4 HEALTHY EATING TIPS FOR BOOST YOUR IMMUNE SYSTEM

Assalammualaikum...


4 HEALTHY EATING TIPS FOR BOOST YOUR IMMUNE SYSTEM





1. Eat when food is hot -  micro-organism cultivate at room temperature

2. Eat more cooked leafy vegetables - spinach & kale are rich sources of iron and B vitamins

3. Eat fruits rich in enzymes - papaya, pineapple, kiwi, mango can aid digestion

4. Add ginger, garlic, black pepper when cooking - these spices have anti-infflammatory properties

RESEPI BISKUT COKLAT BADAM YANG MUDAH

Assalammualaikum..

Biskut raya yang sesuai untuk dibuat bersama anak-anak. Yelah diorang kan suka nak tekap-tekap bentuk kan. So kita bagi diorang buat ikut resepi biskut ini. Mudah sahaja.





RESEPI BISKUT BADAM YANG MUDAH


Bahan-bahan:
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula kastor
  • 250g buttercup (resepi asal 225g je)
  • 1 sk esen
  • 1 biji telur
Hiasan :

1 biji telur putih
Badam potong atau coklat rice

Cara-caranya:

1. Pukul telur+ butter
2. Masukkan gula
3. Masukkan bahan2 lain dan gaul sebati. Kalau lembik tambah tepung gandum lagi. (Ida tambah 1/2cawan lagi)
4. Uli sampai doh tak melekat kat tangan
5. Tekapkan ikut acuan biskut
6. Bakar 160c selama 20-30minit @ikut oven masing2.


SELAMAT MENCUBA!

KATA MADAH 35#

Assalammualaikum...




" KEGAGALAN HANYA DIBUAT OLEH MEREKA YANG GAGAL UNTUK BERANI, BUKAN OLEH MEREKA YANG BERANI GAGAL"


Ramai orang yang belum mulakan sesuatu tetapi dah mula takut akan gagal nanti. Sedangkan permulaan pun belum buat tapi dah fikir akhirnya.


Sepatutnya kita mulakan dulu, gagal atau tidak itu lumrah. Jika tiada kegagalan tidak akan ada kejayaan. Kegagalan itu adalah satu permulaan untuk kita berjaya. Just go on with the flow.

RESEPI BISKUT RED PEARL CORNFLAKES

Assalammualaikum...

Lagi dalam 1 minggu lebih kita akan beraya. Raya PKP. hehehe. Raya dirumah sahaja, tak boleh pulang ke kampung. Kalau kampung dekat boleh la balik. Tahun ni Ida ada buat 3 jenis biskut raya. So di sini Ida kongsikan salah satu resepinya dahulu okay.




RESEPI BISKUT RED PEARL CORNFLAKES


Bahan-bahan:

  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 1/2 sk baking powder
  • 2 cawan cornflakes (hancurkan kasar)
  • 1 cawan coklat chip (dlm resepi asal takde, ida tambah sendiri)
  • 200g buttercup
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 1 biji telur
Hiasan:
Ceri dadu

Cara-caranya:

1. Pukul gula+ butter selama 5minit
2. Masukkan telur
3. Masukkan bahan2 lain dan gaul sebati
4. Bulat2kan. Jangan terlalu besar sebab biskut ni akan kembang. Letak ceri kat atas
5. Bakar 170c selama 20-25minit @ikut oven masing2.

SELAMAT MENCUBA!

10 HEALTH BENEFITS OF BANANA

Assalammualaikum


10 HEALTH BENEFITS OF BANANA





1. Helps who wants to quit smoking

2. Can boost brain power

3. Relieves menstrual cramps

4. Prevents anemia

5. Promote healthy bones

6. Reduce depression

7. Reduce itchy mosquito bites

8. Lower risk of heart disease and hypertension

9. Regulate bowel movement

10. Helps people with ulcer

KOLESI MAINAN ZAMAN KECIL DAHULU

Assalammualaikum...

Hari ini saja nak santai-santai taip entry yang simple je. Uolls masih simpan tak mainan masa kecil dulu? Ida masih ada tau. Ibu Ida simpan sampai sekarang. So bila cucu balik...ada budak datang die bagi. So bila dikemas-kemasnya barang rumah ibu tu. Memang banyak la mainan zaman Ida kecil dulu.


