH JE..... PADA YANG TAKDA ANAK SENDIRI TAPI TENGAH MENGANDUNG : BOLEH BAGI NAMA SENDIRI YER TAPI DUIT TU BAGI DEKAT ANAK BILA DAH LAHIR NANTI... 

2. PADA YANG ADA ANAK SENDIRI: 

CONTOH, KALAU U ALL ADA 5 ORANG ANAK YANG UMUR 12 TAHUN KE BAWAH, KELIMA-LIMA ORANG ANAK U ALL TU BOLEH JOIN YER...

3. Mini Giveaway #27 ni akan berlangsung dari 18/07/2014 hingga pukul 12 tengah malam 20/07/2014 sahaja 

4. 21/07/2014 senarai nama akan dikeluarkan.. 

5. 22/07/2014 saya akan umumkan pemenang...  Sila alert sebab jika lambat bagi no akaun, saya akan pilih pemenang yang baru... selewat2nya pukul 12 tengah malam 22/07/2014

6. Pastikan u all or family ada akaun MAYBANK yer.. senang saya nak bank in

1:18:00 PM

Segmen Kad Raya 2014 Mialiana.com

by , in

Segmen Kad Raya 2014 Mialiana.com bermula pada hari ini sahaja, 19 Julai 2014, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Kad Raya 2014 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

20 blogger yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan akan menerima kad raya dari Mia Liana. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 20 Julai 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...
10:00:00 AM

RAHSIA TAHI LALAT

by , in
Assalammualaikum...

Saja mencari artikel mengenai tahi lalat sebb terpandang tanda lahir Aqil cam tahi lalat..so ida saja2 la cari rahsia tahi lalat ni..jom kita tengok..

Ini sekadar pengetahuan je..jangan percaya sangat k..

RAHSIA TAHI LALAT

Bahagian Badan & Firasat
Bibir atas kanan - Banyak rezeki, pandai 
Bibir atas kiri - Ramai kawan, baik hati
Bibir bawah kanan - Disegani orang, ramai yg suka
Bibir bawah kiri - Pandai bicara, tak mudah kalah
Leher kanan - Cerdas, jujur, berani menderita
Leher kiri - Cerdas dlm segala hal dan banyak pengetahuan

Leher di tengah - Tercapai cita-cita

Biji mata kanan - Suka serong dan pembohong

Biji mata kiri - Pembohong tetapi baik hati

Hujung mata kanan - Baik hati, sopan santun, cerdas

Hujung mata kiri - Baik budi, murah rezeki

Punggung kanan - Agak mengalami kesulitan

Punggung kiri - Malas dan suka duduk

Betis kanan - Suka berhibur, boros

Betis kiri - Rajin,tidak suka menganggur

Lutut kanan - Bersikap tidak peduli dan tak mahu berusaha

Lutut kiri - Kurang kuat berusaha

Kepala sebelah kanan - Terkabul cita-cita

Kepala sebelah kiri - Sering menemui kesusahan

Kepala sebelah belakang - Jujur, sabar dan tekun

Kening kanan - Cerdas dan cekap

Kening kiri - Cerdas, sopan santun

Tengah kening - Keras hati, berani segala hal

Hujung mulut kanan - Kecil rezeki, tak mudah kalah

Hujung mulut kiri - Suka berpoya-poya

Ketiak kanan - Dapat menyimpan rahsia

Ketiak kiri - Jujur, banyak yang cinta

Pergelangan kaki kanan - Suka berpergian (keluar rumah)

Pergelangan kaki kiri - Kehendak kuat

Batang hidung - Banyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya

Pada hidung - Banyak rezeki

Dagu bawah kanan - Jujur dan baik hati

Dagu bawah kiri - Bijak sana dan berbudi luhur

Kemaluan kanan atau kiri - Baik, suka senggama

Di kepala kemaluan (lelaki) - Bakal beristeri 2

Tumit kanan- Jujur dan banyak kawan

Tumit kiri - Baik budi

Alis kanan - Suka menolong, baik hati

Alis kiri - Ramai yang suka

Pangkal peha kanan - Kemahuan kuat

Pangkal peha kiri - Suka kerja apa pun

Telapak kaki kanan - Tak mudah mengeluh

Jari kaki kanan - Suka menolong

Jari kaki kiri - Berbudi, suka berbuat baik

Bahu kanan - Cermat dlm membuat keputusan, banyak tanggungan

Bahu kiri - Suka kerja keras, banyak tanggungjawab

Buah dada kanan - Baik hati, pendiam,simpan rahsia

Buah dada kiri - Ramai kawan, setia pada pasangan

Lengan kanan - Setia dan taat pada atasan

Lengan kiri - Menepati janji dan rajin

Pipi kanan - Ramai teman

Tengah-tengah pipi kanan - Ramai yg suka

Tengah-tengah pipi kiri - Ramai teman

Ubun-ubun- Kurang jujur

Pusat - Cerdas, tangkas, tekun

Pusat bahagian kanan - Sejahtera dalam hidup

Pusat bahagian kiri - Beroleh kemliaan

Pinggang kanan - Sayang pada pasangan hidup

Pinggang kiri - Disayang pasangan hidup

Dada kanan - Dapat mengatasi masalah

Dada kiri - Berani, jujur dan sabar

Telapak kaki kanan - Tidak mudah mengeluh

Telapak kaki kiri - Baik budi pekertinya

Siku tangan kanan - Kuat ingin memiliki kekayaan

Siku tangan kiri - Baik hati, suka menolong

Jari tangan kanan - Serba beroleh keuntungan

Jari tangan kiri - Serba baik bekerja

Jari telapak tangan kanan - Banyak rezeki tapi boros

Jari telapak tangan kiri - Banyak rezeki dan cermat

Perut bawah kanan - Banyak rezeki, suka memberi maaf

Perut bawah kiri - Baik hati, tenang hidupnya

Sudut mata kanan dalam - Disayang suami atau isteri

Sudut mata kiri dalam - Tidak mudah dilupakan pasangan

Sudut mata kanan luar - Baik budi, ramai yg cinta

Pelipis kiri - Murah rezeki, dpt jadi kaya

Pelipis kanan - Serba berhasil dalam usaha

Kelopak mata kanan atas - Baik hati, ramah, berjaya

Kelopak mata kiri atas - Baik budi, ramai yg suka

Kelopak mata kanan bawah - Agak malas

Kelopak mata kiri bawah - Agak bodoh, kurang bijaksana
5:29:00 AM

"Segmen Jom Jadi Bloglist Wanie"

by , in
4:14:00 PM

TIPS ATASI MASALAH PUTING TENGGELAM

by , in
Assalammualaikum...

