KATA MADAH 27#

Assalammualaikum...




"Orang yang berfikir dan merenungkan diri dan menilai hidup, mudah memperbaiki tujuan hidupnya sendiri "

Ujian yang berlaku sebenarnya memberikan kita pengalaman tentang hidup. Apa yang berlaku sebenarnya boleh menjadikan kita lebih baik atau lebih buruk. Kita sendiri yang fikir dan tentukan. Tak semua orang sebenarnya boleh memperbaikinya, tetapi dengan pengalaman selalunya akan membuatkan kita berfikir tentang hidup kita agar lebih baik.


5 TIPS MUDAH KURANGKAN SILAU MATA

Assalammualaikum..

Zaman teknologi semakin lama semakin canggih. Dan kebanyakkan manusia sekarang lebih cenderung untuk melihat telefon pintar atau teknologi yang lain daripada melakukan aktivti luar. Ini sebenarnya antara penyebab ramai orang yang alami masalah silau mata.




“Ini kerana, sinaran biru menjangkau jauh ke dalam mata dan kesan kumulatifnya iaitu pendedahan sedikit demi sedikit dalam jangka panjang boleh menyebabkan kerosakan kepada retina,” katanya pada sesi bicara kesihatan mata anjuran Systane, baru-baru ini.


Dr Siva Kumar berkata, kekerapan tekanan digital terhadap mata boleh mengakibatkan masalah mata kering yang jika tidak dirawat boleh mendatangkan kesan buruk terhadap penglihatan seseorang. Masalah mata kering menjejaskan kebolehan seseorang dalam menjalankan aktiviti harian, malah menjejaskan kemampuan seseorang untuk memandu dan membaca.


“Satu lapisan air mata yang nipis sepatutnya menyaluti permukaan mata setiap kali mata berkelip. Apabila seseorang mempunyai masalah mata kering, kelenjar air mata tidak menghasilkan cecair yang secukupnya untuk melembapkan dan melindungi mata seterusnya mengakibatkan ketidakselesaan dan kerengsaan.


“Inilah yang terjadi akibat daripada pendedahan yang terlalu lama dan berpanjangan daripada tekanan digital terhadap mata. Apabila tidak dirawat, ia boleh mengakibatkan kesan jangka panjang yang berbahaya dan impak secara langsung kepada kesihatan mata seseorang.


Di sini Ida nak kongsikan 5 tips mudah kurangkan silau mata

5 TIPS MUDAH KURANGKAN SILAU MATA

1. Lihat pokok hijau dalam masa 10 minit setiap hari



Jangan terlalu leka tengok telefon pintar dalam masa yang lama. Cuba untuk lihat tumbuhan hijau dalam keadaan berdiri pada satu sisi dan fokus titik tu.

2. Elakkan dari berada dalam suasana cahaya samar


Walaupun sedang membaca atau melihat telefon pintar, cuba elakkan dalam keadaan cahaya samar.

3. Banyakkan makan makanan sumber vitamin A


Vitamin A sangat bagus untuk mata kita. Jadi banyakkan makan makanan dari sumber ni seperti minum jus lobak merah tanpa gula dan ais.

4. Jangan melihat skin komputer terlalu lama


Lumrah kebanyakkan mereka yang kerja di pejabat, banyak menggunakan komputer kan. Cuba untuk elak menggunakannya terlalu lama. Setiap 30 minit rehatkan mata dengan memejam dan celik untuk meregangkan otot mata.

5. Makan supplement vitamin A


Banyak supplement vitamin A yang jual di farmasi untuk kesihatan mata. Bagi Ida uolls boleh cuba Carotomax shaklee.



Klik di sini untuk pembelian dengan segera
Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya


4 TIPS SIMPLE ORAL HEALTH BASIC TIPS

Assalammualaikum


4 SIMPLE ORAL HEALTH BASIC TIPS





1. Brush twice daily with flouride toothpaste

2. Use floss at least once a day

3. Eat healthy. Reduce sugary drinks and food

4. Visit the dentist for regulary check ups

HEALTH QUOTES 16#

Assalammualaikum..



