10:59:00 PM

"Segmen Bloglist Januari 2015 by CN"

by , in
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Segmen Bloglist Mac-April 2015 by CN


Pencarian bloglist bagi bulan Mac-April 2015 di cekgunorazimah.com bermula pada hari ini, 31 Januari 2015, iaitu tepat jam 12.00 tengah malam sehingga 28 Februari 2015, iaitu tepat jam 11.15 malam. Semua dijemput join.
Syarat-syaratnya :
  • Buat entri bertajuk "Segmen Bloglist Januari 2015 by CN" 
  • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri. 



  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.
Seramai 15 orang peserta akan dipilih untuk masuk dalam bloglist CN untuk bulan Mac-April dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog CN ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 1 Mac 2015.
SENARAI PESERTA
Kredit untuk Kak Mialiana
                                                    

10:29:00 PM

LAST CALL UNTUK PROMOSI BULAN NI!!

by , in
Assalammualaikum....

Msih tinggal kurang 2 jam lagi sebelum tamat promosi bulan ni...



VITALEA FOR CHILDREN
beli 3 percuma 1

ALFALFA COMPLEX
BELI 2 BOTOL OFF 5% ATAU BELI 6 PERCUMA 1

VIVIX SHAKLEE
BEI 2 BOTOL OFF 5% ATAU BELI 6 PERCUMA 1 +FREE MEMBERSHIP +CASH BACK BONUS

Jangan lepskan peluang ni..penjimatan of couse berganda-ganda.

Bagi yang dapat FREE MEMBERSHIP. Lagi anda akan teruja selepas ni sebabnya:


  • pembelian jimat sebanyak 21%
  • cash back bonus melebihi 150uv setiap bulan
  • makan sendiri pun dapat bonus
  • bagi yang nak mulakan bisnes couching 24hour
  • join group jutawan shaklee
  • kenal dengan master-master shaklee
  • dan banyak lagi
Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.

11:15:00 AM

LUANGKAN MASA ANDA DENGAN ANAK-ANAK WALAUPUN SEKEJAP!

by , in
Assalammualaikum...

Zaman sekarang kalau seorang suami sahaja yang berkerja memang tak cukup belanja setiap bulan. Mana dengan harga barang runcit semakin mahal...minyak naik harga..



Tapi ingat dengan kesibukan kita mencari rezeki di luar jangan lupa rezeki kita di dalam rumah iaitu anak-anak. 

Ye memang dengan kesibukan kita selama 8 jam di tempat kerja,kepenatan balik rumah makan.mandi terus tidur. Ingatla pada anak-anak yang tak dapat menatap wajah anda selama 8 jam tu dan bila berada di rumah. Diorang tak sempat nak berguran senda dengan anak.

Ida walaupun sebagai surirumah sepenuh masa,pengedar shaklee secara online kadang-kadang pun tak sempat. Mana lagi nak uruskan rumah,masak,basuh baju,mandikan anak-anak. Tapi untuk pastikan Ida sentiasa ada masa bersama anak-anak. Ida akan sediakan jadual.

adakah saya super mom?hehehe...ada kelas online shaklee,layan anak-anak,kat dapur tengah masak sup

Bagi ibu-ibu bekerjaya sebenarnya jadual harian kita amatlah penting. Aturkan masa anda lebih-lebih lagi masa cuti.

Ida ada tengok cara artis luar negara luangkan masa dengan anak-anak. Mereka akan pastikan anak-anak akan menatap wajah mereka semasa bangun pagi dan sebelum tidur. Malah dengan kesibukan kerjanya sanggup ulang alik untuk pastikan sempat luangkan masa bersama anak-anak.


So bagi pendapat Ida kepada ibu-ibu yang bekerja mahupun bapa. Luangkan masa korang pada waktu malam sebaik-baiknya dengan anak-anak. Tak lama pun takpe hanya 10-15 minit sehari selepas seharian mereka berada di tempat asuhan atau taska.

Gunakan masa cuti anda sebagai pengganti masa-masa yang tak dapat luangkan masa dengan anak-anak. Cukup-cukupla pergi melepak dengan kawan-kawan. Kat tempat kerja dah jumpe masa cuti pun takkan la nak lepak lagi melainkan ada urusan penting.

Lagi 1 Ida suka kongsikan ucapkan la korang sayang kat anak-anak. Maaf dengan kesibukan korang. Pelukla mereka. Berikan ciuman setiap hari setiap kali anda bersama mereka. Lebih-lebih lagi waktu malam nak tidurkan diorang.


