CARA CAIRKAN SUSU PERAHAN

Haba dan kepanasan melampau boleh memusnahkan enzim,antibodi dan kompenen-kompenen nutrien penting dalam susu ibu.Oleh itu perahan susu ibu yang dibekukan atau disejukkan perlu dicairkan dengan kaedah yang betul bagi mengurangkan kehilangan nutrien yang terkandung dalam susu ibu.

Ikuti langkah-langkah berikut:-

1) Untuk susu perahan yang disimpan dibahagian sejuk di dalam peti sejuk(suhu bawah 4'C)

  • Lalukan bekas/botol susu di bawah aliran air pili untuk seberapa ketika.
  • Rendam botol di dalam mangkuk atau bekas berisi air panas/mendidih selama 5 minit.Jika air menjadi sejuk dan susu belum mencapai suhu yang diingini,tukarkan air rendaman dan rendam lagi untuk beberapa ketika.
  • Jika anda dapati susu di dalam botol terbahagi kepada 2 bahagian,goyangkan botol beberapa ketika untuk mencampurkan bahagia-bahagian yang terpisah(lapisan atas ialah lemak) dan menyamaratakan suhunya.
  • Rasa suhu sekali lagi sebelum menyusukan bayi anda.
2) Untuk susu perahan yang disimpan dibahagian sejuk beku(freezer)
(suhu -8'C hingga -20'C).
  • Turukan beberapa botol susu beku(ikut keperluan) daripada bahagian sejuk beku(freezer) ke rak atas dibahagian sejuk di dalam peti sejuk(refrigerator) disebelah malam supaya proses pencairan boleh berlaku secara perlahan-lahan dalam situasi suhu bawah 4'C.Ini juga akan menjimatkan masa pencairan apabila hendak diberikan kepada bayi nanti.
  • Apabila bersedia untuk memberikan kepada bayi,keluarkan satu botol dari peti sejuk,cairkan dan panaskan susu seperti langkah 1 di atas.
TIPS PENTING
  • Gunakan susu perahan yang paling lama disimpan di dalam peti sejuk(pastikan tarikh perahan susu dilabelkan pada botol/bekas sebelum menyimpan susu sejurus selepas proses mengepam atau memerah susu)
  • Cairkan dan panaskan susu perahan hanya dalam kuantiti yang diperlukan sahaja bagi mengelakkan pembaziran susu yang tidak habis diminum bayi.
  • Susu yang sudah dicairkan atau dipanaskan tidak boleh disimpan semula di dalam peti sejuk walaupun susu itu tidak diminum oleh bayi.Susu itu perlu dihabiskan dalam masa 4jam.
  • Susu perahan yang tidak habis diminum oleh bayi boleh disimpan dalam masa 2-3jam (dalam suhu bilik) dan diberikan kepada bayi pada sesi penyusuan seterusnya.
  • Susu beku yang telah diturunkan kebahagian sejuk peti sejuktidak boleh dibekukan semula,susu ini perlu dihabiskan dalam tempoh 24jam(dikira daripada masa dikeluarkan dari bahagian sejuk beku)
  • Susu yang disimpan di dalam peti sejuk hanya bertahan selama 5-7 hari.Selepas 7 hari susu yang belum sempat digunakan boleh dinaikkan semula kebahagian sejuk beku bagi memanjangkan tempoh ketahanan penyimpanannya.Tetapi bau dan rasa mungkin berubah sedikit kerana susu yang disimpan lama di dalam peti sejuk boleh menyerap bau daripada peti sejuk.
TIDAK BOLEH

  • TIDAK BOLEH panaskan susu perahan di atas api dapur(direct heat)
  • TIDAK BOLEH panaskan di dalam ketuhar gelombang micro(microwave oven)
  • TIDAK BOLEH didihkan susu perahan.
Alasan dan sebab : Susu akan menjadi terlalu panas dan boleh mencederakan bayi,komposisi dan nutrien/kultur hidup dalam susu jugak akan termusnah oleh kepanasan yang melampau(40'C keatas)
Susu perahan juga mudah dipanaskan menggunakan pemanas khusus(warmer),susu dikawal 40'C ke bawah sahaja.

Kesimpulannya:-

Susu fresh(baru perah): tahan 4jam pada suhu bilik

Susu disejukkan dalam peti sejuk(dekat rak bukan dibekukan) :tahan 5-7 hari

Susu beku : bergantung pada suhu peti sejuk
- peti ais 1 pintu: tahan 2 minggu.
- peti ais 2 pintu: tahan 3 bulan.
- Deep Freezer: Tahan 6 bulan.

Susu beku yang telah dicairkan: perlu digukam dalam tempoh 24jam tak boleh dibekukan semula.
Susu yang di panaskan: tahan 2-3jam

Post a Comment

0 Comments