Mainan masak-masak dulu. Uolls rasa macam mana mainan dulu dengan sekarang. Kualiti lain tau. Ida punya mainan masak- masak tu masih elok sampai sekarang.

Ini beberapa gambar Ida kongsikan mainan Ida masa dulu. Sebenarnya ada banyak lagi. Tapi malas nak ambil gambar banyak-banyak. hahaha

1. Koleksi mainan dari MDOnalds






2. Kereta mainan


3. Mainan masak-masak






4. Mainan Barbie (original tau!)








Ikutkan memang ada banyak lagi. Patung semua tu tapi ada yang dah bagi pada budak-budak lain. Mak-mak lain mesti takde nak simpan mainan lama macam ni kan. So sekarang turun pada generasi Ida pula nak simpa. Agak-agaknya bertahan tak sampai cuci cicit Ida.haha

HEALTH QUOTES 24#

Assalammualaikum...




" SO MANY PEOPLE SPEND THEIR HEALTH GAINING WEALTH. AND THEN HAVE TO SPEND THEIR WEALTH TO REGAIN THEIR HEALTH "


~ A.J Reb Materi

KULIT MAKIN BERSIH DAN LEMBUT DENGAN PENCUCI MUKA ALOE VERA YANG BAIK - HANSAEGEE NATURE

Assalammualaikum...

Bila bercakap dengan produk penjagaan kulit ini, selalunya memang kita akan sentiasa akan teliti dahulu sebelum memcubanya. Baca pengalaman mereka yang telah menggunakannya dan feedback dari mereka agak kita yakin untuk membeli.





Siapa pernah dengar produk atau gunakan produk dari Hansaegee Nature ini?

Produk dari Korea ini sebenarnya sudah agak popular dikalangan orang ramai mahupun artis. Salah satu produk yang paling laris ialah Aloe AC Clean Bubble Cleanser. Ia merupakan pembersih muka jenis buih yang sangat lembut.



Bagi Ida salah satu keutamaan dalam pemilihan produk penjagaan kulit ini juga, kita mesti titikberatkan kandungan dalam produk tersebut yang sesuai dengan kulit kita. Sesetengan orang mungkin alahan pada sesetengah bahan yang terdapat dalam produk kan.

Produk ini menggunakan 10 jenis ekstrak tumbuhan semulajadi. Dan ada 2 bahan utamanya yang sangat penting iaitu Aloe Vera dan Tea tree oil yang memang kita tahu ia sangat bagus untuk kulit.





Aloe Barbadensis Leaf Juice ; Melaleuca Alternifolia (Tea Tree Leaf Oil) ; Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract ; Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Extract ; Jasminum Officinale (Jasmine) Extract ; Lavandula Angustifolia (Lavender) Extract

Apa fungsi/kebaikannya?

  • menghilangkan jerawat sekaligus menyelesaikan masalah jerawat.
  • menghalang pembentukan jerawat, malah membersihkan masalah pori-pori secara mendalam dan membantu menyegarkan kulit.

Produk penjagaan kulit Aloe AC Clean Bubble Cleanser ini juga membantu:
  • Keluarkan sisa lebihan sebum dan minyak pada kulit mahupun kulit mati
  • Mengawal minyak
  • Membersihkan secara mendalam ke liang pori kulit
  • Kulit menjadi lembap dan tidak kering selepas digunakan


nampak tak sekali pam je, buihnya terus keluar. 


Pembersih muka ini dalam bentuk cecair, uolls hanya perlu mengepamnya, ia akan segera keluar dalam bentuk buih lembut di tangan. Tak perlu lagi letak air pada sabun. Ia dapat membersihkan pori hingga ke dalam dan memberikan kelembapan pada kulit. Kulit akan terasa sangat ringan dan menyegarkan selepas menggunakannya.



nampak tak buihnya yang lembut dan watery

Ramai yang mungkin fikir pembersih muka dalam bentuk buih ini mungkin tak boleh menanggalkan kotoran mahupun lebihan minyak pada kulit. Malah mungkin ada yang fikir ia akan menyebabkan kulit bertambah kering. Uolls silap ye!