" Good sleep is where I found the greatest leverage to change my health and my body. And this is what completed the three pillars of health that changed everything for me : right nutrition. right exercise, and right sleep "

~ Shawn Stevenson

KATA MADAH 26#

Assalammualaikum..



Ramai orang menganggap ujian yang dihadapi itu tidak adil. Sedangkan ujian yang datang itu membantu kita untuk menjadi lebih baik. Menjadi lebih tabah..lebih kuat dari sebelum ni. Sabar dengan ujian yang dihadapi...ada ganjarannya suatu hari nanti.

10 KELEBIHAN TIDUR YANG CUKUP DAN BERKUALITI

Assalammualaikum...

Normalnya setiap malam berapa jam uolls tidur? 4 jam? 5 jam? 6 jam?



Selalunya kebanyakkan kita tidur hanya 6-7 jam sahaja setiap malam. Kajian menunjukkan bahawa orang yang tidur kurang dari 6 atau 7 jam sehari berisiko mendapat banyak penyakit. Tidur yang mencukupi sepatutnya ialah 7-9 jam setiap hari.


Di sini Ida nak kongsikan 10 kelebihan tidur yang cukup dan berkualiti.

10 KELEBIHAN TIDUR YANG CUKUP DAN BERKUALITI

1. Awet muda

Hah ni uolls mesti suka kan? Siapa yang tak suka nampak awet muda. Bila kita tidur cukup, kita akan jadi kurang stress dan kulit kita dapat berehat dengan sangat baik. Bila kurang stress, hati pun gembira. Muka pun nampak berseri-seri kan.

2. Seimbangkan hormon

Bila kita kurang stress, badan rasa sihat dan segar. Ini juga membantu seimbangkan hormon kita dengan lebih baik. Takde la masalah "mood swing" kan.

3. Membantu mengurangkan berat badan

Nak kurus bukan sahaja kena jaga makan, bersenam tapi tidur yang cukup juga sangat membantu. Ini kerana bila kekurangkan tidur, hormon kita akan menjadi tidak sembang dan mempengaruhi selera makan kita. Ini kerana pengeluaran hormon ghrelin dan leptin yang diperlukan bagi mengawal selera makan akan terganggu. Ini menjadikan seseorang itu mempunyai selera makan yang sukar dikawal.

4. Mencegah penyakit osteoporosis

Waktu tidur ialah waktu untuk kita merehatkan badan kita sepenuhnya. Dengan kata lain ia membantu menghasilkan tenaga bagi kegunaan tenaga keesokkan hari nya.

5. Mencegah penyakit Alzheimer's

Tidur mampu meningkatkan pemikiran dan memori dengan adanya rehat yang mencukupi. Setiap individu memerlukan waktu tidur yang teratur dan cukup dalam sehari bagi memastikan daya ingatan terus kuat dan tidak cepat lupa.

6. Mencegah penyakit jantung

Kurang tidur akan menyebabkan tekanan darah dan paras kolestrol meningkat. Ini boleh menyebabkan serangan sakit jantung dan strok berlaku. Jadi tidur yang cukup sangat penting.

7. Mengurangkan migrain sehingga 50%

Kekurangkan tidur boleh menyebabkan kita tertekan, badan rasa penat dan mula akan berlaku masalah migrain. 

8. Mencegah dan merawat penyakit kanser

Apabila terdedah kepada cahaya lampu akan menurunkan paras melatonin dalam darah. Hormon melatonin ialah hormon yang menyebabkan kita mengantuk dan juga berfungsi menentang kanser kerana melatonin berupaya membantutkan pertumbuhan tumor kanser. Sebab itu la bagi mereka yang tidur lewat atau bekerja hingga lewat malam berisiko tinggi mendapat kanser payudara atau kanser kolon kerana mereka lebih banyak terdedah kepada cahaya lampu pada waktu malam.

9. Menguatkan sistem imun

Waktu tidur, badan kita memperbaiki apa-apa kerosakan sel atau tisu badan yang disebabkan oleh stress, sinaran UV, dan lain-lain keroskan. Apabila lebih banyak protein dihasilkan semasa tidur dan protein inilah yang membentuk sel-sel baru bagi menggantikan atau memperbaiki sel-sel yang rosak.

10. Melindungi pankrease dan mencegah diabetes

Peningkatan paras hormon stress akan meningkatkan proses keradangan dalam badan yang juga merupakan salah satu faktor penyebab risiko penyakit jantung, kanser dan diabetes. 

Kenapa disarankan mengambil Ostematrix bagi mendapat tidur yang cukup?





Sepanjang bulan ni ada promosi Ostematrix tau! Beli 3 botol dapat 5% diskaun. Jadi siapa nak grab promosi ni boleh terus wasap Ida. If nak beli sebotol sahaja bolek klik link bawah ni.

Klik di sini untuk pembelian dengan segera

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

6 TIPS FOR KEEPING YOUR SKIN HEALTHY

Assalammualaikum..


6 TIPS FOR KEEPING YOUR SKIN HEALTHY



1. Use fragrance free facial clenser

2. Avoid long hot waters

3. Use sunscreen year bound

4. Take vitamin D and biotin

5. Use retinol or retinoids

6. Routinely check your skin

HEALTH QUOTES 15#

Assalammualaikum..





" The food you eat can be either the safest & most powerful form of medicine or the slowest form of poison "


~ Ann Wigmore

REVIEW: RESTAURANT MIXWELL GARAGE KAJANG

Assalammualaikum..

Beberapa minggu lepas Ida ada pergi ke rumah adik ipar, kebetulan nak ke kenduri kahwin. Sebelum ke kenduri tu, bermalam dulu kat rumah adik ipar di Bangi.


Sampai sana dalam petang so malam tu kebetulan saja nak makan luar. Sebelum tu kami pergi main bowling dulu. Lepas tu baru la kami jalan cari makan.

Adik ipar suggest ke Restaurant Mixwell Garage di Kajang. Diorang pernah ke sana, so kami cuba jelah pergi sana.

Kawasan kedai ia macam rumah murah tapi diorang buka tempat makan. Cantik tempat dia. Makanan dia pun nampak boleh tahan sedap dan murah jugak. Ida tak ingat sangat nama dia tapi Ida share jelah ok menu yang kitorang makan.





Nak kata sedap sangat tu ntahlah,bagi Ida ok je boleh tahan.

Tempat : 4 star
Makanan 3.5 star (sebab tak rasa makanan yang lain)
Service : 4 star


Korang boleh jenguk kat Ig diorang okay

MOMY GOLD DRY PANTS PRODUK KELUARAN MUSLIM

Assalammualaikum...

Semakin hari semakin ramai produk Muslim dikeluarkan di dalam pasaran. Ini sebenarnya mengalakkan lagi peniaga-peniaga Bumiputera meloncat masuk peniagaan mereka ke dalam pasaran luar negara.

Ida nak perkenalkan produk terbaru Bumiputera iaitu MOMY GOLD DRY PANTS. Lampin pakai buang yang setanding dengan jenama lain yang berada di dalam pasaran.




Kelebihan MOMY GOLD DRY PANTS

1. Harga yang murah & mampu milik
2. Kuantiti yang memudahkan pengguna.
3. Kualiti yang setanding dengan Jenama Popular lain di Pasaran
4. Jenama Halal
5. 100% Buatan Malaysia
6. Diedarkan oleh pengedar Bumiputera 100% Muslim






Jangan risau, produk ni ada sijil halal ye. Jadi jangan ragu-ragu. Boleh gunakan tanpa was-was.



Berapa harga MOMY GOLD DRY PANTS?



TESTIMONI PENGGUNA:












Macam mana nak dapatkan MOMY GOLD DRY PANTS?

Uolls boleh dapatkan dengan stokis-stokis yang berada berdekatan dengan uolls. Boleh jenguk kat FB page diorang https://www.facebook.com/MidoriDryPants/

Bagi mereka yang tinggal di Kemaman. Boleh dapatkan lampin pakai buang ni yang berdekatan.

STOKIS MOMY GOLD DRY PANTS KEMAMAN

Ana(kemaman)
www.wasap.my/60129981050

CONSIGNEE MOMY GOLD DRY PANT

1. Area kijal
-Juliana
www.wasap.my/60164340112

2. Area kemasik
-Azila
www.wasap.my/60199452967

AGENT MOMY GOLD DRY PANT

1. Geliga
-Hafiz
www.wasap.my/60139265401

2. Area bakau tinggi
-Tahirah
www.wasap.my/60183655956


JOM SAMA-SAMA SUPPORT BISNES KELUARAN MUSLIM NI

KATA MADAH 25#

Assalammualaikum...




WAJAH YANG "KOTOR" TIDAK AKAN MENYAKITKAN HATI SESEORANG TAPI

LIDAH YANG "KOTOR" PASTI AKAN MENYAKITKAN HATI SESEORANG

Kata madah ni sebenarnya sangat bagus. Ramai orang hanya memandang pada rupa tetapi sepatutnya lihat pada adabnya. Jika kotor mulutnya makan kotor la hatinya. Sebab apa yang keluar dari mulut tu sebenarnya dari hati.

Dan dengan kata-kata juga boleh menyebabkan kita mendapat dosa. Tidak akan diampunkan sehingga kita meminta maaf darinya. Jadi berhati-hatilah.

YOUTH SKINCARE STARTER SET

Assalammualaikum..

Nak kulit cantik licin? Nak skincare sesuai untuk semua jenis kulit? Cuba lah YOUTH! 



Youth adalah skincare berasaskan tumbuhan dan dihasilkan oleh pakar kulit bertaraf antarabangsa. Youth adalah satu-satunya skincare menjamin 100% penggunanya akan mendapatkan kesan yang diharapkan. Malah dengan penggunaan berterusan, 2/3 daripada wanita telah mengubah usia kulit mereka kepada sedekad lebih muda. 


Apa yang menakjubkan, hasil keputusan ini dibuktikan secara klinikal dan bukannya dengan berdasarkan pengalaman pengguna.

YOUTH SKINCARE STARTER SET


Dalam YOUTH SKINCARE STARTER SET ada 4 basic produk : .

1. Youth Cleanser (tahan 7-8 bulan)




Cuci muka kita dengan sangat lembut dan buang sel kulit mati. Takde sabun, tak berbuih so selamat untuk kulit sensitif. Ada kandungan avocado oil untuk lembapkan & lembutkan kulit.

2. Youth Toner (tahan 7-8 bulan)




Lagi sekali bersih & buang sel kulit mati & jadikan kulit kita lebih cerah & berseri. Double cleansing tau! Muka rasa segar dan sejuk je lepas double cleansing ni.

3. Youth Moisturizer Sunblock SPF50 (tahan 9-10 bulan)




Bertindak sebagai sunblock, day moisturizer dan primer sekali! Muka memang glowing & makeup tahan lama 

4. Youth Night Cream (tahan 9-10 bulan)




Tolong galakkan pembaharuan sel kulit semasa kita tidur, so muka jadi lebih lembut dan muda! And, ada kandungan untuk mengecutkan jerawat tau
.
4 produk ni ialah paling asas untuk kita jaga muka. Penting untuk kita pakai set asas daripada brand yang sama supaya effect lebih cepat & berkesan.

Klik di sini untuk pembelian dengan segera

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya