2:48:00 PM

"1st Giveaway by Bella Nabieyla"

by , in
"1st Giveaway by Bella Nabieyla"


10:07:00 AM

"1st Giveaway dan Tambah Followers by LISA HLOVATE"

by , in
"1st Giveaway dan Tambah Followers by LISA HLOVATE"



9:51:00 AM

CARA BUAT MASKER ESP DAN VITAMIN E: KULIT NAMPAK LAGI CANTIK!!

by , in
Ye betul ni.. kita boleh bermasker sahaja di rumah tanpa keluar ke salon.. cara yang sangat mudah tanpa mengeluarkan peluh pun.Dengan ESP & VITAMIN E anda boleh jadikan ia sebagai masker dan anda akan mendapat kulit wajah yang putih, licin dan berseri. hanya 2 kali sahaja seminggu.

apa yang anda perlukan adalah..

Vitamin E + ESP dan anda juga boleh tambahkan Yogurt. Tapi saya setiap kali keluar lupa je nak beli yogurt so cukup juga sekadar ESP dan Vitamin E..




Cara - caranya sangat la mudah..

Ambil sesudu ESP dan 2 capsul Vitamin E. Cucukkan jarum dihujung vitamin E dan picit... campurkan bersama2 ESP dan letak sedikit air. jika ada Yogurt campurkan 2 sudu yogurt.. campur sehingga sebati.macam nak masak pulak ye. bila dah rasa boleh la sapukan ke wajah. Biarkan 20 minit kemudian cuci. Kulit akan menjadi segar dan berseri.


jom sama sama kita menjaga kulit wajah..nak raya ni.. biar la cantik berseri hanya bersama SHAKLEE...

nak jugak??? harga special hanya untuk anda..


Nak order? sila klik



SEBARANG PERTANYAAN DAN PESANAN BOLEH HUBUNGI SAYA:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
SMS/WHATSAPP 0174636210
EMAIL: Aqidgirl_88@yahoo.com
12:20:00 AM

SET BERSALIN MURAH

by , in
Tak Tipu, Set Bersalin / Berpantang Shaklee MURAH & BERKESAN!

Ida tak cakap tipu sebab ida sendiri gunakan shaklee masa berpantang anak kedua ni..memang betul2 best,tak nampak cam orang berpantang pun. Dari keluar hospital,ida mandikan anak sendiri tau!! siap masak lagi, buat susu kat anak. Badan bertenaga je,susu pun keluar banyak.

Musim perayaan sekarang ni baby yg nak lahir tak kira raya ke tak. Kalau dah tercatat dia nak lahir hari pertama raya pun tak dapat kita nak halang. Tahniah kpd semua customer Set Bersalin Shaklee kami yg telah selamat melahirkan dan yg bakal melahirkan dlm tempoh terdekat ini.

Berikan susu yg terbaik di dunia iaitu susu ibu kpd bayi-bayi comel kita kerana itu adalah hak mereka. Jgn sesekali kita menafikan. Jika kurang ilmu, bykkan membaca kerana zaman sekarang ni semua maklumat di hujung jari.

Kenapa ye kena pilih Shaklee sebagai Set Berpantang anda?

  • Kerana..Shaklee ni SELAMAT dan UNIK jika nak di bandingkan dengan set berpantang atau set bersalin lain yang berlambak di pasaran sekarang
  • SELAMAT kerana vitamin Shaklee boleh diambil oleh ibu yang baru melahirkan bayi seawal sejurus selepas melahirkan bayi. 
  • SELAMAT kerana vitamin Shaklee boleh dimakan oleh ibu yang bayi disahkan ada masalah jaundis/sakit kuning.
  • SELAMAT kerana ibu yang melahirkan bayi secara normal atau pembedahan boleh makan vitamin Shaklee ini.
  • UNIK kerana gabungan vitamin yang ada dalam set bersalin atau set berpantang Shaklee ini membuatkan ibu lebih cergas, lebih bertenaga, lebih anggun dan cantik.
  • UNIK kerana luka ibu akan lebih cepat sembuh.
  • UNIK kerana susu ibu meriah dengan adanya ESP dalam set ini.

Jadi, anda dah tahu kan..kenapa Set Berpantang dan Set Bersalin Shaklee menjadi pilihan ibu moden pada hari ini :)

Sekarang ni, terlalu banyak set berpantang / set bersalin yang ada jual dipasaran. Persoalannya..adakah ia benar-benar selamat untuk bayi kita? ataupun kita boleh mula makan set bersalin / set berpantang itu selepas bayi benar-benar di sahkan tiada masalah jaundis? Kerana kebanyakan bayi alah kepada jamu yang panas dan akan menyebabkan bayi cirit dan akan timbul masalah lain dalam tempoh berpantang. 

Tapi, tidak dengan Shaklee! Rugi la kan..jika kita dah keluarkan duit untuk beli set berpantang / set bersalin, tapi..bila tiba masanya untuk makan..kita tak boleh makan. Badan kita letih, tak bermaya. Menyusukan bayi pun tak ada mood..Macam mana susu nak meriah????


Ibu Muda Ini Serik Nak Beranak Lagi Sbb Seksa Pantang. Apa Yg Buat Dia Berubah? from iReach HD on Vimeo.


sila klik di sini untuk tengok Set Bersalin Shaklee dan testimoni orang lain

SEBARANG PERTANYAAN DAN PESANAN BOLEH HUBUNGI SAYA:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
SMS/WHATSAPP 0174636210
EMAIL: Aqidgirl_88@yahoo.com
11:20:00 PM

DEMAM DENGGI

by , in
Demam Denggi Pulih, Nutriferon & Performance Drink Penawar Terbaik!


Alhamdulilllah. Seronok bila kita dan ahli keluarga kembali sihat. Bak kata seorang pengguna Shaklee ni, teruja you!

Apa yg diterujakan sangat ni? Jemputlah baca pengalaman fresh Nurul S (nama dirahsiakan hehe..) tentang demam denggi suami yg akhirnya pulih hanya dengan Vitamin2 Shaklee! Ye, memang teruja!


Performance Drink adalah minuman elektrolit yang lengkap dengan campuran karbohidrat.Elektrolit ini berfungsi untuk mengawal keseimbangan air dalam sel badan. Ia penting dalam menghasilkan impuls elektrik yang perlu digunakan oleh saraf2 dan otot2 badan.

Nutriferon pula berfungsi memperkuat sistem imun badan dengan menggalakkan penghasilan interferon secara semulajadi. Ia menggalakkan sistem pertahanan semulajadi tubuh untuk membunuh bakteria.

Owh ye, saya nak share satu testimoni pengguna yang menghidap demam denggi. Jom kita baca..



* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.

Nak order? sila klik



SEBARANG PERTANYAAN DAN PESANAN BOLEH HUBUNGI SAYA:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
SMS/WHATSAPP 0174636210
EMAIL: Aqidgirl_88@yahoo.com
6:46:00 PM

TIPS CANTIK DAN AWET MUDA

by , in
Semua orang nak nampak sentiasa muda, berseri-seri kan kalau boleh tanpa menggunakan fair n lovely, safi rania gold atau make up tebal macam badut.

