Pages

Monday, July 16, 2018

10 TIPS MUDAH UNTUK KEKAL LANGSING, SEKSI DAN SIHAT

Assalammualaikum...

Bila bercakap tentang kecantikan, bentuk badan langsing dan sebagainya sebenarnya ia bukan sekadar untuk itu. Penjagaan semua ni sebenarnya bagi merangkumi keseluruhan kesihatan kita. Jadi cara yang betul sebelum itu ialah mengetahu BMI (body mass index) kita. Ukuran BMI yang normal ialah 18.5 to 24.9.



Jadi bagi mendapat bentuk badan yang langsing, seksi, fit dan sihat perlukan tekankan aspek seperti pemakanan, gaya hidup seharian, senaman dan sebagainya.

Di sini Ida kongsikan 10 tips mudah untuk kekal langsing, seksi dan sihat.

10 TIPS MUDAH KEKAL LANGSING, SEKSI DAN SIHAT


1. Berhenti makan sebelum kenyang


Kalau bercakap pasal tips ni Rasullullah s.a.w sendiri pun ingatkan kita supaya jangan makan berlebihan. Berhenti makan sebelum kenyang. Jadi berhenti makan apabila perut kita sudah mencapai 80% untuk kenyang. Ini sebenarnya membantu kita untuk melancarkan proses penghadaman dengan lebih baik.

2. Kawal portion makanan


Ramai orang yang suka amalkan prinsip makan sehingga pinggan penuh agar perut kenyang. Sebenarnya cara makan yang lebih baik ialah dengan mengawal portion makan kita. Biarlah sedikit tapi kerap. Tak perlu rasa tamak untuk makan sekali hadap je.

3. Minuman detox


Kalau minuman detox ni dah semakin ramai orang tahu kan. Macam-macam produk minuman detox juga dah keluar di pasaran. Jadi cara paling baik dengan buat sendiri. Mudah je. Korang boleh buat rendaman lemon atau gunakan cuka epal. Kalau google je mesti ada banyak resepi minuman detox yang dikongsikan. So cubalah!

4. Keluar rumah!


Bukannya maksud korang kena larikan diri dari rumah. Tapi keluar untuk menghirup udara segar, untuk renggangkan badan, bersenam dan sebagainya. Jangan terlalu perap dalam rumah sehingga badan jadi terlalu malas. Banyak aktiviti yang korang boleh lakukan seperti berenang, jogging, berbasikal dan sebagainya.

5. Sarapan yang sihat


Permulaan hari yang baik adalah dengan sarapan yang sihat. Walaupun di Malaysia ni memang terkenal dengan nasi lemak, roti canai sebagai sarapan pagi. Kalau korang nak dapatkan tubuh yang langsing dan sihat, mulakan dari sekarang dengan sarapan yang lebih sihat! Ada banyak resepi untuk sarapan yang sihat.

6. Ketahui waktu lapar




Elakkan dari makan berlebihan jadi korang hanya perlu makan bila korang rasa lapar. Janganlah suka sangat melepak dan makan kudap-kudap atau jajan. Jadi macam mana nak tahu bila korang rasa betul-betul lapar ialah dengan minum segelas air dan tunggu sehingga 15minit. Mungkin korang sebenarnya bukan lapar tetapi dahaga sahaja.

7. Jauhi fastfood



Kalau di negara Barat memang popular dengan makanan yang tak sihat ni. Sebab itulah ramai orang Barat ni alami masalah obesiti. Burger, kentang goreng, donut semua jadi snek kegemaran diorang. Cara lebih baik ialah gantikan snek atau fastfood ni dengan snek yang lebih sihat sepeti salad, buah-buahan atau yogurt.

8. Kurangkan stress


Sebenarnya apabila kita stress akan menyebabkan berat badan kita akan semakin meningkat dan akan mengurangkan proses pembakaran lemak dalam badan. Bila stress juga akan menyebabkan kita ketagih pada benda-benda manis. Sebab itu lah, bila kita stress kita akan makan coklat, aiskrim atau makanan yang lain. Jadi untuk kurangkan stress cubalah untuk tarik nafas, lakukan senaman atau cuba bermeditasi. Bagi kita orang Islam, cuba ambil wuduk dan baca Al-Quran.

9. Tidur yang mencukupi




Tidur adalah salah satu masalah yang agak normal bagi kebanyakkan orang. Memang susah untuk dapat tidur yang mencukupi apabila melakukan kerja seharian. Bila kita tak cukup tidur, ia menyebabkan kita berasa lapar dan mula makan tengah malam (supper). Inilah penyebab berat badan kita akan meningkat. Jadi kalau korang nak tidur yang lebih lena, cubalah mandi air suam sebelum tidur dan tutup semua lampu agar rasa lebih tenang dan selesa.

10. Pemeriksaan kesihatan



Jangan abaikan pemeriksaan kesihatan korang. Ini sangat penting untuk ketahui tahap kesihatan korang sekaligus mencegah lebih awal jika diserang sebarang penyakit. Lakukan pemeriksaan kesihatan 3 bulan sekali pun dah cukup bagus.


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp : www.wasap.my/0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya
6:28:00 PM / by / 2 Comments

2 comments: