CARA NAK EMBED VIDEO FACEBOOK KE DALAM BLOG

Assalammualaikum..

Sekarang ni zaman semakin canggih. Dari gambar hitam putih dan seterunya berwarna seterusnya kepada gambar yang nampak lebih real, jelas dan terang.


Hari ini Ida nak kongsikan cara nak embed video facebook ke dalam blog. Mungkin ramai yang tahu tapi Ida nak kongsikan jugak bagi mereka yang tak tahu. 


Ida pun jarang masukkan video ke dalam blog ni tapi ini simpanan untuk rujukan korang okay!

CARA NAK EMBED VIDEO FACEBOOK KE DALAM BLOG

1. Pergi ke post video yang korang nak masukkan




Klik pada bahagian anak panah ke bawah sebelah post tu dan klik "embed"

2. Klik dan copy


Klik pada link box yang keluar dalam pos untuk auto select dan kli right untuk "copy"

3. Pergi ke kotak HTML pada post blog

 Pergi ke post korang untuk masukkan video tu, pergi ke bahagian HTML

4. Paste code dan publish

Dah masuk pada bahagian HTML tu, korang paste kan code yang korang copy tadi dan tekan publish

5. Dah siap!


Dah siap pun. Senang ke kan. So korang boleh la check sama ada video tu ok ke tidak dalam post blog korang.

GOOD LUCK! 
SEMOGA MEMBERI MANFAAT!

4 comments:

Followers

social network

APDM SAPS