RESEPI KUIH BAKAR PANDAN

Assalammualaikum...

Dah lama tak makan kuih bakar. Selalu mak mertua beli masa duduk dengan die dulu. Tak pun masa ada majlis barulah dapat makan. Lalu jalan-jalan kat wall terjumpa la pula resepi kuih bakar pandan ni. So jom jenguk sikit.



RESEPI KUIH BAKAR PANDAN

Bahan-bahan:

  • 1 cawan tepung gandum 
  • 1 cawan gula kaster 
  • 1 cawan air pandan (6 helai daun pandan blend dengan air) 
  • 2 cawan santan 
  • 3 biji telur 
  • Sedikit pewarna hijau 
  • Sebagai hiasan- sedikit bijan 
Cara-caranya:

1. Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga sebati. Saya cuma whisk.

2. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan masukkan dalam oven sekejap sebelum dituangkan adunan tadi ke dalamnya.

3. Taburkan bijan. Saya tabur bijan setelah dibakar dalam 10-15 minit.

4. Bakar 40 minit pada suhu 180C hingga masak atau boleh tambah masa membakar dalam 20 minit lagi untuk mendapatkan permukaan yang berkerak/garing. Saya bakar hampir 1 jam setengah.

5. Bila dah sejuk, baru dipotong.

kredit Resepi Kuih muih

Baca resepi macam senang je kan, so nanti boleh la try buat pulak. Taknyah susah-susah nak beli.hehehe

SELAMAT MENCUBA!

Post a Comment

2 Comments