HEALTH QUOTES 22#

Assalammualaikum...



" TIME AND HEALTH ARE TWO ASSETS THAT WE DON'T RECOGNIZE AND APPRECIATE UNTIL THEY HAVE BEEN DEPLETED"

~ DENIS WAITLEY~

Segmen 24 Jam Bloglist #36 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan April, Mei dan Jun 2020 di Mialiana.com bermula pada 11.00 pagi 21/3/2020 sehingga 11.00 pagi 22/3/2020. Semua blogger dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com / Like Fanpage Mialiana.com / Follow Instagram @mialiana (mana-mana yang ada)
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #36 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Mac 2020.

** jom support Mia Liana....

KATA MADAH 32#

Assalammualaikum...



Untuk hati kita tenang

Jangan ada rasa hasad dengki dengan kelebihan orang lain. Rezeki setiap orang berlainan, ada yang banyak ada yang sedikit. Allah tahu apa yang Dia aturkan. Semuanya mesti bersebab.

Jangan berdendam dengan orang walaupun orang tu suka buat jahat pada kita. Jahat jangan dibalas jahat tapi balaslah dengan kebaikan. Jika kita tidak dapat lakukan itu, jauhkan..tutup mulut dari berkata-kata yang tidak baik. Doakan untuk kebaikan mereka kerana malaikat akan doakan juga untuk kita kembali

TOLONG STAY AT HOME, JANGAN BERDEGIL

Assalammualaikum...

Semalam bermula la Kawalan Pergerakan bagi semua rakyat Malaysia. Dan orang pula berpusu-pusu ke pasaraya untuk panic buy. Allah...



Actually malam sebelum tu Ida dah ke pasaraya untuk beli beras, kebetulan beli jugak sedikit makanan untuk stok sebelum pengumuman malam tu. Masa tu memang tak de la rushing sangat nak membeli, memang beli barang yang nak guna dan beli lebih sedikit. Ramainya orang kat pasaraya sampai sardin pun ada yang habis.

Selepas pengumuman tu, keesokkannya kecoh dalam media sosial orang pakat berpusu-pusu membeli. Ada yang ambil kesempatan untuk balik kampung.

Sedangkan dah keluar kenyataan supaya duduk dirumah selama 14 hari. Jangan ke mana-mana jika tiada urusan. Nak membeli cuma seorang saja digalakkan, tak perlu sampai nak bawa anak-anak kecil tu.



Dah disebabkan kedegilan sesetengah pihak, bilangan kes dah bertambah. Please kenapa la degil sangat dan buat sambil lewa hal macam ni. 

Cubalah munasabah diri, duduk dirumah tingkatkan ibadah, banyakkan bertaubat. Rasa sedih jugak sebenarnya, dengan kedegilan orang lain..orang lain yang akan dapat tempias.

Perkhidmatan Perlu (Essential) Di Bawah Perintah Kawalan Pergerakan COVID-19.

1. Pos dan Courier
2. Perhotelan, Homestay dan Penginapan Berbayar
3. Perkhidmatan Atas Talian
4. Restoran, Warung, Penjaja kecil, Foodtruck, Foodcourt dan Restoran Dalam Hotel
5. Pengurusan Hidupan Liar
6. Industri dan Perniagaan Berkaitan Keselamatan / Pertahanan
7. Keselamatan / Pertahanan PDRM dan ATM
8. Peruncitan Kedai Runcit / Serbaneka / Pasaraya / Pasar Awam / Pasar Borong
9. E-dagang
10. Perkhidmatan Kerajaan dan Badan Berkanun
11. Perkhidmatan Kesihatan
12. Penjara / Pusat Tahanan Sementara/ Depo Imigresen / Pusat Serenti / Lokap
13. Perkhidmatan Penyiaran dan Penerangan
14. Perkhidmatan Bomba
15. Perkhidmatan Elektrik & Tenaga
16. Perkhidmatan Pelabuhan dan Lapangan Terbang
17. Perkhidmatan Air
18. Pengangkutan Laut, Darat, Udara (Termasuk E-Hailing)
19. Perkhidmatan Telekomunikasi
20. Perkhidmatan Perbankan, Kewangan dan Bursa
21. Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembentungan
22. Bahan Api dan Pelincir

Perkhidmatan Bukan Keperluan Utama (Non-Essential) Di Bawah Perintah Kawalan Pergerakan COVID-19.


