11:29:00 PM

10 FAKTA MENARIK MENGENAI BAYI

by , in
Assalammualaikum...

Sebagai seorang ibu yang baru pertama kali mengandung semestinya ingin tahu bagaimana keadaan bayi di dalam perut kan. Sudah semestinya ibu2 akan membeli buku tentang perkembangan bayi dalam kandungan setiap bulan. Ini Ida kongsikan 10 fakta menarik mengenai bayi di dalam kandungan anda.

10 Fakta Menarik Mengenai Bayi Di Dalam Kandungan Anda


1. Di sekitar usia 3 bulan usia di dalam kandungan, bayi mula menelan air ketuban dan mengeluarkannya kembali sebagai air kencing. Ini untuk melatih sistem pencernaan dan perkumuhannya.


2. Bayi boleh menangis sejak di dalam perut lagi. Sekitar usianya 3 bulan, peti suara sudah mula terbentuk dan bayi sudah mula menangis tetapi dalam diam.




3. Seawal usia 4 bulan, bayi mula meneroka ruang di sekelilingnya. Dia mula bermain dgn tali pusatnya, menghisap ibu jarinya sendiri, berenang-renang, menendang sekelilingnya dan berpusing-pusing di dalam kantungnya. Tetapi lazimnya ibu yang baru pertama kali hamil tidak akan menyedari pergerakan bayi sehigga usianya 5 bulan.


4. Ketika usianya memasuki 4 bulan, bayi akan mula tersedu untuk melatih sistem pernafasan. Bila bayi tersedu, ibu dapat merasakan getaran halus atau denyut halus di perut.


5. Pada usia 5 bulan, bayi mula memberi reaksi kepada bunyi di luar perut ibunya dan akan menutup telinga dengan tangannya sendiri apabila mendengar bunyi kuat.




6. Sekitar usia 6 bulan, memori bayi mula terbentuk dan bayi dapat mengingati dan mengenali suara ibu bapanya dan mula meneroka anggota tubuh badannya.


7. Seperti kita, bayi di dalam perut juga bermimpi seawal usianya 7 bulan. Aktiviti bermimpi ini akan melatih perkembangan otak bayi.


8. Apabila otaknya sudah terbentuk, bayi akan dapat merasai kesakitan sejak di dalam rahim lagi. Apabila ibu tertekan atau stress, emosinya juga terganggu dan menyekat perkembangan mentalnya.




9. Sebaik sahaja deria rasanya terbentuk, bayi juga dapat merasa makanan yang dimakan oleh ibunya dan boleh mengerutkan dahinya dan memuncungkan mulutnya sebagai reaksi kepada rasa pelik makanan yang dimakan oleh ibu.

10. Sebaik sahaja lahir, pertama kali bayi membuka mata, anak matanya akan membesar untuk menampakkan kecomelannya untuk memikat hati orang di sekeliling terutama ibu bapanya. Sebab itulah bayi nampak comel.



3:20:00 PM

Segmen Bloglist 2015 By SITI YANG MENAIP

by , in
10:44:00 AM

CARA HILANGKAN SUNBURN,MACAM NAK PAKAI TOPENG MUKA MASA DATING,APA NAK BUAT?

by , in
Assalammualaikum..

Bila cuaca panas,paling merisaukan apabila muka terbakar kena sinaran matahari. Apa cara hilangkan sunburn paling mudah dilakukan? 


Sinaran matahari memang mengandungi vitamin D dan bagus untuk kulit. Tapi waktu sebelum 9 pagi sebabnya bila lebih dari 9 pagi, cuaca menjadi agak panas bila hampir masuk waktu tengahari. 


CARA HILANGKAN SUNBURN

1. Sapukan isi daun aloe vera ke seluruh kulit yang terbakar. Biarkan hingga kering dan bilas dengan air suam hingga bersih. Amalkan setiap hari hingga berpuas hati.

2. Belah dua buah tomato. Gosokkan bahagian isi buah tomato pada bahagian kulit yang terbakar. Biarkan hingga benar-benar kering. Bilas dengan air suam hingga bersih.


3. Kisar 3 biji timun dengan 1sudu besar susu tepung. Sapukan pada kulit yang terbakar dan biarkan hingga benar-benar kering. Bilas dengan air suam hingga bersih.

4. Campurkan sedikit tepung gandum, madu, putih telur dan perahan limau nipis menjadi paste. Sapukan pada bahagian kulit yang terbakar. Biarkan hingga benar-benar kering. Bilas dengan air suam hingga bersih. Amalkan selalu hingga berpuas hati.


SHAKLEE MEMBANTU MENCEGAH SUNBURN



1. ESP Shaklee

Sumber protein untuk penghasilan sel badan yang lebih sihat, termasuk sel kulit yang lebih cantik dan sihat. Malah otot,kuku dan rambut yang sihat.

2. Vitamin C

Berfungsi sebagai antioksisan yang kuat, membantu dalam penghasilan kolagen dan memberikan kulit yang lebih cerah dan gebu.

3. Vitamin E

Sebagai antioksidan yang kuat dan ejen perlindungan sinaran UV.

4. B-complex

Melindungi kulit dari sinaran matahari,anti-stress dan melancarkan peredaran darah.

5. Collagen Powder Shaklee

Memberikan kelembapan dan keanjalan pada kulit, mengurangkan pigmentasi,jeragat dan warna tona yang tidak sekata.


Lepas 7 Tahun Geram Muka Berjerawat Teruk, Ini Yg Dia Buat from iReach HD on Vimeo.

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.
10:35:00 AM

11 SIFAT IBU BAPA CEMERLANG

by , in
Assalammualaikum...

Hanya perkongsian dari Dato' Dr Haji Mohd Fadzilah Kamsah.

11 SIFAT IBU BAPA CEMERLANG


1-Membersihkan hati dan perasaan

2-Membina kebahagiaan secara proaktif

3-Mendidik diri sendiri

4-Mengamalkan komunikasi dan hubungan kemanusian melalui al-mawaddah (kasih sayang) dan al-rahmah (kasih-mengasihani)

5-Mengistiqamahkan sunah Rasullullah s.a.w dan penghayatan islam dalam rumah tangga

6-Mengamalkan sikap dan pegangan yang betul

7-Mengamalkan suasana yang harmoni dan membina

8-Menjaga pemakanan dan kesihatan keluarga

9-Mengamalkan pergaulan hidup berumah tangga yang diredhai

10-Muhasabah diri sebelum tidur malam

11-Berdoa memohon petunjuk dan keredhaan ALLAH



12:44:00 AM

Simple GA: Friendship fridge magnet.

by , in
11:58:00 PM

KUMPUL DANA BEKALAN AIR MINERAL KEPADA MANGSA BANJIR

by , in
Assalammualaikum...

Setelah hampir 2 minggu seluruh Malaysia dilanda hujan tanpa henti setiap hari. Negeri paling teruk adalah negeri Kelantan. Ya Allah tak sanggup Ida tengok video yang diorang share dalam facebook. Di sini Ida bersama-sama beberapa group Shaklee telah menggumpulkan dana untuk mangsa-mangsa banjir. Beberapa hari lepas kami telah berjaya menghantar 10 set water pitcher untuk mangsa-mangsa banjir di Kelantan. Hanya dalam masa 1 hari sahaja kami berjaya kumpul lebih dari RM3K..



Jadi target seterusnya adalah mengumpul dana bekalan air mineral kepada mangsa banjir. Memandangkan negeri Kelantan amat-amat memerlukan bekalan air bersih.


Sumbangan khas utk belian air mineral kepada mangsa banjir di Pantai Timur yang kritikal.

Air bersih tiada, mereka terpaksa masak makanan bayi dengan air banjir..

Mereka sgt perlukan air bersih saat ini utk minum, masak dan buat makanan bayi..

Sumbangan anda boleh disalurkan melalui akaun di atas.InsyaAllah kami salurkan dengan penuh amanah..

Malah kami juga mengumpul dana untuk pengagihan bekalan makanan,ubat-ubatan,susu,pampers dan lain -lain ke seluruh negeri yang memerlukan.

Bagi sesiapa ingin memberikan sumbangan dari segi kewangan atau barang boleh hubungi Ida ke 0174636210. Untuk kumpul dana bekalan air mineral kepada mangsa banjir boleh terus bankin ke nombor account di atas.

Terima kasih atas bantuan anda. Kami sangat menghargainya.. Hanya Allah yang dapat membalas budi baik kalian..

‪#‎wol_1‬
‪#‎shakleeEffect‬ ‪#‎iReach‬ ‪#‎pray4pantaiTimur‬ ‪#‎bantuanBencanaBanjir‬
11:37:00 PM

CARA MELANGSINGKAN BADAN,ELAK OBESITI TAKUT TUNANG LARI,BACA SINI

by , in
Assalammualaikum..

Anda inginkan badan jadi Lebih Langsing, Bertenaga & Lebih Keyakinan!Mari Ida kongsikan cara melangsingkan badan dengan cepat.



Mungkin ramai yang mengalami masalah macam ni. Duit dah habis beli macam-macam produk tapi berat badan kembali seperti dulu. Itu namanya YO-YO DIET syndrome.

Kenapa dan bagaimana yo-yo effect terjadi?



Lazimnya, yoyo effect dialami oleh mereka yang mengamalkan diet yang ketat secara tiba dan tidak mengimbangi diet tersebut dengan betul. Diet yang ketat seperti "Diet Atkins" dan "GMDiet" perlu dilaksanakan mengikut kaedah yang betul kerana jika tersalah teknik, yoyo effect pasti terjadi.

Diet ini lazimnya menekankan pengurangan kalori. Pengurangan kalori menyebabkan tahap metabolisma tubuh juga menjadi rendah (metabolisma ialah cara tubuh membakar makanan dan menukarkannya kepada tenaga). Semakin rendah metabolisma, semakin mudah berat badan naik semula. 


Pada awalnya, pengamal diet mungkin gembira dengan penurunan berat badan yang cepat dan mendadak namun diet yang ekstrem menyebabkan masalah stress, pengamal menjadi makin lapar, pitam atau pening menyebabkan sukar utuk mereka mengekalkan diet tersebut.

Kesan yo-yo effect ke atas tubuh


  • Kanser
  • Sakit jantung
  • Keguguran rambut
  • Osteoporosis
  • Hilang daya tumpuan
  • Keletihan dan kelesuan
  • Tekanan emosi

SHAPE UP SET MEMBANTU MELANGSINGKAN BADAN YANG IDEAL

Shaklee Shape Up Set mampu mencapai berat badan ideal serta mengembalikan kesihatan pada tahap terbaik. Malah dapat menikmati hidup baru yang hebat dengan menghilangkan lemak berlebihan.

Kebaikan Set ini:

✔ Badan yang langsing dan rapi
✔ Nampak lebih anggun
✔ Rasa unggul
✔ Rasa lebih bertenaga
✔ Meningkatkan keyakinan diri
✔ Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh

SHAPE UP PLUS SHAKLEE


1) Cinch Shake Mix

✔ Indeks glisemik yang rendah, sesuai utk penghidap kencing manis
✔ Rumusan yang diperkasa dengan LEUCINE : untuk memelihara otot semasa anda menurunkan berat badan
✔ Memberi faedah seperti mengambil makanan tetapi rasanyaseperti menikmati pencuci mulut

2) Cinch Tea Mix

✔ Penggalak tenaga semulajadi supaya kurang letih apabila anda sedang berdiet.
✔ Ditambah dengan taurina untuk meningkatkan tenaga dan ketahanan badan.
✔ Pilihan terbaik untuk menggantikan minuman kopi, soda dan manisan utk kecergasan tubuh badan

3) Lecithin

✔ Bertindak sebagai pemecah lemak dan kolestrol.
✔ Menghalang obesiti. Pengamblan maksimum dos untuk Lecithin membantu dalam pelangsingan tubuh badan
✔ Meringankan sembelit~ ia melembapkan usus dan meleraikan toksin dari usus.
✔ Mencantikkan kulit dan otot -ia membentuk membran sel, melembabkan dan menghaluskan kulit untuk kulit yang cantik

4) Herb Lax

✔ Pembersihan najis yang tersekat
✔ Merangsang usus untuk mempercepatkan proses pembersihan secara lembut pada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam usus.
✔ Membantu masalah sembelit
✔ Mengempiskan perut.




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.
1:18:00 AM

DOAKAN KESIHATAN ADIK IZZSYRAQ AZRAQ

by , in
Assalammualaikum...

Sebenarnya dah lama Ida ikuti kisah adik Izz ni. Tapi Ida belum kesempatan nak menaip. Setiap kali baca kisah adik Izz menitik air mata ni. Bagaimana seksanya seorang bayi berumur 20 bulan yang menghidap penyakit Short Bowel Syndrome (usus pendek).



Rasa sedih teramat. Bayangkan adik Izz tak boleh nak makan berlebihan kerana ususnya tak dapat nak menyerap dengan baik terutamanya makanan yang mengandungi nutrisi yang sememangnya diperlukan oleh seorang bayi untuk membesar. Tapi sayangnya bila makanan yang berlebihan untuk akan keluar melalui muntah dan cirit-birit.

Paling menyedihkan adik Izz terpaksa mengharungi derita ni sepanjang hayatnya. Ya Allah, rasa sedih. Bagaimana tabahnya seorang ibu yang telah melahirkannya terpaksa berulang-alik ke hospital setiap hari yang telah menghuni di Hospital Kuala Lumpur sudah hampir 1 tahun.


Si ibu yang memandikan,pakaikan baju dan memeluk seeratnya sebelum pergi kerja pada setiap pagi. Walaupun adik Izz boleh melakukan pembedahan sudah semestinya semua pembedahan ada risikonya.

Sekiranya ada pihak yang ingin menyalurkan bantuan/ sumbangan/ sedekah/ info serta pertanyaan-pertanyaan lain. Untuk lebih lanjut, boleh berhubung dengan mama Izz (012 391 9483) dan papa Izz (017 244 2899).


Boleh jenguk page Pray for Izzsyraq Azraq untuk mengetahui perkembangan adik Izz atau pergi ke blog peribadi http://ekjozbuluh.blogspot.com/

Ida doakan adik Izz akan semakin sembuh dan membesar dengan sihat,Amin
11:55:00 PM

8 PESANAN UNTUK PARA SUAMI

by , in
Assalammualaikum..

Hanya nak kongsikan secebis nota buat para suami. Tidak ada niat sakitkan hati hanya nak mengingatkan sahaja.

8 PESANAN UNTUK PARA SUAMI 

1. Hargai isterimu sebagaimana engkau menghargai ibumu, sebab isterimu juga seorang ibu dari anak-anakmu.

2. Jika marah, boleh tidak berbicara dengan isterimu, tapi jangan bertengkar dengannya (membentaknya, mengatainya, memukulnya).

3. Nadi rumah adalah seorang isteri, jika hati isterimu tidak bahagia, maka seisi rumah akan tampak seperti neraka (tidak ada senda tawa, manja, perhatian),maka sayangi isterimu agar dia bahagia dan kau akan merasa seperti di syurga.

4. Besar atau kecil gajimu, seorang isteri tetap ingin diperhatikan. Dengan begitu, maka isterimu akan selalu menyambutmu pulang dengan kasih sayang.

5. 2 orang yang tinggal 1 atap (menikah) tidak perlu sangsi, bertengkar, siapa menang siapa kalah kerana keduanya bukan untuk bertanding melainkan teman hidup selamanya.

6. Di luar banyak wanita idaman melebihi isterimu,namun mereka mencintaimu atas dasar apa yang kamu punya sekarang, bukan apa adanya dirimu,saat kamu menemukan masa susah, maka wanita tersebut akan meninggalkanmu dan punya lelaki idaman lain dibelakangmu.

7. Banyak isteri yang baik,tapi diluar sana banyak lelaki yang ingin mempunyai isteri yang baik dan mereka tidak mendapatkannya. mereka akan menawarkan perlindungan terhadap isterimu,maka jangan biarkan isterimu meninggalkan rumah kerana kesedihan, sebab ia akan sukar sekali untuk kembali.

