11 KEBAIKAN TELUR YANG KITA TIDAK TAHU SEBENARNYA

Assalammualaikum..

Siapa yang tak suka makan telur kan. Dari budak kecil sampai dewasa memang telur menjadi menu utama kalau dalam makanan harian. Nak goreng sedap, nak rebus pun sedap. Buat scramble pun sedap. Dan bermacam-macam resepi juga boleh tercipta dengan menggunakan telur. Malah telur juga digunakan dalam bidang bakeri. Senang kata, kalau tak makan telur dalam sehari tak sah.


Tapi ada juga sesetengah orang yang tak boleh makan telur sebab ada alahan dengan telur. Macam mana nak tahu uolls alah dengan telur atau tak, boleh la buat pemeriksaan jika tiba-tiba uolls ada jadi ruam atau bengkak selepas makan telur.

Telur merupakan sumber protein yang tinggi dan paling mudah dimakan dalam menu harian. 1 biji telur rebus mempunyai 85 kalori dan 7g protein. Telur bukan sahaja mempunyai kandungan protein yang tinggi, malah segala jenis vitamin yang penting untuk badan kita seperti kalsium, folat (vitamin B9), Vitamin A, D, E, B1, B3, B6, B9, B12 dan banyak lagi.

Di sini Ida nak kongsikan  11 kebaikan telur yang kita tidak tahu.

11 KEBAIKAN TELUR YANG KITA TIDAK TAHU SEBENARNYA

1. Kandungan kolestrol yang baik


Ramai yang takut makan telur sebab risau kolestrol akan naik. Silap sebenarnya. Kolestrol yang ada dalam telur hanya menambahkan kolestrol yang baik iaitu HDL (high density lipid) untuk badan kita. Bukan kolestrol yang jahat. Jika masih risau juga, janganlah ambil telur terlalu banyak dalam pemakanan. Bukan sampai tak nak ambil langsung.

2. Menguatkan sistem imun


Pengambilan telur sebenarnya dapat membantu kita kuatkan sistem imun badan kita tau. Pengambilan telur dapat memastikan badan tidak dijangkiti bakteria dan virus secara semulajadi.

Selenium yang terdapat dalam telur adalah nutrien yang badan kita perlukan untuk memperbaiki daya tahan badan dan juga mengawal hormon tiroid.

3. Mengurangkan risiko sakit jantung


Telur ini amat membantu bagi mengurangkan risiko sakit jantung kerana telur menuubah kolesterol LDL kepada HDL.Kolestrol yang tidak baik menyebabkan saluran arteri kita tersekat. Kolestrol LDL (Low-density Lipoprotein) mempunyai zarah-zarah yang kecil dan juga besar. Zarah-zarah kecil ini akan menyebabkan saluran tersumbat, manakala zarah-zarah yang besar akan membuatkan saluran bebas dari tersumbat. Jadi dengan menambahkan zarah-zarah besar ini ke dalam saluran darah, risiko untuk diserang sakit jantung lebih rendah.

4. Rambut dan kulit lebih sihat


Ini kerana dalam telur bukan sahaja terdapat vitamin B2 malah kaya dengan vitamin B5 dan B12. Vitamin ini sangat penting jika mahu mendapatkan kulit mahupun rambut yang lebih sihat dan cantik. Kuning telur berfungsi untuk menyuburkan dan menguatkan rambut, manakala kandungan vitamin A dan kolagen yang tinggi dalam putih telur pula membantu mempercepatkan proses rawatan kulit terbakar dan parut, jerawat, kedutan dan juga ruam.

5. Meningkatkan tenaga


Telur dapat menambah kadar tenaga kerana mengandungi vitamin B2 dalam telur juga dikenali sebagai riboflavin. Ia amat penting kerana dapat membantu badan kita menukar makanan menjadi tenaga. Untuk proses ini berlaku, badan kita memerlukan lebih tenaga. Sebiji telur mengandungi 15% daripada keperluan harian vitamin B2.

6. Mengurangkan stress atau tekanan


Mesti pelik kan bila dengar telur dapat mengurangkan stress?? 
Mengikut kajian pada 2004, mineral dan vitamin dalam telur boleh meningkatkan serotonin dalam badan bagi mengurangkan tekanan dan juga rasa bimbang.

7. Melindungi otak


Ramai yang tidak tahu tentang ini, tapi telur amat penting untuk otak kita. Kolin yang terkandung di dalam telur bertanggungjawab dalam proses ini. Kolin diperlukan untuk neurotransmitter (pemancaran neuro) dalam otak kita berfungsi dengan baik. Kekurangan nutrien ini boleh menyebabkan masalah saraf di dalam otak.

8. Meningkatkan kesihatan mata


Nak mata sihat makan lobak merah, tapi ramai tak tahu telur juga membantu dalam kesihatan mata. Ini kerana dalam telur terdapat dimana Lutein dan zeksantin adalah dua asid amino yang dapat menjaga kesihatan mata dan dengan pengambilan yang kerap boleh mengurangkan penyakit yang berkait dengan mata.

9. Membentuk tulang dan gigi yang lebih sihat dan kuat


Tak semestinya minum susu boleh dapatkan tulang dan gigi yang sihat dan kuat. Telur juga boleh. Ini kerana telur dapat membekalkan vitamin D yang diperlukan untuk tulang dan gigi yang lebih baik.Vitamin D sangat penting untuk kesihatan tulang dan gigi kita. Vitamin D dalam telur membantu penyerapan kalsium, dan vitamin D juga baik untuk kesihatan hati.