23. Pergerakan Dalam Negara
24. Kemasukan Warga Asing
25. Pembinaan dan Pengubahsuaian


Dan lagi satu, ambil serius langkah pencegahan wabak Covid-19 ni. Pakai mask, kerapkan basuh tangan, pakai hand santilizer.



Kepada semua rakan-rakan, jaga kesihatan uolls. Utamakan kebersihan dan pastikan uolls stay at home kalau takde urusan diluar. Please..bersama-sama la kita hindari wabak covid-19 ni semakin meningkat.

#stayathome #covid-19

KEBAIKAN DAN KEISTIMEWAAN RES-V SHAKLEE

Assalammualaikum...

Tahun 2020 kali ni Shaklee juga telah keluarkan satu lagi produk baru iaitu RES-V yang mempunyai pelbagai manfaat yang bukan sekadar bertindak sebagai antioksidan.

RES-V ini diformulasikan secara saintifik bagi menyokong kesihatan tubuh badan secara keseluruhan dan mengekalkan kehidupan yang lebih sihat, bertenaga dan awet muda.




Formula saintifik terbaharu dengan gabungan propietari polifenol yang dihasilkan dari bahan utama Anggur Muscadine, antara buah yang paling jarang ditemui di dunia. Malah harganya juga mahal di pasaran tau!


Bersamanya juga digabungkan Japanese Knotweed, Grape Pomace, Buah Delima, Buah Kaduka (Chebulic Myrobalan), Black Currant, Red Grape dan Lobak Ungu 



Di sokong oleh 6 patent yang dihasilkan khas untuk Shaklee. Proses pengekstrakan yang dipatenkan bagi mengekalkan kadar bioaktif polifenol untuk memberikan kesan optimum pada pengguna. 

  • Semua bahan adalah semulajadi 
  • Tiada perasa tambahan
  • Tiada pemanis tiruan
  • Tiada tambahan warna
  • Tiada pengawet
  • Tiada gluten
Bahan-bahan dalam RES-V Shaklee

1. Anggur Muscadine


  • Mempunyai asid ellagik dan ellagitanin
  • Memiliki sifat anti-oksidan
  • Sejenis polifenol yang sangat popular dan terkenal serta selalu di cari di serata dunia
2. Japanese Knotweed



  • Mempunyai resveratrol (salah satu dari jenis polifenol)
  • Menunjukkan pelbagai manfaat kesihatan melalui pelbagai kajian saintifik
3. Lobak Ungu


Memiliki polifenol seperti anthocyanins dan lutein yang bersamanya anti-oksidan

4. Chebulic Myrobalan


  • Juga dikenali dalam Bahasa Malaysia sebagai Buah Kaduka
  • Popular dengan gelaran Raja Ayurveda
  • Menawarkan manfaat luar terapeutik yang luar biasa
  • Mempunyai polifenol seperti asid gallic dan asid ellagik
5. Buah Delima


Kaya dengan pelbagai nutrien penting termasuk ellagitanis, asid ellagik dan flavonoids

6. Black Currant


Kaya dengan khasiat termasuk penuh dengan sifat anti-oksida, memiliki polifenol dan Vitamin C

7. Grape Pomace & Red Grape


Mengandungi kandungan polifenol yang tinggi seperti proanthocyanidins yang membekalkan ciri-ciri anti-oksida