Tajuk ni sensitif skit, tapi hnya utk kaum wanita shj ye..bagi kaum ibu2 yang menyusukan ank..Kebiasaannya masalah puting tenggelam terjadi kepada ibu-ibu muda yang mungkin baru selepas melahirkan anak pertama. Dan Ida sendiri pernah mengalaminya semasa bersalinkan Asyraf..tapi Ida ada cara Ida sendiri la..setiap kai menyusu, Ida akan pam dulu supaya puting keluar..lama2 bila anak dh pndai hisap..dah tak pyh pam..lagipun hisapan anak yang baru lahir memang kuat..alhamdullilah dpt susukan Asyraf sehingga umur 2 tahun.so ibu2 xpayah risau..

Tapi ada juga yang puting nya memang tak boleh keluar,,.macam kak ipar Ida, ntahla samada die tak berusaha or memang takde cara lain. Susu banyak so die kena pam..tapi anak2 die tak sampai 6 bulan pun dah bagi susu formula..terpulang pada die. Hak masing2..

Bagaimana menentukan keadaan puting adalah normal, leper atau tenggelam?

Caranya: Dengan menggunakan ibu jari dan jari telunjuk, picit dengan lembut kawasan areola pada jarak diameter 1 inci daripada puting.

Puting yang normal akan tertonjol apabila dikenakan tekanan pada areola. Tetapi puting leper tidak tertonjol keluar manakala puting tenggelam akan tertarik ke dalam. Lihat Rajah di bawah:



TIPS ATASI MASALAH PUTING TENGGELAM

Lekapan yang betulIbu perlu ingat bahawa lekapan yang betul amat penting dalam menjayakan penyusuan susu ibu sehingga anak berumur 2 tahun. Semasa menyusukan, pastikan areola (kawasan hitam di sekeliling puting) juga masuk ke dalam mulut bayi. Bukan puting sahaja. Oleh itu, setiap kali menyusukan cuba masukkan sebanyak mungkin areola ke dalam mulut bayi. Ya, ianya sesuatu yang bukan mudah tetapi lama-kelamaan bayi akan pandai menyusu.


Picagari khas untuk mengeluarkan puting
Kaedah ini biasanya dilakukan oleh jururawat di hospital. Puting akan ditarik keluar dengan menggunakan picagari khas tersebut. Namun kaedah ini agak menyakitkan.
Kerap pam susu
Apabila kita mengepam susu, puting juga akan keluar sedikit demi sedikit. Makin kerap anda menyusu, makin banyak peratus puting yang keluar.

Gunakan nipple shield
Pakai nipple shield semasa menyusukan anak. Ia akan membentuk puting dan memudahkan anak untuk menghisap susu.

Urutan
Terdapat teknik urutan yang boleh membantu mengeluarkan puting.

Ibu yang mempunyai masalah puting tenggelam boleh cuba tips-tips yang diberikan di atas. Mungkin perjalanan penyusuan anda agak sukar, tapi percayalah! Usaha anda untuk memberikan susu ibu kepada anak sangat besar manfaatnya, baik dari segi kesihatan, psikologi &minda anak anda.
5:31:00 PM

KHASIAT BUAH DELIMA

by , in
Assalammualaikum

Punica granatum atau lebih dikenali sebagai buah delima menjadi pilihan ramai masa kini untuk menjaga kesihatan. Nama lain bagi buah delima ialah pomegranate, rumman, rumien atau rimmon.

Delima berasal dari Iran dan juga didapati di India, Afghanistan dan Syria. Daun delima mempunyai permukaan yang berkilat dan berbentuk oblong berukuran antara tiga hingga tujuh sentimeter (sm) panjang dan 1.3 sm lebar.

Bunga delima berwarna merah terang, ada yang mempunyai bunga oren terang terutama bagi spesies delima katik atau kerdil (dwarft pomergranate) atau nama saintifiknya punica granatum nana.

Buah delima kaya dengan sodium dan mengandungi unsur nutrien seperti riboflavin, tiamin, niasin, vitamin C, kalsium dan fosforus. Kajian dijalankan juga menunjukkan buah delima mengandungi zat protein dan lemak dalam kuantiti sedikit.

Ramai yang sudah mengetahui kandungan dalam buah delima terdapat banyak khasiat dan sangat membantu untuk menjaga kesihatan kita.

Antaranya seperti menjaga jantung dan hati yang sihat, mencegah dan merawat kanser, membakar lemak me­nguatkan sistem pencernaan dan usus, memulihkan sistem hati dan limpa, mencuci buah pinggang dan saluran kencing,menstabilkan hormon wanita, memulihkan penyakit kencing manis, memberi tenaga dan mencantikkan kulit muka.

Dalam bidang perubatan, buah delima dilihat dapat meningkatkan taraf kesihatan. Oleh itu, buah delima diekstrak dan dijadikan produk dalam bentuk sediaan jus, pati, emulsi atau kapsul.

Amalkan makan buah delima ketika anda mengandung, kerana khasiatnya yang bagus untuk ibu dan bayi seperti:

*Membantu mengurangkan alahan ibu mengandung

*Membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu

*Membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan

*Membantu mendapat bayi yang sihat dan kulit yang cantik

*Mencegah rasa mual

Bahkan ia turut dinyatakan dalam agama Islam seperti mana Nabi Muhammad SAW bersabda, “Tidak ada delima yang tidak mempunyai buah dari delima surga di dalamnya” (HR Abu Nu’aim)dan “Buah delima dan kulitnya memperkuat pencernaan di perut.” 


(HR Abu Nu’aim dan Al-Jauzi).