10. Kurangkan nafsu makan


Banyak menu diet ada masukkan menu telur dalam diet pemakanan harian diorang kan? Tahu kenapa. Sebabnya dalam telur mempunyai sumber protein yang sangat baik untuk membuatkan kita berasa lebih kenyang. Kalori dalam telur juga rendah yang amat membantu kita dalam proses mengurangkan berat badan.

11. Sumber asid amino yang lengkap

Badan mendapat asid amino yang diperlukan .Badan kita mampu menghasilkan sehingga 11 asid amino yang diperlukan badan untuk berfungsi. Namun, badan kita masih perlukan lagi 9 asid amino, yang mana ianya didapati di dalam telur.




ESP shaklee ni sebenarnya protein. Tahu kan protein ini sangat penting bagi kita untuk keseluruhan siste badan kita. Kulit, rambut, kuku, tulang dan lain-lain semuanya terdiri daripada protein.  Sel-sel dalam badan kita pun memerlukan protein untuk menjalankan tanggungjawabnya atau peranannya untuk membina sel-sel darah yang baru dan gantikan tisu yang dah rosak.

Ringkasnya, struktur dalam tubuh badan manusia dibina daripada susunan berikut:

SEL ——> TISU ——–> ORGAN ———> SISTEM

Struktur badan kita terdiri daripada SEL. Kemudian, sel-sel ini akan membentuk tisu-tisu. Seterusnya, tisu-tisu akan membentuk organ dan akhir sekali, organ-organ ini akan membentuk sistem. Oleh sebab itu, badan kita SANGAT memerlukan PROTEIN.

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)

Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

"OMBAKBERGIGI Mencari Bloglist Baru"

Assalammualaikum...



klik pada banner untuk join

REVIEW: DIM SUM HALAL

Assalammualaikum...

Dah lama rasanya nak update blog ni. Bila mood kejap ada kejap takde ni..mulalah. Selalunya blogwalking je. Sekarang ketagih nak main game dalam laptop macam zaman belajar dulu.hehe.





Anyway dah lama jugak la Ida tak buat review bab makanan ni dalam blog. Selalunya Ida just kongsikan dalam FB atau pun IG. Ida memang suka makan cuma sejak umur dah makin meningkat ni kena kawal sikit bab makan. Nak cuba kurangkan karbohidrat dan lebihkan protein dan sayur dalam makanan.

Hari ini Ida nak kongsikan satu produk makanan iaitu Dim Sum Halal keeluaran SUM ni. Actually banyak nama jugak dim sum..ada orang panggil ladu..ada panggil dumpling..



Dim sum ni macam popia dengan kulit nipis, letak inti dalam dia dan dikukus kebanyakkannya. Ada juga yang digoreng.

Masa bulan Ramadhan hari tu Ida buat cara kukus. Sedap rasanya la inti dia. Kena cecah sos thai sedap. Kalau tak mungkin ada yang tak suka rasa kulitnya.



Kemudian Ida try cara goreng celup tepung. Pun sedap. Rasa crunchy dia. Tapi yelah tak sihat la sebab bergoreng kan. Nak sihat baik kukus. Tapi kalau masakan bergoreng ni apa pun sedap. Kayu kalau goreng rangup pun jadi sedap.hehehe



Anyway kalau uolls nak cuba dim sum ni boleh la search dalam FB "dim sum halal ". Ada je orang yang menjualnya. Harganya pun boleh tahan. Dalam 1 pack tu ada 16 biji. 

Ada banyak jenis perisa seperti ketam, ayam, seafood, black pepper..mix pun ada. So selamat membeli dan mencuba!

HEALTH QUOTES 25#

Assalammualaikum...




" WALKING: THE MOST ANCIENT EXERCISE AND STILL THE BEST MODERN EXERCISE "

~ Carrie Later

SESI MENGECAT BILIK TIDUR BAHAGIAN 1

Assalammualaikum..

Lamanya nak update blog, rasa malas pula nak menaip. Alhamdulillah hari ini ada masa sikit terluang, ada mood nak menaip. Kongsikan cerita dengan uolls.



Al kisahnya si abang tiba-tiba mintak nak mengecat biliknya. Katanya nak tema warna biru. So Ida terus la search warna yang menarik, contoh warna bilik tidur yang orang lain kongsikan dalam FB mahupun google. Sekarang ni kan musim corak geometri yamg viral tu. Menarik.

So mula la proses memilih dan membeli cat. Kebetulan dekat rumah dah ada katolog cat yang beli masa nak cat rumah dulu. So refer kat situ je. Pilih punya pilih belilah 3 warna.

Dah beli cat tu, nampak macam pudar pula. Sebab ada 2 warna biru dengan kelabu, kebetulan ada cat hijau masa lebihan dari cat dapur dulu. So gabungkan lah dengan warna cat hijau tu.

warna Pebblestone
warna Wondergreen

warna Atlantic Pool
Warna Ice Turquoise


Hah baru lah menyerlah sikit warnanya. Nasib baik la match 4 warna tu. Mulanya si abang nak warna biru gelap. Ida tak bagilah sebab dia bilik tengah. Nampak gelap lagi nanti biliknya. So dia pun setuju ambil warna biru cerah sikit.

So inilah hasilnya. Alhamdulillah 2 hari mengecat. Pagi dan malam, buat slow2 so jadilah. Usaha jugak la Ida panjat atas tangga untuk cat bahagian atas dinding. Nak guna kayu panjang tu, kang habis terkena siling plak. Bersauna la sekejap dalam 15 minit dalam bilik tu sebab nak kena tutup kipas. Risau kipas terkena kepala nanti.huhu



Next nak cat bilik lain pula. Buat slow-slow je. Walaupun sakit kaki dan tangan ni puas hati. Si abang pun suka warna dalam bilik dia.