10 TIPS TO STRESS LESS

Assalammualaikum...



10 TIPS TO STRESS LESS

1. Take a step outside

2. Laugh each day

3. List what you're grateful for

4. Plant positive thoughts

5. Just breath through

6. Take fun breaks

7. Practise patience

8. Offer a helping hand

9. Close your eyes

10. Make time for exersice

6 TIPS URUSKAN BISNES DENGAN KESIBUKAN KERJA ATAU KELUARGA

Assalammualaikum...

Sekarang sudah ramai ibu-ibu yang mula berbiaga secara kecil-kecilan samada secara online ataupun offline. Tetapi ramai juga yang perkecilkan ibu-ibu ni mengatakan, wanita tak perlu cari duit cukuplah sekadar uruskan rumahtangga, jaga anak-anak dan sebagainya.




Ramai bertanggapan begitu mungkin sebab fikir ibu-ibu takde masa nak bisnes semua ni. Uruskan rumahtangga pun dah cukup sibuk.

Memang tak dinafikan, bila uruskan keluarga, rumah dan anak-anak ni bagi masa 24 jam pun takkan pernah habis. Dan perkara ni akan dilakukan berulang-ulang pada setiap hari.



Tetapi betul ke ibu-ibu tak boleh berbisnes dengan kesibukan kerja dan keluarga??

Di sini Ida nak kongsikan 6 tips uruskan bisnes dengan kesibukan kerja atau keluarga.

6 TIPS URUSKAN BISNES DENGAN KESIBUKAN KERJA ATAU KELUARGA

1. Ikhlaskan niat


Pastikan niat kita melakukan bisnes kerana Allah Taala. Nak mencari rezeki bagi membantu suami dan menambah pendapatan keluarga.

2. Tetapkan matlamat


Bila kita mula berbisnes jadi kita akan bermulalah perjuangan kita. Tetapkan apa yang korang nak. Apa yang korang nak capat. Buat target.

3. Checklist harian


Pastikan setiap hari korang senaraikan apa yang korang nak buat. Pastikan semua senarai tu korang buat pada hari itu jugak.

4. Jadual harian


Jadualkan apa yang korang perlu lakukan setiap hari. Senaraikan semuanya termasuk lah waktu korang tidur.

5. Displin tinggi


Bila berniaga sambil uruskan kerja dan keluarga korang kena ada displin yang sangat tinggi. Tepati masa, jangan buang masa. Gunakan masa sebaiknya.

6. Mohon doa


Setiap kerja yang kita lakukan mestilah sentiasa memohon doa daripada-Nya agar diberkati dan rah,at agar semua uruskan kita dipermudahkan sentiasa.

Semoga memberi manfaat!

KATA MADAH 12#

Assalammualaikum...

Selamat petang Ahad semua. Apa korang buat hari ni?

Hari ini Ida nak kongsikan sedikit kata madah buat kesedaran pada kita.



Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu terlalu penting dalam sebuah kehidupan.

Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang

Kita ni walau lakukan apa sahaja biarlah jujur dan ikhlas. Jujur macam mana? Kalau pergi kerja, habiskan kerja dan lakukan sebaik mungkin. Jangan nak lepak-lepak, curi-curi masa kerja atau membuang masa. 

Bila boss datang cepat-cepat tunjukkan yang kita ni tengah buat kerja. Kan tak jujur tu? Sampai bulan, dapat gaji macam biasa sedangkan kita kerja pun tak sungguh-sungguh. 

Jadi ingat..jujurlah setiap apa yang kita lakukan supaya akan datang tak menjadi mainan atau diperlekehkan oleh orang lain.

Segmen Bloglist 2018 Nurul Najihah

Assalammualaikum...


klik pada banner untuk join sekali :)

RESEPI DONUT CHEESE YANG MUDAH

Assalammualaikum..

Dah lama rasanya tak uli tepung buat donut ni. Dah banyak resepi donut viral sekarang ni. Ini tiba-tiba terjumpa plak resepi donut cheese ni. So jom kita try nanti.

RESEPI DONUT CHEESE YANG MUDAH



Bahan-bahan:

  • 4 cawan tpung gandum
  • 3 sudu besar merjerin
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 1 sudu besar gula 
  • 1/2 cawan air suam 
  • 1/2 cawan air
  • 1 peket mauripan
  • Sedikit garam
  • Cheese slice
Cara-cara :

1) Ambil setengah cawan air suam larutkan gula , yis segera dan kacau sehingga sebati . Biarkan sampai yis mengembang dalam 20 minit .

2) Tepung gandum tadi ramas dengan marjerin , susu dan garam sampai sebati .

3) Bila yis dah mengembang . Masukkan yis tersebut ke dalam tepung tadi diselang seli dgn setengah cawan air sehingga menjadi doh yg tidak melekat di tangan.

4) Rehatkan doh dalam 30 minit , tutup doh tersebut dengan kain basah .

5)Selepas 30 minit , doh tersebut dah naik . Tumbuk doh tersebut untuk mengeluarkan angin .

6) Boleh canaikan doh tersebut , jangan tebal sangat dan terlalu nipis sangat . ( untuk cheese saya buat dengan menekapkan menggunakan cawan minuman plastik ). Kalau donut biasa saya gunakan acuan donut .

7) Sebelum menggoreng donut tersebut . Rehatkan donut itu selama 30 minit supaya ia mengembang dengan cantik .


SELAMAT MENCUBA!

HEALTH QUOTES 2#

Assalammualaikum...




" Good health is not something we can buy. However, it can be an extremely valuable savings account"



~ Anne Wilson Schaef ~

10 MAKANAN YANG BAIK UNTUK SISTEM PENGHADAMAN KITA

Assalammualaikum..

Secara umunya sistem pencernaan atau sistem gastroinstestinal yang bermula dari mulut sampai anus adalah sistem organ dalam manusia yang berfungsi untuk menerima makanan, mencernanya menjadi zat-zat gizi dan energi, menyerap zat-zat gizi ke dalam aliran darah serta membuang bahagian makanan yang tidak dapat dicerna atau merupakan sisa proses tersebut dari tubuh.


Penghadaman merupakan suatu proses mengisarkan makanan secara fizikal dan memecahkan molekul makanan itu melalui beberapa proses kimia.

Dengan kata yang lebih mudah lagi sistem penghadaman mempunyai 2 fungsi iaitu :

  • Menukar makanan yang telah dimakan kepada nutrisi yang diperlukan tubuh. 
  • Membuang dan mencerna bahan buangan yang tak diperlukan oleh tubuh. 
Zaman sekarang ramai orang yang tidak terlalu ambil peduli tentang kesihatan sistem penghadaman mereka. Makan apa yang di depan mata dan akhirnya alami masalah usus atau sembelit. Tak kira orang dewasa mahupun kanak-kanak.


Tahu tak?

Hampir 80 peratus daripada rakyat di seluruh dunia menderita akibat daripada keadaan usus yang tidak sihat. Ini mendorong kepada keadaan sistem penghadaman tidak sihat yang berkemungkinan menjangkiti tubuh badan.

Tanda-tanda alami masalah usus kotor atau bermasalah:
  • Selalu berasa pening kepala 
  • Rasa sakit belakang atau sakit-sakit sendi. 
  • Rasa susah untuk bernafas 
  • Masalah sinus atau bau badan yang tengit. 
  • Nafas berbau dan lidah rasa kelat. 
  • Alergik terhadap makanan. 
  • Susah nak membuang air. Sembelit kronik. 
  • Perut kembung dan selalu gastrik. 
  • Rasa letih, stress dan tidak selesa dengan tubuh. 
  • Berat badan naik tanpa sebab walaupun makan sedikit. 
kreadit: Celikvitamin.com

Jadi pemakanan dan gaya hidup yang sihat sangat memainkan peranan penting untuk kesihatan sistem penghadaman kita.

Di sini Ida nak kongsikan 10 makanan yang baik untuk sistem penghadaman kita.

10 MAKANAN YANG BAIK UNTUK SISTEM PENGHADAMAN

1. Pisang



Kebanyakkan mereka yang alami masalah sembelit ni akan makan buah pisang kan? Ini kerana pisang kaya dengan serat yang bagus untuk sistem pencernaan kita.

2. Asparagus


Asparagus ini mengandungi kandungan inulin yang tinggi yang bertindak sebagai probiotik. Probiotik ini mengandungi serat yang sangat bagus untuk melancarkan sistem pencernaan atau penghadaman kita.

3. Yogult


Di dalam yogult ini mengandungi probiotik yang membantu meningkatkan jumlah bakteri baik di usus untuk perut kita dan membantu melancarkan sistem pencernaan. Ia juga membantu untuk kurangkan rasa tak selesa pada badan kita.

