10 TIPS PEMAKANAN YANG BAIK UNTUK MENGURANGKAN BERAT BADAN

Assalammualaikum...

Penjagaan makanan, senaman bukan itu sahaja cara untuk mengurangkan berat badan. Malah dari segi mental juga dititikberatkan bila kita cuba untuk menjalani proses pengurangkan berat badan ini.




Rata-rata yang fikir, ala senang je tak payah makan nasi. Senang...Tidak! Nasi tak bersalah..kadang cara pengambilan nasi kita tu yang salah. Diri sendiri yang terlalu suka makan secara berlebihan.

Hari ini Ida nak kongsikan sedikit 10 tips pemakanan yang baik untuk mengurangkan berat badan secara sihat.

10 TIPS PEMAKANAN YANG BAIK UNTUK MENGURANGKAN BERAT BADAN

1. FOKUS PADA PERUBAHAN KECIL



Kita ni tak perlu la terlalu fokus untuk kurangkan berat badan dalam KG yang banyak. Mulakan dari yang kecil, itu sebenarnya membantu kita menghargai perubahan yang kecil. Contohnya seperti makan buah dan bukannya minum jus buah dan menambahkan makanan yang lebih berwarna ke dalam sajian uolls. Lama kelamaan perubahan kecil ini akan memberikan hasil yang besar. Percayalah!

2. PORTION MAKANAN



Fikirkan kuantiti jumlah makanan atau minuman untuk satu sesi makan. Dengan kata lain, berapa kalori ang uolls akan ambil dalam masa sehari. Jika membeli pastikan cuba untuk melihatkan portion label makanan di belakang. Belajar untuk mengambil perhatian terhadap bahagian ini supaya membantu mengelakkan dari makan berlebihan.

3. CARI DIET YANG SESUAI 



Tidak semua cara diet sesuai dengan kita. Walaupun keto, paleo, DASH atau intermittent fasting mungkin berfungsi dengan baik untuk orang lain tetapi  itu tidak bermakna ia sesuai untuk kita. Sebaliknya cuba untuk fokus pada makan pelbagai makanan yang penuh nutrien, termasuk buah-buahan, sayuran, biji-bijian, protein tanpa lemak dan lemak sihat. Mungkin pemakanan sihat adalah gaya hidup yang sesuai dengan badan uolls, memberi tenaga yang berkekalan dalam jangka masa panjang.

4. JADUAL MAKANAN



Menyimpan catatan yang konsisten dan tepat mengenai apa yang uolls makan yang sangat membantu ketika berusaha menurunkan berat badan. Aplikasi seperti MyFitnessPal dapat membantu mengesan berapa banyak kalori yang kita benar-benar makan serta makronutrien dan mikronutrien. Dan ramai sebenarnya pengguna akan terkejut yang sebenarnya mereka tidak cukup makan untuk mengurangkan berat badan. Maknanya diet mereka adalah salah.

5. MASAK DARI RUMAH



Sekiranya uolls selalu makan di restoran atau kedai nasi bungkus. Kita sebenarnya mungkin telah memakan kalori, gula dan natrium yang tidak diperlukan. Sebabnya kita tak tahu banyak mana kuantiti garam dan gula yang mereka gunakan.

6. TAMBAHKAN PROTEIN DAN KURANGKAN GULA



Protein sangat penting untuk menurunkan berat badan, membina otot dan memulihkan badan dari senaman yang berat. Berapa banyak keperluan seseorang bergantung pada beberapa faktor seperti jisim otot, tahap aktiviti, usia dan goals uolls. Menurut National Institutes of Health, Recommended Daily Allowance untuk pengambilan protein adalah 0.8 gram protein per kilogram berat badan (atau 0.36 gram per paun berat badan). Inilah cara menambahkan lebih banyak protein pada sarapan, makan tengah hari dan makan malam.

Tidak seperti gula yang berlaku secara semula jadi (seperti jenis yang terdapat dalam buah) terlalu banyak gula yang boleh menyebabkan penurunan berat badan dan menyumbang kepada masalah kesihatan seperti diabetes, penyakit jantung dan Alzheimer.

7. BERHATI-HATI DENGAN TREND KESIHATAN


Minuman seperti cuka epal dan kombucha telah terbukti kerana probiotiknya yang bagus untuk usus. Walaupun ia boleh menyumbang kepada kesihatan tetapi ia memerlukan lebih banyak penyelidikan yang terperinci. Daripada terlalu mengikut setiap trend cuba untuk lebih fokus pada makan makanan yang seimbang.

8. MENGURANGKAN MAKAN BERLEBIHAN



Makan berlebihan dapat mengelakkan uolls untuk mencapai matlamat penurunan berat badan tepat pada waktunya. Tetapi fokuskan pada teknik pemakanan yang membantu uolls untuk menikmati makanan secara perlahan supaya dapat membantu kita berasa kenyang dan mencegah sikap makan berlebihan.

9. CARI SOKONGAN



Tabiat kehidupan yang sihat sebenarnya memerlukan pencetus atau sesuatu untuk mengingatkan dan memotivasi kita. Cuba untuk cari sokongan sepanjang proses menurunkan berat badan. Sama ada raka atau seseorang yang kita boleh luahkan apabila berasa tertekan. Cari orang yang berfikiran sama yang dapat mendorong untuk mencapai matlamat uolls.