Ok, try petua ni..inshaAllah berkesan

  • Setiap pagi bila bangun tidur urut muka anda dari bawah dagu hingga ke atas dahi dan selawat Nabi 3 kali. Jangan urut secara semborono hokehh jangan urut dari atas ke bawah nanti makin cepat berkedut. Cara untuk mengurut seperti kakak-kakak spa adalah gunakan jari telunjuk kedua-dua belah tangan dan letak bawah dagu lepas tu pusing jari anda ke pipi --> hidung --> dan dahi.
  • Lepas tu, bangun dari katil dengan semangatnya jangan nak snooze2 jam lagi pergi dapur dan minum air suam sebelum gosok gigi dan mandi ye. Masukkan air dalam mulut selama 10 saat & selawat 3 kali lepas tu baru teguk. Takyah la geli-geli konon hygiene sangat pengotor ok tak gosok gigi dulu takk ekceli saliva (air liur) kita pada awal pagi ada enzyme yang bagus yang boleh jadi penawar. Lepas tu barulah gosok gigi guna Kodomo Lion perisa strawberry.
  • Setiap kali mandi, baca surah Al-Waqiah ayat 35-38 untuk curahan pertama yang dimulakan dari kepala. Cuba try hafal.
  • Lepas solat Subuh, CUBA jangan TIDOR. Baca surah Yusuf dan lepas tu minum 3 teguk air suam.
  • Kemudian puan-puan, buatlah senaman ringan. Kalau rumah anda rumah kampung lagi best, boleh hirup udara segar. Kan bandar pun boleh je. Tapi terjejas la sikit udara korang tu. Lagi best jalan tanpa memakai kasut di halaman rumah yang berumput yang masih berembun. Persetankan nanti cacing masuk kaki seperti mak-mak kite cakap kalau tak pakai kasut masa kecik-kecik. Kalau rumah anda simen memanjang tak dapek lah den nak nolong.
Malah boleh juga try SET KECANTIKAN SHAKLEE, xde bajet banyak?saya leh tolong ikut pada kemampuan bajet korang

SEBARANG PERTANYAAN DAN PESANAN BOLEH HUBUNGI SAYA: 

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
SMS/WHATSAPP 0174636210
EMAIL: Aqidgirl_88@yahoo.com

10:37:00 AM

TIPS ELAK DEHIDRASI

by , in
TIPS ELAK DEHIDRASI DAN KEKERINGAN KULIT

1. Minum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari. Jika cuaca betul-betul panas, anda perlu minum lebih daripada itu. Sekiranya badan tidak mendapat cukup air, ia akan menyebabkan tubuh anda dehidrasi.

Minuman seperti kopi dan teh harus diambil secara sederhana saja. Ini kerana sebahagian daripadanya akan memberi kesan sampingan. Sebagai contoh kopi boleh membuatkan kulit anda bertambah kering dan ia juga mungkin menyebabkan masalah kulit yang lain seperti jerawat.

2. Makan makanan berkualiti tinggi yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran. Elakkan makan kanji, gula, makanan ringan, kentang goreng dan kerepek kentang secara berlebihan kerana ia juga boleh membawa kepada dehidrasi kulit.

3. Elakkan pengambilan alkohol dan rokok kerana ia punca utama yang menyebabkan masalah kulit kering.

4. Elakkan berada di dalam tempat yang berhawa dingin untuk satu jangka masa yang lama. Ini adalah kerana penyaman udara sebenarnya akan menyebabkan udara menjadi kering. Ia akan memberi kesan dehidrasi terhadap tubuh anda walaupun suhu persekitaran sejuk.

5. Basuh muka anda tidak lebih dari dua kali sehari dengan pembersih muka. Cucian yang lebih kerap boleh mengeringkan lagi kulit muka anda.

6. Cuba untuk mengetahui jenis masalah kulit muka anda, berminyak atau kering. Ini akan membantu anda untuk memilih produk penjagaan dan solekan yang betul. Penjagaan sepatutnya menyegarkan kulit dan bukannya mengeringkan lagi kulit. Jika kulit anda berasa tegang atau ketat pada waktu tengah hari, ia mungkin bermakna produk yang anda gunakan tidak bersesuaian.

7. Cuba untuk mendapatkan lapan jam tidur pada waktu malam. Tidur yang secukupnya sangat membantu dalam mengekalkan tahap kelembapan kulit. Pastikan bilik anda dapat pengudaraan yang bersih.

8. Tekap kulit muka anda menggunakan tuala secara perlahan-lahan apabila sudah selesai mencuci muka.

Elakkan menggosok muka kerana ia akan menanggalkan minyak muka yang diperlukan untuk menjaga kelembapan kulit.
12:50:00 AM

MENDIDIK ANAK MENGIKUT ISLAM

by , in
PANDUAN MENDIDIK ANAK CARA 
RASULULLAH S.A.W

1) Jangan pukul anak dari lutut keatas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak
Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”4) Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5) Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6) Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7) Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8) Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9) Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).
10) Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11) Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12) Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13) Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14) Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15) Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16) Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17) Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18) Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19) Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

20) Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21) Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22) Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”


CARA RASULULLAH S.A.W MENDIDIK ANAK

  • TAHAP PERTAMA - Anak yang baru lahir sehingga mumayyiz (~6 tahun). Hendaklah kita banyak bergurau dan membelai mereka dengan penuh kasih sayang.
  • TAHAP KEDUA - Anak berumur 7 tahun sehingga baligh (~14 tahun). Hendaklah kita mendidik mereka dengan arahan, displin dan beri tanggungjawab.
  • TAHAP KETIGA - Anak berusia 15 tahun hingga dewasa (~21 tahun). Hendaklah dididik dengan cara berkawan, bertukar pendapat dan hormati pendapat mereka selagi tidak bertentangan dengan syariat. 
  • TAHAP KEEMPAT - Anak berusia lebih daripada 21 tahun. Hendaklah para ibu bapa memberi mereka kebebasan bertindak selagi tidak bertentangan dengan syariat. Ibu bapa hanya perlu bertindak sebagai penasihat agar segala tindakan mereka terkawal.


11:00:00 PM

" LIKE & WIN CONTEST"

by , in
Assalamualaikum w.b.t
contest like & win

tekan banner di atas untuk menyertai 
-kelebihan join giveaway ini
+ dapat hadiah topup jika anda bertuah
+dapat masuh group MA BLOG
+ dapat mengeratkan ukhwah sesama blogger
+ dapat meninggatkan traffic blog
+ dapat meningkatkan lagi jumlah followers

apa yang anda tunggu lagi..cepat join sebelum tamat 
sekian.

4:24:00 PM

MASALAH TEKANAN DARAH RENDAH

by , in
ATASI MASALAH TEKANAN DARAH RENDAH DENGAN SHAKLEE

Selalu tak pening kepala dan kadang-kadang pernah pengsan? bila pergi check up. baru tahu sebenarnya kita ada masalah Low Blood Pressure. jangan ambil ringan masalah nie taw?hehe!