Kajian di seluruh dunia oleh para pengkaji menemui manfaat kesihatan jus delima. Menurut penyelidik, ibu-ibu mengandung yang berisiko melahirkan anak dengan kelahiran pra matang disarankan mengamalkan pengambilan jus buah delima.

Ini dapat mengurangkan risiko bayi dalam kandungan mengalami kecederaan otak yang disebabkan oleh kadar pengaliran oksigen yang rendah di dalam darah. Jus delima menjadi satu sumber bagi asid folik yang diperlukan bagi tumbesaran bayi yang sihat.

Asid folik adalah satu komponen yang diperlukan dalam pembentukan sel darah merah dan DNA. Wanita yang mempunyai paras asid folik yang lebih tinggi semasa awal kehamilan berkemungkinan mempunyai bayi yang sihat.
8:15:00 AM

RAWATAN MASALAH AZOOSPERMIA : SET KESUBURAN SHAKLEE

by , in
Assalammualaikum..

Mungkin tajuk entry ni agak memalukan tapi ni hakikatnya..tak perlu malu jika nak rumahtangga bahagia maksud Ida dengan kehadiran cahaya mata..Siapa taknak anak kan? Tapi apa2 pun kita boleh berusaha dan ikthiar..yang lain kita tawakkal dan berdoa pada-Nya..

Azoospermia adalah keadaan di mana seorang lelaki itu tidak mempunyai sperma. Ia disebabkan oleh gangguan fungsi spermatogenik testis yang langsung tidak boleh mengeluarkan sperma dan keduanya fungsi spermatogenik testis normal tapi saluran sperma tersumbat menyebabkan sperma tak dapat keluar. Ia dipanggil Azoospermia obstruktif.



Ini yang Ida dapat dalam Harian Metro

Sebenarnya, ketiadaan sperma dalam air mani bukan disebabkan salur atau tiub air mani tersumbat, sebaliknya akibat kerosakan buah zakar yang mengeluarkan sperma.

Begitupun, untuk mengenal pasti jika salur air mani tersumbat, isi padu air mani akan berkurangan kepada satu mililiter (ml). Ini petanda bahawa salur sperma tersumbat.

Namun, jika isi padu air mani lebih daripada itu, masalah ketiadaan sperma dalam air mani tidak ada kaitan dengan saluran terbabit.

Ini mungkin disebabkan buah zakar anda rosak atau tidak dapat menghasilkan sperma. Jika kebetulan saiz buah zakar anda melebihi 12ml mengikut ukuran dengan alat pengukur buah zakar seperti ‘Prader’s Okidometer’, doktor boleh melakukan pembedahan kecil untuk mengambil secebis tisu daripada kedua-dua buah zakar anda untuk mengenal pasti jika kilang sperma berfungsi atau sebaliknya.

Jika didapati kilang sperma tidak aktif dan tiada sperma dalam kilang terbabit atau dalam salur dalaman buah zakar, ia menjadi masalah besar kerana anda tidak mungkin dapat menghamilkan pasangan. Untuk itu, anda tiada peluang memiliki cahaya mata.


Malah setahu saya, anda juga tiada peluang mendapat anak melalui proses benih derma atau ‘donor sperm’. Oleh itu, cara terbaik adalah dengan mengambil anak angkat.
Tapi kita boeh ikhtiar dengan Shakle..Insyaallah..

RAWATAN AZOOSPERMIA

Zinc Complex


- Membantu meningkatkan kualiti sperma
- Membantu dalam mengoptimumkan fungsi kelenjar prostat
- Membantu dalam mengurangkan potensi mendapat kanser prostat atau pembesaran prostat
- Meningkatkan paras testosteron untuk kehidupan seksual yang baik
- Mencecah masalah mati pucuk
- Mengelakkan masalah keguguran rambut ( botak )

Vitamin E


- dapat menghasilkan sperma yang lebih banyak
- dapat memperbaiki kualiti dan membantu pergerakan sperma
- meningkatkan paras testosteron di dalam badan

CoqHealth

- meningkatkan kesuburan
- meningkatkan bilangkan sperma

- meningkatkan kelajuan sperma
- mengurangkan peratusan sperma abnormal
- menguatkan fungsi jantung
- mencegah penyumbatan pada saluran darah

Nak order, sila klik di sini


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com
5:45:00 AM

SHOPPING DI ZALORA

by , in
Assalammualaikum...

Masing2 sekarang mesti sibuk dengan persiapan raya kan? Ida..takde persiapan sgt la..sbb nye suami Ida naik offshore, so memang susah nak gerak mana2.Ida bukannya ada lesen kete..tp kalau ada pun xkan nak g sorang2..dgn anak2 kecik lagi..susah..So pilihan Ida? Shopping on9 je lah..

Raya tahun ni, ayah request nak pakai jubah. Nak berasa duit gaji adik Ida ( seorang OKU slow learner yang berkerja di hotel kat Terengganu ). Hotel adik Ida berkerja memang amik budak2 OKU berkerja di sama..Alhamdullilah adik Ida pandai jaga diri, kecuali duit..selalu duit hilang..thatway duit gaji die Ida akan transfer ke acc Ida setiap kali gaji masuk..Die nak, Ida akan transfer kt die..

So Ida la yang akan tolong belikan jubah kat ayah, alang2 Ida dan adik kongsi duit belikan sekali untuk baju raya mak dan adik di sana..Jubah semua Ida cari kat bandar Kemaman je..itupun mintak adik ipar bawa. Ida g beli barang, die dok dalam kete jaga anak sekejap..cepat skit keje..Cari baju adik Ida yang takde saiz plak..malas nak keluar 2,3 kali..so Ida decide cari kat Zalora je..

Alhamdullilah dapat juga baju yang comel untuk adik Ida kat sana..simple but cute


Apa yang best nye..Ida order pagi Isnin, tengok2 hari Selasa dah sampai...cepat kan? Ida terfikir juga gdex datang hantar barang sebab selalunya gdex hantar barang supplement Shaklee je kat Ida. Tak terfikir langsung yang barang dari Zalora yang sampai..

