5 TIPS MENCUCI MUKA DENGAN BETUL,ELAK KULIT BERMASALAH

Assalammualaikum..

Salah satu masalah punca jerawat atau kulit bermasalah adalah kesalahan semasa mencuci muka atau solekan pada muka. Kita dibahagikan kepada 3 jenis kulit iaitu kulit kering, kulit berminyak dan kulit kombinasi/sensitif.


Ketiga-ketiga jenis kulit ni memerlukan rawatan jenis kulit yang berbeza mahupun dari segi jenis produk atau pencuci. Ini Ida nak kongsikan 5 tips mencuci muka dengan betul.

5 TIPS MENCUCI MUKA DENGAN BETUL

1. Basuh muka dengan air suam


Bagus sebenarnya membasuh muka dengan air suam kerana ia akan membantu membuang kotoran daripada kulit. Jangan air tu terlalu panas sebabnya ia akan pula menyebabkan kulit korang akan bertambah kering. 

2. Jangan cuci muka berlebihan


Sebaiknya jangan terlalu kerap mencuci muka. Cukup la hanya 2 kali sehari iaitu pada waktu pagi dan malam. Mencuci muka terlalu kerap akan menyebabkan kulit menjadi kering.

3. Cuci solekan sebersihnya


Pastikan sebelum tidur atau mencuci muka. Bersih solekan korang dengan sebersih-bersihnya. Jangan tertinggal skit pun. Bila masih ada sisa solekan ini akan menyebabkan kulit korang akan timbul jerawat dan bermasalah.

4. Sapuan serum selepas mencuci muka


Selalunya orang akan menggunakan toner atau pelembap selepas mencuci muka. Jika tiada boleh hanya menggunakan serum atau minyak kelapa dara. Ini akan membuatkan kulit lebih anjal dan lembap.

5. Penggunaan jenis produk pencuci yang betul


Perlu diingatkan tak semua jenis kulit boleh menggunakan jenis produk pencuci yang sama.

Kulit kering- produk berasaskan krim
Kulit berminyak- produk berasaskan gel
Kulit kombinasi/sensitif - produk berasaskan pelembap dan pencuci.

Apa beza kedua jenis set kecantikan ni?


Jadi jika korang ada masalah dengan penggunaan sebarang produk pastikan korang periksa semula apa jenis bahan yang digunakan dalam produk korang sama ada ia memang sesuai atau tidak dengan kulit korang.





Kebanyakkan kawan-kawan termasuk Ida sendiri ada masalah kulit kering dan berjerawat jadi Ida akan cadangkan untuk tukarkan kepada Set Enfuselle. Boleh terus klik untuk order atau hubungi Ida sendiri sebab bagi set enfuselle ada 2 jenis samada kulit berminyak atau kulit kering.

Nak order? sila kliK


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya


2 comments:

  1. nice tips ... sejak kawin ni, pas cuci muka tak pakai apa-apa, malasnya pasal, sekarang dah banyak jerawat, uwaaa :)

    ReplyDelete
  2. nice sharing ni.
    aida ni muka sgt sensitif.
    masih on dgn satu produk ni.
    yg paling sesuai. if not, hu hu hu :( sedih!

    ReplyDelete

Followers

social network

APDM SAPS