UBAT SENGUGUT YANG BERKESAN : GLA COMPLEX

Assalammualaikum..

Hari ni baru boleh nak update blog setelah seminggu berhari raya. Asyik g open house, blog pun tak sempat nak jenguk sampaikan menang giveaway pun tak perasan. Traffic blog memang menurun.Tak pelah psal hari raya nanti Ida akan ceritakan entry akan datang sebab Ida nak perkenalkan tudung dan baju yang Ida beli untuk Hari Raya.

Entry kali ni nak cakap psal masalah sengugut bersempena promosi bulan Ogos GLA COMPLEX. Okeh, bagi masalah sengugut yang melanda kaum perempuan ni memang normal. Ada yang teruk sampai berguling2, muka pucat, ade yang pengsan malah kena amik MC lagi.. Ida dulu memang ada masalah sengugut masa zaman remaja. Takde lah teruk sangat tapi memang selalu akan terbaring la..hehehe.Nak bagi lega, selalunya Ida suka letak changer laptop kat perut masa dok buat assigment atau Ida suka g jalan2.Sllunya ajak boyfriend Ida la aka suami Ida ( kitorang belajar dalam kolej yang sama ). Tapi alhamdullilah la semenjak Ida kahwin dan selepas melahirkan anak, masalah sengugut ni dah takde..



Apa itu senggugut
Senggugut atau istilah perubatannya ialah dismenorea. Ia merujuk kepada kesakitan yang anda alami semasa permulaan period. Ia mungkin lebih teruk semasa 2 hari pertama dan tidak semestinya akan dialami setiap kali anda period. Untuk sesetengah gadis, mereka mengalami senggugut yang teruk manakala yang lainnya, cuma kesakitan yang agak sederhana atau sedikit.

Senggugut terbahagi kepada dua jenis iaitu:


1. senggugut primer (jenis biasa)
2. sekunder (disebabkan oleh penyakit)

SENGGUGUT PRIMER:- adalah disebabkan oleh penghasilan hormon 'prostaglandin' oleh badan.
- 'Prostaglandin' yang terhasil didalam uterus menyebabkan otot-otot rahim mengecut DENGAN KUAT untuk membantu uterus menyingkirkan darah kotor
- menyerang pada hari pertama dan kedua kedatangan haid.

SENGGUGUT SEKUNDER:
- berkait rapat dengan penyakit organik antaranya penyakit dari uterus, saluran fallopio atau ovari.
- disebabkan oleh wujudnya sel endometrium di luar rahim (endometriosis) dan berlaku pendarahan di dalam perut.
- 'endometriosis' adalah sejenis penyakit yang sering dikaitkan dengan MASALAH KESUBURAN.
- Antara puncanya adalah tumor serta tumbesaran yang tidak normal.

CARA RAWATAN

- boleh dirawat dengan ubat-ubatan yang mengandungi ibuprofen atau ubat tahan sakit seperti panadol.
- juga boleh diredakan dengan beberapa amalan penting seperti SENAMAN dan PENGAMBILAN NUTRISI YANG CUKUP.
- selain tu, pengambilan KALSIUM 1000mg, 50mg dan 100mg VITAMIN B6 setiap hari turut membantu, insyaAllah.
- pengambilan SUPLEMEN HORMON SEPERTI GLA COMPLEX.


APA KESAN JANGKA PENDEK/JANGKA PANJANG JIKA SENGUGUT DIBIARKAN?
Senggugut boleh menjadi salah satu punca kepada CYST, susah untuk mendapatkan zuriat, sakit sendi dan otot yang akhirnya beri kesan kepada saraf tunjang serta boleh mengganggu peredaran darah berlaku dengan lancar.


BAGAIMANA SHAKLEE BOLEH BANTU?

Shaklee merumuskan gamma-linolenic acis (GLA) yang diestrak dari EPO (evening primrose oil).
✔ mengandungi Omega-6 yang sangat2 diperlukan oleh ovari dan sistem reproduksi perempuan.
✔ mengandungi ekstrak biji sunflower dan vitamin E yang dapat tingkatkan keberkesanan dan kestabilannya.

Kebaikan GLA Complex

· Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid.
· Meningkatkan kesuburan.
· Melegakan PMS (Pre-Menstuatation Syndrome)
· Membantu dalam menangani menopause.
· Menguatkan kuku & rambut.
· Menjadikan kulit lebih sihat & berseri-seri.
· Membantu menangani ekzema.
· Melegakan symptom akibat Rhematoid Artritis.
· Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.
· Menguatkn immuniti badan.
· Mempelahankn process penuaan.
· Mengurangkn “blood clot” yang menyebabkan serangan jantung.
· Mengawal kencing manis
· Mengawal kolesterol
· Bagus untuk saraf

GLA boleh diambil oleh lelaki dan wanita. Ia sangat membantu terutama mereka yang mempunyai masalah jerawat, mereka yang punya masalah menstrual, monopause sindrom, darah tinggi dan kencing manis.Kelebihan vitamin GLA Shaklee ini ialah kerana ia mengandungi vitamin E yang asli. GLA juga mampu menangani masalah kulit kepala berkerak, berkuping, bersisik.


Testimoni GLA COMPLEX




Nak order? klik di sini


Sebarang pesanan dan pertanyaan boleh hubungi saya :

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

No comments:

Post a Comment

Followers

social network

APDM SAPS