CARA BUAT HEADER DAN EDIT BANNER BLOG DENGAN MUDAH

11:08:00 AM

Assalammualaikum...

Lagi beberapa hari lagi kita akan mula menyambut bulan Ramadhan. Semoga pada bulan yang mulia ini, wabak Covid-19 juga akan terus hilang di muka bumi ini. Insyaallah..kita menang.

Hari ini Ida nak kongsikan sedikit cara untuk buat header dan edit banner blog dengan mudah. Mungkin ramai otai-otai sini yang dah tahu. Ini just perkongsian dari Ida untuk newbies. 



Kalau dulu nak edit header blog ini, Ida memang tak pandai. Senget sana sini..terlalu kecil la.terlalu besar la. Sampaikan Ida upah orang edit blog. Tapi tak lama Ida guna..last-last Ida belajar sendiri edit blog semua sampai sekarang.

Template semua boleh je copy dari website. Tak perlu bayar..free je. So just copy..lepas tu adjust sikit. Dah siap.

Kalau dulu Ida edit header atau banner blog guna photoscape. Sekarang ni Ida banyak guna CANVAS. Rasa lebih senang sebab dah ada setting sendiri lepas tu edit guna template yang kita suka.



Kalau nak hilangkan background belakang, bagi transparent. Ida suka guna LUNAPIC.




So bagi uolls yang baru nak belajar-belajar edit ni boleh la terjah kat sini. Setting dia pun senang je. 


Good luck!

You Might Also Like

13 penggomen

  1. pernah guna canvas tp blom habis teroka..

    ReplyDelete
  2. Canvas dulu daj install, pastu uninstall hahahah nanti la install balik, lunapic ni tak pernah guna..

    ReplyDelete
  3. Thanks for the info... tak pernah guna dua2 CANVAS atau LUNAPIC. Boleh cuba ni... btw, I like your template ni.. kemas dan bersih..

    Oh ya, kunjung balas - terima kasih singgah blog saya... selamat berkenalan, Upcoming Master?

    ReplyDelete
  4. saya pun upah orang tolong buatkan sebab tak reti..
    ada attempt utk blajar tapi bila rasa susah tu mula givap..

    ReplyDelete