PANIK LAPTOP TAK BOLEH ON!

Assalammualaikum...

Semalam iba-tiba jadi gabra tak tentu pasal. Kisahnya Ida nak buka laptop nak update blog selepas beberapa hari tak jenguk. Bila time nak buka tu tiba-tiba langsung tak menyala lampu on. Letak bateri laptop lampu laptop menyala tapi still tak on. Dah risau nak buat macam mana ni. Kemain cari nombor orang yang repair laptop area Kemaman ni.





Tanya la masalah semua, kos berapa. Lepas bagitahu harga, Ida kata ok nanti saya mesej semula bagi jawapan. Tiba-tiba terfikir nak buka Youtube dan tengok mungkin ada tutorial nak buka laptop yang blank ni. So ada lah satu tutorial ni.


Mulanya Ida buat macam ni tak menjadi. So Ida tunggu sampai petang dan cuba lagi. Alhamdulillah menjadi lepas tu. Selamat dah. Tadi kemain lagi cemas takut hard disk rosak ke apa. Dah la banyak gambar dalam laptop ni, takde simpan backup dalam CD ke apa. Nasib baik.

So korang yang ada masalah laptop ke lepas ni try buka Youtube kot ada tunjuk tutorial die. Selamat duit korang. Kalau tk boleh jugak kena hantar repair la jawabnya. Kalau rasa tak berbaloi..sila beli laptop baru..hahahaha

7 comments:

  1. Alhamdulillah nasib baik boleh on semula. Memang gelabah bila takde backup benda dalam laptop.

    ReplyDelete
  2. Phewww!!! Mrs. A pun pernah alami situasi yang sama. Memang panic dan nak nangis pun ada.
    Tapi mujurlah ada sorang kawan husband tu cakap try tekan on button tu lama-lama bila buat menjadi alhamdulillah syukur.

    ReplyDelete
  3. kalau ray pun panik. dah la banyak keje save dlm tu. fuhhh

    ReplyDelete
  4. seram nyer la if laptop problem.
    sebab tu apa2 keje ada tempat lain save.
    desktop ke.
    pendrive ke.
    tq for sharing.

    ReplyDelete