Tekanan darah rendah (hipotensi) adalah keadaan di mana tekanan darah yang lebih rendah dari tekanan yang diperlukan oleh tubuh sehingga setiap organ dari badan tidak mendapat aliran darah yang cukup dan menyebabkan timbulnya gejala hipotensi. Tekanan darah seseorang adalah berbeza. Ini kerana ia membabitkan kawalan utama otak, buah pinggang dan ransangan di dalam salur darah.


Berikut adalah tanda-tanda tekanan darah rendah :
  • Cepat lelah 
  • Pening kepala ketika posisi badan berubah 
  • Sukar untuk berkonsentrasi 
  • Mata berkunang-kunang 
  • Mual 
  • Kulit berasa dingin, pucat dan lembap 
  • Pernafasan cepat dan pendek 
  • Defresi 
  • Cepat haus
  • Sentiasa letih
  • Pening kepala atau pitam
  • Apabila melakukan aktiviti fizikal, mudah mendapat sesak nafas
  • Warna kulit bertukar menjadi pucat
  • Penurunan berat badan
  • Kadar denyutan jantung yang cepat
  • Lemah daya ingatan
Antara punca masalah HB low:

  • Kekurangan volum darah ~ cecair mengalir dalam saluran darah seperti pendarahan yang tidak boleh terkawal
  • Dehidrasi ~ Dehidrasi mengurangkan kandungan cecair dalam badan seperti kes muntah yang teruk dan cirit-birit
  • Masalah jantung ~ Denyutan jantung yang agak cepat mahupun sebaliknya yang terlalu lambat dan keadaan otot yang lemah
  • Kekurangan faktor penting seperti zat besi, vitamin B12, folat dan ‘erythropoitein
  • Kekurangan hormon : Paras hormon tiriod yang rendah
  • Gangguan pembentukan sel darah merah seperti talasemia

Bagi anda yang menghadapi masalah tekanan darah rendah, anda perlu melakukan perkara-perkara berikut:

  • Bangun dari duduk atau berbaring secara perlahan
  • Jangan berdiri terlalu lama
  • Jangan terlalu lama berdiri di bawah sinaran matahari
  • Diet rendah karbohidrat
  • Banyakkan minum air putih
  • Hindarkan diri dari pengambilan alkohol
  • Jika perlu tambahkan sedikit pengambilan garam
  • Melakukan aktiviti senaman secara teratur
Risiko anemia di kalangan ibu hamil
1. Peratusan tinggi untuk melahirkan anak pramatang
2. Pertumbuhan janin yang terencat semasa di dalam kandungan

Set Shaklee yang d'syorkan:




VITALEA
Mengandungi zat besi yang membantu pembentukan sel darah merah dan menghasilkan sel darah merah yang sihat. Zat besi menjadi sebahagian drpd struktur hemoglobin yg membawa okseigen ke tisu dan sel.

VITA-C
Membantu penyerapan vitamin B12 dan zat besi.Malah juga membantu pengeluaran hemoglobin dan meningkatkan pertahanan badan.

B-COMPLEX
Meningkatkan sel darah merah dan hemoglobin. Ia lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B termasuk B12 dan folat

Nak order? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

5:55:00 PM

SIJIL HALAL SHAKLEE

by , in
Sijil Halal Dan Kelulusan KKM Shaklee

Shaklee merupakan produk keluaran Amerika Syarikat. Maka apabila dipasarkan di Malaysia, pokok utama masalahnya adalah status HALAL.Saya sangat bersyukur kerana ramai yang mengambil berat mengenai masalah ini kerana semakin banyak produk yang diragui status halalnya walaupun dihasilkan di Malaysia.

Shaklee terdapat di pasaran seluruh dunia dan mempunyai rangkaian produk yang banyak. Jika berkesempatan berkunjung ke negara jiran, Singapura pasti anda akan berjumpa dengan produk Shaklee yang tidak terdapat di Shaklee Malaysia. Kenapa?? Ini kerana tidak semua produk Shaklee Worldwide itu halal dan hanya yang mendapatkan status HALAL sahaja dipasarkan di Shaklee Malaysia.

Sijil HALAL terbaru bagi tahun 2013 .Fresh from the oven . Dikeluarkan pada 6 February 2013.

Islamic Services of America (ISA) adalah satu badan Islam di Amerika Syarikat yang diiktiraf oleh JAKIM.

Boleh lihat di laman web JAKIM untuk meyakinkan diri anda lagi. Lihat mukasurat 18. Senarai ini adalah yang telah dikemaskini pada 31 July 2011.

Senarai Badan Islam Luar Negara yang diiktiraf oleh JAKIM boleh cek sini
http://www.halal.gov.my/v3/index.php/ms/senarai-badan-islam-yang-diiktiraf




5:45:00 PM

HUBUNGAN INTIM SELEPAS BERSALIN

by , in
MASALAH KEINTIMAN SUAMI ISTERI SELEPAS ADA ANAK

Pernahkah anda terfikir tentang hubungan intim suami isteri selepas memiliki anak? Kesibukan menguruskan si comel tentu sahaja mengambil banyak masa anda berdua. Kesibukan seharian menguruskan anak membuatkan ibu terutamanya berasa keletihan dan memerlukan rehat menjelang malam hari.

Jadi bagaimana caranya hendak memastikan hubungan intim dengan suami tetap hangat seperti ketika baharu bergelar pengantin baharu? Jom semak tip berikut, mana tahu ada yang boleh diguna pakai dalam kehidupan seharian anda berdua.

Membuat jadual

Mungkin ia kedengaran janggal tapi tidak salah mencuba terutama sekiranya anda seorang ibu berkerjaya yang sibuk menguruskan anak dan kerjaya. Perbincangan dengan suami tentang hal ini mungkin membantu anda memikirkan tentang kepentingan hubungan ini sebagai salah satu kunci keharmonian rumah tangga.

Berterus-terang

Kadang kala bersikap jujur lebih baik daripada berbohong tetapi menyakitkan hati pasangan. Oleh kerana masa yang kalian miliki tidak sama seperti ketika belum mempunyai cahaya mata maka berkata jujur dengan suami terutama ketika berada di atas katil. Anda lebih mengetahui cara terbaik membicarakan hal ini ketika anda sedang berdua-duaan tanpa anak di sisi.

Berbahagi tugas

Biarpun tugas mengasuh anak banyak dilakukan oleh ibu tetapi cubalah untuk membahagikan tanggungjawab tersebut dengan suami. Minta tolong daripada suami jika anda memerlukan bantuan. Jangan hanya mengomel di belakang tanda tidak puas hati tetapi menolak pertolongan yang ingin diberi oleh suami dengan alasan tidak berpuas hati hasil kerja suami. Hakikatnya bebanan yang ditanggung berseorangan membuatkan anda semakin tertekan dan tidak ada ‘mood’ untuk melakukan hubungan intim.


Jika anda ada masalah ini, ida boleh tolong dengan pengambilan SET KEINTIMAN SHAKLEE

SEBARANG PERTANYAAN DAN PESANAN BOLEH HUBUNGI SAYA:

YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR
NURUL AQIDAH AZAHAR
sms/whatsapp 0174636210
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com
12:21:00 AM

PENYAKIT BATU KARANG

by , in
RAWAT BATU KARANG DENGAN SHAKLEE: 
THE SILENT KILLER

Apa itu penyakit batu karang?
Penyakit batu karang bukanlah sesuatu yang asing di Malaysia terutamanya. Batu karang atau “renal stone” membawa maksud terdapat batu di buah pinggang atau salur kencing seseorang. Batu ini terbentuk apabila terdapat mendakkan mineral dalam air kencing. Selalunya kaum lelaki lebih cenderung untuk mendapat penyakit ini, namun kaum wanita juga juga tidak terkecuali dari mendapat penyakit ini.

Bagaimana boleh terjadi?

Batu karang terbentuk disebabkan beberapa faktor. Faktor yang utama adalah disebabkan tubuh seseorang itu kurang air. Ini terjadi mungkin disebabkan kurang nya meminum air dan banyak berpeluh. Selainnya, batu karang juga berpotensi untuk terbentuk apabila seseorang memakan banyak makanan yang mengandungi protein seperti daging merah, makanan yang masin, minum banyak kopi dan teh dan sebagainya. Batu karang juga lebih mudah terbentuk apabila seseorang itu mumpunyai penyakit kencing manis dan darah tinggi.





Gejala/ Tanda-tanda Batu Karang
  • Sakit pada bahagian belakang badan dan sisi di bawah tulang rusuk. Bagaimanapun bukan semua kes mempunyai gejala, kecuali jika batu karang berkenaan besar sehingga menyekat saluran tertentu dan menyebabkan jangkitan. Rasa sakit ini datang dan pergi dalam masa antara lima hingga 15 minit.
  • Apabila batu karang ini berpindah dari buah pinggang ke pundi kencing melalui tiub yang dipanggil ureter, pesakit mengalami rasa sakit pada abdomen bawah. Kesakitan ini terhenti apabila batu karang berhenti bergerak.
  • Air kencing berdarah.
  • Air kencing keruh dan berbau busuk.
  • Mual dan muntah.
  • Sentiasa terasa hendak kencing.
  • Demam dan menggigil (jika ada jangkitan)
Nasihat
Meminum air sebanyak 2.5-3 liter sehari. Selain itu, hendaklah mengurangkan pemgambilan makanan dan minuman seperti daging merah, kopi dan teh.

Vitamin Shaklee

Sekarang jom kita tengok details mengenai vitamin shaklee yang boleh digunakan untuk merawat penyakit batu karang

  • B-Complex - menurunkan oksalat (garam mineral) yg membentuk batu karang 
  • Vita-C - mengasidkan urin dan batu karang tidak akan terhasil dlm urin berasid
  • OsteMatrix - mengandungi Magnesium yg menurunkan oksalat & mencegah pembentukan batu karang 
  • Alfalfa Complex - mengurangkan infeksi & inflamasi 
  • Carotomax - menyembuhkan luka di urinari akibat batu karang
  • Lecithin - membekar lemak berlebihan yg mendorong pembentukan batu karang
SEBARANG PERTANYAAN DAN PESANAN BOLEH HUBUNGI SAYA:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
SMS/WHATSAPP : 0174636210
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com
5:57:00 PM

SET BAJET SHAKLEE

by , in
TAK NAK FULL SET?NAK BAJET JE?BOLEH TAKDE MASALAH: HARGA MAMPU MLIK



SET 1 (SET KULIT JERAWAT)
GLA Complex + ESP

*GLA Complex membantu menghasilkan kulit lebih sekata, lebih lembab dan mengurangkan jeragat dan jerawat sekaligus membuat kulit wajah lebih ‘glowing’ .
*ESP pula bertindak membina sel yang sihat @ repair sel-sel badan yang rosak. Jika sel mendapat makanan yang cukup, kulit akan terhasil cantik dan sihat.



SET 2 (SET KESUBURAN)
GLA Complex + Zinc Complex

*GLA Complex membantu tubuh menghasilkan ‘cecair kesuburan’ yang antara kebaikannya ialah memberi ‘ruang’ untuk sperma terus hidup dalam tiub fallopio lebih lama.
*Zinc pula membantu mempertingkatkan kualiti sperma. Juga menambah kepekatan dan kekuatan sperma.



SET 3 (SET IBU HAMIL)
Vitalea + B-Complex

*Vitalea-sebagai multivitamin lengkap, memberi tenaga
*B-complex - mengurangkan stress, sumber asid folik untuk ibu mengandung.


SET 4 (SET ANAK SIHAT DAN GENIUS)
Meal Shakes + Omega Guard

*Mealshakes-meningkatkan selera terutama picky eaters, mengelak demam dan selsema
*Omega Guard-meningkatkan kecerdasan otak

SET 5 (SET KECANTIKAN)
Vita C Plus (500mg) + Vitamin E

*Vita C Plus sebagai antioksida,mencerahakan kulit,bersifat’ Sustained Release’ manfaat Vitamin C akan dapat berterusan lebih kurang selama 5 jam! Ini adalah kerana, ia akan dilepaskan sebanyak 100mg bagi setiap 1 jam.
*Vitamin E membaiki peredaran darah dalam badan, menjadikan wajah berseri dan tak kusam, secara tak langsung, kulit bersih dari jerawat dan jeragat.


SET 6 (SET SENDI / TULANG )
# Advanced Joint Health Tablet Ostematrix

*Advanced Joint Health Tablet mengandungi ekstrak unique Boswellia aktif dengan paten tertunda, ekstrak jagung dan nutrien penting lain termasuk Zink, Tembaga, Mangan dan Vitamin C untuk membantu meningkatkan keselesaan sendi dan pergerakan.
# Ostematrix
*Menguatkan tulang dan gigi,membantu mengatasi masalah sakit pinggang, sakit lutut, sengal-sengal badan dan sakit otot.
*Membantu melawas dan mencegah masalah sembelit.

SET 7 (SET MENYUSU/MILK BOOSTER)
Alfalfa + ESP

*Alfalfa- sebagai Milk booster, BONUS alfalfa ada fungsi untuk detox dan Alfalfa nih sebagai maajun moden. Boleh 'ketatkan' bahagian intim
*ESP- sumber protein sebagai milk booster, bantu pekatkan susu,BONUS menganjal, cerah, gebu dan muluskan kulit, menghilangkan parut.

SET 8 (SET KURUS SECARA SIHAT)
Lecithin + Alfalfa

* Lecithin bertindak sbg pelarut kolestrol, pecahkan lemak.
*Alfalfa b
erfungsi untuk detoks,buang angin dalam badan, cuci usus bagi buang toksik.

SEBARANG PERTANYAAN DAN PESANAN BOLEH HUBUNGI SAYA:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
SMS/WHATSAPP : 0174636210
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com
1:07:00 AM

ENFUSELLE SHAKLEE

by , in
ENFUSELLE SHAKLEE : MENGEMBALIKAN KEREMAJAAN ANDA


Set penjagaan muka Enfuselle mendapat perhatian ramai. Terutamanya bagi mereka yang mengalami masalah kulit muka sensitif dan jerawat teruk. Hari ini kita cedok ilmu Enfuselle. Kenali Enfuselle. Mungkin boleh membantu anda, saudara-mara, adik-beradik mahupun rakan taulan yang telah lama dibelenggu masalah kulit muka.

Ada dua kategori untuk menggunakan Set ENFUSELLA:

Normal to Dry Skin : 

# Sesuai untuk mereka yg mempunyai kulit yang kering dan sensitive.
# Terdiri daripada Hydrating Cleansing Lotion, Hydrating Toner, Hydrating Moisturizer,
Eye Treatment

Normal to Oily Skin

# Sesuai utk kulit berminyak dan berjerawat serta sensitive.
# Terdiri daripada Purifying Cleansing Gel, Purifying Toner, Balancing Moisturizer,
Eye Treatment

Normal to Dry Skin



1. Hydrating Cleansing Lotion

~ iaitu emulsi berkrim bertindak menanggalkan kotoran, bahan pencemaran
dan mekap tanpa menjejaskan lapisan minyak semulajadi kulit.
~ Bertindak untuk menjadikan kulit halus, seimbang, berseri, tona kulit cerah
dan menyimbangi pH kulit. Juga hipoalergenik

2. Hydrating Toner

~ Meneutralkan Tindak Balas Yang Boleh Merosakkan Kulit
~ Hydrating Toner melegakan dan menyediakan kulit untuk rawatan Enfuselle.
~ Rumusan tanpa alkohol yang menyejat dengan cepat tanpa mengeringkan kulit

3. Hydrating Moisturizer

~ Melembapkan Kulit Sehingga 24 Jam
~ Krim tanpa minyak dan tidak melekit yang kaya dengan agen pelembap
bagi menyerlahkan kehalusan dan keanjalan kulit dengan serta-merta.

Normal to Oily Skin



1. Purifying Cleansing Gel

~ Gel berbusa bertindak dengan lembut untuk menyingkirkan bahan
pencemaran, mekap dan minyak berlebihan.

2. Purifying Toner

~ Dengan Tiga Tindakan Untuk Menghentikan Kerosakan Pro-Oksida
~ Purifying Toner merangsang dan menyegarkan kulit sebagai persediaan
rawatan Enfuselle.

3. Balancing Moisturizer

~ Formula yang ringkas, tidak berminyak dan mampu mengawal pengeluaran
minyak pada wajah bertindak dengan membekalkan kelembapan segera
yang kulit anda perlukan bagi menjadikan wajah kelihatan halus serta tidak berkilat.

4. Eye Treatment

~ Mengurangkan kemunculan garis-garis halus dan kedutan serta menghilangkan
sembap bawah mata dengan bantuan pelbagai nutrien dan botani khusus

Terbukti secara klinikal:
  • 233% pengurangan kedutan pada kulit dalam masa 2 minggu. 
  • 120% peningkatan kekenyalan dan keanjalan kulit dalam masa 2 minggu. 
  • 209% pengurangan garis-garis halus pada kulit dalam masa 8 minggu. 
  • 32% peningkatan kemampuan kulit untuk menahan lembapan lebih lama dalam masa 8 minggu. 
  • Ton kulit yang kembali sekata dalam masa 12 minggu. 
  • Kandungan botani anti-penuaan dan vitamin C memberikan faedah yang ketara pada kulit halus di sekitar mata. 
  • Juga sesuai untuk bahagian leher dan mulut. 
  • Hipo-alergenik. Diakui oleh pakar oftalmologi dan selamat untuk pemakaian kanta lekap. 
SEBARANG PERTANYAAN DAN PESANAN BOLEH HUBUNGI SAYA:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
SMS/WHATSAPP : 0174636210
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com
9:11:00 PM

CARA MENCEGAH JERAWAT

by , in
10 TIPS MENCEGAH JERAWAT

Jerawat merupakan masalah yang sering melanda semua golongan tidak kira peringkat umur, lelaki mahupun wanita. Disini saya kongsikan antara 10 tips hindari jerawat dgn mudah
Jangan Berjemur Di Bawah Terik Matahari

Sinar UV boleh menyebabkan kulit berisiko untuk mendapat kanser, penuaan pramatang dan berkedut. Terdapat juga produk jerawat seperti retinoid topikal yang boleh menyebabkan kulit anda menjadi lebih sensitif selepas berjemur.

Rambut Tidak Tutup Muka

Jika anda mempunyai rambut panjang, pastikan rambut diikat supaya tidak menjadikan jerawat anda lebih teruk terutama pada waktu siang. Tahukah anda, rambut
mempunyai minyak yang juga boleh menyumbat liang kulit muka walaupun anda tidak menggunakan sebarang produk rambut?

Elakkan Menyentuh Wajah
Menyentuh atau meraba muka boleh menyebabkan jerawat anda menjadi lebih teruk terutamanya ketika berpeluh. Oleh itu, pastikan anda membasuh muka setiap kali selepas anda berpeluh.

Minum Banyak Air
Minum air suam dengan banyak membolehkan kulit anda sentiasa dihidrasikan. Juga makan makanan yang sihat seperti buah-buahan dan sayuran yang kaya dengan
vitamin A dan juga vitamin E
. Inilah dua vitamin yang telah diketahui memberikan kebaikan pada kulit anda. Sayuran-sayuran hijau dan berdaun seperti sawi dan juga brokoli kaya dengan vitamin E. Vitamin A pula boleh dijumpai di dalam buah-buahan dan sayuran yang berwarna seperti lobak, buah pic dan sebagainya.

Jangan Picit!
Sekiranya anda memicit jerawat, ia bukan sahaja bertambah teruk malah boleh meninggalkan parut. Cuba tahan apabila anda mula nampak jerawat mula tumbuh.
Terdapat alat yang boleh anda gunakan untuk memicit jerawat tersebut. Itu pun selepas jerawat tersebut sudah masak.

Gunakan Sabun Bebas Minyak
Sabun bebas minyak tidak akan menyebabkan liang muka anda tersumbat atau menyebabkan bintik hitam, jerawat mahupun bintik putih. Pilih produk yang mempunyai label oil-free, nonacnegenic, atau noncomedogenic.
Jangan Takut Makan Makanan Kegemaran
Ia hanya mitos jika anda menganggap makanan berminyak dan coklat boleh menyebabkan jerawat. Jerawat berlaku apabila liang-liang muka tersumbat dengan minyak, sel-sel kulit dan juga bakteria yang menyebabkan keradangan. Sekiranya terdapat jenis-jenis makanan yang menyebabkan mudahnya pertumbuhan jerawat, elakkan makanan tersebut. Tetapi anda tidak perlu menolak pizza dan juga coklat untuk mendapatkan kulit yang cantik.

Elakkan Cuci Muka Berlebihan
Kulit yang kotor bukanlah punca utama munculnya jerawat. Jika anda mencuci muka terlalu kerap dan kasar, ia akan menyebabkan muka mudah luka dan sensitif. Malah ia boleh menyebabkan jerawat lebih parah. Skrub dan sabun yang mempunyai kandungan kimia serta kasar juga boleh merosakkan kulit wajah. Sebaiknya,
basuh muka terutama di tempat yang banyak jerawat dua kali sehari dengan sabun yang sesuai dan juga air yang bersih.

Elakkan Kosmetik Berasaskan Minyak
Elakkan terutamanya kosmetik yang banyak berasaskan minyak. Kosmetik yang berkrim biasanya akan menyebabkan liang kulit tersumbat. Kosmetik yang berasaskan mineral biasanya ringan seperti bedak. Oleh itu, kemungkinannya lebih rendah untuk menyebabkan liang kulit tersumbat. Sebelum dan selepas anda bersolek, cuci muka terlebih dahulu.

‘Sunscreen’ Bebas-Minyak
Sunscreen atau pelembab yang mempunyai sun protection factor (SPF) 15 ataupun lebih tinggi menyediakan perlindungan meluas dari sinaran ultraviolet (uVA) dan
juga uVB. gunakan produk mempunyai label non-comedogenic. Ia juga mengelakkan liang kulit daripada tersumbat


5:15:00 PM

CAWANGAN SHAKLEE

by , in
INGIN DAPATKAN PRODUK SHAKLEE SENDIRI? ANDA BERHAMPIRAN DENGAN CAWANGAN SHAKLEE?

Sekiranya anda berada berdekatan dengan mana-mana cawangan Shaklee yang sah, dan berhajat mahu membeli sendiri produk Shaklee serta mendapat harga ahli, bolehlah ikuti tips di bawah.

PERTAMA

Sebelum melangkah masuk ke mana-mana cawangan Shaklee, pastikan anda mempunyai maklumat dibawah.


* Shaklee ID : 1074293
* Nama : NURUL AQIDAH AZAHAR
* Contact No. : 017-4636210


** Anda juga boleh menghubungi saya terlebih dahulu untuk konsultasi percuma, cadangan suplemen mahupun untuk mengetahuI harga produk untuk membuat budget.

KEDUA

Pergi ke mana-mana cawangan Shaklee yang sah (seperti berikut) dan ber'shopping' lah!

  • Shaklee HQ (Selangor): JA-3A-02, Empire Tower, Empire Subang, Jalan SS16/1, 47500 Subang Jaya, Selangor. No Tel: 03-5622 3188 
  • KL Branch : 31 Jalan 2A/27A, Section 1, Wangsa Maju, Setapak, Kuala Lumpur.. No tel 03-41426442
  • Penang Branch : A-2 Jalan Todak, Pusat Bandaraya, Seberang Jaya , Perai, Pulau Pinang. No tel 04-3974325 
  • Ipoh Branch : 32, Medan Istana 1, Bandar Ipoh Raya , Ipoh, Perak. No tel 05-2418260 
  • Johor Bahru Branch : 14 Jalan Molek 1/10 Taman Molek , Johor Bahru, Johor. No tel 07-3525188 
  • Kota Bharu Branch : 319 Section 25 Bandar Kora Bharu Jalan Sultan Yahya Petra, Kota Bharu, Kelantan. No tel 09-7478688 
  • Kota Kinabalu Branch : Lot 7, Ground Floor, Wisma Damai, Jalan Damai Luyang, Kota Kinabalu, Sabah. No tel 088-272087
** Anda juga boleh mendaftar ahli dengan menggunakan ID saya dan maklumkan kepada saya ya

KELEBIHAN MENJADI AHLI SHAKLEE? SILA KLIK DI SINI

SEBARANG PERTANYAAN DAN PESANAN BOLEH HUBUNGI SAYA:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
SMS/WHATSAPP : 0174636210
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com
11:20:00 AM

PERANAKAN JATUH

by , in
TANDA-TANDA PERANAKAN JATUH : BAHAYA UNTUK KAUM WANITA

JATUH organ peranakan (JOP) adalah satu perkara yang biasa berlaku di kalangan wanita. Di anggarkan, hampir separuh daripada mereka yang pernah melahirkan anak akan mengalaminya di kemudian hari. Namun kini, bukan hanya berlaku kepada yang telah berumahtangga sahaja tetapi juga dihadapi oleh mereka yang belum berumahtangga disebabkan oleh aktiviti-aktiviti lasak seperti berjogging, aerobik, bersukan dan lain-lain lagi.

3 Pesanan yg amat penting untuk anda PENTING titikberatkan adalah

✿ Jangan kerja teruk
✿ Jangan angkat barang berat
✿ Jangan TOLAK BARANG GUNA KAKI terutamanya IBU JARI KAKI !

sebabnya, ibu jari kaki terus berhubung dengan rahim. Ada orang tak angkat barang berat berat tapi tolak barang dengan kaki ! NO!

**kawan kawan, sila jaga bahagian kewanitaan anda.sayangi tubuh sendiri

TANDA TANDA RAHIM JATUH

✿ Sukar mengawal kencing, kerap kencing atau kencing tidak puas.
✿ Sakit semasa berhubungan bersama suami
✿ Berasa ada benda berat di celah alat sulitnya
✿ Pendarahan faraj selepas menopause
✿ Ketulan pada faraj

LANGKAH PENCEGAHAN

Elakkan berdiri terlalu lama. Ambil masa untuk duduk seketika dan melunjurkan kaki ke atas bangku. Ini selalu berlaku pada jururawat, guru, doktor dan juga mereka yang selalu ke kawasan kerja seperti jurutera.

✿ Melakukan senaman pelvik adalah amat penting walaupun di zaman bujang lagi. Ia menguatkan otot-otot dalaman, membantu mempercepatkan proses pemulihan pascasurgeri, mendapatkan semula rasa mengawal kencing dan mengurangkan sakit belakang.

✿ Amalkan pemakanan yang betul bagi mengelakkan sembelit kronik. Banyakkan makan sayur-sayuran, buah- buahan dan bijirin/bran. Elakkan dari meneran di bilik air lebih 15 minit. Puas atau tidak, sila keluar dari bilik air !


Jangan merokok dan jauhkan diri daripada perokok bagi menghindari batuk yang kronik.

✿ Elakkan mengandung yang kerap dan rapat. Cubalah kaedah-kaedah merancang keluarga yang alami.

VITAMIN SHAKLEE UNTUK MASALAH PERANAKAN JATUH?


