KOS SARA HIDUP SEKARANG SEMAKIN TINGGI

7:57:00 AM

Assalammualaikum...

Geleng kepala kalau difikirkan kos sara hidup sekarang..

Sewa rumah naik...harga barang naik..minyak naik...
kalau siapa yang biasa beli belah barang rumah..kalau dulu beli barang RM100 tu penuh satu troli tapi sekarang nak penuh 1 troli tu makan sampai RM400



Disebabkan kos sara hidup yang tinggi maka kes jenayah juga semakin tinggi..benda yang simple pun boleh dicuri utk dijual..

Dan semakin ramai juga sekarang nak cuba untuk buat kerja sambilan seperti berniaga..jual burger selepas waktu bekerja..amik kerja bawa lori dihujung minggu dan macam-macam lagi..

Terbaca akhbar nak hidup yang lebih selesa gaji mau makan sampai RM6 ribu ke atas...gilo ko..kalau mana yg gaji bawah RM2 ribu tu memang cuba jimat mana yg boleh..berhutang...

Jadi Ida nak cakap sesiapa sahaja.Surirumah..pelajar..bujang2 ni jana pendapatan sampingan..tak kisah la nak buat fulltime atau part time..sedikit sebanyak mana tau boleh membantu keluarga..dapat sokongan kawan-kawan agar tidak putus asa dengan sara hidup sekarang ni...

Serius..atas peningkatan sara hidup sekarang juga boleh mengundang kepada tekanan perasaan, kemurungan dan sebagainya yang juga boleh menyebabkan peningkatan kes bunuh diri..nauzubillah..

You Might Also Like

0 comments

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)