4 CARA HILANGKAN MIGRAIN,ELAK RISIKO PENDARAHAN ULSER PERUT,BACA SINI

Assalammualaikum...

Ni soalan cepu emas bagi pesakit migrain. Apa cara hilangkan migrain korang? Of couse kebanyakkan ambik panadol active fast atau ubat tahan sakit untuk hilangkan migrain korang kan?Korang tahu tak bahayanya ubat tahan sakit ni?




Migrain ni sebenarnya mengaktifkan sistem saraf simpatetik yang mengawal respon kepada tekanan,kesakitan atau perasaan bimbang. So secara tak langsung ini mengaktifkan simptom migrain seperti loya,muntah dan cirit-birit.

Faktor-faktor migrain

1. Persekitaran

Bunyi yang bising menyebabkan satu tekanan dan rasa tak selesa akan datang. Keadaan jadi serabut dengan bunyi-bunyi ni.

2. Cahaya

Cahaya yang terang juga menyebabkan migrain. Lebih-lebih lagi dalam cuaca panas. Contohnya nak masuk waktu tenghari. Thatway Ida kalau nak berjalan waktu-waktu camni atau nak masuk petang pukul 1-2 memang susah skit. Lebih-lebih dengan anak-anak. Jadi tak selesa. Yelah paling utama kesian kat anak-anak dengan cuaca panas.

3. Keturunan/genetik

Gejala-gejala migrain

  • rasa mengantuk
  • mudah kepenatan
  • kemurungan
  • stress/rasa nak marah

4 CARA HILANGKAN MIGRAIN


1. Menggunakan ais

Ais salah satu cara nak hilangkan rasa panas dalam badan yang boleh menyebabkan migrain. Contoh dalam cuaca panas of couse kita akan minum air berais untuk hilangkan rasa panas kan.



2. Rehat dan tidur mencukupi.

Ini cara terbaik yang selalunya pesakit migrain akan buat.

3. Makan-makanan seimbang

Salah satu cara yang terbaik untuk cegah dan hilangkan masalah migrain ni.

4. Pil penahan sakit

Selalunya pesakt migrain akan mengambil ubat jenis acetaminophen dan non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs)

Tapi awas!!


Pengambilan acetaminophen ini boleh menyebabkan kerosakan fungi hati dan ginjal. Malah bagi pesakit yang mempunyi ulser atau ada pengambilan ubat warfarin ini akan meningkatkan risiko pendarahan.

Ubat jenis NSAIDs ini pula ada jenis asprin dan non aspirin. Ia memang dapat mengurangkan migrain tapi akan dapat kesan pada jangka masa yang lama. 

Kanak-kanak tidak digalakkan amik aspirin ketika sakit atau demam kerana berisiko mendapat Reye's sydroms dan boleh menyebabkan koma dan seterusnya maut.



Jika anda seorang penderita migrain insyaallah set migrain shaklee ni dapat membantu mengurangkan masalah migrain korang. Malah ia membantu hilangkan masalah insomnia dan stress. Ia juga bagus untuk pengaliran darah yang baik.


Bagi sesiapa yang dah tak sanggup lagi nak makan pil penahan sakit yang boleh merosakkan ginjal korang, boleh dapatkan set migrain shaklee ni dari Ida sendiri. Insyaallah dalam 2-3 hari bekerja set ni akan sampai ke tangan anda.

Nak order? sila klik di sini




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.

No comments:

Post a Comment

Followers

social network

APDM SAPS