Wah memang puas hati la. Terkejut Ida, cepat nya barang sampai..Yang bestnye, Ida dapat vouncher lagi, tak tahu lagi nak shopping pe..Zalora ada sertakan sekali slip pos laju if baju ni tak muat untuk di tukar semula..bagus kan? Tapi nasib baik adik Ida muat...harga die pun berpatutan rm99 ( murah kan ). Penghantaran percuma bagi pembelian rm75 ke atas..

So bagi yang dah takde idea nak beli barang, boleh la jenguk2 kat Zalora...pasti ada!!..

SELAMAT BERSHOPPING!!
11:18:00 AM

TIPS MENDERMA DARAH : SYARAT MENDERMA

by , in
Assalammualaikum..

Mybe ramai yang dah derma darah. Ida lum pernah lagi derma darah sbb xcukup syarat       ( berat tak cukup ), Setakat derma dala tiub masa pregnant pernah la..hehehe,,

Darah yang diambil ini pula adalah jenis darah utuh (whole blood) yang daripadanya diperoleh pula sel darah merah, plasma, platelet, cryoprecipitate dan cryosupernatant. Darah jenis AB+, AB-, A+, A-, B+, B-, O + dan O pula diperlukan saban hari bagi menyelamatkan nyawa, sama ada untuk pembedahan, mangsa kemalangan atau untuk merawat pesakit leukemia, barah, penyakit jantung, penyakit hati dan hemophilia. Malah, seorang penderma boleh menyelamatkan sehingga tiga nyawa. 



Syarat-syarat menderma darah
1) Sihat tubuh badan pada hari pendermaan.


2) Berumur di antara 18-60 tahun.

  • Bagi yang berumur 17 tahun, perlu mendapatkan kebenaran bertulis daripada ibubapa atau penjaga
  • Bagi yang berumur 61-65 tahun, perlu mendapatkan kelulusan bertulis daripada doktor mengenai tahap kesihatan badan.
3) Berat badan melebihi 45 kg.

4) Tidur melebihi 5 jam pada malam sebelum hari pendermaan.

5) Tiada masalah kesihatan.

6) Tidak mengambil sebarang ubat-ubatan
  • Tidak mengambil antibiotik dalam tempoh 7 hari sebelum hari pendermaan
  • Sila rujuk pegawai perubatan bertugas untuk ubat-ubatan lain.
7) Telah mengambil makanan sebelum menderma darah (tidak berpuasa)

8) Tidak terlibat di dalam sebarang kegiatan berisiko tinggi seperti berikut:
  • Hubungan jenis sesama jantina (homoseksual)
  • Hubungan jenis dengan kedua-dua jantina (biseksual)
  • Hubungan jenis dengan pekerja seks komersial / pelacur
  • Bertukar-tukar pasangan hubungan jenis
  • Mengambil dadah secara suntikan
  • Menjadi pasangan hubungan jenis kepada mana-mana golongan di atas.
9) Pendermaan terakhir sekurang-kurangnya 3 bulan untuk penderma darah penuh (whole blood), dan 2 minggu untuk penderma aferesis.

10) Untuk penderma wanita:

  • Tidak mengandung
  • Tidak datang haid
  • Tidak menyusukan anak.
11) Jangan menderma darah jika anda:

  • Pernah tinggal di United Kingdom (England, Northern Ireland, Scotland, Wales, Isle of Man atau Channel Island) atau Republik Ireland dari tahun 1980 hingga 1996 untuk tempoh 6 bulan atau lebih
  • Pernah tinggal di benua Eropah dari tahun 1980 hingga sekarang untuk tempoh 6 bulan atau lebih.

Tips menderma darah

Sebelum Menderma:

  • Sila makan minimal 3 jam sebelum menderma darah.
  • Sila elakkan diri daripada merokok pada hari sebelum menderma.
  • Anda tidak akan memenuhi syarat untuk menderma darah jika anda mengambil alkohol 48 jam sebelum menderma.
Faedah derma darah

* Menangani ancaman kanser
Menderma darah membantu mengurangkan risiko kanser. Pusat Miller-Keystone Darah, mendapati pendermaan darah yang konsisten, dikaitkan dengan risiko rendah untuk mendapat kanser, termasuk hati, paruparu, kolon, perut, dan tekak. Tahap risiko semakin menurun dengan kekerapan pendermaan darah dilakukan penderma. Kaitan antara risiko kanser yang lebih rendah dan menderma darah juga mungkin berpunca daripada pengurangan tekanan oksidatif. Perlu diketahui, sebatian radikal bebas boleh merosakkan DNA dan kerosakan bahan genetik menjadi punca kepada ancaman semua jenis kanser.

* Meningkatkan pengeluaran sel darah merah baru
Apabila darah `dikeluar' dari badan penderma, sel tertentu dalam darah akan menurun. Sebagai menampung kekurangan darah tadi, sel baru akan dihasilkan oleh tulang sum sum. Rangsangan itu menyebabkan darah baru yang dihasilkan, lebih segar.

* Membantu melawan hemochromitosis
Hemochromitosis sejenis gangguan genetik, dikenali juga sebagai gangguan zat besi sarat, yang mana besi terkumpul dalam tisu badan lantaran metabolisme besi tidak sempurna. Keadaan ini boleh membawa kepada kerosakan organ.

* Membakar kalori
Individu boleh melakukan `diet' atau kekal sihat dengan kerap menderma darah. Satu pain darah, iaitu kira-kira 450 milimeter, apabila didermakan membakar sebanyak 650 kalori dalam badan penderma.

* Warga emas rasa lebih bertenaga
Ramai warga emas melalui pendermaan darah dan menjadikan badan berasa lebih selesa. Walaupun tidak dibuktikan secara jelas, tetapi ia antara sebab kenapa warga emas kini semakin kerap menderma darah.

* Tingkat tahap kesihatan.
Kajian awal dari Jerman mencadangkan individu obes boleh meningkatkan tahap kesihatan mereka dengan menderma darah. Kajian itu mendapati orang gemuk dengan sindrom metabolik, mengalami penurunan tekanan darah, bersama-sama dengan perubahan lain yang dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit jantung. Sindrom metabolik adalah koleksi gejala yang dikaitkan dengan penyakit jantung, termasuk gula dalam darah tinggi, tekanan darah tinggi, dan tahap rendah kolesterol `baik'. Sindrom ini dikaitkan dengan peningkatan risiko strok, penyakit arteri koronari dan diabetes Jenis 2. Rawatan utama adalah untuk pengurangan berat badan.