Okeh yang itu sahaja Ida nak kongsikan kali ini. Hope ibu bapa di luar sana akan lebih banyak luangkan masa dengan anak-anak walaupun sekejap..

11:10:00 PM

ULSER PERUT,PERUT MERAGAM SAMPAI TERPAKSA TELAN UBAT TAHAN SAKIT,APA NAK BUAT?

by , in
Assalammualaikum...

Sebelum ini Ida pernah kongsikan tentang pesakit migrain yang sukan ambil ubat tahan sakit yang boleh meningkatkan risiko pendarahan ulser perut. So kali ini Ida akan terangkan lagi bab ulser perut ni.




Ulser perut juga dikenali sebagai ulser peptik dimana selaput dalaman perut telah luka. Malah juga boleh berlaku pada usus kecil.

Menurut Pakar Perunding Perubatan dan Gastroenterologi Hospital Kuala Terengganu (HKT), Dr. Ahmad Shukri Md. Salleh 70-90% ulser perut disebabkan bakteria Helicobacter Pylori dimana bakteria ni akan mengeluarkan anmonia,proteas dan cytotoxin. Ini menyebabkan paras asid dalam perut meningkat.

Faktor-faktor ulser perut

  • Pengambilan ubat tahan sakit seperti aspirin, NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drugs) dan banyak lagi yang memburukkan lagi keadaan.
  • Warga emas 50 tahun ke atas kerana kebanyakkan diorang mengambil ubat untuk sakit sendi dan tulang atau lain-lain.
  • Penyakit tertentu seperti Crohn's disease dan Zollinger-Ellison syndrome.
  • Reflux dimana menyebabkan asid bile masuk ke dalam perut dan menipiskan lapisannya. Pada orang tua pula, pylorus boleh merenggangkannya.
  • Orang berdarah jenis A.
  • Pengambilan kafein atau alkohol yang berlebihan.
  • Merokok
  • Cara pemakanan tidak sihat dan seimbang.
  • Stress/tekanan

Tanda-tanda ulser perut



  • Sakit perut.Makanan yang tidak dihadan sepenuhnya.
  • Pening kepala. 
  • Mengalami angin,sendawa dan kentut yang kerap.Rasa sakit pada ulu hati.
  • Muntah. 
  • Rasa tak bertenaga
  • Berat badan yang menurun. 
  • Najis yang kehitaman atau gelap kerana ia bersebati dengan darah.

Cara mengurangkan ulser perut
  1. Makan dengan kerap,jangan biarkan perut kosong. Ida selalu tekankan juga yang sedang berdiet.
  2. Rehat dengan cukup.
  3. Pengambilan makanan yang mengandungi sulfur kerana ia akan membentuk glutathione yg melindungi lapisan perut. Contoh brokoli,kobis,dan bawang putih.
  4. Pengambilan vitamin C dpt mengurangkan kandungan nitrosamines yang boleh menyebabkan kanser perut. 
  5. Zat galian zink di dalam menu pemakanan untuk proses penyembuhan. 
  6. Pengambilan probiotik (bakteria baik) hendaklah diamalkan.



1. ESP - Penting dalam proses pemulihan

2. Alfafa Complex - Mengurangkan keasidan & inflamasi

3. Peppermint Ginger - Membantu pencernaan dengan merangsang pengaliran cecair pencernaan semulajadi 



Sengsara Gastrik Kronik 10 Tahun Terubat Secara Tak Sengaja? Biar Betul... from iReach HD on Vimeo.

Ketiga-tiga item ini insyaallah boleh mengurangkan masalah ulser perut korang. Bagi yang dah sampai tahap kritikal boleh hubungi Ida untuk keterangan lebih lanjut.

Jangan memudaratkan lagi sakit korang ni. Ingat ubat tahan sakit bila diambil berlebihan ini la punca boleh berlakunya ulser perut.


Jika anda dah tak sanggup tahan rasa sakit. Boleh segera hubungi Ida untuk mendapatkan set digestive shaklee ini. Set ini akan sampai ke tangan anda dengan segera dalam masa 2-3 hari bekerja.

Nak order? sila klik di sini




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.
11:04:00 PM

"Segmen | Pencarian Bloglist oleh Mrs.Marble"

by , in
4:24:00 PM

TIPS ATASI RASA LAPAR SEMASA BERDIET

by , in
Assalammualaikum...

Perkara normal yang akan terjadi bagi orang yang berdiet. Korang akan rasa lapar. Malah orang yang tak diet pun akan ras lapar sebenarnya macam Ida ni. Sebab Ida menyusu badan memang akan rasa cepat lapar. Lebih-lebih lagi orang yang mengandung. Ini tips atasi rasa lapar semasa berdiet yang Ida ambil dari Mingguan wanita



TIPS ATASI LAPAR SEMASA BERDIET

1. Kerap minum air

Kerapkan minum air membantu badan kita untuk mengeluarkan toksik dan membuatkan kita berasa kenyang. Tubuh badan yang dapat hidrasi dengan baik membuatkan badan kita lebih sihat. Jadi amalkan segelas air setiap sejam.

2. Letak kayu manis dalam masakan

Salah satu fungsinya untuk menstabilkan gula dalam darah sekaligus melambatkan pencernaan. Ini membantu kita rasa kenyang dengan lebih lama.

3. Makan secara perlahan

Ikut sunnah Nabi kena kunyah sebanyak 44kali kan. Ini kerana ia membantu proses pencernaan agar dapat dicerna dengan baik.
Makan pada kadar

4. Makan buah 


Antara minum air buah dan makan buah. Sebaiknya kita amalkan mengunyah dengan makan buah yang dipotong. Ini dikatakan membantu kita berasa kenyang dengan lebih lama.

5. Kurangkan gula 

Contoh sewaktu tekanan darah menurun ini menyebabkan kita menjadi lapar.Jalan terbaik ialah dengan mengurangkan pengambilan gula selain membantu untuk kesihatan yang lebih baik.

6. Ambil banyak serat

Serat merupakan makanan yang paling lama untuk dihadamkan. Thatway digalakkan pengambilan serat 3 kali sehari kerana ia bagus untuk penghadaman.

7. Minum teh atau kopi

Kopi atau teh adalah minuman yang bagus diambil bagi mengurangkan rasa lapar. Lebih elok sekiranya ia dihidangkan dengan mengurangkan gula. Selain itu, teh juga dikatakan berupaya meningkatkan tahap kesihatan tubuh secara keseluruhan. 

8. Makan dalam kuantiti sedikit 


Ini adalah salah satu tips yang Ida tekankan bagi yang mengambil set kurus untuk turunkan berat badan. Elakkan perut kita lapar ini kerana ia mendorong kita untuk makan dengam lebih banyak. Cara terbaik ialah makan kerap dalam kuantiti yang sedikit.
11:23:00 PM

RAMBUT KELEMUMUR TERUK,MALU KENA TEGUR OFISMATE BILA TENGOK ATAS BAJU,APA NAK BUAT?

by , in
Assalammualaikum...

Apabila bercakap psal masalah rambut kelemumur teruk ni memang normal la tak kisah bagi wanita atau lelaki. Dianggarkan 4.3 juta penduduk di Malaysia mengalami masalah rambut kelemumur teruk.Perkara yang sama dialami oleh Ida suatu masa dahulu.




Menurut Pakar Perunding Kanan Dermatologi Dr Steven Chow Kim Weng berkata masalah ini disebabkan oleh sejenis yis iaitu malassezia globosa yang akan memakan lipid atau sebum kulit kepala. 

Faktor-faktor masalah rambut kelemumur

  • jarang shampoo rambut atau tak bilas rambut dengan bersih
  • Kerap guna penyembur rambut atau gel rambut
  • Pewarna rambut yang salah
  • Pengeluaran minyak yg berlebihan
  • Perubahan hormon
  • Tekanan/stress
  • daya imuniti yang rendah
  • faktor cuaca yg panas,berhabuk,kotor.

Bila masalah rambut kelemumur ada maka ini menyebabkan kita suka nak mengaru kepala untuk hilangkan kegatalan kan? Sebenarnya mengaru kepala ini lebih memburukkan keadaan. Ini kerana lapisan yang melindungi kulit kepala kita akan terhakis dan lama-lama akan pecah. Bukan kah lebih teruk jadinya?

Kini ada jalan penyelesaian untuk masalah rambut kelemumur anda!!


1. Purifying Shampoo


Membersih secara menyeluruh. Malah mengekalkan keseimbangan lipid dan lembapan semualajadi. Bagus untuk kawal kulit kepala yang sihat dan rambut kelemumur.


2. Replenishing Conditioner

Perapi dan pelembap yang membaiki kerosakan rambut dan permukaaan kulit kepala. Malah menguatkan rambut anda!

3. Nourishing Scalp Treatment

Selesaikan semua masalah rambut dengan serum yang mudah diserap. Membekalkan khasiat kepada kulit kepala. Vitamin antioksida didalamnya melindungi dari kerosakan akibat radikal bebas dan pencemaran. Sangat mudah digunakan tanpa membilasnya.



Korang dah tak sanggup lagi mencuba pelbagai jenis shampoo untuk masalah rambut kelemumur apa kata kali ni bertukar pula pada set rambut prosante ni.



Penghantaran segera akan dilakukan untuk korang dapatkan set rambut ni dengan cepat. Dalam masa 2-3 hari akan sampai ke tangan anda!

Nak order? sila klik di sini





Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.
11:17:00 PM

SEGMEN: BLOGWALKING BERSAMA AYUINSYIRAH

by , in
11:02:00 PM

7 PERKARA PERLU DIHENTIKAN UNTUK SIHAT

by , in
Assalammualaikum...

Ramai yang tidak sedar aktiviti atau perbuatan harian yang kita lakukan membahayakan kesihatan kita sendiri. Berkemungkinan beberapa perbuatan ini menyumbang kepada penyakit tertentu.




7 PERKARA PERLU DIHENTIKAN UNTUK SIHAT

1. SILANG KAKI

Menyilang kaki lebih dari 15minit dengan posisi dan tempat yang sama meningkatkan tekanan darah systolic atau dialostic.

2. TIDUR MENIARAP SEPANJANG MALAM

Sebenarnya posisi tidur begini menganggu peralihan darah walaupun posisi ini membuatkan kita tidur dengan nyenyak.

3. MENGENAKAN TALI PINGGANG TERLALU KETAT

Tali pinggang boleh menyebabkan sistem penghadaman kita terganggu kerana ia akan menekan perut dan organ didalamnya. Sebab itu proses penghadaman menjadi tidak lancar.

4. BEG TANGAN DI SISI

Mengangkut beg tangan dalam posisi yang sama menyebabkan rasa sengal kerana tiada keseimbangan.

5. TERUS LAKUKAN REGANGAN SELEPAS BANGUN TIDUR

Keadaan ini boleh merosakkan sendi pada tulang belakang. Sebaiknya kita bergerak jalan sekeliling rumah atau minum air putih.

6. KERAP MEMBONGKOK

Dengan membongkok, ia boleh menyebabkan rasa sakit pada bahagian bahu dan member tekanan kepada tulang belikat anda.

7. MEMAKAI JEANS TERLALU KETAT

Pemakaian jeans yang terlalu ketat ini akan menghadkan pergerakan dan mungkin menjadi tidak selesa. Malah yang akan menyekat pengaliran darah.

kreadit:Rapi


11:24:00 PM

BUANG TOKSIN BADAN,ELAK BOYFRIEND LARI SEBAB JERAWAT TERUK,BACA SINI

by , in
Assalammualaikum...

Mungkin kita tak sedar sebenarnya kita perlu buang toksin badan atau ramai orang panggil sebagai detox. Bila banyak toksin dalam badan kita dikeluarkan baru la badan kita dapat berfungsi dan menyerap zat dengan baik.



Ramai yang mengeluh bila makan apa-apa supplement atau lebih senang ubat kurus la. Kenapa berat badan masih tak turun. Ini sebabnya badan terlalu banyak toksin menyebabkan badan tidak dapat menyerap kebaikan ubat tersebut.

PUNCA TOKSIN DALAM BADAN

  • sisa makanan tidak dicerna sepenuhnya atau lebih senang kata makanan masih terlekat dalam usus.
  • makan ubat-ubat kimia yang tak kaji kandungannya
  • merokok
  • alkohol
  • pemakanan tak seimbang

Buang toksin badan ini sebenarnya sangat penting untuk kesihatan badan. Lebih senang Ida cakap supaya zat makanan yang kita makan dapat diserap dengan baik. Terutamanya zat besi,kalsium,vitamin c dan banyak lagi.

KESAN BUANG TOKSIN/DETOX

  • buang toksin yang membawa penyakit dalam badan.Contoh penyakit jantung,penyakit Alzheimer
  • tingkatkan kesihatan berkaitan hati
  • jadikan wajah cantik berseri
  • tingkatkan sistem imum untuk melawan jangkitan penyakit
  • hilangkan jerawat yang menempek kat muka tu...selalunya disebabkan masalah resdung.
  • hati dapat berfungsi dengan lebih baik.

