5 PERKARA YANG MENDORONG CUSTOMER TERTARIK UNTUK MEMBELI DARI ANDA!

7:41:00 PM

Assalammualaikum...

Bagi mereka berniaga mesti banyak melayan kerenah customer yang ada macam-macam jenis. Sehinggakan kadang kala ada peniaga dah mula hilang sabar.




Dari cerita pengalaman kawan-kawan yang berniaga termasuk la Ida sendiri kan, customer ni ada banyak jenis.

1 . CUSTOMER EXCITED


Buat Payment dulu baru pilih dan tanya detail pasal produk yang seller jual..Customer jenis ni memang payah nak jumpa tapi memamg ada.

2. CUSTOMER SERIUS

Bila berkenan je dgn sesuatu produk atau barang..terus PM seller dan minta details serta buat payment dengan secepat mungkin.

3. CUSTOMER TELITI

Minta PM, tanya macam-maca, soal siasat dah maca polis...sampai puas hati dengan penjelasan seller baru la dia buat payment.

4. CUSTOMER WINDOW SHOPING

Minta PM.Tengok gaya macam beria-ria nak beli..tanya macam-macam tapi last2 tak jadi beli.

5. CUSTOMER MUSANG BERBULU AYAM

Biasanya macam ni, bila kita PM harga..dia akan kondem cakap kita jual mahal la..barang takde kualiti la..tapi bila di siasat..rupa-rupanya dia pun seller yang jual produk yang sama dgn kita..tapi saja nak PM jugak sebab nak servey harga yg kita jual dan bila-bila masa saja bersedia untuk mencuri customer kita..

6. CUSTOMER MISTERI

Minta PM kemudian diam seribu bahasa..lagi haru dah setuju nak buat payment tapi hilang entah ke mana walaupun online... Yang lebih haru bila dia pulak yg blok kita..Aik? Kejam kan ?

7. CUSTOMER MAIN TARIK TALI

Dah oder atau booking sesuatu barang..janji nak buat payment...tapi janji hanya tinggal janji..bila kita whatsapp tanya dia diam seribu bahasa..langsung tak reply..tiba-tiba selepas hampir dekat dengan sebulan masa berlalu..dia whatsapp kata dah buat payment.Bila kita kata barang tu dah habis..dia maki kita pulak.aik..

Jadi bagaimana nak membantu korang ni supaya customer-customer ni sangat tertarik dengan korang untuk membeli.

Image result for customer

5 PERKARA MENDORONG CUSTOMER TERTARIK NAK MEMBELI

1. Takut 

Bila ada sesuatu yg ditakuti, bila ada bayangan ketakutan, manusia akan bertindak mengatasi ketakutan itu.

Contohnya bagi ibu menyusu yang risau susu akan drop semasa bulan puasa nanti. Takut anak mula meraga, lapar, tak kenyang dan sebagainya. 

Mungkin juga bila seseorang tu mula rasa tak sedap badan tiba-tiba berat badan turun mendadak, kencing kerap takut ada masalah kencing manis dan sebagainya.

2. Eksklusif

Manusia akan bertindak jika sesuatu itu eksklusif seolah olah untuk dirinya sahaja.

Contonya buat group khas untuk ibu-ibu menyusu yang beli produk dengan kita. Dalam tu kita kongsikan pengalaman kita sepanjang penyusuan atau boleh kongsikan tips-tips penyusuan. Dari situ mereka akan percaya pada kita dan mengajak kawan-kawan yang lain membeli dari kita.

3. Rasa bersalah

Manusia bertindak untuk tutup rasa bersalah. Rasa simpati, risau dan sebagainya

Contohnya mak yang bekerjaya tak dapat jaga anak sakit. Siapa sanggup kan, tengok anak sakit tapi kita terpaksa ke tempat kerja. Nak mintak cuti tak boleh, waktu kerja risaukan anak.

4. Tamak

Manusia memang tamak, jika sesuatu dapat penuhi rasa tamak, manusia akan bertindak. Senang kata taknak orang lain nampak lebih dari kita.

Contohnya gaji. Kalau boleh nak kerja lebih masa untuk dapatkan lebih. Bila beli vitamin, point semakin banyak, bonus semakin bertambah.

5. Ego dan cemburu

Jika ada sesuatu yg boleh memenuhi rasa ego atau cemburu mereka akan bertindak

Contoh orang yang makan Vivix, nampak awet muda sentiasa. Kita ni dalam hati rasa membuak-buak nak beli juga benda yang sama supaya nampak cantik dan awet muda juga.

5 motivasi ini perlu diserap dalam penulisan copywriting para usahawan. Sebab itu la sebenarnya menjual dengan hati yang ikhlas akan menyerap ke dalam hati customer kita .

Kalau korang cuma kongsikan macam tu je, tanpa kasih saynag. Macam mana customer nak suka kan. Sama juga kalau di kedai makan, hidangkan makanan dengan cara yang kasar. Agaknya selepas ni, customer nak datang lagi ke. Mesti tak kan?

Jadi ini la 5 perkara yang Ida nak kongsikan supaya boleh membantu korang supaya dapat menarik lebih ramai customer

Semoga ini membantu!!


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:



(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

You Might Also Like

0 comments

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)