8. Ajarkan anak lelakimu bagaimana menjaga ibunya, sehingga kelak mereka tahu bagaimana memperlakukan isterinya.


RENUGAN DI MALAM HARI...

CHILL!!:)
11:19:00 PM

NURRAYSA BEAUTY COLLAGEN RAHSIA KEANGGUNAN WANITA

by , in
Assalammualaikum..

Sebelum ini kita pernah dengar nama Nurraysa Beauty Skincare yang terdiri daripada sabun, whitening spray,krim dan serum. Kini perkenalkan Nurraysa Beauty Collagen, produk baru yang telah dikeluarkan telah mendapat sambutan yang hangat di pasaran. 



Jom Ida nak ceritakan serba sedikit tentang produk Nurraysa Beauty Collagen ni.

Kandungan yang terdapat dalam Nurraysa Beauty Collagen ni seperti Collagen,Vitamin C, Kurma, Pomegranete (Delima) dan Snow Lotus. Patut bila Ida makan rasa sedap sangat, ada rasa masam-masam buah oren dan manis-manis gitu.Tengok sahaja pada kandungan yang terdapat di dalamnya dah tahu memang bagus untuk kulit dan kesihatan diri.




KELEBIHAN NURRAYSA BEAUTY COLLAGEN

✔ Menjadikan kulit seluruh badan lebih cerah, gebu dan awet muda
✔ Formula anti penuaan dan awet muda
✔ Mengurangkan kedutan dan garis halus
✔ Membuang toksik dalam badan
✔ Mengatasi masalah jerawat, jeragat dan pigmentasi
✔ Mencuci dan membina usus
✔ Mengatasi masalah sakit lutut
✔ Menguatkan akar rambut
✔ Menjaga kesihatan kuku yang sihat
✔ Merawat penyakit kulit


Nurraysa Beauty Collagen sesuai untuk semua golongan termasuk ibu mengandung 6 bulan ke atas dan ibu menyusu.



Ini yang Ida suka sebab ibu menyusu pun boleh minum.Malah bagus untuk galakkan pengeluaran susu kerana ada kandungan kurma dan buah delima. Memang terasa "breast Ida agak penuh" selepas makan beberapa sachet Nurraysa Beauty Collagen ni.

Bagi ibu-ibu mengandung pun boleh makan sebab kandungannya selamat untuk bayi dalam kandungan malah membantu perkembangan otaknya.

CARA PENGAMBILAN NURRAYSA BEAUTY COLLAGEN


Cara nak makan mudah sahaja. Dalam masa beberapa saat je. Koyakkan 1 sachet dan tuang ke dalam mulut.



Untuk dapatkan kesan lebih baik semestinya minum air kosong sekurang-kurangnya 3 liter sehari (agak-agak dalam 2 botol besar air mineral). Sebenarnya makan apa-apa supplement pun air mesti la banyak.

Testimoni Nurraysa Beauty Collagen.


Ida kalau holiday,balik je mesti jerawat akan naik. Mungkin sebab basuh makeup tak bersih ni. Gambar ni no edit ye. Penggunaan Nurraysa Beauty Collagen selepas 1 minggu pengunaan. Kulit rasa lembut dan lembap. Jerawat dah pudar.Kulit muka nampak sedikit cerah kan.



HARGA NURRAYSA BEAUTY COLLAGEN

Hanya 2 gm x 20 sachet.
Harga asal RM150.


Nak tahu lebih lanjut boleh layari di

Laman web : NurraysaBeauty.com
Official fanpage : NurraysaBeauty Official
Pengasas Nurrasya Beauty : Puan Nur Aini Zolkepeli

11:59:00 PM

BANJIR DI SELURUH MALAYSIA

by , in
Assalammualaikum...

Sekarang ni musim hujan. Sana sini dengar berita psal banjir kan. Ya Allah takut sangat tengok banjir kali ni. Ida sendiri pun berjaga-jaga takut banjir. Dah la en suami takde kat rumah. Pergi meeting kat Kuala Lumpur.

Tahun lepas air masuk dalam pagar je, betul-betul depan pintu. Nasib baik belum masuk rumah. Ida pun dok jenguk-jenguk kat luar takut air longkang dha penuh. Alhamdullillah wat masa ni masih lagi selamat.

Kesian tengok mangsa-mangsa banjir. Kat Kuala Terengganu, habis air naik tinggal bumbung rumah je. Ni Ida kongsikan antara gambar-gambar yang Ida dapat dalam group dan whatsapp.

dekat Mirwana Kemaman

sg.siput perak

jalan dari pulai ke Cameron Highlands


masjid kristal kuala terengganu

kampung tok Ida dekat perlis

Ya Allah moga selamatkan semua mangsa-mangsa keadaan dan keluarga kami. Jauhkan kami dari segala malapetaka-Mu. Lindungilah kami Ya Allah..amin
8:36:00 PM

4 PETUA DIDIK ANAK PINTAR

by , in
Assalammualaikum..

Anak-anak adalah anugerah paling indah kan. So semestinya kita nak anak kita menjadi anak yang baik dan bijak. Sini Ida kongsikan 4 petua didik anak pintar.


4 PETUA DIDIK ANAK PINTAR

Petua mendidik anak pintar mungkin jarang dikongsi oleh orang tua kita, kami paparkan 4 petua didik anak pintar yang boleh menjadi panduan untuk ibu dan bapa di luar sana.

Petua #1

Setiap malam, apabila anak tidur, hendaklah kita wiridkan “Ya Latif” ke ubun-ubun kepalanya sebanyak mungkin. Memadai juga 100 kali.

Petua #2

Selepas baca “Ya Latif”, bembaca Surah Al-Fatihah 1 kali dan Surah Al-Insyirah (Alam Nasyrah) sebanyak 1 kali.

Petua #3

Bercakap-cakaplah dengan anak ketika dia sedang tidur dengan memanggil nama penuhnya. Perbualan dan percakapan itu mestilah yang berunsur nasihat, pujian dan bercerita tentang betapa kita sayang sangat pada dia.
Bicara tentang kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang itu itu sangat berkesan pada jiwa dan rohnya.


Petua #4

Ayah dan ibu hendalah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada anak kita. Misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun-ubun anak.

Semoga petua mendidik anak pintar ini menjadi salah satu panduan kepada ibu bapa di luar sana, tak salah untuk kita mencuba.

SELAMAT MENCUBA
12:18:00 AM

Segmen Bloglist Januari 2015 by Akif Imtiyaz

by , in
11:39:00 PM

TIPS TAKE OFF PAMPERS ANAK

by , in
Assalammualaikum..

Sebelum ni Ida just kongsikan tips take off pampers anak melalui mulut sahaja. Itu pun bila ada yang minta tolong ajarkan. So kali ini Ida nak kongsikan tips yang Ida ajar masa Asyraf start 1 tahun 5bulan lagi. Time tu dia dah pandai jalan dan faham apa yang kita cakap.


TIPS TAKE OFF PAMPERS ANAK

1. Bawa ke tandas setiap 5-10minit

Umur 1 tahun 5 bulan dah boleh start ajar die kencing dan berak dalam bilik air. Mulakan pada waktu siang dahulu. Selepas die bangun pagi. Pakaikan dia lampin kain tu dan seluar macam biasa. Setiap kali 5-10minit bawa die pergi ke tandas untuk kencing. Kalau dia tak kencing, bunyi2 la skit mulut tu bagi kencing..Selalunya memang dia akan kencing sebab masa umur ni, memang anak banyak kencing.


masa ni 1 tahun lebih. Time ni masih pakai lampin

2. Pakaikan lampin waktu siang

Masa nak tidurkan dia waktu siang. Bawa die pergi tandas dulu, pakaikan lampin bagi die tidur. Alas la bawah dia dengan lapik getah dan kain takut bocor. Selepas dia bangun tidur bawa terus masuk bilik air untuk kencing. 



ida bagi pakai lampin kain biasa je. Kalau yang ada bajet lebih boleh pakai cloth diaper

3. Ulangi step ni sampai berjaya

Buat la step ni sampai die dah pandai cakap nak kencing. Tanya die nak kencing ke tak, dan bagitahu die "kalau nak kencing bagitahu mummy ye".Malam Ida masih pakaikan pampers lagi masa ajar dia step macamni. Selepas beberapa bulan tu, walaupun pakai masa tidur malam, Esoknya pampers die kering. So masa itu dah ajar tidur malam tak pakai pampers.

4. Take off waktu tidur malam.

Bila waktu siang dia dah pandai bagitahu, insyaallah waktu malam takde masalah. Nak bagi dia tak kencing waktu tidur malam. Selepas die tidur. Dalam pukul 2 atau 3 pagi. Angkat dia bawa ke tandas. Cara ni Ida buat sampai sekarang,walaupun Asyraf nak kencing dia pandai bangun sendiri kejut Ida. Selalunya die nangis je nak kencing so kita kena alert la. Even masa pantang pun Ida still kejutkan dia ke tandas.

5. Banyakkan bersabar.

Masa nak ajar anak off pampers ni kena banyakkan bersabar. Sebabnya memang anak akan terkencing atau berak merata. Asyraf pernah berak, pastu die pegang taik die bawa kat Ida. Siap nangis lagi,nasib baik tak masuk dalam mulut.

6. Kerapkan bertanya samada dia nak kencing atau berak

Pada permulaan nak ajar die kencing dalam bilik air, memang kena rajinkan bertanya. Even sampai sekarang pun Ida akan sentiasa bertanya sebab dia suka tahan kencing. Mulut cakap taknak, bila masuk je tandas macam paip bocor.heheheh

7. Take off masa shopping atau holiday

Time ni kita kena tanya. Tapi Asyraf suka tahan. Dulu masa first time tahu die dah boleh take off pampers masa jalan-jalan sejak Ida perasan masa jalan jauh dari Kemaman ke Melaka, sampai je Melaka. Tengok2 pampers die kering. Masuk je hotel baru die cakap nak kencing. Bayangkan berapa lama die tahan, Ida ingatkan die dah kencing dalam pampers tak de la Ida tanya die. So time tu dah confident Asyraf dah tak perlukan pampers lagi.

So semenjak itu, memang Ida tak pakaikan die pampers langsung walaupun tidur malam dan berjalan-jalan. Totally dah off pampers start umur dia 2 tahun lebih la. Selepas Aqil lahir, sebelum itu memang dah tak pakai pampers.

Sekarang umur Asyraf dah 3 tahun 5 bulan, walaupun pun kadang-kadang dia ada datang nyanyuk die berak dalam seluar la,kencing dalam seluar la. Itu normal. Umur die sekarang kadang2 jadi lupa sebab asyik bermain kan. So kena sabar la skit even Ida pun kadang2 jadi "hulk". Sebabnya penat dengan melayan si Aqil lagi yang meragam kadang2.



Aqil dengan Asyraf, muka nak sama kan..hehehhe

So nasihat Ida bagi ibu2 yang nak take off pampers anak. Ajar dari awal walaupun rasa penat dan tak boleh bersabar. It's ok sebab kesan die akan datang, jadi lebih mudah. Sebab apa Ida cakap cmtu, Ida pernah jumpe anak die umur dah 5tahun dah masuk tadika tapi masih nak pakai pampers siap nangis lagi kalau tak pakaikan. Nanti giliran Aqil plak nak ajar die take off pampers.

GOOD LUCK!!

11:06:00 AM

"Segmen GA Jalan-Jalan Tambah Kenalan by Ema Hasan"

by , in
1:23:00 AM

KHASIAT MENTIMUN

by , in
Assalammualaikum...

Mungkin ramai yang tak suka makan timun kan? Ida suka makan timun. Makan dengan sandwich atau buat nasi ayam.heheh. Makan saja-saja cecah dengan sos cili pun sedap. Tahukah anda banyak khasiat mentimun ni?




KHASIAT MENTIMUN 

Mentimun adalah jenis sayuran yang mudah ditemukan di pasar. Manfaat mentimun sangat banyak, terutama untuk kecantikan dan kesihatan kulit.

1. Menyihatkan kulit, mempercepat proses regenerasi sel-sel kulit, membuang sel-sel yang telah mati, dan sebagai pembersih kulit.

2. Melembapkan kulit wajah dapat dilakukan dengan menampal hirisan mentimun di kulit wajah. Selain dapat melembutkan kulit, juga dapat mencegah terjadinya kedutan sehingga kulit wajah tampak lebih awet muda. 




3. Manfaat mentimun yang popular bagi kulit kerana dapat menghilangkan jerawat pada kulit. Jerawat seringkali menjadi masalah karena membuat wajah menjadi kusam. Anda juga boleh menggunakan hirisan mentimun pada jerawat. Biarkan selama beberapa minit untuk menghilangkan jerawat. Mentimun terbukti menghilangkan jerawat dengan cukup cepat.

4. Mentimun juga dapat dibuat masker wajah. Untuk membuat masker wajah dari mentimun, caranya dengan mengupas kulit mentimun, hiris mentimunnya lalu diblender. Setelah itu letak dan ratakan di wajah, biarkan hingga kering. Cara lain adalah dengan menempelkan dan menggosokkan hirisan-hirisan mentimun pada wajah.





5. Menyegarkan, membersihkan, menegangkan kulit wajah dan mengurangkan minyak berlebih di wajah. Yang menariknya sesuai untuk semua jenis kulit. Untuk mendapatkan hasil yang baik, gunakan satu kali seminggu.


6.Redakan kulit yang terkena air panas atau akibat luka bakar.

7. Selain itu, mentimun mampu untuk mengatasi gatal-gatal pada kulit akibat gigitan serangga.




8. Mentimun juga bermanfaat untuk menyembuhkan tekanan darah tinggi/hipertensi. Ambil 2 buah mentimun, cuci lalu peras. Minum airnya dan lakukan 2-3 kali sehari. Cara lain: ambil 200 gram mentimun, rebus lalu saring. Minum airnya dan lakukan sehari sekali.

9. Mentimun juga untuk membuang racun atau detoks.

10. Mentimun bermanfaat untuk mengatasi selulit.

11. Pelangsing tubuh. Kandungan kalori mentimun rendah dan kaya serat. Kandungan lainnya adalah asam malonat, yang dapat mencegah gula darah berubah menjadi lemak, sehingga dapat menurunkan berat badan.




12. Memperlancar buang air kecil. Caranya: campurkan 1 gelas sari mentimun dicampur dengan 1 sudu teh madu dan 1 sudu teh air jeruk nipis segar. Minumkan ramuan tersebut dan lakukan setiap hari dua kali.

13. Untuk mengubati typhus. Caranya: ambil 2 buah mentimun cuci, parut kemudian diperah. Minum mentimun tersebut, dan lakukan tiga kali sehari.

14. Untuk menyembuhkan diarea. Caranya: 1 buah mentimun, cuci rebus lalu haluskan. Tapis dan ambil airnya, campur sedikit madu. Minum ramuan tersebu hingga diarea berkurangan.

15. Ubat anti kanser. Saponin yang ada pada mentimun bermanfaat sebagai anti kanser.

16. Mentimun juga dapat bermanfaat untuk menurunkan kolesterol.

17. Mentimun juga bermanfaat untuk meningkatkan daya tahan tubuh.

18. Pengusir siput, ulat dan belatung pada tanaman. Caranya: Potong beberapa hiris mentimun. Letakkan di dalam bekas minuman. 




19. Untuk menyembuhkan sakit kerongkong. Caranya: campurkan sedikit biji mentimun dengan sedikit garam. Kemudian tambahkan air. Gunakan campuran itu untuk berkumur.

20. Dapat membersihkan ginjal. Caranya: mentimun segar dicuci lalu diparut. Hasil parutannya diperah dan tapis.

21. Dapat menyembuhkan demam. Caranya: Ambil mentimun secukupnya, dicuci bersih, lalu diparut. Hasil parutannya diletakkan di atas perut.




22. Sebagai penyegar mulut. Caranya: Setelah memberus gigi, makanlah beberapa iris buah mentimun. Nafas Anda pun akan terasa segar.


SEMOGA MEMBERI MANFAAT

Followers