"Kebaikan menderma darah itu memungkinkan doktor mengesyorkan individu obesiti melakukan amalan itu bagi menurunkan tekanan darah dan risiko sakit jantung," kata penyelidik Pusat Perubatan Universiti Berlin, Dr Andreas Michalsen Charite.

* Ujian asas darah

Selain semua faedah penderma, ujian darah dilakukan sebelum menderma darah membantu orang ramai mengenal pasti mengalami penyakit seperti Hepatitis B, Hepatitis C, HIV, sifilis dan malaria. Penderma segera dimaklumkan jika mana-mana ujian ini didapati positif.
10:42:00 AM

TIPS ELAK MARAH PADA ANAK

by , in
Assalammualaikum..

Dah beberapa hari Ida xde idea nak update blog..mybe sebab berpuasa tambah dgn cuaca panas lgi..mula la darah nak naik ble ank buat perangai..suami plak xde.ble dh marah,menangis la Ida semahu-mahunya..menyesal mrh budak yg xthu pe2..apakah daya..Ida pun mnusia biasa. Ada satu ayat Ida jumpe dalam facebook.

Perempuan kekuatannya ialah kesabaran, jika kesabaran dia hilang, pasti dia akan marah, jika marah dia pendam, pasti dia akan menangis..

Memang betul,,Ida bila pendam mula la akan menangis.Tambah Ida memang susah nak luahkan perasaan tapi bila luah...hbs la..So Ida share skit tips utk elakkan marah.



Tips untuk mengurangkan rasa marah pada si anak

* Sebelum memarahi anak fikirkan jika anda dimarahi sedemikian. Walau apapun kesalahannya, pasti anda juga tidak mahu dimarahi.

* Beri kesedaran kepada anak, bukannya sentiasa marah pada mereka. Fikirkan juga cara untuk membuatkan mereka faham apa yang dilakukan itu salah dan tidak perlu diulang.

* Fahami si anak kerana mereka bukan robot yang hanya menurut arahan. Mereka juga ada kehendak, keinginan serta pemikiran sendiri.

Fahami bahasa anak dengan bertanya secara lemah lembut. Pandang muka dan tatap matanya ketika bercakap kerana ia amat penting dalam apa jua bentuk komunikasi.

* Didik diri untuk menunjukkan rasa sayang melalui tindakan, suara dan mimik muka, barulah anak merasai kehadiran mereka diperlukan dan bukan sebaliknya.

* Elak daripada mengeluarkan perkataan negatif kepada anak atau menjatuhkan maruah mereka di depan orang lain kerana ia boleh menjejaskan keyakinan diri mereka.

Ingatlah sifat positif si anak serta segala keletahnya yang menghiburkan. Berikan tumpuan kepada kelebihan itu.


Ida tahu nnti akan jadi kesan tak baik pada anak..tp dah terlanjak..mudah-mudahan selepas ni, Ida takkan buat lagi..berusaha utk lebih bersabar dan beristighfar..amin...
3:47:00 PM

Segmen Raya 2014 Bubblynotes: Dengan Ingatan Tulus Ikhlas...

by , in
http://www.bubblynotes.com/2014/07/segmen-raya-2014-bubblynotes-dengan.html
Segmen Raya 2014 Bubblynotes: Dengan Ingatan Tulus Ikhlas ini dibawakan khas untuk uolss bersempena dengan Syawal yang bakal menjelma beberapa minggu jer lagi ni. ^_^... Dalam masa yang sama kira2 macam Blog E-Card dari Bubblynotes.Com kepada uolss jugaklah... Tak dapat or tak sempat nak hantar Kad Raya pakai pos, pakai Blog E-Card pun boleh juga ye tak??? Janji ucapan sampai... Sebab kalau nak diikut2kan iolss nak ajer hantar Kad Raya pada semua readers Bubblynotes yang selama ini sudi datang menjenguk dan membaca entri2 Bubblynotes.Com selama ini... Dalam masa yang sama segmen ini bertujuan nak rapatkan lagi silaturahim sesama weolss semua, follow memfollow serta blogwalking. Semua blogger tak kira baru atau lama, famous atau tak, retis atau tak, glam atau tak adalah dijemput untuk memeriahkan segmen ini. 10 pemenang akan dipilih oleh Pakcik Random.Org dan kesemua pemenang yang terpilih akan disenaraikan di dalam Bloglist Segmen Bubblynotes.Com bagi menggantikan Bloglist Segmen yang terdahulu. 

"Tarikh Segmen: 12/7/2014 sehingga 19/7/2014"

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com dan ADD TO CIRCLE G+ Farah Waheda Wahid
2. Buat entri bertajuk Segmen Raya 2014 Bubblynotes: Dengan Ingatan Tulus Ikhlas... 
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT/KLIK semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.
Credit to MiaLiana.Com
4. Tinggalkan URL entry uolss ke dalam ruangan komen entri ini. 

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Random.Org. 
2. Pemenang akan diumumkan pada 23/7/2014 yang mana kemudiannya akan dimasukkan terus ke dalam senarai bloglist pemenang segmen. 
5:47:00 PM

Segment : Sally nak bagi kad raya!

by , in
Walaupun dah masuk era komunikasi pantas, tapi Sally tetap rasa yang kad raya tu sangat la best! Hahahaha...so, sempena Hari Lebaran yang akan tiba ni...Sally nak bagi kad raya kepada 20 orang yang bertuah! Kalau rasa nak kad raya, jangan lupa join ye!

http://sallysamsaiman.blogspot.com/2014/07/segment-sally-nak-bagi-kad-raya.html

  1. Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, Follow Twitter Sally, Follw Instagram Sally (Kalau ada) dan Like Fanpage Sally & Fanpage The Sister's Closet
  2. Buat satu entry bertajuk Segment : Sally nak bagi kad raya!
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.
  5. Sally akan gunakan khidmat Uncle Random.org untuk pilih ye...