KEBAIKAN DAN KEISTIMEWAAN RES-V SHAKLEE



  • Menjana penghasilan mitokondria di dalam sel badan
  • Membekalkan tenaga harian yang boleh dirasakan dalam masa 2 hingga 3 jam selepas pengambilan ResV di waktu pagi
  • Membantu memastikan badan lebih sihat (sel badan yang sihat bersamaan diri kita yang lebih sihat)
  • Memberikan kesegaran terutama bagi mereka yang selalu travel jarak jauh
  • Mengatasi masalah kelesuan dan letih
  • Meningkatkan sistem imunisasi
  • Meningkatkan prestasi sukan di gymnasium sebelum dan selepas work out
  • Menurukan tahap gula di dalam darah ketika berpuasa
  • Meningkatkan daya ingatan orang dewasa
  • Mengurangkan kadar keradangan kronik
  • Mengawal tekanan darah
  • Membantu memberikan kesihatan jantung yang lebih baik
  • Membantu memastikan kesihatan kolestrol baik (merendahkan LDL dan meningkatkan HDL)
  • Meningkatkan kadar sensitiviti insulin di dalam badan
  • Mengurangkan keradangan pada hati
  • Melindungi badan dari kemerosotan tulang rawan
  • Meningkatkan pengeluaran rawan dan kolagen pada sendi
  • Meningkatkan jisim otot dan pertumbuhan semula otot
  • Melindungi kulit daripada kerosakan sinaran matahari
  • Menghasilkan pengeluaran kolagen
  • Melicinkan garis halus dan kedutan pada kulit wajah
  • Meningkatkan aliran darah ke otak
  • Menghalang pembentukan sel abnormal berlaku
Cara Pengambilan ResV Shaklee

2 caplets sehari sebelum tidur (gabungkan bersama Vivix Shaklee yang di ambil pagi untuk hasil lebih optimum)

Harga ResV Shaklee

1 botol RM510








Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

8 FOODS PRODUCE PICKS FOR BETTER BLOOD PRESSURE

Assalammualaikum....

8 FOODS PRODUCE PICKS FOR BETTER BLOOD PRESSURE






1. Beets

2. Spinach

3. Celery

4. Swiss chard

5. Radish

6. Kale

7. Lettuce

8. Arugula

BUKU-BUKU MENARIK UNTUK SI ULAT BUKU

Assalammualaikum...

Hari ini Ida nak kongsikan sedikit beberapa buah buku hasil karya seorang sahabat Ida ketika melakukan umrah dulu. Akak ni dah pernah ke Tanah suci sebelum ni, dan pada masa tu beliau dan suaminya kembali lagi melakukan umrah dan kebetulan satu kumpulan dengan Ida.





Alhamdulillah perhubungan kami masih kekal sampai ke hari ni dan ada juga group whatsapp untuk kumpulan kami. Dan kebetulan akak ni ada add Ida dalam Facebook dan kami pun ada berbual sikit.

Tak sangka juga Ida rupanya akak ni seorang penulis buku. Dan Ida ada juga beli salah sebuah buku karya beliau iaitu 
"Kiblat Kehidupan". Buku ni berkisahan gabungan kisah-kisah sahabat beliau yang pernah ke tanah suci. Menceritakan pengalaman mereka. So bagi mereka yang rindukan tanah suci atau pun masih mencari-cari rujukan atau tips semasa berada di Tanah suci boleh la beli buku ini. Seronok baca, terubat rasa rindu nak ke Tanah suci lagi.



Dan ini ada beberapa buah buku lagi karya beliau.










Buku-buku ini dipantau sepenuhnya oleh Munshi Mohamad Musip agar tatabahasanya semua terpelihara. Gabungan 10 penulis dalam setiap buku menjadikan kisah-kisah buku ni lebih menarik.

Sesiapa berminat untuk dapatkan buku-buku ni boleh la jenguk facebook akak ni

Facebook : Umi Faridah

KEMBALI BERMAIN BOLA JARING SETELAH BERPULUH TAHUN BERHENTI

Assalammualaikum...

Kita ni bila dari dulu aktif sukan bila dah tak bersukan nak mulakan balik bukan senang sebenarnya. Dah hampir 10 tahun lebih tak main woo..

Ida boleh dikatakan agak aktif jugak bersukan masa sekolah dulu. Bola jaring, badminton, ping pong, bola tampar, memang suka main. Tapi Ida lebih fokus pada bola jaring. Memang dari sekolah rendah main walaupun sebagai pemain simpanan. Sampai sekolah menengah jugak main. Dah masuk tingkatan 4 dan 5 baru la berpeluang main sebagai pemain kekal dalam kumpulan. Masa tingkatan 5 la paling aktif dan dijadikan sebagai ketua bola jaring sekolah.


godek gambar-gambar lama

Kami juga pernah berlawan sehingga ke peringkat daerah, walaupun kalah tak sampai ke peringkat negeri tapi puas hati dapat main dan itu sebenarnya menjadi kenangan pada waktu sekolah dan masih kekal ingat sampai ke hari ini.

