HEALTH QUOTES 9#

Assalammualaikum...




" THE HEALTHIER YOU ARE, THE BETTER YOU WILL PERFORM. VALUE YOUR HEALTH AND FITNESS. THERE IS ALWAYS TIME TO MAKE TIME "



~ Brooke Griffin

Giveaway The Berkat Di Mialiana.com



The Berkat (theberkat.com) ialah portal yang berkongsi pandangan tentang pendidikan dan kerjaya untuk golongan B40.

Siapa itu golongan B40?
Golongan B40 atau Bottom 40 ialah golongan yang ‘struggle’ untuk hidup. Mereka ini golongan yang berpendapatan 40% terendah di Malaysia, dengan purata gaji seisi rumah sebanyak RM3,860 sebulan.

Kenapa bantu B40?
Cara terbaik untuk keluar dari kesusahan hidup dan kemiskinan ialah dengan ilmu. The Berkat ingin melihat golongan B40 berjaya dalam pendidikan supaya mendapat kerjaya yang bagus.

Contohnya dalam pendidikan, The Berkat berkongsi cara untuk fasih berbahasa Inggeris, tips menghadapi UPSR dan PT3, tips untuk berjaya dalam SPM, permohonan SBP, permohonan MRSM serta permohonan UPU.


Sekadar berkongsi perkara-perkara yang bermanfaat. Tak apa duit tak banyak, janji rezeki berkat.




Giveaway ini dianjurkan oleh TheBerkat.com dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM300 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.

Read more: http://www.mialiana.com/2018/12/giveaway-the-berkat-di-mialianacom.html#ixzz5arAqJGAv

MY UMRAH JOURNEY 2018- PART 1

Assalammualaikum...

Perkongsian Ida ni bukan hendak menunjuk atau berbangga tapi perkongsian Ida ni nak berkongsi pengalaman Ida melakukan umrah memandangkan tak banyak blog yang kongsikan pengalaman ni. Permulaan Ida nak ke tanah suci memang banyak cari cerita dalam blog yang memudahkan Ida faham sedikit keadaan di sana.




Jadi di sini Ida akan ceritakan permulaan kembara umrah Ida tahun 2018.



MY UMRAH JOURNEY

Alhamdulillah tahun ni Ida berpeluang ke tanah suci dengan lancar. Ikutkan tahun lepas Ida dah ke sini tapi keadaan tak mengizinkan sebab dalam keadaan sibuk nak uruskan pindah rumah.

Sebelum sampai tarikh bertolak memang ada beli sedikit barang untuk umrah. Tak banyak jugak kena beli memandangkan Ida sendiri dah ada banyak jubah. So pakai apa yang ada. Cuma beli beberapa keperluan yang lain.



Pakej yang kami ambil ialah dari Tabung Haji Travel & Tours. Nanti Ida ceritakan pasal pakej ni okay!

Sebelum korang nak buat umrah ni jangan lupa masuk kelas dulu ye. Senang kata nak korang lebih faham apa itu UMRAH. Selain tu korang boleh tengok dalam youtube kalau nak lebih faham lagi.

List barangan korang boleh tengok kat sini 


Sebelum korang nak pergi tu kena lah siapkan semua passport dan surat-surat lain. Jangan lupa korang kena ambil injection jugak dalam RM140 je. Bagi ibu-ibu hamil kena tanya doktor dulu ye. Nak buat passport RM250 seingat Ida la. Cepat je passport korang siap.



So tibalah masanya untuk hari bertolak. Kami bertolak dari KLIA Sepang. So 2 hari sebelum tu dah bergerak ke Bangi tidur di rumah adik ipar. 

Pada mulanya kami kena berkumpul pukul 2 pagi tapi jadual ditukarkan pada pukul 6 pagi. Kami semua berkumpul di Kaunter THTS Aras 5 yang berdekatan dengan McDonalds. Masa ni semua urusan kad passport dan pelekat semua dia akan bagi. Dah settle korang akan serahkan beg besar untuk masukkan dalam kargo. Sebaiknya beg besar korang tu dah label semua nama, no telefon dan pesawat korang untuk memudahkan korang cari beg nanti.



Penerbangan kami sepatutnya pukul 10.10 pagi tapi delay sampai pukul 1.30petang. Peh mengantuk la nak menunggu. Jadi pihak MAS ada bagi kami kupon makanan untuk beli tapi disebabkan penerbangan kami MHC05 ni hampir 300 lebih orang. Hah ko nak beratur kemain panjang, kesudahannya beli makanan guna duit sendiri sebab tak sempat.

Flight yang kami naik ni yang paling besar iaitu MH 8006. Boleh muat sampai 400 lebih orang. Memang disewa khas oleh Tabung Haji Travel & Tours. Flight kami MAS so seat die memang agak selesa la. Berpadanan la dengan harganya. Kalau ambil seat bussiness lagi la selesa kan.




So bermula la penerbangan kami dengan bacaan doa oleh Ustaz Mad. Penerbangan kami selama 9 jam berjalan lancar. Dalam flight korang banyak-banyakkan lah bertalbiah. Memang dalam flight diorang akan pasang. Selain tu korang boleh baca buku atau tengok movie. Ikutkan ada je yang tidur tapi ntahlah Ida nak tidur pun tak boleh. Tidur-tidur ayam je. So kesudahannya tengok la cerita The Nun dan Running man.hahaha



masuk kapal terbang dapat makan ni. Licin makan sebab tengah lapar.hahaha


baik punya seat sebelah pantry 

Makan akan diberikan 2 kali iaitu semasa naik flight dan sebelum tiba di Jeddah. Bila nak pasang niat? Nanti diorang akan bagitahu. Disebabkan kami akan ke Mekkah dulu so kami akan berniat Miqat Umrah di Qarzul Manazil .


" Ya Allah,terimalah kami sebagai tetamuMu yang istimewa dan permudahkan urusan kami"

Niatnya nanti Ustaz atau mutawwif Tabung Haji akan baca bersama-sama korang. Bagi wanita ada niat bersyarat so kena alert. Almaklumlah perempuan ni ada "hari cutinya". So niat bersyarat ni memudahkan urusan kita. 

Makanan dia boleh tahan sedap sampai ibu Ida kata first time naik flight makanan die sedap.hehehe

Kami sampai di sana dalam pukul 10 malam. So uruskan ambil bagasi semua dan berkumpul dan masuk dalam bas ikut kumpulan dalam pukul 11 jugak. Sampai hotel kami makan dan berehat sebentar sebelum berkumpul untuk melakukan umrah. 

Kita bersambung next part okay!

SENARAI KEPERLUAN UMRAH LELAKI DAN WANITA

Assalammualaikum...

Ramai mesti tertanya-tanyakan apa keperluan yang perlu bawa semasa korang nak ke Tanah suci untuk melakukan umrah atau haji.

Ida banyak search dalam blog untuk tengok keperluan yang diperlukan. Kesudahannya tak semua barang pun yang Ida guna.hehehe. Baju pun pakai yang sama je cuma basuh sedikit je. Yelah sana sikit pun tak rasa berpeluh sebab musim sejuk kalau ke sana pada hujung tahun. Kalau korang pergi dalam pertengahan tahun mungkin agak panas sikit.



Ida ke sana pada bulan Disember so memang agak sejuk sedikit. Sampaikan habis kering kulit Ida. Pakai krim pun tak jadi apa sampai terpaksa letak sedikit minyak pada kulit kalau nak keluar. Aircond pun kadang tak pasang pun dalam bilik.


Disebabkan banyak blog yang Ida search so tak ingat blog mana Ida simpan nota keperluan umrah die.

Di sini Ida senaraikan sedikit ye. Mana yang Ida highlight tu tak guna pun kat sana. So nak bawa boleh, taknak bawa pun takpe.

SENARAI KEPERLUAN UMRAH BAGI PEREMPUAN

Senarai barang-barang dalam beg besar/beg pakaian (30kg)

1. Telekung sembahyang – 3 helai (kain bawa 1 helai je pun takpe sebab kat sana tak pakai sangat pun)

2. Tudung bawal instant 3helai (pakai 2helai)

3. Anak tudung-4 helai (ida guna snowcap)

4. Jubah biasa - 3 pasang

5. Baju tidur dan seluar panjang - 1-2pasang dah cukup

6. Tuala mandi (tak guna pun sebab guna tuala hotel)

7. Stoking biasa - 5 pasang (kalau boleh tebal sebab sejuk sana)

8. Tuala kecil - 2 helai

9. Sarung tangan - 3 helai

10. Jubah seluar -sepasang pun cukup

11. Seluar berpoket yang selesa (untuk pakai dalam jubah)

12. tshirt berzip (untuk keselamatan) - 2 helai (handphone letak dalam tu je,tak perlu bawa beg dah g masjid)

13. Kain batik 1 helai cukup (tak guna pun kat sana)

14. selipar/kasut

15. Buku doa (kecil) & surah yassin/mathurat – 1

16. Buku panduan (yang pakej korang bagi)

17. Al quran (taknyah bawa pun takpe sebab tak elok nanti kalau orang pijak2 beg kita)

18. Pakaian dalam wanita yang secukupnya

19. Penyangkut baju - 5

20. Ubat-ubatan /supplement (must have sebab ubat kat sana mahal)

21. beg kosong - 1

22. Gunting, pengetip kuku - 1

23. Sejadah/tasbih

24. Spray wuduk

25. Botol air

26. Lampin wanita (kalau korang sedang period atau akan period nanti)

27. Uncang kasut - 1 (wajib ye sebab masuk masjid nanti kena simpan kalau tak kemungkinan akan hilang)

28. Alat mandian - 1

29. Penjagaan muka

30. Sabun basuh

31. Marker pen/pen - 1

32. Buku kecil 1 (tak bawa pun takpe)

33. Telefon bimbit & charger - 1 (mesti kena bawa)

34. Powerbank

35. Backpack kecil (ida guna masa naik flight dan pergi ziarah)

36. Minuman instant/sambal kering (kalau rasa tekak korang takde selera masakan sana)

37. Beg plastik baju kotor

38. Baju sejuk/cermin mata hitam

39. Tisu basah/sanitlizer/lipbalm/vaseline

SENARAI KEPERLUAN UMRAH BAGI LELAKI 

Senarai barang-barang dalam beg besar/beg pakaian (30kg) 

1. Kain ihram - 2 Pasang (sepasang pun boleh)

2. Tali pinggang - 1 utas

3. Baju melayu/jubah -2-3 helai

4. Baju biasa(t-shirt) - 2helai

5. Tshirt berzip - 2 helai

6. Kain pelikat - 2 helai

7. Seluar panjang - 2 helai

8. Seluar dalam 4-5 helai

9. Tuala kecil - 2 helai

10. Tuala mandi (guna tuala hotel tapi boleh bawa kalau ada emergency kat luar)

11. Stoking - 2 pasang (tak guna pun)

12. Selipar (pastikan jari-jemari terlihat) - 1 pasang

13. Kasut biasa (lembut) - 1 pasang (tak pakai pun, bawa selipar je)

14. Buku doa(kecil)& surah yassin/mathurat – 1

15. Buku panduan (yang pakej korang bagi tu)

16. Penyangkut baju - 5

17. Spray wuduk

18. Ubat-ubatan/supplement

19. beg kosong lebih - 1

20. Gunting, pengetip kuku - 1

21. Sejadah/tasbih- 1 (nak beli baru kat sana pun boleh,murah)

22. Uncang kasut - 1

23. Alat cukuran - 1

24. Alat2 mandian - 1

25. Sabun basuh baju - 1

26. Krim bibir dan tumit - 1

27. Marker pen(jika perlu) – 1

28. Telefon bombit & charger - 1

29. powerbank

30. Botol air

31. Cable tie

32. Minuman instant/sambal kering

33. Beg plastic baju kotor

34. Baju sejuk/cermin mata hitam

35. Tisu basah/sanitilizer/lipbalm/vasaline

Ini antara keperluan yang memang Ida guna kat sana. Disebabkan kami dapat duduk sebilik so boleh la kongsi-kongsi. Tapi korang pastikan keperluan barang asing-asing dulu sebab kita tak tahu nanti kita akan duduk sebilik atau bersama orang lain. So jangan pandai-pandai nak kongsi barang melainkan korang memang confirm korang akan duduk sebilik.

Kalau nak basuh baju hantar dobi sana memang mahal sebab tu la kena bawa sabun basuh baju. Basuh la dalam bilik sendiri.heheh. Insyaallah cepat je kering. Kalau rasa malas sangat beli je baju murah kat sana. Ada je banyak. Jubah paling murah pun 20 riyal..jubah lelaki 15 riyal pun ada. So jangan risau. 

Oh lagi satu. Selain beg besar korang akan dapat satu beg sling dan beg handcarry untuk masuk dalam flight. Dalam beg handcarry tu letak la keperluan yang memang korang perlukan takut beg besar korang sampai lambat. Contohnya pakaian luar dan dalam sepasang dan set penjagaan muka dan berus gigi & ubat gigi. Yelah penerbangan 9 jam kot. Sebab ada kes orangnya dah sampai tapi begnya belum sampai. Hah jenuh...

Jadi Ida harap perkongsian Ida ni dapat membantu korang.

SEMOGA MEMBERI MANFAAT!