1. Mencuci hati, darah dan usus
  • Kandungannya sodium didalamnya membantu mengawal keseimbangan cecair dalam tubuh.
  • menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan juga mencantikkan kulit dan otot.
2. Baik untuk usus dan perut 

Kandungan silicon magnesium didalamnya membantu memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperacidity, ulser gastrik dan sembelit

Dan ada banyak lagi kebaikannya klik di sini

Nampak kan betapa penting sebenarnya buang toksin badan ini. Bukan sahaja untuk kesihatan malah untuk kecantikan. Thatway Ida sangat suka Alfalfa Shaklee ni. 

NO sembelit lagi, NO jerawat, LOVE it for my milkbooster.

So bagi korang yang rasa makan apa-apa supplement atau ubat tapi still tak berkesan,Ida sangat cadangkan untuk ambil Alfalfa Shaklee


Hubungi Ida dengan segera untuk dapatkannya dengan fast delivery...fast result..Insyaallah Alfalfa Shaklee anda akan sampai dalam masa 2-3 hari bekerja. Janga marah Ida pula kalau pihak pos laju yang lambat.hehehheh

Nak order? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.
1:49:00 AM

"Segmen Bloglist Sakura Blog Qaseh Ku"

by , in
12:29:00 AM

HEBATNYA SENTUHAN SEORANG IBU!

by , in
Assalammualaikum...

Ramai yang tak tahu sebenarnya ibu ni mempunyai kuasa atau power yang sangat hebat untuk anak-anak. 



Menurut kajian anak-anak yang mendapat kasih sayang yang sepenuhnya memiliki kecerdasan dan otak yang sihat berbanding anak-anak yang kurang mendapat kasih sayang.

Ini Ida perasan setelah menjadi ibu. Setiap kali anak-anak menangis mesti tak nak kat orang lain. Ida la yang diorang nak,baru nak diam. Memang diorang taknak kat orang lain even daddy die sndiri.


Malah masa Asyraf mengamuk pun,menangis meronta-ronta. Time tu Ida buat tak tahu je sebab hati ni tengah marah die nak main atas katil sedangkan Ida tengan susukan Aqil nak bagi tidur. Die asyik panggil "mummy..mummy". Ida buat tak tahu je. Bila marah Ida dah ok Ida peluk die automatik die terus diam. So tadi Ida buat tak tahu je masa die menangislast-last die cakap.."mummy nak peluk". Ida peluk terus diam.

Malah pelukan ibu ni jugalah yang meningkatkan kecerdasan otaknya untuk belajar. Alhamdullilah mungkin juga dengan berkat susu ibu juga Asyraf memang mudah nak ingat. Ida ada download game yag untuk memory. Ala game yang match gambar yang sama so kena buka kotak die satu-satu.


First time Ida tengok die main masa umur 1 tahun lebih terkejut Ida. Tak sangka die boleh ingat. So Ida kalau download game kebanyakkan Ida akan download game macam tu la. Match,puzzle,sebutan..

So bagi ibu atau bapa sendiri. Peluklah dan tunjukkan la kasih sayang anda pada diorang. Kita semestinya nak anak kita menjadi anak yang gembira,ceria,dan cerdik kan...
11:50:00 PM

ANEMIA SEMASA MENGANDUNG,ELAK ANAK LAHIR TAK CUKUP BERAT,APA NAK BUAT?

by , in
Assalammualaikum...

Setiap bulan ibu-ibu mengandung akan periksa paras hemoglobin atau hb darah di klinik kesihatan. Masalah anemia semasa mengandung menjadi lumrah yang sering dialami oleh ibu-ibu mengandung.



Anemia atau kurang darah ini adalah keadaan apabila paras sel darah merah ( hb ) kurang dari 11mg%.

PUNCA ANEMIA
  1. kurang pemakanan yang mengandungi zat besi,asid folik dan vitamin B12.
  2. jangkitan cacing
  3. malaria
  4. masalah perubatan seperti talasemia atau leukimia
  5. pendarahan berlebihan akibat buasir atau haid
  6. kerap mengandung

TANDA-TANDA ANEMIA

  • muka pucat
  • badan tak bertenaga
  • pening/pitam
  • rasa megah/sesak nafas
  • degupan jantung laju
Kesan anemia ini bukan sahaja berlaku pada ibu malah lebih memburukkan lagi pada anak dalam kandungan sendiri.