Tahun ni kaum ibu-ibu dalam taman ada cadangkan untuk bermain bola jaring. So ada seorang ibu yang membantu sponsor beli tiang bola jaring. Seorang jiran lagi beli bola jaring dan bib. Wah...semangat rasanya boleh nak main lagi.

Ida dan seorang jiran tu pun mula ukur padang dan cat dengan minyak hitam sahaja untuk padang bola jaring. Walaupun skala tak sama tapi masih ok la sebab nak mula bersenam, keluarkan peluh dan bakor lelamaks ibu-ibu yang dah lama tak bersenam ni.hehehe

Alhamdulillah hujung minggu baru-baru ni baru berpeluang nak bermain walaupun tak cukup bermain. Itu pun dah banyak keluar peluh sampai sakit kaki dan badan. Macam Ida tak de la sakit sangat sebab kat rumah pun memang ada buat senaman ringan. Ikut dalam aplikasi Play Store.




Main dengan budak sekolah kot, stamina diorang pun boleh tahan nasib kami kaum-kaum ibu ni boleh catch up. hehehe. Serius seronok dapat bermain bola jaring balik..rasa segar badan.

So next game, next week plak...time sekolah susah sikit nak bermain, sibuk dengan kerja dan anak-anak. Hujung minggu la yang free selalunya bagi ibu-ibu yang berkerjaya ni.

SARI PATI AYAM BRANDS LIGHT AROMA FLAVOUR VANILA

Assalammualaikum…

Semakin hari semakin banyak produk kesihatan yang telah dikeluarkan dipasaran. Ada produk yang telah dikeluarkan bertahun-tahun lama dulu masih bertahan sehingga sekarang. Salah satunya ialah produk sari pati ayam Brands ini.


Ida dapat sample dari Brands untuk produk ini. Brands ni dah keluarkan banyak produk selain dari sari pati ayam ni seperti Innershine. Kalau Innershine Ida pernah minum dulu..sedap. Rasa-rasa masam gitu. Kalau sari pati ayam ni tak pernah lagi rasa.

Pati ayam Brands kali ini dikeluakan dalam versi yang baru iaitu Sari Pati Ayam Light Aroma dengan perisa vanilla. Kalau sebelum ni ada beberapa jenis sari pati ayam seperti chicken, gingseng, gingko, bird nest dan banyak lagi.



Sari Pati Ayam Brands ini:
  • Tanpa lemak
  • Tanpa kolestrol
  • Kaya dengan protein


Sari pati ayam Brands dapat membantu untuk:
  1. Merangsangkan minda
  2. Tingkatkan tenaga
  3. Meningkatkan imuniti 

Produk ini sesuai diminum oleh seisi keluarga dalam keadaan sejuk , panas atau suam. Bagi Ida lebih suka sejuk kalau supplement berbentuk cecair macam ni.


Di sini juga Ida ada dapat voucher RM3 dari Watson untuk beli produk ayam Brands ini di sana.

Bagi Ida rasa sari pati ayam Brands ni agak ok la jugak. Tak terlalu kuat baunya walaupun setelah diminum. Rasa ringan je. Lepas minum sari pati ni Ida terus minum air. So rasanya pun hilang..tak terasa lagi.

Jika nak tahu lebih lanjut lagi tentang produk sari pati ayam Brands ini boleh la layari web mereka di

www.brandsworld.com atau facebook BrandsSmartLiving

6 PUNCA JERAGAT YANG WAJIB KITA KETAHUI

Assalammualaikum...

Cakap pasal jerawat..oh, mesti akan cuba untuk hilangkan jerawat tu. Bagaimana pula dengan jeragat? Bagi sesetengah orang memang nampak cantik ada jeragat tapi sebenarnya ia juga menyebabkan seseorang kurang keyakinan seperti masalah jerawat.





JERAGAT OH JERAGAT 


Jeragat ni susah nak hilang, bukan seperi jerawat. Dan bukan sebarang produk juga boleh hilangkan dengan cepat. Ia mengambil masa untuk pulih. Sebelum masalah jeragat ni semakin teruk, uolls kena la cuba untuk elakkan punca-punca timbulnya masalah jeragat ni. 


Bila uolls dah tahu punca- punca jeragat, lebih mudah anda pilih produk yang betul dan berkesan untuk anda guna.