Aloe AC Clean Bubble Cleanser ini sangat lembut dan watery. Jadi ia amat melembapkan pada kulit dan kulit tidak akan menjadi kering. Pembersih muka ini sesuai dengan semua jenis kulit. Macam Ida jenis kulit kombinasi jadi kalau nak cari pembersih muka yang sesuai memang agak susah. Kadang dah guna pembersih muka untuk kulit berminyak pun kulit masih jadi berminyak sehingga mula naik jerawat. Memang sangat stress!


Tapi uolls jangan risau sebab pembersih muka Aloe AC Clean Bubble Cleanser ini sesuai untuk semua jenis kulit. Mahupun bagi mereka yang ada masalah whitehead mahupun blackhead pun sangat sesuai gunakan produk ini.



Sifat pembersih muka ini yang berbuih lembut dan watery amat membantu agar khasiat bahan dalam produk ni mudah diserap ke dalam kulit dengan baik. 



Ini Ida berikan sedikit pendekatan bila uolls gunakan makeup dan cuci dengan Aloe AC Clean Bubble Cleanser

Sudah hampir 3 minggu lebih Ida telah menggunakan produk ini dan terasa seronok selepas menggunakannya. Buihnya sangat lembut dan berbau tea tree. Mungkin ada sesetengah yang alahan pada fragrance tapi jangan risau sebab kandungannya sangat sedikit. Kejap je bau die akan hilang nanti.



Macam Ida memang akan lakukan "double cleansing" setiap malam menggunakan cleansing oil. Selepas buat "double cleansing" Ida terus gunakan Aloe AC Clean Bubble Cleanser ini untuk cuci muka. Dan memang ia sangat membantu untuk buang minyak pada muka tadi. Kulit jadi lembut je.




Cara nak gunakan produk ini sangat mudah

1. Basuh muka dengan sedikit air.

2. Pamkan Aloe Ac Clean Bubbles Cleanser ini di tapak tangan. Tak perlu tambah air lagi ye.

3. Letakkan pada muka dan urut uolls seperti biasa. Tips dari Ida urut muka uolls selama 1 minit supaya kebaikan dalam pembersih muka ini akan menyerap lebih baik ke dalam kulit.





close up dari video, basahkan muka. Pam Aloe AC  Clean Bubble Cleanser ke tapak tangan. Dap..dap pada muka dan gosok macam biasa. Buihnya pun nampak lembut kan

Di bawah Ida ada kongsikan sedikit video pendek yang menunjukkan Aloe AC Clean Bubbles Cleanser dari Hansaegee Nature ni memang sangat lembut.





So uolls yang berminat boleh dapatkan produk ini di link di bawah.





Brand : Hansaegee Nature







Segmen Bloglist SitiYangMenaip 1/2020

Assalammualaikum...



klik pada banner untuk join

10 TIPS PEMAKANAN YANG BAIK UNTUK MENGURANGKAN BERAT BADAN

Assalammualaikum...

Penjagaan makanan, senaman bukan itu sahaja cara untuk mengurangkan berat badan. Malah dari segi mental juga dititikberatkan bila kita cuba untuk menjalani proses pengurangkan berat badan ini.




Rata-rata yang fikir, ala senang je tak payah makan nasi. Senang...Tidak! Nasi tak bersalah..kadang cara pengambilan nasi kita tu yang salah. Diri sendiri yang terlalu suka makan secara berlebihan.

Hari ini Ida nak kongsikan sedikit 10 tips pemakanan yang baik untuk mengurangkan berat badan secara sihat.

10 TIPS PEMAKANAN YANG BAIK UNTUK MENGURANGKAN BERAT BADAN

1. FOKUS PADA PERUBAHAN KECIL



Kita ni tak perlu la terlalu fokus untuk kurangkan berat badan dalam KG yang banyak. Mulakan dari yang kecil, itu sebenarnya membantu kita menghargai perubahan yang kecil. Contohnya seperti makan buah dan bukannya minum jus buah dan menambahkan makanan yang lebih berwarna ke dalam sajian uolls. Lama kelamaan perubahan kecil ini akan memberikan hasil yang besar. Percayalah!

2. PORTION MAKANAN



Fikirkan kuantiti jumlah makanan atau minuman untuk satu sesi makan. Dengan kata lain, berapa kalori ang uolls akan ambil dalam masa sehari. Jika membeli pastikan cuba untuk melihatkan portion label makanan di belakang. Belajar untuk mengambil perhatian terhadap bahagian ini supaya membantu mengelakkan dari makan berlebihan.

3. CARI DIET YANG SESUAI 



Tidak semua cara diet sesuai dengan kita. Walaupun keto, paleo, DASH atau intermittent fasting mungkin berfungsi dengan baik untuk orang lain tetapi  itu tidak bermakna ia sesuai untuk kita. Sebaliknya cuba untuk fokus pada makan pelbagai makanan yang penuh nutrien, termasuk buah-buahan, sayuran, biji-bijian, protein tanpa lemak dan lemak sihat. Mungkin pemakanan sihat adalah gaya hidup yang sesuai dengan badan uolls, memberi tenaga yang berkekalan dalam jangka masa panjang.

4. JADUAL MAKANAN



Menyimpan catatan yang konsisten dan tepat mengenai apa yang uolls makan yang sangat membantu ketika berusaha menurunkan berat badan. Aplikasi seperti MyFitnessPal dapat membantu mengesan berapa banyak kalori yang kita benar-benar makan serta makronutrien dan mikronutrien. Dan ramai sebenarnya pengguna akan terkejut yang sebenarnya mereka tidak cukup makan untuk mengurangkan berat badan. Maknanya diet mereka adalah salah.

5. MASAK DARI RUMAH



Sekiranya uolls selalu makan di restoran atau kedai nasi bungkus. Kita sebenarnya mungkin telah memakan kalori, gula dan natrium yang tidak diperlukan. Sebabnya kita tak tahu banyak mana kuantiti garam dan gula yang mereka gunakan.

6. TAMBAHKAN PROTEIN DAN KURANGKAN GULA



Protein sangat penting untuk menurunkan berat badan, membina otot dan memulihkan badan dari senaman yang berat. Berapa banyak keperluan seseorang bergantung pada beberapa faktor seperti jisim otot, tahap aktiviti, usia dan goals uolls. Menurut National Institutes of Health, Recommended Daily Allowance untuk pengambilan protein adalah 0.8 gram protein per kilogram berat badan (atau 0.36 gram per paun berat badan). Inilah cara menambahkan lebih banyak protein pada sarapan, makan tengah hari dan makan malam.

Tidak seperti gula yang berlaku secara semula jadi (seperti jenis yang terdapat dalam buah) terlalu banyak gula yang boleh menyebabkan penurunan berat badan dan menyumbang kepada masalah kesihatan seperti diabetes, penyakit jantung dan Alzheimer.

7. BERHATI-HATI DENGAN TREND KESIHATAN


Minuman seperti cuka epal dan kombucha telah terbukti kerana probiotiknya yang bagus untuk usus. Walaupun ia boleh menyumbang kepada kesihatan tetapi ia memerlukan lebih banyak penyelidikan yang terperinci. Daripada terlalu mengikut setiap trend cuba untuk lebih fokus pada makan makanan yang seimbang.

8. MENGURANGKAN MAKAN BERLEBIHAN



Makan berlebihan dapat mengelakkan uolls untuk mencapai matlamat penurunan berat badan tepat pada waktunya. Tetapi fokuskan pada teknik pemakanan yang membantu uolls untuk menikmati makanan secara perlahan supaya dapat membantu kita berasa kenyang dan mencegah sikap makan berlebihan.

9. CARI SOKONGAN



Tabiat kehidupan yang sihat sebenarnya memerlukan pencetus atau sesuatu untuk mengingatkan dan memotivasi kita. Cuba untuk cari sokongan sepanjang proses menurunkan berat badan. Sama ada raka atau seseorang yang kita boleh luahkan apabila berasa tertekan. Cari orang yang berfikiran sama yang dapat mendorong untuk mencapai matlamat uolls.

10. JANGAN TERLALU LIHAT PADA PENIMBANG



Perubahan yang uolls alami tidak semestinya dilihat pada penimbang. Ia tidak akan berlaku pada setiap hari. Ingat bahawa itu hanya satu gambaran besar supaya kita tidak terlalu tertekan ketika dalam proses pengurangan berat badan ini. Mungkin tidak nampak pada berat tapi pada kekurangan inci pada tubuh uolls.


Jemput lihat video ini dan follow my channel. Thankz. Nanti
Ida follow uolls balik okay!




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya