PERBEZAAN VAKSIN PFIZER, SINOVAC DAN ASTRA

11:51:00 AM

Assalammualaikum..

Agak kecoh juga dalam group whatsapp pasal jenis vaksin yang diambil ni. Kalau Ida alhamdulillah dah selesai 2 dos vaksin Pfizer baru-baru ni. Cumanya yang dos kedua ni Ida demam sehari. Demam urat agaknya sebab tangan memang bengkak..lenguh dalam masa sama Ida "datang bulan" pula. So double la sakitnya.huhu. Nasib la demam sehari je tak melarat.

Ramai juga orang yang ambil vaksin ni dapat kesan sampingan macam demam, sakit kepala, pening, dan sebagainya. Dan ada orang juga yang ok je, takde masalah selepas vaksin. Actually tak semua antibodi kita ni sama. Semua orang berbeza. Hanya kita sendiri yang tahu kekuatan tubuh badan kita. Sebab itu juga la penting untuk jaga kesihatan badan kita, jaga pemakanan kita.



Jadi ini Ida nak kongsikan sedikit perbezaan vaksin antara Pfizer, Sinovac dan Astra.




Jenama vaksin lain seperti Moderna dan Sinopharm






Actually kan tak kisah la mana-mana pun jenama vaksin yang uolls ambil asalkan ambil suntikan vaksin. Memang la vaksin tak semestinya kebal sepenuhnya at least kita ikhtiar. Bukan untuk diri kita sendiri je juga untuk orang lain..keluarga kita.


Uolls dah settle 2 dos suntikan vaksin belum?

Cepat-cepat la daftar. If tak dapat lagi, rajin-rajin la mesej kat My Sejahtera tu.hehe

You Might Also Like

36 penggomen

  1. Sy sampai skrg tak dapat tarikh lagi.. lagipun baru ja sembuh dari covid.. huhu

    ReplyDelete
  2. Abe kie dpt sinovac...mmg x de apa2 side effect. Cuma lenguh2 d lengan tu je. Tp kejap je

    ReplyDelete
  3. Side effect paling kuat AZ. Sebab tu dulu dibuka untuk sukarela je. Tahniah dah complete 2 dos. Kita ikhtiar je kan. Selebihnya serah pada Allah

    ReplyDelete
  4. Ini bahasa Indonesia ye?. Berizin darurat.....Ikutkan AstraZeneca kalau kat Malaysia dah jadi 9 minggu. Tak lama lagi sis nak Dos 2. Jeng jeng....kita ikhtiar....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul bahasa indonesia. ida dapat dalam socmed. betul kita ikhtiar

      Delete
  5. Yes. Though all of them are vaccines...unfortunately they are different in many ways. Wish I could get the better version of the vaccine but I know some have yet to get their vaccination yet.

    ReplyDelete
  6. Setelah tunggu sekian lama, akhirnya rabu ni turn sy dpt vaksin. Semoga semuanya baik2 saja. Nerbes pulak rasanya. Hehe. Padahal bukan tak biasa kena inject.

    ReplyDelete
  7. Bak kata my Doc, the best vaccine is the earliest one that you can get. Me telah lengkap dan selesai tempoh edah! Yeay!

    ReplyDelete
  8. Betul. Tak boleh nak pilih vaksin. Nak dapat turn pun payah.

    ReplyDelete
  9. Looks like Pfizer is the best. But all depends. Yg penting kita usaha. Good information sharing. Thank you.

    ReplyDelete
  10. Ramai berebut nak Pfizer kan. Sekarang Alhamdulillah dah mudah siap boleh walkin je ke Pusat Pemberian Vaksin. Ruby Alhamdulillah dah lengkap 2 dos vaksin AstraZeneca. Walau dah lengkap, pastikan terus jaga SOP, jaga diri dan berhati-hati ye kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul tu..sekarang ni boleh walk in je sebab ramai dah ambil vaksin so ada kekosongan banyak

      Delete
  11. Betul tak kisah jenis vaksin apa janji kita dah jalankan tanggungjawab kita. Tapi masih perlu jaga SOP even dah complete. Kita belum menang.

    ReplyDelete
  12. Betul.. tak kisahlah vaksin apa, janji cucuk vaksin.. kalau di kata cucuk sampai soploh kali pun takpe, janji boleh melindungi diri kita..

    ReplyDelete
  13. Menarik perkongsian ni. Saya dapat vaksin Pfizer tapi ok je kalau nak dapat yang lain pun, asalkan kita dah vaksin untuk kebaikan semua.

    ReplyDelete
  14. Dah dapat 2 dos astra. Alhamdulillah kita ikhtiar yang terbaik untuk semua kan.

    ReplyDelete
  15. ada beza walaupun tidak ketara. paling penting kita sama-sama cuba utk putuskan rantaian covid

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah iena da complete 2 dos AZ. So far okay je takde side effect yang teruk masa lepas vaksin :)

    ReplyDelete
  17. Wah really, all these while i thought all vaccine works the same way.

    ReplyDelete
  18. ramai yang berebut nak pfizer. kononnya senang nak travel . bagi khai dah dapat vaksin pun kira satu rezeki. alhamdulillah khai pun dah dapat jenis pfizer. haha kayangan kah kita

    ReplyDelete
  19. Dulu I pun concern juga sebab ramai yang cakap Pfizer ni vaksin kayangan but to me, as long as dpt provide extra protection to us, brand apa pun tak penting...yang penting, we ambik not only for us, but also to protect our loved ones and the community...

    ReplyDelete
  20. Terima kasih atas perkongsian yang bermanfaat ini... saya dapat vaksin Pfizer, masa suntikan pertama, sakit kat tempat suntikan, ada bengkak sikit dan lesu sampai la ke hari nak suntik suntikan kedua... ni dah lepas suntikan kedua, dah hari ke-21 masih lagi badan lesu, sakit kepala dan sering kebas kat sana-sini... last week tiba-tiba sakit gigi sampai tak boleh tidur, but doktor kata mungkin effect vaksin... anyhow, rasa lega sebab dah vaksin, at least kita berusaha kan...

    ReplyDelete