6 PUNCA JERAGAT YANG WAJIB KITA KETAHUI


1. Cahaya matahari


Sinar matahari mengandungi sinar UVA dan UVB yang menyebabkan kerosakan sel kulit.

UVB merosakkan sel bawah kulit dan UVB pula sel luar kulit. Jadi, untuk hilangkan jeragat, punca utama jeragat ini mesti diatasi.

Kesan sinar UV ini bukan saja menyebabkan pigmentasi atau jeragat malah boleh membawa kepada masalah kanser kulit.

Keadaan hormon akibat kehamilan mengganggu kesihatan kulit juga.

2. Kehamilan


Kebiasaannya wanita hamil akan mengalami banyak masalah kulit. Ini memang disebabkan oleh keadaan hormon yang tidak menentu.

Jadi, ibu mengandung disarankan untk mengambil nutrisi yang cukup untuk memastikan kulit sentiasa sihat.

Masalah yang biasa ialah kegatalan, kulit pecah, jerawat, ekzema dan jeragat.

Pada sesetengah ibu, jeragat akan pudar dan hilang selepas bersalin. Tetapi ramai juga terus mengalami jeragat secara menerus.

3. Rawatan Hormon


Kajian menunjukkan ramai wanita yang menjalani rawatan hormon (pil) banyak mengalami masalah jeragat.

Punca jeragat ini menyebabkan hormon menjadi tidak stabil. Ramai pelanggan saya berkata jeragat tumbuh selepas mereka ambil perancang kehamilan.

4. Ubat- ubatan


Pengambilan beberapa jenis ubat yang memberi ‘side effect’ atau kesan sampingan pada keupayaan kulit untuk merawat dan menghasilkan baru dengan aktif. Ini punca jeragat yang jarang kita sedar.

5. Wangian


Pewangi, sabun wangi dan kosmetik yang menyebabkan tindak balas ‘phototoxic‘ juga adalah diantara punca terjadinya jeragat. Jadi bagi yang menggunakan kosmetik pastikan check pada label produk dahulu sebelum. Elakkan produk yang mengandungi parfum.


6. Kurang nutrient

Pemakanan tidak seimbang salah satu penyebab kekurangan nutrient dalam badan. Senang kata kulit kekurangna kolagen yang membantu melindungi dan memperbaiki sel kulit.

Ini kerana semakin berusia seseorang, kadar kolagen dalam kulit akan mula berkurangan. Sebab itulah sangat penting pastikan kita makan makanan yang seimbang.

Bukan sahaja untuk kesihatan malah untuk kecantikan kulit uolls sendiri juga.

Salah satu cara untuk elakkan masalah jeragat ini berlaku, uolls kenalah pastikan memakai sunblock setiap hari sebelum keluar rumah mahupun duduk dirumah sekali pun.



Nak cari sunblock terbaik boleh pilih Age Defense Moisturizer-SPF 50 dari YOUTH Skincare.

SIAPA PERLUKAN MOISTURIZER?

  • Kulit kering kusam
  • Terdedah cahaya matahari
  • Yang tak guna skin care full, gunalah mosturizer saja. Supaya kulit tak terlalu perit dgn UVA dan UVB.
  • utk muka yg sudah ada tompok hitam jeragat sikit sikit. Takut jd makin banyak
FUNGSI MOISTURIZER YOUTH

✅ Bertindak 3 cara (Moisturizer-sun block dan primer) bagus untuk mekap nampak licin dan glowing.

✅ Ada spf 50 dengan broad spectrum sunscreen untuk menapis sinar UVA dan UVB

KELEBIHAN MOSTURIZER SPF 50 YOUTH

  • Broad spectrum sunscreen
  • Organik
  • Diuji klinikal
  • 8 tahun kajian
  • 100% vegan
  • Mosturizer ada polifenol dari muscadine grape yg memang power utk nutrisi kulit.
  • Ada vital repair complex
  • Ada spf 50
Nak dapatkan Age Defense Moisturizer-SPF 50 dari YOUTH Skincare boleh wasap ida ye.







Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya


HEALTH QUOTES 21#

Assalammualaikum...


IN EVERY WALK WITH NATURE ONE RECEIVES DAR MORE THAN HE SEEKS

~ JOHN MUIR~