Energizing Soy Protein bertindak untuk menguatkan rahim. Ia juga sangat penting untuk persediaan sebelum hamil serta membantu menguatkan rahim untuk persediaan mengandungkan bayi selama 9 bulan.Orang yang pernah mengalami keguguran dan merancang untuk hamil digalakkan mengambil Energizing Soy Protein. Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel. Protein ialah makanan asas kepada sel. Sel yang sihat akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan, perlekatan telur dan lain-lain. ESP merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semulajadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting

Gamma Linolenic Acid (GLA) bantu wanita hasilkan cecair serviks yang subur & berkualiti, yang juga dikenali sebagai “Mukus serviks putih telur (egg white cervical mucus)”. Cecair serviks jenis ini sangat subur, nipis, berair, cerah & likat, dan sangat2 membantu sperma berenang terus ke uterus, ke Tiub Fallopio, dan ke telur (ovum). Tambahan, cecair serviks yang sangat subur ini juga akan bantu sperma hidup lebih lama iaitu sehingga 5 hari di dalam Tiub Fallopio, yang mana akan membantu proses persenyawaan walaupun anda tidak melakukan hubungan seksual semasa si isteri sedang subur (waktu ovulasi).


Nak order? sila klik


SEBARANG PERTANYAAN DAN PESANAN BOLEH HUBUNGI SAYA:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
SMS/WHATSAPP : 0174636210
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com
12:37:00 AM

CARA RAWAT BUASIR

by , in
MASALAH BUASIR: SET BUASIR SHAKLEE MAMPU ELAKKAN PEMBEDAHAN

Hemorrhoid iaitu lebih sinonim sebagai BUASIR di kalangan masyarakat tempatan merupakan keadaan bengkak dan inflamasi di pembuluh darah serta tisu di sekeliling bahagian anus (dubur) dan bahagian penghujung rektum (bahagian akhir usus besar).

Ia terjadi apabila pesakit meneran ketika membuang air besar atau berlakunya tekanan yang berterusan ke atas pembuluh-pembuluh darah di bahagian tersebut.

Jenis-jenis Buasir

Buasir dalaman
Lazimnya, buasir ini tidak terasa sakit dan gatal kerana ia terletak jauh ke dalam rektum. Buasir dalaman tidak merbahaya tetapi meneran dan gangguan dari laluan najis semasa membuang air besar boleh mencederakan permukaan buasir yang getas dan menyebabkannya berdarah. Anda akan terlihat titisan darah yang berwarna merah cerah pada kertas tisu atau di mangkuk tandas. Jika keadaan ini berlaku anda perlu mendapat bantuan perubatan, kerana darah tersebut mungkin datang dari sumber lain seperti ketumbuhan atau kanser kolorektum.


Buasir Luaran
Buasir jenis inilah yang selalu kita dengar mengakibatkan gejala-gejala seperti sakit, pedih dan gatal di dubur. Jika buasir ini tersepit (bekalan darah akan terputus), bekuan darah akan terjadi di dalamnya menyebabkan ia terasa amat sakit. Gejala-gejala beginilah yang menyebabkan buasir jenis ini memerlukan perhatian dan rawatan perubatan. Apabila sahaja salur darah vena rektum teregang atau memberi dan terjadinya buasir adalah sukar untuk ia dibuang atau ditanggalkan sepenuhnya. Buasir ini akan berulang kembali walaupun dengan tekanan atau bebanan yang lebih ringan berbanding dengan yang dahulunya.

Simptom-simptom penyakit buasir ialah :

  • Rasa sakit yang berdenyut-denyut.· Pendarahan berlaku selepas dan sebelum membuang air besar.·
  • Darah menitis dan tersembur keluar dari saluran dubur.· Dalam tempoh pendarahan ini, pesakit itu boleh mengalami kekurangan darah.
  • Ada yang tidak mengalami pendarahan, tetapi dikenali sebagai pembengkakan dubur.
  • Bengkak ini keluar selepas membuang najis. Kadangkala untuk tempoh sementara, kurang sakit tetapi ada rasa gatal-gatal.
Bengkak ini keluar selepas membuang najis. Kadangkala untuk tempoh sementara, kurang sakit tetapi ada rasa gatal-gatal.



Ubah gaya hidup kita & cegah simptoms dengan vitamin Shaklee
  • OSTEMATRIX : bantu mengurangkan sembelit dan melancarkan pembuangan air besar serta memberi keselesaan kepada anda apabila mengalami luka di bahagian dubur.
  • OMEGA GUARD : Baik untuk sendi dan otot. Pesakit buasir akan mengalami kesakitan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Jadi, omega membantu untuk mengecutkan otot yang bengkak tersebut.
  • ZINC COMPLEX : Disarankan kepada pesakit buasir yang tahapnya lebih tinggi seperti keluar najis bersama darah dan membuang air besar dengan rasa yang sangat perit. zinc complex membantu menyembuhkan luka di bahagian dalam dubur dengan lebih cepat.

Tip-tip berikut akan membantu anda:

  • Makan makanan yang berserat tinggi termasuk roti dan pasta bijirin penuh, nasi beras perang dan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.
  • Minum di antara enam dan lapan gelas air sehari supaya anda tidak ternyahhidrat.
  • Cuba bersenam dengan kerap walaupun anda hanya mempunyai masa dan tenaga yang cukup sekadar untuk berjalan.
  • Pergi ke tandas sebaik sahaja anda terasa hendak membuang air. Jika anda tunggu, najis anda akan jadi keras dan kering.
  • Cuba naikkan kaki ke atas bangku semasa anda membuang air besar. Ini boleh membantu meluaskan ruang untuk najis keluar.
  • Jika anda masih sembelit selepas mencuba tip-tip di atas, anda boleh minta pakar obstetrik anda untuk mempriskripsikan julap yang selamat diambil semasa hamil. 
** Semua testimoni/penulisan tentang produk yang dikongsi di sini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.

Nak order? sila klik




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
( YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR )
sms/whatsapp 0174636210
Email: Aqidgirl_88@yahoo.com

12:51:00 AM

KENCING MANIS SEMASA HAMIL

by , in
Kencing manis semasa hamil kalau boleh kita tak nak ye..
Mengapa? Sebab ia memudaratkan kedua-dua ibu dan bayi dalam kandungan dan boleh berterusan hingga bersalin dan hingga bayi itu membesar! Susah la kan..kita ni seboleh nya inginkan yang paling selamat dan sempurna bukan??

Sebab tu masa mengandung ramai ibu-ibu kene minum AIR GULA! Sebab doktor nak tau toleransi tubuh kita terhadap gula...itu salah satu cara nk kesan penyakit kencing manis supaya senang nak mengawal dan merawatnya.

Jom tengok antara kesan penyakit kencing manis semasa hamil pada ibu dan bayi


Kesan pada ibu hamil;

  • Mudah mendapat jangkitan pada faraj.
  • Berisiko bersalin secara caesarean kerana saiz bayi yang terlebih besar.
  • Luka bersalin lambat sembuh maka berisiko mendapat jangkitan pada luka.
  • Berisiko menghidap diabetes tahap 2 di kemudian hari.

Kesan pada bayi;
  • Berisiko lahir pra-matang.
  • Berisiko kematian bayi dalam kandungan.
  • Bayi menjadi terlalu besar dan boleh menyebabkan kesukaran semasa proses bersalin.
  • Masalah kesihatan selepas lahir seperti hipoglisemia (gula rendah) dan jaundice (demam kuning).
  • Berisiko tinggi untuk menjadi obesiti dan menghidap diabetes di kemudian hari..
  • Berisiko ditahan di wad untuk jangka masa tertentu sebaik selepas kelahiran untuk pemantauan.
Siapa yang berisiko??
  • Ibu hamil yang mempunyai berat badan berlebihan. Makan untuk 2 orang katanya...
  • Pernah melahirkan bayi seberat 4kg atau lebih.
  • Sejarah penyakit kencing manis dalam keturunan.
  • Kehamilan kembar.
  • Ibu yang hamil ketika berusia lebih 35 tahun.
Tanda-tanda???
  • Sering keletihan
  • Acapkali membuang air kecil
  • Sering dahaga yang melampau
  • Penglihatan yang kabur
  • Luka atau lebam yang lambat sembuh



BComplex ~ Menggalakkan metabolisme gula dan pembebasan tenaga.

Ostematrix ~ Sumber kalsium dan magnesium yang membantu mengelakkan gejala kencing manis.

Vitalea ~ Lengkap dengan 19 mineral termasuk zink yang penting untuk penghasilan insulin dan penyembuhan luka


Nak order? sila klik



SEBARANG PERTANYAAN DAN PESANAN BOLEH HUBUNGI SAYA:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
SMS/WHATSAPP : 0174636210
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

12:14:00 AM

KEHAMILAN YANG SIHAT

by , in
IBU SIHAT ANAK CERGAS

Selain menjalani rutin antenatal, ibu perlu menjaga pemakanan kerana apa yang ibu makan menyalurkan khasiat kepada anak dalam kandungan.

Justeru amalan pemakanan seimbang dan berkhasiat dapat mengelakkan ibu daripada menghidap penyakit seperti diabetes atau pun darah tinggi. Panduan berikut membantu ibu merancang jadual pemakanan sihat sepanjang hamil.

Amalan pemakanan penting untuk tumbesaran yang diperlukan oleh bayi, mengekalkan kesihatan anda dan persiapan untuk menyusukan bayi.

Kumpulan makanan yang penting untuk ibu hamil ialah karbohidrat (beras perang, roti penuh gandum), protein (telur, daging dan ikan) dan lemak (minyak zaitun dan minyak bunga matahari)



Hadkan pengambilan makanan segera
 yang mengandungi lebih banyak garam, lemak dan gula serta ia tidak mengandungi nutrien yang lengkap untuk ibu dan bayi. Kandungan lemak dan gula mungkin terus melekat sebagai lemak semasa hamil yang sukar untuk disingkirkan selepas kelahiran bayi.

Lakukan diet yang sihat sepanjang kehamilan kerana pembentukan bayi berkait rapat dengan pemakanan. Antara risiko yang bakal dihadapi jika tidak mengambil berat soal pemakanan ialah meninggal dunia semasa lahir, bayi pra-matang atau berat yang rendah, kerosakan otak bayi dan kecerdasan yang rendah. Istilah makan untuk dua orang tidak benar. Ibu hamil tidak mestinya makan banyak kerana kalori tambahan yang diperlukan sebanyak 300 kalori berbanding pemakanan orang biasa. Utamakan kualiti bukannya kuantiti.

Selera makan ibu hamil memang hebat! Oleh sebab itu ada berat badan bakal ibu naik mendadak, ada juga ibu hamil yang bertuah hanya mengalami pembesaran di perut sahaja. Peningkatan berat badan memang menunjukkan petanda kehamilan yang sihat. Bagaimanapun berat badan yang disarankan ialah sepanjang hamil antara 10 hingga 20 kg daripada berat badan normal sebelum hamil. Pilih snek kudapan yang berkhasiat seperti biskut atau buah-buahan di antara waktu makan utama jika terasa lapar.

Jika anda tidak mempunyai masalah ‘morning sickness’ atau perlu ‘bed rest’ kerana masalah pendarahan, berhati-hatilah kerana berat badan anda mudah meningkat kerana ketika ini selera makan bertambah.

Makanan yang perlu dielak oleh wanita hamil ialah makanan mentah seperti tiram atau sushi yang tidak dimasak, susu tidak berpastur atau keju lembut seperti brie atau camembert. Termasuk juga makanan separuh masak seperti daging, ayam dan telur. Kesemua makanan tersebut menyumbang kepada sumber bakteria yang boleh memberi kesan buruk pada bayi dalam kandungan.

Ibu yang mengalami diabetes semasa hamil perlu mengawal diet untuk memastikan paras gula dalam darah adalah normal iaitu langkah awal sebelum menggunakan terapi insulin.

Info :
Pemeriksaan tambahan ibu hamil 35 tahun ke atas Amniocentesis – Dilakukan untuk mengesan sebarang masalah atau kemungkinan berkaitan kelainan kromosom yang boleh berlaku kepada bayi dalam kandungan. Prosedur ujian ini melibatkan pengambilan sedikit sampel air ketuban menggunakan jarum yang disuntik ke perut anda. Ujian biasa dilakukan pada usia kandungan 16 – 20 minggu.


Untuk dapatkan keterengan tentang set diabetes semasa hamil atau set mengandung,boleh hubungi saya

NURUL AQIDAH AZAHAR
( YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR )
sms/whatsapp 0174636210
Email: Aqidgirl_88@yahoo.com
10:33:00 PM

KHASIAT TELUR

by , in
KHASIAT TELUR UNTUK IBU HAMIL

Memastikan keperluan nutrisi anda mengikut piawaian yang ditetapkan untuk ibu hamil bukanlah terlalu sukar. Pastikan anda faham dan tahu apa makanan yang elok dimakan bagi memastikan keperluan nutrisi anda dicapai sepanjang kehamilan.

Selain memastikan kesihatan dan keperluan zat makanan untuk diri sendiri dipenuhi, anda juga perlu mengambil kira tentang keperluan ‘orang di dalam’. Untuk mendapatkan nutrisi yang baik untuk janin yang dikandung, ibu hamil disarankan mengambil telur dalam diet seharian.

Tahukah anda apa kandungan zat yang terkandung dalam sebutir telur? Sebutir telur ayam dikatakan mengandungi 12 kandungan vitamin dan mineral serta protein yang berkualiti yang bagus untuk kehamilan.

Ibu hamil mesti memastikan keperluan zat proten dipenuhi kerana ia berfungsi dalam pertumbuhan sel-sel pada janin yang membesar dalam kandungan. Telur juga mempunyai kandungan kolin. Kolin adalah zat yang mampu meningkatkan kesihatan otak dan mencegah kecacatan pada sistem saraf bayi. Selain itu telur juga mempunyai kandungan karbohidrat yang sedikit, iaitu sekitar 90 kalori sahaja. Ini mengurangkan kegemukan dii kalangan wanita hamil.

Jika anda memiliki kadar kolestrol normal sepanjang mengandung, anda boleh makan sekurang-kurangnya satu atau dua butir telur sehari.


Malah,anda juga boleh mencuba dengan pengambilan SET MENGANDUNG SHAKLEE.

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
( YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR )
sms/whatsapp 0174636210
Email: Aqidgirl_88@yahoo.com

Followers