7 KEBAIKAN VITAMIN E YANG PASTI KORANG TAK SANGKA SELAIN UNTUK KECANTIKAN

Assalammualaikum...

Ramai yang masih tak tahu kebaikan sebenar vitamin E selain daripada kecantikan kulit. Malah ia juga memberikan kesihatan kepada kita semua.Sesetengah sumber pemakanan vitamin E termasuk minyak zaitun, minyak kelapa, avokado, bayam, biji bunga matahari, gandum, kacang dan bijirin penuh.


Vitamin E adalah antioksidan larut lemak yang boleh membantu melindungi sel-sel anda daripada kerosakan. Nutrien penting wujud secara semula jadi dalam banyak makanan, boleh didapati sebagai diet tambahan, dan kadang-kadang ditambah kepada makanan yang diproses. Ini ada 7 kebaikan vitamin E yang pasti korang tak sangka.


7 KEBAIKAN VITAMIN E

1. Penggalak imun



Malah ia juga membantuk agar peredaran darah lebih baik, kawal gula dalam darah dan menjaga kesihatan jantung dan otak.

Contohnya apabila melihat basikal berkarat begitu juga dengan badan kita. Setiap hari kita terdedah dengan radikal bebas yang akan menghancurkan sel dan apa akan jadi dengan sistem badan kita?Berkarat juga kan..Ini boleh menyumbang kepada kanser dan strok.

2. Rambut yang sihat dan cantik




Vitamin E mempunyai ciri-ciri antioksidan yang membantu membaiki kerosakan folikel rambut dan mencegah hakisan tisu, yang seterusnya menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat. Malah ia membantu mencegah rambut beruban.

Tips extra: Boleh urut kulit kepala dengan meggunakan santan yang kaya dengan Vitamin E selama 10minit dan bilas dengan air suam. Buat dalam 2-3kali seminggu.

3. Parut pudar



Satu lagi faedah kecantikan vitamin E adalah bahawa ia boleh membantu parut pudar. Sebagai antioksidan, ia mempercepatkan penyembuhan kulit yang rosak dan mencegah parut daripada menjadi kekal.Ia merupakan pelebap terbaik untuk elakkan kulit kering dan membaiki tisu kulit yang rosak.


Tips extra: Ambil vitamin E dan urut perlahan-lahan pada kulit selama 5-10minit. Biarkan dalam 30minit dan bilas dengan air suam.Buat beberapa kali seminggu.t sebelum membilasnya dengan air suam.

4. Melawan Kedut




Kalau ada masalah kedutan,garis-garis halus boleh la mula amalkan pengambilan vitamin E. Vitamin E mempunyai kuasa untuk memperbaiki tisu kulit dari radikal bebas. Ia juga meningkatkan pengeluaran kolagen yang akan memberi keanjalan kepada kulit.


Tips extra: Sapukan vitamin E semalam dan basuh keesokkan harinya dengan air suam atau makan vitamin E dengan berterusan.

5. Merawat Kulit Jerawat




Selain tu korang boleh menggunakan vitamin E untuk merawat hyperpigmentation kulit yang menyebabkan warna tidak sekata dan tompok gelap pada mana-mana bahagian badan.Di mana ia boleh mengembalikan kerosakan yang dilakukan oleh sinar ultraviolet matahari yang keras (UV).

Tips extra: Campurkan kandungan 1 atau 2 kapsul vitamin E dengan 1 sudu teh minyak zaitun. 


6. Mengatasi kulit kasar dan kering




Vitamin E adalah pelembap yang baik untuk tangan kering dan kasar. Ia membantu menjaga kulit korang dengan lebih lembut, lembut dan lembap. Di samping itu, ia menghalang kulit pada tangan anda dari kendur, yang menjadikan tangan kelihatan tua.

Tips extra: Campurkan sedikit minyak vitamin E dengan losyen badan atau tambahkan 2 kapsul vitamin E, 1 sudu jus lemon dan madu dalam tab mandi dan rendam selama 10-15 minit.

7. Menghilangkan Stretch Marks

Selalunya berlaku pada ibu mengandung atau mengalami kekurangan atau penambahan berat badan secara mendadak. Boleh la menggunakan vitamin E untuk hilangkan masalah stretch marks tu.




Ia mempunyai ciri-ciri antioksidan yang kuat yang melindungi serat kolagen dalam kulit dari kerosakan radikal bebas. Ini menggalakkan keanjalan kulit dan merawat strectch marks.







Nak order? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.

3 comments:

  1. memang banyak kebaikan vitamin E ni kan sis..terutaman utk kaum hawa mcm kita ni... :)

    ReplyDelete

Followers

social network

APDM SAPS