    Credit to : Mialiana.com

    Segmen ini akan berlangsung dari 11/7/2014 sehingga 16/7/2014 (10pm)

3:34:00 PM

GIVEAWAY WOW HARI RAYA BY SITI YANG MENAIP

by , in
2:08:00 PM

JIGSAW PUZZLE: RANGSANG MINDA ANAK

by , in
Assalammualaikum...

Ramai yang taj tahu permainan jigsaw puzzle ni dapat rangsang minda anak2 kita..Ida ade belikan untuk Asyraf..memang susah skit nak cari yang tebal dan besar..kalau yg kertas nipis tu takut cepat koyak..Mula2 memang Asyraf tak pandai tapi lama2 die dah boeh buat sendiri,,praktis make perfect kan..

Ni Ida share kan kebaikan jigsaw puzzle yang Ida amik dalam PaMa




Kebaikan permainan Jigsaw Puzzle

1. Satu permainan yang boleh dimainkan oleh sesiapa sahaja pada apa jua peringkat umur. Jadi, ia adalah satu aktiviti santai keluarga yang menyeronokkan.

2. Ia juga dapat membantu koordinasi mata dan tangan anak-anak dan memudahkan dia untuk belajar membaca nanti.

3. Jigsaw puzzle membantu otak kanan dan kiri saling berhubung dan meningkatkan keupayaan untuk belajar dan menjadi anak yang pintar.

4. Perasaan apabila menyambungkan walau sekeping puzzle di slot yang betul pasti mengujakan sesiapa sahaja.

Sekiranya anda tidak pernah bermain permainan ini, apa kata lakukan ia sebagai aktiviti bersama keluarga di masa lapang. Anak-anak pasti teruja. Mulakan dengan jenis jigsaw puzzle yang mudah terlebih dahulu sekiranya usia anak-anak masih kecil.

Kemudian bila sudah cekap, anda boleh bertukar kepada puzzle yang lebih mencabar. Pasti ia lebih menyeronokkan.
6:54:00 AM

10 TIPS RESEPI KEBAHAGIAAN

by , in
Assalammualaikum...

Bila dah bergelar ibu bapa ni kadang2 hubungan suami isteri jadi sedikit renggang,,bukan disebabkan anak2 tapi faktor masa yg padat..tambah2 lagi kalau suami isteri sendiri berkerja..

Jangan abaikan hubungan suami isteri apabila sudah mempunyai anak. Seimbangkan keduanya kerana masing-masing memerlukan perhatian khusus.So sini Ida share skit resepi kebahagiaan agar rumah tangga kekal harmoni.

10 RESEPI KEBAHAGIAAN


  • Utamakan keluarga berbanding rakan-rakan. Anda kini bergelar ibu ayah dan bukan bujang lagi. Jadi, utamakan tanggungjawab menguruskan keluarga di rumah.
  • Setiap hari pastikan anda memeluk pasangan sekurang-kurangnya 30 saat. Namun, jika berpeluang memeluknya lebih dari tempoh masa itu ia pasti lebih baik dan bermakna buat anda berdua.
  • Setiap kali selepas solat, doakan hubungan anda dan suami dieratkan seerat-eratnya di samping doa-doa biasa.
  • Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.
  • Biar sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dia lakukan ketika itu.
  • Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja daripada isu rumah tangga hinggalah isu politik sebelum masuk tidur. Sebelum melelapkan mata jangan lupa ucapkan kata-kata sayang kepada pasangan.
  • Luangkan masa untuk bercuti berdua sahaja. Percutian sebegini dapat menyemarakkan hubungan mesra anda berdua.
  • Amalkan untuk mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan. Jangan biarkan ia berlarutan untuk satu jam apatah lagi berhari-hari.
  • Tinggalkan nota ringkas ‘manis’ untuk isteri atau suami. Lekatkan pada cermin solek atau di hadapan pintu.
  • Amalkan sembahayang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepas itu.
3:27:00 PM

HARGA VIVIX SHAKLEE: BERBALOI-BALOI

by , in
Assalammualaikum...

Kalau korang buka je facebook mesti semua asyik bercerita tentang Vivix Shaklee je..so mesti la korang akan tanya harga die kan? Wah,,hrga sebotol Vivix Shaklee rm475 !! mahal nye...

Hello...Vivix ni bukan calang2 supplement k.hanya dengan 1 botol sirap Shaklee ni dapat mengubah hidup seseorang tau!! Insyaallah dengan izin-Nya..ni adalah ikhtiar kita..

Ramai mesti nak tahu apa keistimewaan Vivix ni sampaikan Ida ckap die tonik ajaib..okeh ni Ida nak cerita skit k.

Vivix adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Keistimewaan Vivix Shaklee

Memperbaiki DNA.


Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.Vivix sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi, bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal.

Memperbaiki tenaga sel.

Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix membantu menguatkan sel tubuh.

Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi.

Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan pun makin pudar. Vivix membantu mengembalikan keremajaan.

Kebaikan Vivix Shaklee

  • Menggalakan penuaan yg sihat – awet muda dan anti-penuaan
  • Membantu mengelakan kanser – merencat sel kanser dari menjadi semakin serius
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung – melindungi jantung
  • Mengurangkan kompilasi diabetes / kencing manis
  • Meningkatkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi – melindungi saraf
  • Mengurangkan insiden penyakit nyanyuk - merawat azhameir
  • Membantu merawat penyakit parkinson
  • Membantu memulihkan penyakit strok - angin ahmar
  • Meningkatkan kesihatan imum badan
  • Menggalakan kesihatan keseluruhan
Vivix telah terbukti menyelesaikan masalah penyakit2 serius, antaranya :

• Diabetes
• Kolestrol tinggi
• Penyakit Kardiovaskular (Jantung)
• Tekanan Darah Tinggi
• Alzheimer atau nyanyuk
• Arthritis, Osteoporosis, Masalah sendi dan tulang
• Gout
• Letih
• Metabolisme badan RENDAH (antara sebab sukar turun berat badan)
• Masalah kulit dan bintik penuaan (kedut)
• Kanser dan tumor
• Katarak dan masalah mata
• Masalah saraf
• Lemah imun tahan daya badan - lambat sembuh

Di Shaklee, satu produk yang berjaya mencetuskan revolusi terbaru iaitu anti penuaan selular VIVIX adalah jawapan untuk masalah-masalah di atas.


