SENARAI KEPERLUAN BAYI BARU LAHIR

11:38:00 PM

KEPERLUAN MENYAMBUT BAYI BARU LAHIR

Di sini ida ada senaraikan keperluan yang diperlukan oleh ibu bapa untuk menyambut kedatangan cahaya mata tak lama lagi.

  • Baju baby... Ada 4 pilihan. Baju lengan pendek, baju xdak lengan, baju lengan panjang. Siang time boleh pakaikan dia baju lengan pendek or baju yang tak ada lengan. N pakaikan ler dengan sluar pendek. Sian kan panas. Malam pulak pakaikan baju lengan panjang or lengan pendek pon boleh . N pakaikan dengan seluar panjang. Ini boleh didapati di supermarket/pasaraya mcm kat penang tempat kak ni, antara tempat yang best utk soping newborn baby di tesco, sunshine square n jaya jusco, queensbay. kak banyak beli baju kale putih sbb tok kak kata kalo baby pakai baju color putih, senang kita nak tengok kalo ada semut ka, or binatang halus yang sibok nak merayap kat baby kita yer.
  • Lampin baby... biasa kat supermarket jual dalam bundle 10-12. Brand Anakku.. n macam2 lagi brand kak rasa. Lampin ni kita boleh buat kain utk bedung baby. Kain ni nipis jer, kalo siang-siang tak mau baby kita terkejut so kita boleh bedung baby dgn lampin jer. Kalo baby terkejut nanti dia menangis le kan.. hehe.. so kena pujuk dia bagi dia cool semula..
  • Tuala baby. buat apa lagi le kan tuala baby ni, pasti le untuk mandikan dia kan, hehe
  • Barut baby. Kalo barut kak suka soping online, sebab barut online lagi puashati le kak ingat. Or boleh jer upah soh orang jahit jugak. Kat supermarket pon ada barut ni, tapi ianya kecik sangat n pendek kebanyakannya tu. Barut ni penting untuk baby sebab perot baby senang masuk angin. So, bila pakaikan baby dengan barut, kurang le sikit anginnyer tu. baby pon selesa n tak banyak meragam.
  • Minyak telon ataupon minyak yuyi. Eh macam salah jer yer spelling tu.. Minyak telon baby. Untuk baby yang baru beberapa hari lahir kita biasa sapu minyak telon. Sapu bawah tapak kaki dia, kat ari-ari dia n kat perut dia. kat betis dia pon boleh sapu jugak. Minyak telon ni pon ada banyak brand jugak. Boleh pilih jer yer. Kak biasa guna yang ni.. (spt gambar) n kak jugak sediakan minyak yuyi sebab minya yuyi ni memang membantu menghindarkan baby drpd dijangkiti selsema. Kalo nak sapu minyak yuyi ni kat baby hati-hati yer minyak yuyi ni panas sikit, kulit baby halus mulus lagi, so sapu sikit2 n layang2 sudah yer. 
  • Wet tissue. Tisu basah ni perlu okay, sebab kalo baby kencing or berak, kita just salin pampers baby jer guna wet tissue, tak payah bawak baby pi toilet. Bukan baby berak banyak n kencing banyak pon. Tapi kalo tahi dia banyak bwk le p toilet yer. lebih afdal kan, hihi. Brand yang kak rekemen, brand Anakku
  • Lapik getah or changing mat .. buat lapik le. masa nak tukar pampers baby tu.. tgk kat gambar ok rupaya dia. kak dah google dah image2 berkenaan. 
  • Baby cot... atau katil baby. Kalo anak pertama kak ingat tak payah kot. Kalo anak kedua maybe patut ada, baby cot ni choice lah. Ada pon takpa, takdak pon takpa. Sama macam buai, car seat, stroller, semuanya bergantung kepada keperluan. 
  • Sarung tangan n sarung kaki baby... baby dalam pantang better pakaikan sarung tangan n sarung kaki ni sebab dipakaikan ialah selain jari jemari dia yang maybe boleh mencakar wajah2 dia, dipakaikan atas sebab angin leh masuk nanti n kembungkan perot baby. ye ker? kak pakaikan jer masa time pantang, siang malam...
  • Car seat ... untuk ibu yang berkerja bagi memudahlan letak anak untuk dihantar ke taska
  • Buaian... pilihan.
  • Cotton buds yang saiz kecil... utk bersihkan telinga baby n maybe pusat dia jugak ok after pusat baby dah luruh. N hidung dia jugak... kena bersihkan kot2 ada tahi hidung n hingus kan ...
  • Minyak gamat... standby if baby or mak baby ke yang masuk or naek hangin.. hihi\
  • Espirit... kak tak sure spelling dia, tapi ni macam cecair liquid le kan, kita sapu kat pusat baby ok, bila alat yang kepit pusat dia tu dah tertanggal or kita biasa ckp pusat dia dah luruh, sebab kita nak make sure pusat dia bersih n bebas drpd dijangkiti kuman or nanah ke.. Biasa after kita bersalin, kita mintakle kat doctor or nurse. Biasa memang nurse bagi. Or kita boleh beli kat farmasi or klinik. Bagitau le kat pharmacist or nurse kat klinik tu dia tau punya.
  • Minyak zaitun or olive oil... ni kena ada jugak, utk sapukan pada kulit baby n belakang telinga baby. Kadang2 belakang telinga baby ada macam kerak2 sikit. So kita sapu minyak zaitun bagi kerak tu lembut n lama2 dia tanggal le sendiri. Jangan kita cabut, leh berdarah nanti telinga baby sebab ada kerak tu maybe melekat kat telinga baby.
  • Pampers new born... paling penting sekali ni yer... buat apa lagi.. beli saiz newborn utk baby yang baru lahir ni. lepas size newborn, pampers size S, then size M, size L, size XL. ikot le yer baby besar mana. Baby dalam pantang biasa pakai size newborn then dia pakai size S.
  • Cloth diaper... ni utk baby yang mana mak dia nak pakaikan anak dia dgn cloth diaper. Banyak jual online, cantik2 belaka coraknyer.. boleh google sajer yer... Kak tak pakaikan anak kak dgn cloth diaper ni pasal kak xrajin nak membasuhnyer. Pilihan kak lampin pakai buang. Tapi cloth diaper ni pon bagus jugak yer. Kalo berkeinginan nak pakaikan baby cloth diaper, sila google saja yer. Cloth diaper ni boleh jimatkan duit kita beli pampers. hihi. Tapi kena rajin ler membasuhnyer.

You Might Also Like

0 comments

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)