11:30:00 PM

SELAMAT TAHUN BARU 2017

by , in
Assalammualaikum...

Banyak perkara yg berlaku tahun lepas..

Jadi tahun 2017 ni insyallah akan lebih baik dari sebelum-sebelum ni..



Impian yg lama boleh teruskan dan capai dalam tahun ni..tengok banyak status kawan2 yg cakap 2017 ni target nak kurus..takpe bagus la tu..asalkan ada niat..

Kita ni merancang je..mana thu target nak kurus tahun ni tapi eh mengandung plak..so niat tu kena tungu selepas bersalin la pula..hehee

So pada kawan-kawan...ida doakan korang dapat penuhi impian korang tahun ni..mana thu ada yg berimpian nak jadi jutawan tahun ni..ada kereta ferrari...hehe


Oh sebelum terlupa juga Ida nak kongsikan promosi masuk tahun baru ni kan...takkan la takde promosi kan


Siapa nak sihat dan cantik dari dalaman..untuk anak-anak wajib rembat ni..Pembelian Vivix shaklee siap dapat FREE MEMBERSHIP dan postage lagi...rugi..rugi kalau tak beli


Jangan dilepaskan dengan pembelian Twin Pack Vivix Shaklee.


Klik di sini untuk pembelian twin pack dengan segera




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya
8:28:00 PM

HOMEMADE:RESEPI KEREPEK UBI KAYU

by , in
Assalammualaikum..

Dah beberapa hari tak update blog ni. Kesian blogku..huhu. Ntah la sejak kebelakangan badan ni rasa malas je..asyik nak tidur je. Mungkin sebab musim kot. Sejuk je.hehehe

Baru-baru ni kak ipar Ida ada bagi la sedikit ubi kayu. Tanya suami nak buat apa ni, dia kata rebus je makan dengan gula. Sedapla juga. Lepas dah habis ada la skit lagi. Takkan la nak rebus lagi kan so Ida terfikir nak buat kerepek.



Dengan kuasa en google..heheh. Maka dapatlah resepinya.

RESEPI KEREPEK UBI KAYU

Bahan-bahan:

- ubi kayu
- garam
- sedikit serbuk kunyit



Cara-caranya:

1. Korang rendam la dulu ubi kayu tu selepas dibuang kulitnya. Nak lagi senang korang siap-siap potong nipis-nipis. Kalau ada alat grater atau slicer tu lagi bagus. Ida takde..potong guna pisau jadi tebal la skit.




2. Lepas tu korang gaul la dengan garam dan serbuk kunyit tu.

3. Dah gaul goreng sampai naik keemas-emasan. Nasihat Ida jangan api kuat sebab nanti hangit.hehehe. Sebab memang ada yang hangit sikit masa Ida goreng tu.


4. Toskan dan dah boleh makan. Ada lebih simpan dalam bekas kedap udara.

Mudahkan..kalau nak lagi sedap..buatla dengan bahan lain. Lobak merah ke..keladi ke..bagusla nak jadikan snek untuk anak-anak yang tak suka makan sayur tu.

Sedap juga buat sendiri pun tapi cuba sebab tebal skit ada yang tak rata la rangup die. So siapa ada slicer nipis-nipis tu lagi bagus.:)

SELAMAT MENCUBA!!
6:43:00 PM

KULIT MUDAH SENSITIF SELEPAS GUNAKAN PRODUK SKINCARE

by , in
Assalammualaikum..

Semua orang bukan ada masalah kulit yang sama. Ada tu pakai la produk apa-apa pun kulit ok je takde masalah. Ada tu kadang guna produk baik tapi ada masalah lain seperti air kotor. Habis muka jadi sensitif. Naik jerawat.




Tak sangka kan air kotor pun boleh menyebabkan kerosakan kulit. Kalau perasan setiap kali tips untuk dapatkan kulit cantik ni pastikan cuci muka dengan air yang bersih. Kalau kotor kena la padahnya.

Image result for KULIT SENSITIF

Kalau bab kata tentang produk skincare ni, dah banyak kes yang berlaku walaupun ada kelulusan untuk jual di pasaran tapi rupanya ada bahan merkuri. Kesian pada kita-kita ni yang nak dapatkan kulit yang cantik.

Baru-baru ni ada prospek whatsapp ida selepas guna satu produk local ni habis muka naik jerawat halus. Sedangkan sebelum ni die pakai ok je.


Jadi Ida cadangkan supaya dia rawat dari dalam selain stop produk skincare tu. Ida cadangkan supaya amik ESP shaklee dan Vitamin c shaklee.



Kenapa?

ESP shaklee merupakan protein yang membantu untuk memperbaiki sel kulit dan menjadikan kulit lebih sihat

Manakala Vitamin C membantu membentuk kolagen kulit yang baru dan mengurangkan masalah jerawat yang timbul.

Klik di sini untuk pembelian dengan segera





Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya
8:35:00 PM

SIBUK BUAT TEMPAHAN BUSY BOOK

by , in
Assalammualaikum...

Hujan turun lebat dalam minggu ni. Hari-hari mesti hujan, kat sesetengah kawasan dah naik air. Alhamdulillah kawasan rumah Ida masih dalam keadaan selamat. Bila hujan ni semuanya jadi malas.hahaha. Kalau boleh nak buat taik mata je.



Related image

Dalam minggu ni hingga minggu depan Ida sedikit sibuk la nak buat tempahan busy book orang. Padahal Ida tak jual pun tapi orang nak jugak so Ida jual la ikut harga yang bersesuian memandangkan Ida pun bukan kreatif sangat. Boleh la buat skit-skit.



Tak sangka ada pula yang nak tempah selepas Ida kongsika dalam blog dulu



Alhamdulillah la rezeki yang disangka-sangka. Baru mula buat skit-skit memandangkan customer tu nak bawa pergi travel bulan 3 ni. Dia tak nak galakkan anak die dengan gadjet sahaja. Bagus la macam tu.



Ada lagi ke nak tempah boleh je. Insyaallah Ida boleh buatkan cuma Ida bagitahu la Ida bukan pakar.hehehe. Mana tahu lepas ni boleh buat side income busy book plak.hahaha







2:48:00 PM

KISAH INSPIRASI:MARY KOM

by , in
Assalammualaikum..

Ini salah satu filem yg bagi ida memberi inspirasi..rasa lebih nekad. Filem Mary Kom.



Related image


Kisah ni mengisahkan si Mary yg sangat meminati dunia tinju ni..sehinggakan mendapat tentangan dari ayahnya. Yelah..perempuan kan..dengan dunia tinju ni..
.
Tapi sebabkan impiannya Mary tetap dengan pendiriannya teruskan juga sehinggakan beliau bergelar juara dunia. Dan ayahnya juga telah menyokongnya selepas itu. Ikatan kasih sayang antara keluarga..mana boleh terpisah
.
Sehingga saat berkahwin dan melahirkan anak kembar beliau tidak lagi bertinju..
.
Tapi suaminya yg memberi semangat supaya teruskan impiannya..sanggup membantu isterinya menjaga anak-anak..uruskan rumah supaya isterinya dapat berlatih dengan baik



Image result for mary kom movie poster
.
Disebabkan sokongan dari suami dan kekuatan dari anak-anaknya..beliau bergelar peninju dunia semula
.
Setiap filem ada pengajarannya..tapi kita la kena bezakan mana yg baik dan buruk..mana yg positif dan negatif
.
Siapa dah tengok filem ni angkat tangan...yang belum sila la tengok
.
8:04:00 PM

CARA MUDAH NAK HILANGKAN RASA BADAN LETIH DAN TIDAK BERTENAGA

by , in
Assalammualaikum...

Setiap hari aktiviti harian kita sentiasa padat. Tak kira seorang surirumah atau pun yang bekerja. Sentiasa ada aktiviti sendiri. Bila terlalu banyak kerja yang dilakukan bila mula malam badan dan rasa letih dan tak bertenaga. Mana tidur pun tak cukup, esok pagi mesti ada rasa liat je badan ni dan lemau.



Semua orang sama je mesti ada satu atau 2 hari tu badan rasa lemau, malas je nak buat apa-apa pun. Kalau boleh nak tidur baring je atas tilam. ( ida la tu tapi tak boleh kena kacau dengan anak-anak.hahaha).

Image result for badan penat

Jadi apa yang korang selalu lakukan untuk hilangkan rasa badan letih dan tak bertenaga tu?