Di kala usia meningkat ini, pengambilan pelbagai jenis ubat atau vitamin menjadi sangat sukar.TETAPI, anda hanya perlukan 1 SUDU TEH VIVIX sahaja sehari. Mudah sahaja kan.

Kandungan VIVIX adalah 10 kali ganda lebih kuat daripada resveratrol dalam memperlahankan pembentukan Protein AGE.

Tak caya lagi? sini artikel akhbar tentang Vivix Shaklee

    

Testimoni Vivix Shaklee




Nak order? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya :

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email: Aqidgirl_88@yahoo.com

3:10:00 PM

Segmen: Saya Mahu Kad Raya Dayang Deno

by , in
klik banner


**10 blogger bertuah akan dapat kad raya LE dayangdeno
**Cara pemilihan pemenang melalui Random.org 
**Pengumuman keputusan Random.org pada 15 Julai 2014


Tamat : 14 Julai @3pm

2:27:00 PM

" Giveaway Souvenir From Holland by Cherish Every Cherry"

by , in


KLIK PD BANNER

Syarat-syarat Penyertaan:-

1. Followers blog Cherish Every Cherry (kalau silent readers mcm mana I nak kenal kan?)
2. Like Page MyHafiy Blogshop di Facebook 
3. Tulis satu entri bertajuk " Giveaway Souvenir From Holland by Cherish Every Cherry"  dan pastikan ada banner GA di atas dalam entry tersebut. 
4. Link kan entry anda kepada entry ini/blog ini. 
5. Tinggalkan link entry anda di ruangan komen entry GA ini. 
11:39:00 AM

55 AMALAN SUNNAH RASULLULLAH..

by , in
Assalammualaikum..

Di sini Ida hanya share amalan2 sunnah yang dilakukan oleh Rasullulah S.A.W

55 AMALAN SUNNAH RASULLULAH S.A.W

1. PANDANGAN MATA
Pandangan mata adalah anak panah iblis. Lihat bukan muhrim sekali saja. Lihat kali kedua akan hilang nikmat ibadah 40 hari. Tiada kusyuk.

2. MAKAN GARAM
Celup jari kelingking dalam garam, menghisapnya sebelum dan selepas makan. Garam adalah penawar paling mujarab keracunan dan boleh menghalang sihir.

3. MINUM TANGAN KANAN
Sentiasa minum memegang gelas dengan tangan kanan. Iblis minum dengan tangan kiri.

4. SESAAT DI JALAN ALLAH
Sesaat berdiri di jalan Allah lebih baik dari solat di depan hajarul aswad pada malam Qadar walaupun hanya sekadar "hai kawan ayuhlah kita solat"

5. LANGKAH KANAN
Masuk masjid kaki kanan, keluar kaki kiri. Masuk rumah kaki kanan, keluar rumah kaki kiri. Masuk tandas kaki kiri, keluar kaki kanan.

6. MAKAN TIGA JARI
Nabi s.a.w makan kurma dengan 3 jari iatu jari ibu, telunjuk dan hantu. Kita makan nasi kalau susah bolehlah dengan 3 suapan pertama ikut sunnah.

7. JAMINAN ALLAH
3 orang mendapat jaminan Allah iaitu orang yang memberi salam sebelum masuk rumah, orang yang keluar ke masjid dan orang yang keluar ke jalan Allah.

8. GUNTING BULU
Apabila lelaki dan perempuan tidak menggunting, mengemas bulu kemaluan dan ketiak selama 40 hari, maka iblis akan bersarang dan berbuai di situ.

9. JANGAN BERSIUL
Jangan bersiul kerana sewaktu mula-mula dibuang ke dunia, iblis mengembara sambil bersiul-siul dan orang yang bersiul itu adalah penghibur iblis.

10. CARA POTONG KUKU TANGAN
Mula dari jari telunjuk yang kanan terus ke kanan sampai kelingking kanan, disambung dari kelingking kiri ke ibu jari kiri hingga ibu jari kanan.

11. CARA POTONG KUKU KAKI
Mula dari kelingking kanan ke sebelah kiri sampai kelingking sebelah kiri.

12. PANJANG LENGAN BAJU
Panjang lengan baju Rasulullah SAW adalah hanya sampai pergelangan tangan sahaja.

13. PAKAIAN KESUKAAN
Pakaian kesukaan Rasulullah SAW adalah gamis iaitu baju labuh atau kurta.

14. BERSIWAK
Jika didahului dengan bersiwak (bersugi), satu kali anda bertasbih maka Allah hitung 70 kali bertasbih. Jika bersolat akan dihitung 70 kali solat.

15. DOA DALAM SUJUD
Saat yang paling hampir antara seseorang hamba dengan Tuhannya ialah ketika bersujud kerana itu hendaklah kamu memperbanyakkan doa di dalamnya.

16. ADAB DI TANDAS
Masuk tandas kaki kiri, pakai alas kaki dan tutup kepala.

17. ADAB MAKAN
Hendaknya menghindarkan diri dari kenyang yang melampaui batas. Sepertiga makanan, sepertiga minuman dan sepertiga lagi untuk bernafas.

18. TIGA JENIS ORANG
3 jenis orang yang tidak akan dipandang oleh Allah SWT pada hari kiamat iaitu orang tua penzina, Raja yang berdusta, orang miskin yang sombong.

19. PAKAI MINYAK WANGI
Memakai minyak wangi adalah Sunnah maka pakailah terutama ketika hendak bersolat, ke masjid atau ke mana sahaja.

20. AMBIL WUDUK SEBELUM TIDUR
Gosok gigi dan ambil wuduk sebelum tidur malam kerana menjadi amalan yang sangat dirahmati dan menghindar gangguan iblis dan syaitan.

21. CINCIN PERAK
Pakai cincin perak di kelingking kanan atau kiri. Akan mendapat pahala Sunnah berterusan selama memakainya.

22. SOLAT FARDHU DI MASJIDNabi SAW tidak pernah solat fardhu di rumah. Setiap langkah kanan ke masjid akan diangkat satu darjat dan langkah kiri akan dihapus satu dosa.