Kesan anemia pada anak
  • keguguran
  • pembesaran fizikal dan mental anak terbantut
  • anak mati dalam kandungan
  • lahir tak cukup bulan
  • lahir tak cukup berat

TIPS UNTUK ATASI ANEMIA SEMASA MENGANDUNG



1. Hidangan 3x sehari yang mengandungi zat besi seperti daging merah,sayur-sayuran hijau,telur dan lain-lain

2. Makanan yang mengandungi vitamin C kerana membantu penyerapan zat besi yang lebih berkesan. Contoh buah oren,strawberry,kiwi dll

3. Makanan yang kaya dengan asid folik sperti buah-buahan sitrus,sayur hijau,roti,bijirin dan kekacang.

CARA MENGATASI MASALAH ANEMIA SEMASA MENGANDUNG



Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil - Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo.

B-Complex ~ Meningkatkan sel darah merah dan hemoglobin. Shaklee B-complex adalah lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B termasuk B12 dan folat.

Vitamin C ~ Membantu penyerapan vitamin B12 dan zat besi. Vitamin C juga membantu pengeluaran hemoglobin dan meningkatkan pertahanan badan.

Vitalea ~ Mengandungi zat besi yang membantu pembentukan sel darah merah dan menghasilkan sel darah yang sihat. Zat besi menjadi sebahagian daripada struktur hemoglobin yang membawa oksigen ke tisu dan sel.


Lihat apa yang akan berlaku jika ibu anemia semasa mengandung. Bukan memudaratkan diri sendiri malah pada anak dalam kandungan.

Jangan kita ambil sambil lewa bab pengambilan asid folik dan zat besi semasa mengandung. Jangan fikirkan tekak ni tak boleh nak telan ubat tu,tapi fikirkan kesan yang akan berlaku pada anak.



Jika anda berminat untuk dapatkan set mengandung shaklee untuk masalah anemia semasa mengandung. Bolehla segera hubungi Ida untuk dapatkannya. Penghantaran akan dilakukan segera dan akan sampai ke tangan anda dalam masa 2-3hari bekerja.

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya
12:25:00 AM

13 TIPS MENYUSUKAN ANAK SEHINGGA 2 TAHUN,RAHSIA PENGALAMAN SENDIRI

by , in
Assalammualaikum...

Sebelum ni Ida pernah ceritakan pengalaman Ida menyusukan anak semasa hamil. Sila klik di sini. Malah Ida juga pernah ceritakan tentang nursing strike klik sini


asyraf dan aqil masa kecik. Sama kan?Just aqil cerah skit dari abangnye.

Kali ini Ida nak bagi tips menyusukan anak sehingga 2 tahun senang skit korang nak faham kan...

13 TIPS MENYUSUKAN ANAK SEHINGGA 2 TAHUN


1. Tetapkan matlamat dan mindset

" AKU NAK SUSUKAN ANAK SEHINGGA 2 TAHUN". Bila kita dah mindset perkataan ni setiap hari, insyaallah kita akan berjaya susukan anak sehingga 2 tahun.

2. Makan makanan seimbang

Pastikan apa yang kita makan cukup zat mineral,vitamin,karbohidrat,kalsium dan lain-lain. Sebabnya apa yang kita makan itu la yang anak akan makan. Jangan asyik nak makan kat kedai je.masak sendiri kan lagi bagus.hehehheh

3. Banyakkan minum air

Sekurang-kurangnya 3-4liter sehari. Seeloknya 1 gelas sebelum dan selepas menyusu. Ia membantu pengaliran darah lebih lancar.

4. Percaya dan yakin pada Allah S.W.T

Percaya dan yakin bahawa Allah S.W.T sentiasa berikan rezeki untuk anak kita. Bila kita ada keyakinan yang penuh pada-Nya, insyaallah segalanya menjadi mudah.

5. Kerapkan makan.

Jangan biarkan perut lapar/kosong. Makan dengan kerap tapi dalam kuantiti yang sedikit. Jangan risau psal berat badan,menyusu badan ni membantu membakar lemak-lemak. Thatway bila ibu berpantang yang menyusukan anak badan cepat slim balik.

6. Jangan stress

Bila kita menyusukan anak jangan stress atau bersedih. Apa yang kita fikirkan dan rasa akan menganggu pengeluaran susu. Fikirkan benda yang membuatkan kita happy dan think postive.

7. Banyakkan membaca

Rajin-rajinkan lah diri itu research atau baca tentang penyusuan. Ini dapat membantu menjayakan lagi penyusuan sehingga 2 tahun.