10. JANGAN TERLALU LIHAT PADA PENIMBANG



Perubahan yang uolls alami tidak semestinya dilihat pada penimbang. Ia tidak akan berlaku pada setiap hari. Ingat bahawa itu hanya satu gambaran besar supaya kita tidak terlalu tertekan ketika dalam proses pengurangan berat badan ini. Mungkin tidak nampak pada berat tapi pada kekurangan inci pada tubuh uolls.


Jemput lihat video ini dan follow my channel. Thankz. Nanti
Ida follow uolls balik okay!




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya


38 comments:

  1. terima kasih info nya, bagus sangat tips ini...


    salam kenalan dari saya, nak tanya ini, sudi tak bertukar link blog dengan blog saya? kalau sudi comment di link ini ye...

    https://www.oohsenyum.com/2017/03/bantu-blogger-yang-memerlukan-2020.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan..tq singgah sini. Ya boleh..nanti saya singgah

      Delete
  2. Info yg bagus. Tq for sharing..tp bulan puasa nie rasa brt bdn mcm mkin naik plak..opss..hihii..lpas nie boleh guna info nie tuk trunkn skit..

    ReplyDelete
  3. Kata orang nak seribu daya tak nak seribu helah.. macam macam tip ada jika nak diet jd kena disiplinkan diri jika nak ikut tip2 ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye btul tu..kena ada displin kalau nk turunka berat bdn ni

      Delete
  4. 80% daripada makanan, 20% pula senaman. Jadi, jagalah makan dengan betul-betul kalau nak badan yang ideal. tips tu semua betul

    ReplyDelete
  5. tengah cuba jugak ni nak kurangkan hehe.. makin MCO makin kuat makan =P

    jemput join segmen bloglist SYM
    https://sitiyangmenaip.blogspot.com/2020/05/segmen-bloglist-siti-yang-menaip-12020.html

    ReplyDelete
  6. Kalau LH pula, LH nak naikkan berat badan. Berat badan kurang 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak naikkan berat badan pun kena jaga jugak. takut tersilap diet

      Delete
  7. aida ni, bab mencari diet yg sesuai, tak berjumpa lagi.
    at the end, puasa. nak buat IF, tak mampu! walaupun nature nyer lebih kurang puasa.
    lepas Ramadhan ni, nak kena teruskan puasa sunat, terus ganti puasa.
    PKP ni tak langsung keluar rumah, aduhai, terasa berat badan ni.

    ReplyDelete
  8. bulan puasa ni kurang la sikit makan tapiii nafsu makan tu ya ampun susah betul nak kawal

    ReplyDelete
  9. Perkongsian yang menarik. konsisten dan disiplin kena kuat. tambahan yang kena involve senaman dan makanan seimbang. payah betol. haha

    ReplyDelete
  10. terima kasih share. bulan puasa ni macam terjaga pemakanan sebab kurang sikit makan. waktu berbuka pun saya bersederhana sahaja.

    ReplyDelete
  11. Nak kurus memng banyak cara kena buat. Kene usaha, kene tekad jangan esok rajin lusa malaa.. Ermm.. Faktor pemakanan dan senama tu yang kene ambil berat

    ReplyDelete
  12. Nombor 10 jangan terlalu melihat pada penimbang haha tu ada betulnya tapi iena boleh kata hari2 timbang sebab nak monitor taknak bagi naik banyak sangat :D
    iena ada apps yg simpan data berat so boleh juga monitor..boleh tau trend bila berat akan naik..biasanya weekend lah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..kalau asyik tengok penimbang kita akan jadi stress. so sila letak jauh2 penimbang tu..

      Delete
  13. Betul tu amalan ambil makanan ikut portion memang menjadi untuk turunkan berat badan. Sepatutnya itu yang betul bukannya tak makan langsung kan. Ada yang diet langsung tak sentuh nasi. Macam saya kalau amalkan diet memang tak tengok penimbang. Kalau tengok nanti stress pulak kalau penimbang tu statik je. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul jangan sampai tak makan langsung..sederhanakan dlm portion makanan tu dlu

      Delete
  14. Amalam pemakanan yang sihat memang banyak membantu untuk turunkan berat badan, sebab Sis mencubanya dah...dan paling ketara kalau untuk diri Sis, jangan minum manis, kompom berat tu akan turun mendadak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul..gula tu kalau boleh cut off memang berat akan senang truun

      Delete
  15. "You are what you eat". Info yang bagus. Pemilihan makanan penting demi menjaminkan pemakanan kita lengkap. Salam Ramadan.

    ReplyDelete
  16. Kena take note ni sebab misi raya kalini nak kurus haha.

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah, saya pun ada mengamalkan beberapa tips yang dikongsikan dan saya sudah berjaya kurangkan 30KG. Nanti kalau ada masa singgahlah blog saya http://mohdzarin.com

    ReplyDelete
  18. Itulah nmpknya kena ada sokongan dlm nak turun kan badan nih.. Kalau xde sokongan susah juga

    ReplyDelete
  19. Insyaallah boleh la cuba amalkan lepas ni. mana tahu boleh turunkan berat badan kan. Tq for sharing.

    ReplyDelete
  20. Amalan atau cara kuruskan badan dengan betul tak pernahnya mudah. Ia memerlukan disiplin yang tinggi dan ilmu pemakanan yang betul.

    ReplyDelete