23. PAKAI CELAK
Gunakan celak ismid (dari galian) kerana ia menguatkan penglihatan dan menumbuhkan bulu mata. Setiap malam dicalit tiga kali pada mata kanan dan kiri.

24. PANJANG PAKAIAN
Panjang pakaian , jubah atau seluar seorang muslim adalah antara setengah betis dan tidak melebihi buku lali .

25. SOLAT FARDHU BERJEMAAH
Solat fardhu berjemaah di masjid dibayar 27 kali lipat dari solat sendirian di rumah. Jika anda waras dan sempurna akal, di manakah anda akan solat?

26. MENGUAP
Menguap adalah dari syaitan. Bila rasa hendak menguap, tahanlah atau tutuplah mulut dengan belakang tangan kerana syaitan akan masuk melalui mulut.

27. MENYIMPAN JANGGUTMemotong misai dan menyimpan janggut. Lebih afdal dengan jambang sekali. Diberi pahala amal berterusan selama menyimpannya.

28. JANGAN MENGHADAP KIBLAT KETIKA BUANG AIR

Jangan menghadap / membelakang Kiblat ketika buang air kecil / besar. Dibolehkan bila dalam bangunan, itupun kalau terpaksa.

29. WARNA PAKAIAN RASULULLAH
Disunatkan memakai pakaian berwarna putih kerana Rasulullah SAW menyukai pakaian berwarna putih.

30. POSISI TIDUR
Posisi tidur yang dianjurkan ialah mengiring di atas rusuk kanan, muka dan badan mengadap kiblat dan tapak tangan kanan di bawah pipi.

31. MINUM LEPAS MAKAN
Lepas makan nasi jangan terus minum. Tunggu sebentar anggaran selama berjalan 40 langkah barulah minum.

32. TIDUR SEBELUM ZOHOR

Tidur sebentar sebelum Zohor kerana ianya membantu ibadah di malam hari dan bangun sebelum gelincir matahari untuk solat Zohor.

33. BERDIRI HORMAT

Rasulullah SAW membenci perbuatan orang bangun dari tempat duduk dan berdiri memberi hormat apabila baginda lalu atau masuk ke suatu majlis.

34. PAKAIAN BERWARNA
Dilarang memakai pakaian warna kuning kemerahan seperti yang dipakai oleh sami Hindu / Buddha khususnya bagi lelaki.

35. MAKAN DENGAN ORANG MISKINRasulullah SAW suka memberi makan atau makan bersama orang miskin. Jika kita makan bersama orang miskin, hendaklah kita mendahulukan mereka.

36. MENU RASULULLAH

Rasulullah SAW membuka menu sarapannya dengan segelas air sejuk yang dicampur dengan sesendok madu asli.

37. PEMBERIAN YANG TIDAK BOLEH DITOLAK
Ada 3 pemberian yang tidak boleh ditolak iaitu bantal, minyak wangi dan susu.

38. KETAWA RASULULLAH

Ketawa Rasulullah SAW hanyalah senyuman.

39. MINUMAN RASULULLAH
Minuman yang paling disukai oleh Rasulullah SAW adalah minuman yang manis dan dingin.

40. HISAP AIR DALAM HIDUNG

Ketika membersihkan diri setelah bangun tidur jangan lupa menghisap air ke dalam hidung 3x kerana syaitan bermalam dalam lubang hidung.

41. BERI MAKAN ANAK YATIM
Nabi SAW suka memberi makan anak yatim. Sesiapa yang duduk makan bersama anak yatim dalam satu bekas, syaitan tidak akan menghampiri bekas tersebut.

42. LARANGAN PAKAI CINCIN
Dilarang memakai cincin di jari telunjuk dan jari tengah.

43. BANGUN TIDUR

Nabi SAW bangun tidur lalu duduk seraya mengusap muka dengan telapak tangan agar hilang ngantuknya dan membaca doa bangun tidur.

44. KONGSI MAKANAN
Jangan kedekut berkongsi makanan. Nabi SAW suka makan makanan yang banyak tangan memakannya.

45. 4 RAKAAT SEBELUM ZOHOR

Solat 4 rakaat setelah gelincir matahari sebelum zohor. Saat itu pintu langit dibuka untuk menerima amal soleh dan tertutup ketika solat zohor.

46. ISTIGHFAR
Nabi SAW beristighfar kepada Allah mohon keampunan dosa dan bertaubat setiap hari lebih dari 70 kali.

47. JANGAN MENCACI MAKANAN
Jangan mencaci makanan. Jika suka, makanlah , jika tidak suka biarkan sahaja.

48. APABILA BERTAMU
Apabila bertamu, jangan berdiri memberi salam di depan muka pintu tetapi dari sisi agar terpelihara pandangan dari melihat terus ke dalam rumah.

49. JAWAB SALAM DALAM TANDAS
Tidak diperkenan menjawab salam ketika di dalam tandas kerana ada lafaz Allah dalam kalimah jawab salam. Cukup dengan berdehem atau isyarat suara.

50. MAKANAN PANAS

Rasulullah SAW melarang meniup makanan panas. Hendaklah biarkan sejuk sedikit hingga mudah untuk dimakan.

51. GILIRAN MINUM
Jika berkongsi minum dalam satu bekas atau botol, hendaklah memberi giliran minum yang berikut kepada orang yang di sebelah kanan.

52. 3 AMAL
Nabi SAW menasihati jangan meninggalkan 3 amal iaitu puasa 3 hari sebulan (afdal 13,14,15 hb Hijrah), solat Dhuha dan solat sunat Witir.

53. JANGAN TIDUR MENIARAP
Jangan tidur meniarap kerana ia adalah posisi tidur ahli neraka dan yang dibenci Allah.

54. CARA PEGANG MISWAK
Miswak dipegang dalam keadaan jari kelingking dan ibu jari di bawah miswak dan jari lain di bahagian atas.

55. DUA RAKAAT SEBELUM SUBUH
Dua rakaat sunat sebelum solat fardhu Subuh itu adalah lebih baik dari dunia dan segala isinya....

Followers

social network

APDM SAPS