4. Betik


Betik bagus untuk mereka yang alami masalah sakit perut atau diarea. Malah pengambilan buah betik juga boleh membantu atasi masalah sembelit.

5. Oat


Oat mengandung beta-glukan iaitu karbohidrat yang baik untuk sistem penghadaman kita. Sebuah kajian pada 2012 di British Journal of Nutrition menyatakan pengambilan oat sebagai sarapan membantu memberikan kekuatan probiotik yang baik kepada sistem penghadaman kita.

6. Jintan manis



Herba-herba seperti jintan ni selalunya kita letakkan dalam masakan kan? Jintan manis sejenis herba berserat tinggi, bertindak seperti ‘julap’ untuk mencuci usus kecil dan usus besar secara sederhana.

Herba ‘pelawas’ ini melancarkan proses perkumuhan dan mencuci dinding usus dari toksin, kotoran dan mendapan degil. Yang bagusnya, ia tidak mengakibatkan cirit-birit.Proses pembuangan jadi lebih mudah dan sistem metabolisma badan akan lebih teratur. Malah bagus untuk siapa yang alami masalah angin dalam badan.


7. Bawang


Siapa suka makan bawang? Kalau berlebihan pun tak boleh juga kang berbau mulut nanti. Tahu tak, bawang juga bertindak sebagai probiotik yang baik untuk sistem penghadaman kita. Dalam sebuah kajian pada tahun 2012 menyatakan bawang sangat bagus kerana mengandungi bakteria baik seperti laktobacilus yang bagus untuk usus.

8. Halia



Siapa suka minum air teh halia? Selalunya orang minum air teh halia untuk hilangkan masalah angin dalam badan tapi tahu tak ia juga bagus untuk sistem penghadaman kita. Ia membantu menlancarkan usus kita sebagai dapat berfungsi dengan baik.

9. Jambu batu


Ia mengandungi vitamin C dan antioksidan yang tinggi. Jambu batu bukan sahaja bagus untuk kesihatan malah membantu untuk menurunkan paras kolestrol, atasi masalah sembelit sekaligus bagus untuk sistem pencernaan kita. 

10. Belimbing



Belimbing kaya dengan vitamin A dan vitamin C serta nutrisi lain yang bagus untuk kesihatan kita mahupun sistem penghadaman.



Bagaimana Herblax membantu untuk lancarkan sistem pencernaan atau penghadaman kita?

Sifatnya yang menggalakkan tindakan pembersihan yang lembut terbukti kesesuaiannya secara klinikal untuk digunakan oleh tubuh kita untuk jangka masa panjang.

Ia tergolong dalam kategori julab yang lembut dan sesuai untuk kegunaan sekali sekala bagi meyingkirkan toksin dari usus.

Ia juga membantu usus kita lebih aktif untuk gerakan peristalsis.Peristalsis adalah pergerakan kembang kuncup otot secara beritma untuk menolak makanan sepanjang salur pencernaan. Gerakan peristalsis yang baik membantu proses perkumuhan kita berjalan dengan lebih lancar.

Testimoni pengguna:






Klik di sini untuk order segera




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:


(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp : www.wasap.my/0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya


6 NUTRIENTS THAT WOMEN NEED MOST

Assalamuualaikum..



6 NUTRIENTS THAT WOMEN NEED MOST

1. Vitamin B6

Regulates mood, appetite and sleep

2. Vitamin B12


Fight fatigue and improves alertness

3. Folate

Prevent brain and spinal defects in first week of pregnancy and lower risk of colon and breast cancer

4. Vitamin D3

Stregthens bones, teeth, muscles and proects againtst autoimmune disease,breast and ovarian cancer.

5. Calcium

Reduces PMS symptoms and maintain blood pressure

6. Iron

Proper brain function and boosts energy levels and also prevents anemia

KATA MADAH 11#

Assalammualaikum...

Selamat berhujung minggu dan selamat berkerja hari ni. Permulaan awal minggu ni Ida nak kongsikan sedikit kata-kata madah.



Ajar hati untuk kuat apabila diuji

Ajar hati untuk rendah diri bila dipuji

Ajar hati untuk istighfar selalu pada ilahi


Kita ni sebagai manusia biasa tak terlepas dari sifat lupa.
Lupa untuk menjadi seorang manusia yang tabah.
Lupa menjadi seorang mnusia yang sentiasa merendah diri.
Lupa untuk menjasi seorang manusia yang bersyukur.


Bila kita dapat musibah, kita dah mula jadi hilang arah. Lemah dan terpesong dari ajarannya.
Bila kita jadi terkenal, kita jadi lupa diri dan mula berasa megah.
Sehinggakan pada suatu saat kita mula lupa untuk istighfar dan mengucapkan syukur pada Ilahi. Nauzubillah.

7 REASON WHY SUGAR IS BAD FOR YOU

Assalammualaikum...



7 REASON WHY SUGAR IS BAD FOR YOU

1. Sugar is highly addictive.

2. Can cause insulin resistamce whinch may lead to typle ii diabetes


3. Bad for your teeth.

4. Contributes to obesity

5. Can give you cancer

6. Raises yout cholesterol ang gives you heart disease

7. Can cause non-alcoholic fatty liver disease

4 SEBAB KENAPA RAMAI MEMILIH BERNIAGA SECARA ONLINE

Assalammualaikum...

Ramai sekarang yang mula berkecimpung dalam bisnes online kan? Tambah banyak produk yang ada dalam pasaran menyebabkan banyak persaingan di antara peniga-peniaga mahupun usahawan.



Zaman semakin canggih, keperluan hidup semakin meningkat menyebabkan ramai yang mencari alternatif untuk berniaga secara online kerana lebih mudah dan meluas.


Kalau dahulu orang terpaksa keluar rumah untuk berniaga, buka kedai, pergi berniaga dari rumah ke rumah dan sebagainya. Tetapi sekarang tak perlu buat semua itu.

Jadi Ida nak kongsikan 4 sebab kenapa ramai memilih berniada secara online.

4 SEBAB KENAPA RAMAI MEMILIH BERNIAGA SECARA ONLINE


1. Jimat masa


Kenapa jimat masa? Sebabnya orang tak perlu lagi luangkan masa keluar untuk berniaga atau bazirkan masa yang ada hanya untuk menunggu pelanggan. Kalau berniaga online ni korang boleh iklankan bila-bila masa dan di mana-mana sahaja korang berada. Malah secara online kedai korang akan buka selama 24jam! Walaupun korang tengah tidur, ada je order akan masuk.

2. Tak perlu ada kedai

Bisnes secara online ini tak memerlukan korang untuk buka kedai. Nak kena bayar sewa kedai dan menunggu pelanggan di kedai. Korang santai-santai iklankan produk pun duit masyuk!

3. Kos rendah


Ini kerana bisnes online korang hanya memerlukan INTERNET! Banyak pelan data internet yang murah dijual sekarang. Selagi ada internet bisnes korang akan tetap jalan. Untuk iklankan produk dan sebagainya, tak perlu lagi keluar sana sini.

4. Pasaran meluas


Berniaga secara online ini rangkaiannya lebih meluas. Korang bukan sahaja boleh menjual di kawasan tempat tinggakl sahaja malah boleh promosikan ke negeri-negeri lain mahupun luar negara.

SEMOGA MEMBERI MANFAAT!


Kalau berminat menjana pendapatkan bisnes Shaklee secara online boleh la wasap Ida ye. Bimbingan akan sentiasa diberikan.

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp : www.wasap.my/0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

HEALTH QUOTES 1#

Assalammualaikum...



" Today. more than 95% or all chronic disease is caused by FOOD CHOICE, toxic food ingredients, nutritional deficiencies and lack of physical exercise"

~ MIKE ADAMS~

10 TIPS MUDAH UNTUK KEKAL LANGSING, SEKSI DAN SIHAT

Assalammualaikum...

Bila bercakap tentang kecantikan, bentuk badan langsing dan sebagainya sebenarnya ia bukan sekadar untuk itu. Penjagaan semua ni sebenarnya bagi merangkumi keseluruhan kesihatan kita. Jadi cara yang betul sebelum itu ialah mengetahu BMI (body mass index) kita. Ukuran BMI yang normal ialah 18.5 to 24.9.



Jadi bagi mendapat bentuk badan yang langsing, seksi, fit dan sihat perlukan tekankan aspek seperti pemakanan, gaya hidup seharian, senaman dan sebagainya.

Di sini Ida kongsikan 10 tips mudah untuk kekal langsing, seksi dan sihat.

10 TIPS MUDAH KEKAL LANGSING, SEKSI DAN SIHAT


1. Berhenti makan sebelum kenyang


Kalau bercakap pasal tips ni Rasullullah s.a.w sendiri pun ingatkan kita supaya jangan makan berlebihan. Berhenti makan sebelum kenyang. Jadi berhenti makan apabila perut kita sudah mencapai 80% untuk kenyang. Ini sebenarnya membantu kita untuk melancarkan proses penghadaman dengan lebih baik.

2. Kawal portion makanan


Ramai orang yang suka amalkan prinsip makan sehingga pinggan penuh agar perut kenyang. Sebenarnya cara makan yang lebih baik ialah dengan mengawal portion makan kita. Biarlah sedikit tapi kerap. Tak perlu rasa tamak untuk makan sekali hadap je.

3. Minuman detox


Kalau minuman detox ni dah semakin ramai orang tahu kan. Macam-macam produk minuman detox juga dah keluar di pasaran. Jadi cara paling baik dengan buat sendiri. Mudah je. Korang boleh buat rendaman lemon atau gunakan cuka epal. Kalau google je mesti ada banyak resepi minuman detox yang dikongsikan. So cubalah!

4. Keluar rumah!


Bukannya maksud korang kena larikan diri dari rumah. Tapi keluar untuk menghirup udara segar, untuk renggangkan badan, bersenam dan sebagainya. Jangan terlalu perap dalam rumah sehingga badan jadi terlalu malas. Banyak aktiviti yang korang boleh lakukan seperti berenang, jogging, berbasikal dan sebagainya.

5. Sarapan yang sihat


Permulaan hari yang baik adalah dengan sarapan yang sihat. Walaupun di Malaysia ni memang terkenal dengan nasi lemak, roti canai sebagai sarapan pagi. Kalau korang nak dapatkan tubuh yang langsing dan sihat, mulakan dari sekarang dengan sarapan yang lebih sihat! Ada banyak resepi untuk sarapan yang sihat.

6. Ketahui waktu lapar




Elakkan dari makan berlebihan jadi korang hanya perlu makan bila korang rasa lapar. Janganlah suka sangat melepak dan makan kudap-kudap atau jajan. Jadi macam mana nak tahu bila korang rasa betul-betul lapar ialah dengan minum segelas air dan tunggu sehingga 15minit. Mungkin korang sebenarnya bukan lapar tetapi dahaga sahaja.

7. Jauhi fastfood



Kalau di negara Barat memang popular dengan makanan yang tak sihat ni. Sebab itulah ramai orang Barat ni alami masalah obesiti. Burger, kentang goreng, donut semua jadi snek kegemaran diorang. Cara lebih baik ialah gantikan snek atau fastfood ni dengan snek yang lebih sihat sepeti salad, buah-buahan atau yogurt.

8. Kurangkan stress


Sebenarnya apabila kita stress akan menyebabkan berat badan kita akan semakin meningkat dan akan mengurangkan proses pembakaran lemak dalam badan. Bila stress juga akan menyebabkan kita ketagih pada benda-benda manis. Sebab itu lah, bila kita stress kita akan makan coklat, aiskrim atau makanan yang lain. Jadi untuk kurangkan stress cubalah untuk tarik nafas, lakukan senaman atau cuba bermeditasi. Bagi kita orang Islam, cuba ambil wuduk dan baca Al-Quran.

9. Tidur yang mencukupi




Tidur adalah salah satu masalah yang agak normal bagi kebanyakkan orang. Memang susah untuk dapat tidur yang mencukupi apabila melakukan kerja seharian. Bila kita tak cukup tidur, ia menyebabkan kita berasa lapar dan mula makan tengah malam (supper). Inilah penyebab berat badan kita akan meningkat. Jadi kalau korang nak tidur yang lebih lena, cubalah mandi air suam sebelum tidur dan tutup semua lampu agar rasa lebih tenang dan selesa.

10. Pemeriksaan kesihatan



Jangan abaikan pemeriksaan kesihatan korang. Ini sangat penting untuk ketahui tahap kesihatan korang sekaligus mencegah lebih awal jika diserang sebarang penyakit. Lakukan pemeriksaan kesihatan 3 bulan sekali pun dah cukup bagus.


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp : www.wasap.my/0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya