7 TIPS MENJAGA KESIHATAN KETIKA BERPUASA

Assalammualaikum...

Alhamdulillah dah tiba masa untuk kita menyambut Ramdhan lagi. Hari ni mesti masing-masing siapkan diri dari segi mental mahupun fizikal untuk berpuasa esok hari. Begitu juga bagi anak-anak yang baru nak belajar berpuasa.


Bab penjagaan kesihatan ketika berpuasa ni ramai yang abaikan sebab fikir kita berpuasa jadi boleh makan semuanya. Orang kata habuan selepas berpuasa. Sampaikan kalau pergi bazar Ramadhan tu ikutkan semua benda dia nak makan.


Sebenarnya salah tanggapan macam tu. Walaupun kita berpuasa atau tidak, kesihatan mesti kena jaga. Tak kira la sama ada kesihatan diri ataupun kesihatan dalam pemakanan harian kita. Senang kata, penjagaan kesihatan takde alasan.

Di sini Ida akan kongsikan 7 tips menjaga kesihatan ketika berpuasa

7 TIPS MENJAGA KESIHATAN KETIKA BERPUASA

1. Jangan tinggalkan sahur


Sahur sama juga seperti makan sarapan pagi. Sangat penting setiap hari bagi membantu membekalkan tenaga kepada kita sepanjang hari. Jangan lupa makan makanan berkhasiat ketika bersahur. Sayur-sayuran mahupun buah-buahn juga penting. Kalau tak sempat nak bersahur, boleh juga makan 3 biji kurma dan segelas susu suam. Dan jangan lupa minum air putih jugak. 

2. Elakkan minum minuman berkafein 



Pengambilan kafein ni sekali sekala mungkin tak mengapa. Tapi jika kita berpuasa, cubalah elakkan. Ini kerana pengambilan kafein ni akan menyebabkan kita berasa cepat lapar dan akan mudah rasa letih nanti.

3. Berbuka dengan kurma 


Kalau ikut pada sunnah, berbuka dengan kurma adalah lebih baik. Kenapa? Ini kerana kurma penuh dengan sumber tenaga, vitamin, mineral malah dapat membantu mengelakkan sembelit.

4. Makan makanan berkhasiat


Mahupun bulan puasa atau tidak. Pemakanan yang berkhasiat juga sangat penting. Pastikan kita mendapat nutrisi yang secukupnya supaya kita dapat menjalani ibadah dengan baik sekaligus menjamin kesihatan yang lebih baik. 

5. Makan makanan yang berikan tenaga



Banyak makanan yang memberi tenaga yang tinggi. Antara makanan yang mempunyai tenaga yang tinggi adalah makanan yang kaya dengan vitamin B12. Contohnya ialah kekacang, telur, sardin, pisang dan sebagainya.

6. Banyakkan minum air

Pengambilan air yang cukup takde alasan walaupun ketika kita berpuasa. Pastikan kita mengambil 8 gelas setiap hari. Macam mana? Ini tipsnya.


7. Tidur  yang secukupnya


Rehat dan tidur yang secukupnya sangat penting supaya badan kita tak mudah rasa letih dan lesu ketika berpuasa. Tetapi berpuasa bukan alasan supaya kita tidur lebih masa. Tidur yang berlebihan juga akan menyebabkan kita rasa lebih letih nanti. Cuba sediakan makanan untuk bersahur lebih awal supaya bila bangun nanti kita hanya perlu panaskan sahaja. Takde la kita kelam kabut nanti kan.

KEKAL BERTENAGA DI BULAN RAMADHAN 
DENGAN
MIGHTY 3 GEMS


Bagaimana Mighty 3 gems ni membantu bekalkan tenaga?

ESP - sumber protein tinggi yang akan membuatkan kita rasa kenyang yang lebih tahan lama.

Meal Shakes - sumber multivitamin yang terbaik. Bila kita berpuasa, badan kita sebenarnya melalui proses detoksifikasi. Sementara detoksifikasi itu berlaku, Meal Shakes dapat memastikan badan kita mendapat bekalan nutrien baru yang mencukupi.

Performance Drinks - minuman seperti isotonik tetapi tanpa gas. Ianya bagus dalam mengelakkan dehidrasi kulit sebab ia mengurangkan kehilangan bendalir dan menyokong tahap hidrasi lebih baik berbanding air. Ia akan seimbangkan proses kehilangan air dalam badan, dan justeru badan kekal rasa segar. Dengan itu, kita tidak akan rasa mudah dahaga. Digalakkan juga diambil masa berbuka supaya cepat menyegarkan badan dari keletihan.

Set Mighty 3 Gems ini amat sesuai untuk yang berpuasa dan :

  • Ibu mengandung 
  • Ibu yang menyusukan anak 
  • Orang yang bekerja berat (menggunakan tenaga badan) 
  • Warga tua 
  • Kanak-kanak (terutama yang baru mula berpuasa) 
  • Remaja/Pelajar 
Testimoni pengguna Mighty 3 gems





Klik di sini untuk pembelian dengan segera



Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

No comments:

Post a Comment

Followers

social network

APDM SAPS