8. Baca pengalaman ibu-ibu menyusu

Baca pengalaman ibu-ibu menyusu yang berjaya. Jadikan sebagai semangat dan perangsang. Tengok gambar2 ibu-ibu yang berjaya menyimpan stok susu yang banyak utk anak.

9. Rehat secukupnya.

Jika badan terlalu letih rehat la secukupnya. Bila badan terlalu letih, ia akan mengganngu pengeluaran susu.

10. Pengambilan supplement

Ini bagi ibu-ibu bekerjaya yang badan selalu letih dan memerlukan tenaga yang maksimum. Tapi tak salah bagi surirumah nak ambil juga sebab bagus untuk kesihatan juga sebab Ida juga surirumah sepenuh masa. 

11. Jaga solat

Jangan abaikan solat anda. Sebabnya solat la yang mendekatkan diri kita dengan-Nya. Malah ia menandakan kita bersyukur dengan rezeki yang Allah S.W.T berikan untuk menyusukan anak kita.

12. Kerapkan menyusu.

Lagi kerap kita menyusukan anak lagi banyak pengeluaran susu kita. Bagi ibu yang berkerja, kerapkan mengepam 2-3 jam sekali. Jangan biarkan payudara penuh.

13. Tiada istilah "susu tak cukup"

Ida suka tekankan bab ni sebab apa takde bukti yang menunjukkan susu tak cukup, susu takde sebabnya susu keluar dari darah kita sendiri. Semuanya dari mindset.

So ini antara rahsia tips menyusukan anak sehingga 2 tahun dari pengalaman Ida sendiri. Malah hasil penyusuan susu ibu kepada Asyraf nampak banyak perbezaan lebih-lebih lagi dari faktor kesihatan dan perkembangan otaknya. Alhamdullilah.

Dan sekarang giliran Aqil pula dan alhamdullillah sekarang dah genap menyusukan Aqil selama 1 tahun.

Bagi ibu-ibu yang kata-kata semangat atau ada masalah penyusuan boleh tanya Ida sendiri, insyaallah Ida boleh tolong mana yang mampu.

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya
2:30:00 PM

PENTING KE PENGAMBILAN SUPPLEMENT NI?

by , in
Assalammualaikum..

Mungkin ramai dah kenal apa tu Shaklee.Tapi anda salah. Hanya 1% sahaja yang kenal produk Shaklee dan 99% masih belum tahu produk Shaklee ni.



Apa itu Shaklee?

Shaklee ni merupakan supplement. Tapi ramai yang panggil ubat. " Kak ada jual ubat kurus tak"?. Itu la soalan yang selalu Ida dapat.

Antara supplement dan ubat. Lebih baik elakkan amik ubat kerana kandungannya terdapat dadah. Dos berlebihan boleh menyebabkan ketagihan. Thatway sampai ada penjualan ubat batuk secara haram.




Penting ke pengambilan supplement ni?

Ok mari sini Ida nak cakap. Boleh je kalau korang taknak ambil supplement asalkan korang......

1. Setiap hari memakan makanan yang seimbang dan berkhasiat. NO fast food! NO junk food! NO processes food dan lain-lain.

2. Makanan yang dijaga kebersihan sepenuhnya tanpa terdedah dengan pencemaran udara dan sebagainya.

3. Amal cara hidup yang sihat. NO stress! Tidur yang mencukupi dan sentiasa aktif.

4. Tak pernah jatuh sakit. Sistem imunisasi yang tinggi. Tak pernah demam batuk selsema dan lain-lain.

5. Mempunyai tanaman sayur-sayuran dan buah-buahan sendiri. Memastikan tiada sebarang racun serangga digunakan.

6. Masak sayuran tidak terlalu lama atau terlalu sekejap kerana takut kehilangan nutrisinya atau makan sayur mentah.

7. Tak ambil apa-apa gangguan yang boleh menghalang penyerapan nutrisi. Contoh merokok, ubat-ubatan, kopi,teh,pil perancang dan lain-lain.

Jika korang bukan diantara 7 golongan di atas. Korang boleh mulakan pengambilan supplement.



Setiap seorang mempunyai keperluan supplement yang berbeza, nak tahu apa yang korang perlukan boleh hubungi untuk tanya Ida sendiri. Bagitahu apa masalah koranng so senang Ida akan konsultasi dan cadangkan untuk keperluan korang.



Penhantaran segera akan Ida lakukan supaya produk akan sampai ke tangan korang dalam masa 2-3hari bekerja. Insyaallah.