Hakak-hakak ni telah mencuba Cinch Energy tea mix shaklee untuk hilangkan semua rasa penat, lemau-lemau badan tu.


Dalam Cinch energy tea mix ni 4 jenis teh yang tinggi antioksidan yang membantu tingkatkan tenaga korang.

Fungsi beberapa extract yang ada dalam cinch tea ni .

1. MATCHA GREEN TEA ni adalah sebagai:


- antioksida yang sangat tinggi
- energy booster
- metabolisme booster
- bakar kalori up to 4 x ganda

2. Taurina bertungsi untuk : 

- menggalakkan metabolisme
- lebih bertenaga
- larutkan lemak
- membantu menghasilkan otot tanpa lemak

3. Fungsi White Tea ialah :

- membakar lemak - lemak berlebihan
- menghalang penghasilan sel lemak yang tak perlu
- meningkatkan metabolisme

4. Fungsi Rooibos Red Tea ialah :

- melarutkan lemak
- meningkatkan kadar metabolisme iaitu pembakaran lemak
- agen detox yang kuat


Kalau korang google setiap satu jenis teh ni korang akan tahu kebaikan die tapi dalam Cinch energy tea mix ni semua dah ada dalam tu. Korang bancuh minum je.



Jadi korang yang selalu rasa letih badan, tak bertenaga boleh la cuba Cinch energy tea mix ni..

Nak order? sila klik



Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya
7:52:00 PM

SUPPLEMENT UNTUK PENJAGAAN MATA DARI RABUN DAN SILAU

by , in
Assalammualaikum...

Sebelum ini Ida dah pernah ceritakan pasal Carotomax ni. Supplement untuk penjagaan mata yang sihat. Kali ini Ida nak ceritakan serba sedikit bagaimana Carotomax ni bertindak membantu masalah mata rabun, silau dah sebagainya.




Carotomax adalah campuran unik alpha-carotene, astaxanthin, beta-carotene, lutein, lycopene, and zeaxanthin yang menghasilkan carotenoid yang lengkap.




Image result for carotomax


Carotenoid? Apa fungsi die tu?

Fungsi dan kebaikan Carotenoid

1. Melindungi sel daripada kesan pemusnahan oleh radikal bebas
2. Sumber Vitamin A terbaik
3. Meningkatkan sistem imunisasi
4. Membetulkan fungsi organ tubuh





Secara ringkasnya Carotomax shaklee ni direka khas untuk membantu :

- Mempertingkatkan penglihatan dengan menghasilkan 'visual ungu' yang membolehkan kita mengekalkan penglihatan di dalam gelap. 

- Membantu mengurangkan masalah mata yang rabun dan kering.

- Membantu mengurangkan penyakit katarak dan glaucoma.


- Membantu mengatasi kelesuan mata akibat mengadap komputer dan smartphone terlalu lama.

- Membantu mengurangkan masalah mata lebam 'eye bag' gegelung lebam di bawah mata.

- Melindungi lapisan luar kornea mata.

- Sangat bagus untuk mereka yang kerap menggunakan komputer.

Bagaimana ia bertindak untuk masalah rabun dan silau?




Carotomax ni membantu menjadikan retina mata kita lebih sihat sebab itu la masalah rabun dan silau dapat dikurangkan. Di mana Carotomax ni mengandungi fitokimia semulajadi yang penting untuk mata sihat, kulit dan membran mukosa.

Kalau tidak takkan sampai ada orang boleh borong sampai 15 botol tau sebab Carotomax ni. Peh...terkejut mak...






Jadi sesiapa yang nak mata yang sihat atau ada yang nak kurangkan power rabun mata tu boleh la cuba Carotomax shaklee ni. Insyaallah berbaloi.

Nak order? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya
2:49:00 PM

Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin

by , in
Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin Terasa macam lama sangat tak buat giveaway kat blog. Beberapa minggu lepas, mummy buat giveaway di facebook je. Meraikan sahabat facebook pula katanya. Okey lah, berbalik pada Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin. Seperti biasa, syaratnya mudah sahaja. Jom join ramai-ramai !

Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin



GIVEAWAY TUDUNG BAWAL BERSAMA AZLINDA ALIN

Syarat - syarat Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin

1. Buat satu entri blog yang bertajuk Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin
2. Tinggalkan URL entri anda di ruangan komen entri ini.
3. Follow blog , G+ dan subscribe YouTube
4. Giveaway ini berlangsung dari 19 Januari 2017 - 31 Januari 2017

3 warna tudung bawal akan diberikan pada 3 pemenang (pemilihan warna secara rawak). Warnanya ialah pink, oren dan kelabu.

Keputusan pemenang pula akan di umumkan pada bila-bila masa selepas tarikh tutup.

Untuk memudahkan info, boleh add mummy dalam bloglist. Senang nak tahu info bila mummy update pemenang Giveaway Tudung Bawal Bersama Azlinda Alin

GIVEAWAY TUDUNG BAWAL BERSAMA AZLINDA ALIN

Ini contoh tudung bawal mummy warna biru dan hitam. Material tak panas, mudah pakai, mudah gosok dan mudah bentuk juga

GIVEAWAY TUDUNG BAWAL BERSAMA AZLINDA ALIN

" height="435" width="640" />



3:21:00 PM

VITAMIN C KEGEMARAN MUMMY IDA

by , in
Assalammualaikum..

Pengguna setia Vitamin c shaklee...


Ida sangat sukakan vitamin C ni...yelah orang makan vitamin C mesti la nak bagi kulit nampak mantain cantik kan..selain tu vitamin C ni pun sangat bagus untuk kuatkan sistem imun...

siapa yg nak demam, selsema tu vitamin C sangat bagus dan berkesan. Tak perlu makan ubat pun...

Semua orang nak kulit nampak cantik kan..tipu la kalau taknak. Setiap pagi mesti nak tengok cermin..mana ada jerawat seketul..argh tension...vitamin C ni juga membantu kecutkan jerawat dengan lebih cepat...siapa ada jerawat belakang badan tu pun bagus makan vitamin C...




Ida sangat syorkan Vitamin C ni kepada kaum perempuan, lelaki tak kisah la surirumah ke..yg bekerja..student..yg nak lebih sihat dan kulit cantik...

dengan bajet rendah boleh dapatkan Vitamin C ni...dalam ada 180 biji..sehari 1 biji je...berapa lama tahan? 6 bulan kot...harga tak sampai RM100 pun...

sebab tu vitamin C shaklee ni pilihan ramai terutamanya student-student...umur 12 tahun ke atas pun dah boleh makan...

siapa tak suka sihat, siapa tak suka cantik kan?


Klik di sini untuk order segera




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya
8:10:00 PM

" GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017"

by , in
Assalamualaikum..



Sempena awal tahun 2017 saya bersama beberapa rakan ingin berkongsi sedikit keseronokan dan kegembiraan bersama-sama dengan pembaca blog ini. Selain itu giveaway ini juga untuk memperkenalkan produk Chia Seed  SlimmTreats selaku penaja utama giveaway ini. Dengan ini dijemput untuk pembaca semua turut sama memeriahkan GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017 yang  menawarkan beberapa hadiah menarik untuk pembaca semua.






Senarai Hadiah 

Wang Tunai RM50 x 5 pemenang

Wang Tunai RM20 x 1 pemenang

Wang Tunai Rm10 x 2 pemenang


1 Pek Slimmtreats Chia Seeds Bernilai RM20  X 10 pemenang.


Syarat-syarat penyertaan:

1-Mestilah warna negara Malaysia yang mempunyai blog .

2-Buat satu entry dengan  Tajuk Giveaway " GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017" ..

3- Like dan Follow penaja di bawah :- (ikut je la apa yang korang ada..fb, Ig, blog dsb)

Slimmtreats:
http://www.slimmtreats.com
http://www.facebook.com/slimmtreats (like page -optional)

Nora Misnan:
http://Kongsibersamanora.blogspot.com
Http://www.facebook.com/kongsibersamanora
(follow blog +like page)

Jamil Hashim:
http://belogsjm.blogspot.my  (Follow blog & G+)

Nadiah Hanum:
http://nadiah245.blogspot.com
Instagram.com/nadiah_ciknad/ (Follow blog & IG)

Aida Hanafiah: 
http://www.adianiez.com (follow blog )


**Doakan semoga semua penaja dilimpahkan rezeki dan terus berjaya.

4- Copy & paste code  ke html post blog

Jangan lupa share entry give away korang di facebook (jika ada).Tarikh tutup penyertaan adalah pada 6-2-2017 jam  12 malam..Pemenang akan di pilih melalui random dan hanya bagi yang memenuhi syarat-syarat penyertaan,.

Semoga Berjaya semua..


sekian..
2:52:00 PM

6 CARA MEMBANTU ATASI MASALAH KULIT KUSAM

by , in
Assalammualaikum...

Semua orang tak suka kalau kulit kelihatan kusam,, tak bermaya, ada jerawat skit..ada parut skit. Semua tu kalau boleh taknak ada pada kulit wajah kita kan.




Banyak sebenarnya punca masalah kulit kusam,jerawat dan sebagainya. Antaranya disebakan faktor persekitaran, pemakanan kita, penggunaan produk kecantikan, keturunan dan sebagainya.

Bagaimana nak mengatasi masalah kulit kusam ni?


Image result for kulit kusam

1. Pemakanan yang seimbang

Ida suka ingatkan kalau nak jaga kesihatan badan mahupun kecantikan kulit. Pemakanan mestilah jaga. Jangan terlalu suka makan makanan bergoreng, tinggi garam dan gula, junk food, fast food dan sebagainya. Banyakkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan.

2. Banyakkan minum air masak

Minum air yang mencukupi sebenarnya bukan sahaja bagus untuk kesihatan kita malah untuk kulit. Air membantu berikan kelembapan dan elakkan kita hidrat dalam masa yang sama ia membuang toksin dalam badan kita.



3. Aktiviti riadah

Sebenarnya riadah atau senaman ni sangat penting supaya badan kita tidak terlalu malas. Ada yang cakap bila berpeluh itu petanda kesihatan kita yang baik. Takde la kita rasa lemau, tak bertenaga. Bila badan kita lemah, sekaligus kita jadi malas dan kulit kita rasa tak segar dan kusam.

4. Kurangkan stress

Tahu tak bila kita stress, banyak vitamin c dalam badan kita akan hilang dengan cepat. Malah tekanan darah kita akan naik. Jadi sangat penting supaya kita boleh belajar kawal dan elakkan dari stress.

5. Rehat yang mencukupi

Rehat yang mencukupi maksudnya tidur yang cukup. Bila badan kita tak cukup rehat secara tak langsung badan kita akan lemah malah kulit kita akan jadi kusam. Waktu malam adalah waktu yang paling baik bagi kulit kita supaya dalam rehat yang secukupnya.

6. Penjagaan kulit

Selain dari cara di atas, kita juga perlu menjaga kulit kita dengan baik. Pemakaian pelembap dan masker sangat membantu. Banyak produk atau cara moden yang boleh dilakukan. Bagi Ida sebagai pelembap Ida suka gunakan kiub ais. Kulit memang rasa segar sahaja terutanya selepas mencuci atau scrub. 

Nak cara lebih mudah?

Boleh cuba dengan pengambilan ESP shaklee dan Vitamin C shaklee. 

Sumber protein dalam ESP shaklee membantu merangsang pembentukan sel baru kulit yang lebih sihat dan hasilkan otot kulit supaya tegang dan tidak kusam. Manakala Vitamin C pula membantu mengekalkan kolagen pada kulit supaya tidak berkedut dan elakkan masalah pigmentasi.




Klik di sini untuk pembelian dengan segera



Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)

sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

6:21:00 PM

2 TIPS MUDAH NAMPAK BERSERI-SERI DAN SIHAT

by , in
Assalammualaikum...

Mesti masing-masing nak nampak berseri-seri kan..
cantik bukan sekadar makeup tebal, letak bedak 10 inci..tapi biar cantik juga dari dalam...


Nak bagi tips skit untuk korang nampak berseri-seri dan sihat 


1. Pastikan minum air secukupnya. Air yang banyak sangat digalakkan supaya kulit nampak lebih bersih. Berapa banyak nak minum? 1liter bersamaan 25kg berat korang..so pandai-pandai la agak. Tapi sepanjang bulan puasa ni Ida galakkan lebih dri biasa.

2. Supplement- nak makan boleh taknak makan pun boleh..masing-masing punya hak. Kalau bagi Ida ni yang ida suka

- Alfalfa membantu untuk detox badan Ida. Siapa yang rasa makan apa jenis vitamin tapi tak dapat kesan, orang lain nampak kesan.. Sila detox kan badan dulu...

- Vitamin C bukan sekadar untuk kulit malah untuk meningkatkan sistem imun kita. Ibu mengandung yang ada selsema, makan la Vitamin C insyaallah...

- B-complex as a asid folik. Bukan ibu mengandung je boleh makan, semua golongan boleh ambil untuk peredaran yang lebih baik. Kurangkan stress.

- Collagen Poweder ni baru dapat beberapa hari lepas. Sebelum ni memang pernah makan. Penyerapan die memang cepat. kulit rasa lembut je paling best masa menyusukan anak dulu. Susu banyak..

-Herbal blend cream my favaourite all the time. Suka jadikan macam moisterizer..sapu je pada muka. Paling best kalau jerawat naik memang cepat kecut.

ops warna hijau tu hanya tambahan. Actually tu scrub garam tu badan, letak kat muka pun boleh sebenarnya. Kulit memang lembut je. Kalau scrub muka Ida suka buat scrub Alfalfa dan masker vitamin c. Best...
5:33:00 PM

ANAK KURANG SELERA MAKAN.ASYIK MINUM SUSU SAHAJA..

by , in
Assalammualaikum...

Hari ni Ida nak kongsikan satu masalah yang sentiasa membimbangkan ibu bapa. Tentang selera makan anak-anak. Anak-anak kurang selera nak makan, asyik minum susu sahaja walaupun dah masuk 1 tahun lebih.



Memang ada masalah macam ni dan akan berlaku kebanyakkan pada semua kanak-kanak. 

Kenapa?

Anak-anak sejak dilahirkan hanya kenal susu ibu sahaja atau susu formula la bagi ibu yang ada bagi. Segala zat nutrisi semua dalam susu tu. Bila dia dah mula masuk 6 bulan, makanan pertama akan dikenalkan iaitu makanan yang lembut seperti bubur.

Image result for anak kurang selera makan

Cuba korang ingat balik masa mula-mula anak dilahirkan, masa nak bagi susu badan. Baru kenal susu ibu,masa itu la dia belajar kan. Sama juga makanan pertama dia.


Kelama-lamaan anak akan makan tapi ada yang kurang berselera. Macam kita la kalau tak sedap kita akan tolak. Sama juga macam anak-anak. Mungkin bukan kena dengan selera dia. Ada anak yang suka makan pedas ada yang tak kan. Sebab itu la kita kena pandai. Buatla ala-ala benti yang comel tu ke. Makanan berwarna-warni. Kalau lihat pada anak-anak Ida. Makanan yang berkuah macam sup, singgang memang laju je diorang.

Image result for anak kurang selera makan

Permulaan memang anak-anak akan makan sedikit tapi kita sebagai ibu bapa jangan la mengalah. Lepas tu biarkan anak-anak bagi makan junk food. Dalam usia kecil macam tu dah ajar anak-anak kenal semua tu. Ida sampai sekarang si abang dah 6 tahun pun Ida tak galakkan dia makan junk food. Semua Ida terhadkan. Kalau gula-gula sehari sekali je. Kadang sok dia mintak lagi..takpe. Tapi memang Ida jarang beli semua tu. Kalau beli pun Ida sorokkan..makan sekali esok dah tak boleh lagi..hehehe

Lagi satu kita kena pandai uruskan masa. Jangan la lepas anak dah kenyang minum susu nak bagi makan nasi pula. Memang dia taknak la. Paling senang selepas anak bermain atau mandi. Time tu memang diorang akan rasa lapar, percayala. Memang kalau semangkuk tu akan habis.

Dan jangan lupa, pastikan anak-anak makan makanan seimbang. Ajar makan semua jenis sayur-sayuran dan buah-buahan. Mungkin boleh juga buat stok buah yang diorang suka Kalau macam ana-anak Ida suka tembikai, pisang dan epal. Kalau beli tu laju je habis sampai kena cakap esok plak makan.hehehe.


Jadi nasihat Ida pada ibu bapa, kalau anak kurang selera makan..suka minum susu je. Bersabar dan jangan putus asa. Insyaallah anak-anak akan makan dengan berseleranya nanti. 





Nak order? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

Followers