6 BENEFITS EXERCISE FOR BRAIN

Assalammualaikum..


6 BENEFITS EXERCISE FOR BRAIN





1. Increases production of neurochemicals that promote brain cell repair

2. Improves memory

3. Lengthens attention span

4. Boost decision making skills

5. Prompts growth of new nerve cells and blood vessels

6. Improves multi-tasking and planning

REVIEW MATTE BB CUSHION DARI SENDAYU TINGGI

Assalammualaikum...

Selamat bercuti uolls. Ke mana sahaja uolls pergi nak isi masa cuti raya cina ni dengan keluarga? Ida just duduk rumah je sebab cuti bukan lama sangat pun. Nanti buat bakar-bakar makan dengan keluarga je.

Hari ni Ida nak kongsikan foundation yang Ida rasa terbaik Ida guna setakat ni. Sesuai dengan kulit Ida berbanding dengan foundation jenis lain yang pernah Ida cuba.




Kalau dulu kalau sebut je pasal foundation jenis cushion jadi tak suka sebab ada orang kata bila pakai kulit jadi putih sangat. Tambah kulit macam Ida yang tak berapa putih ni kalau pakai mesti nampak macam kelabu je.


So pertama kali Ida cuba foundation dari Sendayu Tinggi ni iaitu Matte BB Cushion. Bila cuba, wah rasa best sangat sebab tak rasa macam foundation tu ada kat kulit. Malah bila dah lama pakai pun tak nampak macam merekah atau bercapuk.




Jenis Ida memang tak suka pakai foundation tu tebal-tebal sangat. Yelah tambah kulit macam ida ala-ala koko sikit ni, kalau pakai putih sangat memang la nampak ketara kan. Kang bila bandingkan muka dengan tangan nampak tak sama je.


Ni pertama kali Ida nak kongsikan setelah dah lama guna. Kalau ikutkan packaging yang baru ni, dah 3 kali Ida beli. Lama nya guna baru tukar 3 kali. Yelah Ida bukan berkerja kat luar. So memang jarang-jarang la pakai.

BB cushion dari Sendayu Tinggi ada 2 jenis sebenarnya. Yang macam ida guna ni jenis matte. Kalau lagi satu tu jenis doll skin. Kemasan dia jenis air brush gitu.



yang ni Doll Skin bb cushion. Kemasan semi matte

Kod yang Ida guna 03 iaitu Daffodil. Uolls kalau nak cuba boleh ke drugstore dulu dan cuba kod yang sesuai dengan kulit uolls okay.




Packaging dulu lain sikit. Yang terbaru Ida beli ni nampak lagi menyerlah lagi packaging die. Dan terbaru ini juga ada tambahan Jojoba oil yang memang bagus untuk kulit


Oh lupa kulit Ida jenis kombinasi. Kebanyakkan foundation yang Ida guna tak berapa sesuai. Sekejap je dah nampak berminyak kulit. Lepas tu bercapuk. Kalau BB cushion mcam ni, Ida just touch up dengan bedak powder biasa je. Ida tak suka jenis compact powder


Ini bahan-bahannya. Jangan risau ia paraben free dan ada 50 SPF untuk lindungi kulit uolls tapi sunblock still kena pakai okay!


Uolls kalau nak beli BB cushion boleh beli dari drugstore atau agen Sendayu Tinggi yang dipercayai. Malah boleh terus beli dalam website Sendayu Tinggi.

website: https://www.sendayutinggi.com

HEALTH QUOTES 19#

Assalammualaikum...


" Health is the first form of wealth. Invest in yours by eating whole, unprocessed foods"

~ DR Axe

11 KEBAIKAN ZINC PLUS SHAKLEE

Assalammualaikum...

Kalau dulu orang panggil Zinc complex tapi sekarang setelah sekian lama pengeluaran zinc ni dihentikan. Ia telah dinaiktarafkan kepada Zinc plus Shaklee. Yang pasti kebaikannya juga sebaik seperti dulu.


Korang tahu tak?

ZINC merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh kita. Ia merangsang tindakan bagi 100 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan reaksi-reaksi biokimia dalam tubuh kita.

ZINC merupakan faktor dalam memelihara kesihatan yang baik dan membantu dalam memetobalismekan karbohidrat, lemak dan protein.

Selalunya kaum ibu-ibu suka ambil zinc ni untuk sembuhkan luka bersalin, manakala lelaki untuk tingkatkan kualiti sperma diorang.

Jadi jom kita ketahui sedikit sebanyak kebaikan Zinc Plus shaklee ni.

KEBAIKAN ZINC PLUS SHAKLEE




1. Untuk sistem imun badan - membantu mengaktifkan sel-sel imun badan termasuk T-Cell dalam badan ( ini penting kerana ia akan memberi respon dengan lebih baik termasuklah untuk 'detect' awal sel-sel kanser dalam badan )

2. Untuk kulit yang sihat
Penting untuk kulit sihat bebas jerawat. Zinc boleh mengawal hormon testosterone yang mana jika ia tak seimbang boleh menyebabkan jerawat.

3. Zinc juga penting untuk penghasilan kolagen dalam badan.

4. Zinc juga boleh mengelakkan pertumbuhan bakteria, terutamanya jika ada liang pori yg besar dan terbuka luas, ia boleh membantu mencegah bakteria tumbuh seterusnya boleh elak kulit berjerawat & boleh juga bantu melegakan kulit yg sensitif. Secara ringkasnya Zinc nie bagus untuk kulit bebas jerawat.

5. Zinc untuk tenaga & stamina. Zinc merupakan mineral penting yg menggalakkan kekuatan otot & daya tahan badan.

6. Zinc untuk penyembuhan luka. Zinc boleh menghasilkan sel2 baru & ini amat membantu mempercepatkan penyembuhan luka. Luka akan lebih cepat kering, juga boleh mengelak bakteria pada luka & luka lebih cepat sembuh. Inilah sebabnya kalau korang perasan, kandungan dalam krim kebanyakkannya ada kandungan zinc.

7. Zinc untuk rambut. Zinc menggalak rambut tumbuh lebih sihat, subur & tebal. Jika kandungan zinc rendah dalam badan, folikel rambut lebih mudah terurai san rambut mudah gugur. Bagus sangat zinc nie untuk masalah rambut gugur.

8. Zinc untuk kesihatan minda. Zinc membantu meningkatkan daya ingatan & proses pembelajaran. Juga boleh mencegah penyakit berkaitan usia seperti aizheimer.

9. Zinc untuk kesuburan / sistem pembiakan yg sihat. Zinc untuk lelaki membantu meningkatkan fungsi, kualiti & kuantiti sperma.


10. Zinc untut wanita, membantu sistem pembiakan wanita, mengawal hormon dan pengeluaran telur.

11. Terdapat juga kajian yg zinc bagus untuk prostat lelaki, ia membantu mengelak mati pucuk.


Tiap tablet dalam Zinc Plus Shaklee mempunyai 100% nilai harian zinc, iaitu 15mg zinc.

Dirumus dengan zinc gluconate (satu bentuk zinc chelated) supaya mudah diserap badan.

Zinc gluconate juga 100% berasaskan tumbuhan. Ia diekstrak dari fermentasi glukosa dari jagung maka rasa dia kurang pahit, rasa pedar dan kurang rasa logam.



Dengan pengambilan 1 biji zinc sehari sekali sahaja dah boleh dapat keistimewaan macam di atas dalam tubuh uolls setiap hari. Kalau biasanya boleh ke uolls hadap semua tu dalam masa satu hari? Agak susah jugak kan.


Berapa harga Zinc plus Shaklee ni?

Harga 1 botol hanya RM66.25 (SM)/RM76.25 (SS). 1botol ada 120 biji dan tahan selama 4 bulan penggunaan.


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:




(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)


Email : chintashoope@gmail.com
No ID: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

PERLU KE ORANG DEWASA MAKAN UBAT CACING? KETAHUI 12 TANDA JANGKITAN CACING INI!

Assalammualaikum...

Bila kali terakhir uolls makan ubat cacing? Ingat tak? Rasanya ramai yang tak ingat atau ada yang mungkin tak tahu sebenarnya kita orang dewasa pun kena makan ubat cacing seperti kanak-kanak.



Salah ye. Orang dewasa pun kena ambil ubat cacing setiap tahun. Sebenarnya orang dewasa pun tak terlepas dari kena jangkitan cacing seperti kanak-kanak.

Selain dari makanan mahupun minuman, jangkitan cacing juga boleh berlaku melalui kulit iaitu dengan keadaan persekitaran tak bersih mahupun tidak menjaga kebersihan diri kita sendiri. Bila cacing mula masuk ke dalam badan, ia akan mengambil segala nutrisi dalam badan kita. Sebab itu lah akan berlaku perkembangan yang terbantut kerana kekurangan zat makanan.


Jangkitan cacing yang paling biasa adalah cacing gelang (round worm), cacing kerawit / cangkuk (hook worm), cacing benang (thread worm) dan cacing pita (tape worm). Seseorang pesakit mungkin dijangkiti lebih daripada satu jenis cacing kerana kebanyakan cacing hidup dan membiak dalam keadaan tanah yang sama.

12 TANDA JANGKITAN CACING


1. Cacing keluar dari dubur atau ada cacing pada najis.

2. Punggung terasa gatal terutama pada waktu malam.

3. Badan menjadi lemah dan hilang selera makan, serta sakit perut atau cirit birit dan kembung. Susut berat badan.

4. Pucat dan berat badan menjadi kurang walaupun selera makan ada.

5. Batuk-batuk yang berpanjangan.

6. Demam, ruam di badan, alahan, kaki gatal dan bengkak.

7. Mengetap gigi ketika tidur malam.

8. Kedutan dan lingkaran hitam pada kelopak mata.

9. Hiperaktif (bagi kanak-kanak)

10. Sakit kepala.

11. Sensitif terhadap cahaya.

12. Gusi dan hidung berdarah.

Kebiasaannya, dos albendazole yang disyorkan bagi orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur 2 tahun ke atas adalah 400mg dos tunggal. Manakala bagi kanak-kanak yang berumur antara 1 hingga 2 tahun, 200mg diberikan secara dos tunggal bergantung kepada keadaan pesakit. Perlu diingatkan bahawa ubat cacing ini tidak boleh diambil oleh wanita yang mengandung dan bayi yang berumur kurang daripada 1 tahun.

sumber: KKM


Sebenarnya banyak je jenama ubat cacing yang terjual di pasaran. Selalunya pada tahun-tahun sebelumnya Ida akan ambil jenama Zentel atau Noxworm. Bentuk tablet pun ada.Tahun ni Ida ke klinik diorang bagi jenama Odibend. So takde masalah pun jenama apa-apa pun asalkan setiap tahun uolls kena pastikan makan ubat cacing ni.


Bagi kanak-kanak pula lagi mudah ada dalam bentuk chewable macam jenama Champs ni. So anak-anak boleh kunyah je macam gula-gula.Siap perisa coklat lagi. Sedapnya. Jadi takde alasan la kalau anak-anak tak boleh makan kan.


So bagi uolls yang belum makan ubat cacing tahun ni, sila ke pergi beli kat farmasi atau klinik ye. Harganya tak mahal sangat pun. Selain tu jaga lupa untuk menjaga kebersihan diri.

KATA MADAH 29#

Assalammualaikum...


ORANG YANG SELALU JIWANYA TIDAK TENANG IALAH ORANG PEMARAH, PENDENDAM, RASA TIDAK CUKUP, HASAD DENGKI, MEMIKIRKAN MASA DEPAN YANG BELUM TERJADI, TIDAK SABAR, LUPA TENTANG QADHA DAN QADAR DARI ALLAH, TIDAK PERCAYA DENGAN ORANG

Zaman sekarang ni ramai orang macam ni. Ada rasa tak puas hati, dengki dengan kejayaan mahupun kehidupan orang lain. Sentiasa cuba mencari kesalahan orang lain.

Diharapkan kita dijauhkan dari sifat macam ni.

6 MENU SARAPAN PAGI YANG MUDAH DAN RINGKAS

Assalammualaikum..

Menu sarapan pagi orang Asia selalunya jenis berminyak, bergoreng atau berlemak. Memang agak jarang la orang-orang Asia yang mengamalkan pemakanan sarapan yang sihat. Sebenarnya kalau rajin takde masalah pun nak sediakan menu sarapan sihat ni. Salah satunya nasi lemak. Nasi lemak sebenarnya sihat cuma sambalnya kita boleh cuba untuk kurangkan minyak dan gantikan gula putih dengan gula yang lebih sihat.

Hari ni Ida nak kongsikan menu sarapan pagi yang sihat dan mudah untuk uolls sediakan.


6 MENU SARAPAN PAGI YANG MUDAH DAN RINGKAS

1. Roti Wraps

kredit : www.RebeccaSaw.com

Ida pertama kali cuba wraps ni memang sedap. Ida cuba yang warna hijau ( onion& chive ) dan warna purple ( garlic ). Selain itu original, potato, curry, mulitgrain tortilla, dan banyak lagi. Uolls boleh cuba. Cara Ida simple je.

Rebus ayam dan carik-carikkan. Potong tomato, timun secara bentuk dadu. Masukkan salad dan mixed herbs, black pepper dan gaul. Lepas tu letak atas roti wraps ni yang dipanggang sikit kalu rajin dan letak mayonis dan sos cili. Dah siap. Memang sedap. Lain kali nak cuba yang jenis lain pula.


2. Telur dadar



Menu ni paling simple dan sebenarnya agak mengenyangkan. Terpulang pada citarasa masing-masing. Macam Ida suka tambah tomato, timun dalam telur dadar untuk sarapan macam ni. Lepas tu letak mayonis dengan sos cili kat atas. Kalau ada sosej. Tambah la sosej..ada cheese, letak la cheese. Tabur sikit rosemary atay thyme kat atas.

3. Overnight oat



Oat ni tak semua orang mengemarinya sebenarnya macam Ida sendiri. Kurang minat sikit oat ni. Selalunya Ida tambah oat dalam minuman nestum. Bagus oat ni bukan sahaja sihat malah mengenyangkan. Banyak resepi overnight oat dalam google korang boleh cari. Sebagai contohnya berry overnight oat. Buat malam sebelumnya dan simpan dalam peti. Esoknya sarapan uolls boleh terus makan.

4. Roti sandwich telur



Menu sarapan ni pun agak mudah nak buat. Hanya perlukan roti terpulang apa pun jenis roti tapi paling sihat dengan menggunakan roti wholegrain. Goreng telur mata lembu dan selitkan sedikit daun salad dan buah tomato. Jangan lupa letak sediki mayonis, sos cili da sedikit black pepper. Dah siap! Kalau ada cheese pun boleh letak jugak.

5. Roti bakar



Ni paling mudah nak sediakan. Buat roti bakar je..lepas tu sapu planta atau dengan jam serta kaya. Paling best, buat pulak telur separuh masak dan cecah dengan roti bakar pun sedap. 

6. ESP shaklee



Ini jugak sangat mudah nak sediakan. Sesuai untuk siapa yang memang tak sempat nak sediakan sarapan di rumah. Masa memandu pun boleh teguk minum. Cuma shake..shake..shake sahaja. Malah ESP mengandungi nutrisi yang bagus untuk kesihatan badan kita.

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom

Assalammualaikum...

Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom. Ini adalah sticky post sehingga 31 January 2020 nanti. So sehingga itu, entry terbaru mama ada di bawah post ini ye. Dah lama mama tak buat giveaway memang teringin nak buat tapi tak berkesempatan pula. So, sempena hari lahir mama yang jatuh pada 1 January yakni Tahun Baru yakni Hari ni, maka mama nak lancarkan Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom. Jemput sama-sama meriahkan. Sebelum tu mama nak ucapkan selamat tahun baru 2020 kepada semua. Sekejapan aje kita dah di era 2020. Tetiba teringat pula Wawasan 2020 yang dilancarkan masa sekolah dulu. Macam tak percaya kita dah sampai ke tahun itu..

Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom

 http://www.mamapipie.com/2020/01/giveaway-tahun-baru-2020.html


Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom


  1. Terbuka buat blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan pos. Sorry buat blogger negata jiran kalau mama buat segment bolehlah join nanti ye.
  2. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom". Tepek banner di atas beserta link ke post ini juga ye. Dalam post tu korang kena nyatakan hadiah nombor berapa yang menjadi pilihan korang. Mama akan randomly pick pemenang berdasarkan hadiah yang dipilih. Total ada 4 Hadiah.
  3. Wajib Follow blog mama: http://www.mamapipie.com
  4. Wajib Follow FB page: https://m.facebook.com/mamapipie/
  5. Wajib letak blog http://www.mamapipie.com dalam bloglist korang (ini mama akan check satu-satu).
  6. Wajib Subscribe YouTube: https://m.youtube.com/channel/UCeU4OMTRsXMlU3WNy-FJUUA
  7. Digalakkan Follow Media Social Mama (ni tak wajib) || FB | Twitter | Instagram |   
  8. Tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.
  9. Pemilihan pemenang akan berpandukan En Random.org atau terpulang jika mama tetiba rajin nak pilih secara manual, mama akan pilih secara manual.

Tu je lah. Mudah saja kan. Bagi sesiapa yang ada masalah untuk nak buat perkara di atas dengan alasan munasabah mama tetap akan terima penyertaannya. Dun worry OK!


Hadiah Giveaway Tahun Baru Mamapipiedotcom 2020


Hadiah akan diberikan bagi 4 orang peserta bertuah. Walau bagaimanapun jika penyertaan melebihi 60 orang mama akan tambah lagi hadiah.. Setiap peserta akan di pilih berdasarkan hadiah yang menjadi pilihan korang.

Hadiah 1




Blouse design 1, warna kuning cair/cream. Free size Boleh refer size di bawah

Bahu 15
Dada 40
Ketiak 18
Labuh baju 30


Hadiah 2



Blouse design 2, warna peach. Free size Boleh refer size di bawah (sorry anak panah tu macam confusing sikit)

Bahu 15
Dada 40
Ketiak 18
Labuh baju 30


Hadiah 3



Set perfuma dan mandian Royale, Ada 3 barang dalam ni perfume, body mist Dan shower gel. Bau wangi u ol. Boleh jadikan hadiah buat yang tersayang juga ni


Hadiah 4


Wang tunai RM50 (akan terus bank in ke akaun korang)


Segment ini berakhir pada 20/01/2020 11.59 Malam.

'Segmen Bloglist 2020' by Tiara Sapphire

Assalammualaikum...


klik pada banner

Syarat-syaratnya:

  1. Follow blog Tiara Sapphire (bagi yg belum follow)
  2. Buat entry 'Segmen Bloglist 2020'. copy banner dan backlink ke post ini.
  3. Masukkan blog Tiara Sapphire (http://tiaarasapphire.blogspot.com) dalam bloglist blog anda.
  4. Tinggalkan link entry di ruangan komen.
Semua penyertaan akan dimasukkan dalam bloglist blog ini supaya senang nak blogwalking nanti.
Segmen Tamat : 15 Januari 2020 | 11.59 Malam

TAXES CITY CAR SPA DI KEMAMAN

Assalammualaikum..

Di mana-mana sahaja jika dilihat banyak perniagaan cuci kereta ni telah dibuka. Sama ada menggunakan mesin atau tenaga kerja manusia. Yang pastinya perkhidmatan mencuci ini sangat diperlukan bagi segelintir orang. Yelah kadang kala dengan kesibukan kerja dan masa, masing-masing tak sempat nak mencuci kenderaan sendiri. Perkhidmatan kedai cuci kereta macam ni la selalu diterjah untuk memudahkan kerja dan menjimatkan masa.



Jom Ida nak kongsikan sebuah kedai yang menjalankan khidmat mencuci kereta yang telah beroperasi dari tahun lepas iaitu Taxes City Car Spa yang terletak di Chukai Kemaman.


Apa servis yang disediakan di Taxes City Car Spa ni?

  • Carwash
  • Headlamp treatment
  • Carseat cleaner
  • Detailing
  • Water mark
  • Nano mist








Nak hilangkan bau busuk hapak dalam kereta? Tiada masalah di sini boleh dilakukan.



Dengan kaedah Nano Mist anti bacteria system semua masalah akan selesai. 

  • nyah debu habuk
  • memberi kesegaran
  • Udara bersih terjamin
  • Membasmi kuman bakteria
  • bebas dari percemaran
Ada yg tercari-cari jugak headlamp pada lampu kerete?

Haaaaa...sini pun ada! Tak nyah nak pening-pening lagi. Terlanjak murah pula tu. 


RM 80! RM 80! SAHAJA (sepasang)



So siapa yang ingin perkhidamatan macam ni boleh la singgah di Taxes City Cas Spa

Lokasi : Chukai, Kemaman
  • Simpang masuk ais milo kepal
  • belakang bangunan rayhar
  • sebelah asrama lelaki sek men chukai
Waktu operasi

  • 9.30 pagi - 1.00 tengahari
  • 01.00 tghari - 02.00 petang (rehat / solat zohor)
  • 02.00 - 9.30 malam
  • 9.30 malam - tutup

Ingin tahu lebih lanjut boleh terus hubungi



En Saiful 

SELAMAT TAHUN BARU 2020

Assalammualaikum...

Sudah menjelang tahun baru 2020. Kalau zaman sekolah dulu sebut je tahun 2020. Wah mesti zaman ni nanti, semua serba canggih. Macam ala-ala space kalau dalam movie tu.hahaha. Tapi hakikatnya. Sama je..ada jugak la peningkatan dalam bidang teknologi tu tapi takde la sampai ada kereta terbang bagai.


Persekolahan anak-anak juga telah bermula hari ni. Biasa la kalau anak-anak yang baru nak bersekolah. Mesti la ada adegan air mata, mengamuk semua ada. Syabas pada para guru yang berjaya tenangkan anak-anak.

Biasalah diorang tak pernah kenal orang luar selain keluarga sendiri. Jadi takut la. Nanti ada kawan mesti tak ingat dunia dah.

Anak-anak Ida alhamdulillah takde adegan menangis ni. Dah besar kan.hahaha. Nasib la kejut pagi tadi takde nak buat liat sangat.

Anyway Happy New Year untuk uolls. Semoga apa yang uolls hajatkan tahun lepas akan tercapai tahun ni.