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.
11:41:00 PM

PRELOVED KOMIK BT FIQA NSZ

by , in
Assalammualaikum...

Baru-baru ni blogger Fiqa ada post dalam facebook die nak jual buku-buku preloved. So Ida pun saja menjenguk nak tengok buku apa yang ada.

Wah ada buku komik lawak kampus dan under 18.Tengok pada harga,murahnye. So apa lagi Ida check jilid yang dah ada kat rumah. So beberapa jilid yang Fiqa jual Ida belum ada.




Komik lawak kampus ni dari bujang Ida suka baca,suami pun suka. Dulu suami rajin juga beli,sekarang dah ada anak. Die pun dah tak sempat nak beli.


Kebetulan Fiqa nak jual buku komik die Ida pun rembat la. Tak kisah preloved asalkan boleh baca. Kalau baru pun dah dekat RM8. So kalau preloved RM2 kira ok la.


Ni buku-bukunya. Ok la kan sekadar komik walaupun preloved boleh je baca. Ada lagi beberapa buah buku yang available boleh la jenguk di sini
4:27:00 PM

4 CARA HILANGKAN MIGRAIN,ELAK RISIKO PENDARAHAN ULSER PERUT,BACA SINI

by , in
Assalammualaikum...

Ni soalan cepu emas bagi pesakit migrain. Apa cara hilangkan migrain korang? Of couse kebanyakkan ambik panadol active fast atau ubat tahan sakit untuk hilangkan migrain korang kan?Korang tahu tak bahayanya ubat tahan sakit ni?




Migrain ni sebenarnya mengaktifkan sistem saraf simpatetik yang mengawal respon kepada tekanan,kesakitan atau perasaan bimbang. So secara tak langsung ini mengaktifkan simptom migrain seperti loya,muntah dan cirit-birit.

Faktor-faktor migrain

1. Persekitaran

Bunyi yang bising menyebabkan satu tekanan dan rasa tak selesa akan datang. Keadaan jadi serabut dengan bunyi-bunyi ni.

2. Cahaya

Cahaya yang terang juga menyebabkan migrain. Lebih-lebih lagi dalam cuaca panas. Contohnya nak masuk waktu tenghari. Thatway Ida kalau nak berjalan waktu-waktu camni atau nak masuk petang pukul 1-2 memang susah skit. Lebih-lebih dengan anak-anak. Jadi tak selesa. Yelah paling utama kesian kat anak-anak dengan cuaca panas.

3. Keturunan/genetik

Gejala-gejala migrain

  • rasa mengantuk
  • mudah kepenatan
  • kemurungan
  • stress/rasa nak marah

4 CARA HILANGKAN MIGRAIN


1. Menggunakan ais

Ais salah satu cara nak hilangkan rasa panas dalam badan yang boleh menyebabkan migrain. Contoh dalam cuaca panas of couse kita akan minum air berais untuk hilangkan rasa panas kan.



2. Rehat dan tidur mencukupi.

Ini cara terbaik yang selalunya pesakit migrain akan buat.

3. Makan-makanan seimbang

Salah satu cara yang terbaik untuk cegah dan hilangkan masalah migrain ni.

4. Pil penahan sakit

Selalunya pesakt migrain akan mengambil ubat jenis acetaminophen dan non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs)

Tapi awas!!


Pengambilan acetaminophen ini boleh menyebabkan kerosakan fungi hati dan ginjal. Malah bagi pesakit yang mempunyi ulser atau ada pengambilan ubat warfarin ini akan meningkatkan risiko pendarahan.

Ubat jenis NSAIDs ini pula ada jenis asprin dan non aspirin. Ia memang dapat mengurangkan migrain tapi akan dapat kesan pada jangka masa yang lama. 

Kanak-kanak tidak digalakkan amik aspirin ketika sakit atau demam kerana berisiko mendapat Reye's sydroms dan boleh menyebabkan koma dan seterusnya maut.



Jika anda seorang penderita migrain insyaallah set migrain shaklee ni dapat membantu mengurangkan masalah migrain korang. Malah ia membantu hilangkan masalah insomnia dan stress. Ia juga bagus untuk pengaliran darah yang baik.


Bagi sesiapa yang dah tak sanggup lagi nak makan pil penahan sakit yang boleh merosakkan ginjal korang, boleh dapatkan set migrain shaklee ni dari Ida sendiri. Insyaallah dalam 2-3 hari bekerja set ni akan sampai ke tangan anda.

Nak order? sila klik di sini




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.

Followers