Pages

6 TIPS PEMAKANAN KETIKA BERSAHUR

by - 2:34:00 PM

Assalammualaikum...


Sekejap sahaja berlalu sudah hamir setengah bulan kita berpuasa. Cuti sekolah pun akan bermula tak lama lagi. Kalau ke bandar, masing-masing dah sibuk nak buat persiapan baju raya dan sebagainya.


Walaupun sudah separuh bulan kita berpuasa, tak terlambat lagi Ida nak kongsikan beberapa tips pemakanan ketika bersahur. Memandangkan dah nak hampir hujung-hujung ni. Ramai pula yang mula tak terbangun dari sahur. 

Jadi tips ni Ida kongsikan agar korang kekal betenaga sehingga habis bulan Ramadhan.

6 TIPS PEMAKANAN KETIKA BERSAHUR

1. Waktu bersahur


Waktu bersahur paling baik ialah setengah jam sebelum masuk Imsak. Kalau korang supper malam bukan sahur namanya tu.heheh. Kang dah subuh rasa lapar balik.

2. Minum air kosong secukupnya


Bulan Ramadhan ni memang ramai yang susah nak minum air kosong secukupnya. Masing-masing lebih suka minum air berais dan manis. Jadi cuba kurangkan dah lebihkan air kosong ye.

3. Ambil sajian yanng berserat tinggi


Makanan berserat tinggi seperti oat, roti gandum penuh mil, barli dan beras perang sangat bagus kerana membekalkan tenaga untuk tempoh yang lebih lama.

4. Elakkan makanan yang digoreng semula


Bagi mereka yang berkerja atau pelajar mungkin ramai yang tak sempat untuk masak makanan sendiri. Mereka lebih cenderung untuk beli di bazar Ramadhan. Jadi kurangkan beli makanan yang bergoreng kerana minyak akan menyebabkan penambahan kalori.

5. Makanan seimbang


Pastikan korang makan sayur-sayuran, buah-buahan dan protein. Contohnya: ayam, ikan, daging dan kekacang.

6. Makanan yang segar


Sekali sekala cuba masak makanan yang segar dari beli makanan di luar. Tak salah untuk kesihatan yang lebih baik kan.


SEMOGA TIPS NI DAPAT MEMBANTU!


Klik di sini untuk pembelian dengan segera


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

You May Also Like

3 comments

  1. bulan puasa ni banyak masak sendiri je sebab makanan bazaar mahal

    ReplyDelete
  2. during sahur slalunya akan lebihkan air dari makanan. tak makan berat sangat sbb prefer that way. kalau tak rasa badan lagi lemau but air wajib..

    ReplyDelete

Sponsor