Hujung minggu baru ni Ida ada nak buat makan-makan sikit kat rumah. Tak ajak ramai pun just ajak family je makan di rumah. Jadi menu pada hari itu ialah Mee Rebus. Ni first time buat ni..sebelum ni memang tak pernah buat. Dah lama nak masak mee rebus ni jadi kali ni mesti nak try jugak buat.
Beli bahan-bahan nak masak pun last minit, so nasib la semua bahan-bahan tu senang nak cari. Resepi asal uolls boleh tengok kat link bawah ni. Resepi yang Ida buat diolah sikit memandangkan family ada yang alahan dengan udang.
kredit to : Rasa.my
Bahan-bahan:
- Mee kuning - nanti dicelur sikit
- Ayam/daging dipotong kecil
- 5 sudu besar serbuk kari
- 2 -3 sudu serbuk cili
- Sos cili
- gula
- garam
- 1kg lebih ubi keledek (oren) yang direbus lembut kemudian blender halus
- Kacang tanah yang telah digoreng kilas garing kemudian dikisar halus.
Bahan-bahan kisar :
Bahan-bahan sampingan :
Cara-caranya:
1. Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau. Lepas tu tumis bancuhan serbuk kari dan serbuk cili sehingga naik minyak.
2. Masukkan sos cili, ayam dan ubi yang telah dikisar tadi. Masukkan air sedikit demi sedikit. Jangan terlalu cair..kalau rasa pekat tambah air lagi. ( masa Ida buat ubi tu 1kg lebih so memang pekat, banyak kali tambah air pun still pekat dan sedap ).
3. Biarkan masak kemudian masukkan fishball, fishcake. Kalau uolls tak letak daging boleh letak meatball je. Masukkan sekali kacang tanah yang telah dikisar tadi sedikit demi sedikit. Kalau suka rasa kekacang lebih, tambah kacang. Kalau siapa ada alahan kacang, tak payah masukkan ye. Jangan lupa masukkan gula dan garam.
4. Biarkan mendidih dan rasa. Kalau rasa ada yang kurang tambahkan sehingga secukup rasa.
5. Sedia dihidangkan. Makan panas-panas baru sedap dan nikmat....
Bahan-bahan semua mudah je kan. Tapi nak masak lama...hahah. Kebetulan masak untuk makan tengahari sekali. Memang ke sana ke sini la memasak, memotong, membasuh. Dari pukul 9 lebih masak tu, kul12 baru habis masak untuk semua. Tangan pun sampai kecut sebab asyik kena air je.hahaha
Alhamdulillah...setelah siap hidangkan kat tetamu lega rasanya. Mertua kata ok dah ni. Sedap dah. Macam mee rebus jawa. hahaha. Mana la Ida tahu..masak je ikut resepi
So siapa nak try masak mee rebus boleh try guna resepi ni. Terpulang kat rasa anak tekak uolls kalau nak ikut pada resepi asal.
SELAMAT MENCUBA!
- 2 biji bawang besar
- Beberapa ulas bawang putih
Bahan-bahan sampingan :
- bawang goreng
- Tauge yang dicelur sekejap
- Sayur sawi yang dicelur sekejap. Potong ikut size nak makan
- Tauhu yang telah digoreng
- Daun bawang yang dicelur sekejap
- Cili merah atau cili padi nak rasa lebih pedas
- Telur rebus
- Limau nipis kalau nak rasa masam-masam sikit
Cara-caranya:
1. Tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau. Lepas tu tumis bancuhan serbuk kari dan serbuk cili sehingga naik minyak.
2. Masukkan sos cili, ayam dan ubi yang telah dikisar tadi. Masukkan air sedikit demi sedikit. Jangan terlalu cair..kalau rasa pekat tambah air lagi. ( masa Ida buat ubi tu 1kg lebih so memang pekat, banyak kali tambah air pun still pekat dan sedap ).
3. Biarkan masak kemudian masukkan fishball, fishcake. Kalau uolls tak letak daging boleh letak meatball je. Masukkan sekali kacang tanah yang telah dikisar tadi sedikit demi sedikit. Kalau suka rasa kekacang lebih, tambah kacang. Kalau siapa ada alahan kacang, tak payah masukkan ye. Jangan lupa masukkan gula dan garam.
4. Biarkan mendidih dan rasa. Kalau rasa ada yang kurang tambahkan sehingga secukup rasa.
5. Sedia dihidangkan. Makan panas-panas baru sedap dan nikmat....
Bahan-bahan semua mudah je kan. Tapi nak masak lama...hahah. Kebetulan masak untuk makan tengahari sekali. Memang ke sana ke sini la memasak, memotong, membasuh. Dari pukul 9 lebih masak tu, kul12 baru habis masak untuk semua. Tangan pun sampai kecut sebab asyik kena air je.hahaha
Alhamdulillah...setelah siap hidangkan kat tetamu lega rasanya. Mertua kata ok dah ni. Sedap dah. Macam mee rebus jawa. hahaha. Mana la Ida tahu..masak je ikut resepi
So siapa nak try masak mee rebus boleh try guna resepi ni. Terpulang kat rasa anak tekak uolls kalau nak ikut pada resepi asal.
SELAMAT MENCUBA!
43 Comments
Agak lama tak buat mee rebus ni, nanti nak cubalah resepi ni, nampak mudah sangat..
ReplyDeletetak lama sangat..lamanya sebab nak sediakan bahan2 lain je..nak tunggu rebus ubi semua
Deletemee rebus selalu gi makan kat kedai je..tak pernah buat.
ReplyDeletesama la kita..ni first time buat
DeleteIni antara menu pilihan bila ada family nak datang.
ReplyDeleteyeke...bagus la tu
Deleteuishh meleleh air liuq
ReplyDeleteuish...bahaya ni..hehe
DeleteSedapnya. Tiba-tiba teringin nak makan mi rebus!
ReplyDeletecubala masak bila free nanti
Deletetak pernah lagi masak mee rebus. nanti la nak try. dah lama tak masak mee
ReplyDeletecubala masak nanti
Deletetetiba teringat mee rebus mak kite! alahai rindunya. setengah orang panggil mee jawa kan? kuah dia pun depend ada yang sedap ada yang kurang nanti nak cuba lah resipi ni!
ReplyDeleteye betul tu..betul kuah die yg main peranan penting..
DeleteSedapany mee rebus. Lama tak makan. Susah nak jumpa yanh sedap. So kena buat sendiri baru puas hati kan.
ReplyDeletebetul..cuba buat sendiri. kalau sedap tak pernah dah cari yg lain.hehe
Deleteselalunya beli je, tak berani pulak nak buat sebab tak pandai satu hal, tak ramai yang nak makan pun satu hal.
ReplyDeletesama la tak pernah buat..selalu beli je
Deleteohhh woow....nice nice, I miss mee rebus, can making myself tmr with this recipe, thanks ya
ReplyDeletecheers, siennylovesdrawing
sure...must try to cook next time
DeleteSedapnya mee rebus. Baru lepas masak mee kari harini. Teringin pulak nak masak mee rebus. Menu esok jela
ReplyDeletecuba masak tau!
DeleteKita ada rempah kuah dia.. Hehehe.. Haritu kawan husbnd ade guna.. Tinggal beli bahan je.. Sedp pulak tengok
ReplyDeleteok la tu ada yg dah siap..
DeleteBoleh belajar buat sendiri kat umah la nanti.. Lebih jimat dan makan puas2 hehehe... Nnti share jadi ker tak in my posting pulak hehehe...
ReplyDeletehahaha..mesti jadi punya
Deleteok senang ....esok jugak cari yee mee , tapi ingat nak buat mee maggilah sebab itu jer stok yang ada kat rumah plus dah terliur pulak tengok pepagi buta nih .....laparr terus dibuatnya ....terima kasih kongsi resepi
ReplyDeleteboleh jugak cuba..
DeleteDah lama tak masak mee rebus. Hari ni nak buat la. Kebetulan bahan2 semua ada.
ReplyDeletecuba la buat
DeleteAkak suka makan mi rebos tapi tak reti nak buat, lah ni boleh copy recipe ni lah, tengok gambar menyelerakan, mesti sedap
ReplyDeleteCara Nak Target Audience diFacebook
sama la tak reti buat. ni first time buat mee rebus
DeleteSedapnya mmg puas hati buat sendiri. Boleh puas makan. Nanti nak buatlah heheh
ReplyDeletebetul boleh makan puas2
DeleteYa Allah sedapnya mee rebus. Makan lak kalo time minum petang atau masa hari hujan hahah layan habis. Thanks for sharing
ReplyDeletebetul..makan panas2 sedap
Deletewah menarik ni boleh lah buat nanti..selalu kalau iena nak makan mee rebus , iena beli je..tak pernah masak lagi :D
ReplyDeleteboleh la cuba masak plak nanti
Deletesuka gila makan mee rebus dari kecik thank you share resipi!
ReplyDeletesimple je nak buat mee rebus ni eh. biasa kalau nk makan memang cari kat kedai je >,< bole cuba la resepi ni
ReplyDeletecuba la try masak nanti
DeleteMasakan simple macam ni memang saya suka... hehehe... sebab tak ambil masa sangat nak sediakan. Lapar je boleh ke dapur buat dan makan panas panas. Boleh layan masa cuaca sejuk... hikhik...
ReplyDeletehahaha..betul tu
Delete