5 TIPS BERJIMAT SEMASA BELI BARANGAN BAYI,EXCITEDNYA!

1:51:00 PM

Assalammualaikum...

Nak menyambut kelahiran cahaya mata memang mengujakan. Memang rasa membuak-buak hati tu nak tengok si ahli syurga ni.Paling seronok masa nak beli barangan keperluan bayi la. Dah siap satu list panjang nak pergi ajak encik suami shopping hujung minggu nanti.



Walaubagaimana pun si ibu jangan la sampai terlalu memboros nak beli. Memang la kita akan rasa geram tengok baju baby yang comel dan cantik. Tapi nak beli pun biarla secara sederhana. Sebabnya bayi ni cepat membesar, nanti tak sampai sebulan pakai, takpun dah habis pantang baju comel yang kecik-kecik tu dah tak boleh pakai. Dah kena beli baju baru pula. Ini ada 5 tips berjimat semasa beli barangan bayi.

5 TIPS BERJIMAT SEMASA MEMBELI BARANGAN BAYI

1. Beli barangan asas


Barangan asas ni barang yang sangat diperlukan semasa dalam hospital nanti. Taknyah baju comel-comel ala prince dan princess pun tak pe. Selalunya orang bawa baju warna putih je, kalau dah tahu jantina warna biru dan pink. Cukup la sekadar beli 2 pasang baju lengan panjang, 2 pasang baju lengan pendek, 1 set stokin tangan dan kaki (extra pun takpe stokin kaki), kain lampin dan pampes newborn. 

2. Beli semasa sale


Perempuan kan memang suka bab sale ni kan. Rasa nak beli baju comel-comel skit beli masa ada sale, kan memang selalu Anakku,Poney akan buat sale. Kalau suka beli online, mesti la selalu diorang pun akan buat sale. Masa ni lagi jimat.

3. Pinjam sahaja


Kadang-kala kalau adik beradik atau sedara yang memang dah ada anak. Diorang akan bagi pinjam atau bagi terus je baju bayi dah tak pakai. Yang bagi terus tu mungkin sebab dia dah taknak anak lagi. Dah cukup katanya atau pun memang dia tu jenis yang suka beli baju baru setiap kali mengandungkan anak. Orang banyak duit.hehehe...gurau je..

4. Kawal diri


Ini memang tak boleh nak elakkan bagi yang memang kaki shopping. Kalau boleh setiap minggu atau setiap bulan. Mesti ada je 2-3 helai baju baby yang nak dibelinya. Kalau boleh kawal la diri tu sendiri. Jangan terlalu ikutkan nafsu. Selalunya orang yang datang melawat,kawan-kawan mesti akan belikan hadiah pakaian bayi nanti. Kalau terbeli sama macam mana, rugi pula kan.

5. Minta mak ayah sponsor


Kalau korang la satu-satunya anak mak ayah atau memang anak kesayangan cuba mintak mak ayah sponsor beli barangan bayi.Lagi jimat kan. Tapi ada je memang ada mak ayah yang sponsor beli barang bayi kalau memang berkemampuan. Kalau mak ayah pun kais pagi makan pagi, masih ada tanggunggan adik-adik yang lain jangan nak minta sponsor plak k...

Ok tu je Ida nak kongsikan.

SEMOGA MEMBERI MANFAAT!

You Might Also Like

3 comments

  1. bila beli barangan bayi memang excited... sampai sekarang ni walaupun anak dah berusia 1 tahun 9 bulan... tetap teruja...he he he....

    ReplyDelete
  2. Heeh.. Beli sikit-sikit. Insha Allah tak terasa..

    ReplyDelete

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)