10 TIPS BANTU ANAK LEBIH SIHAT DAN CERIA

3:42:00 PM

Assalammualaikum..

Bukan kita je yang nak hidup yang lebih sihat begitu juga dengan anak-anak. Semestinya kita sendiri pun nak anak kita hidup dengan gaya lebih sihat. Taknak la anak-anak selalu jatuh sakit dan ada penyakit. Semuanya penyakit datang dari-Nya tapi kita sendiri boleh elakkan dari semua ni berlaku kan.




Anak-anak terdedah dengan macam-macam pencemaran di sekeliling mahupun di rumah ataupun di sekolah. Pemakanan yang tidak sihat juga mempengaruhi kesihatan anak-anak.Ini ada 10 tips bantu anak lebih sihat dan ceria.


10 TIPS BANTU ANAK LEBIH SIHAT DAN CERIA

1. Kita sebagai model



Anak akan ikut apa yang kita buat. Jika kita lakukan perkara yang salah,anak juga akan ikut. Jadi bila kita amalkan pemakanan yang sihat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, anak juga akan cuba makan apa yang kita makan.

2. Berfikiran positif


Anak-anak yang baru belajar memang tak suka perkara yang diorang lakukan dimarah dan ditegah. Apa kata korang wujudkan perkara yang positif,tegur mereka denga secara baik. Kalau perkara yang baik,puji mereka dan berikan ganjaran. Anak-anak memang suka dipuji,percaya la..

3. Lakukan bersama



Lakukan aktiviti bersama-sama. Contohnya kalau korang suka berjogging apa kata ajak sekeluarga juga berjogging. Bawa anak-anak mesti diorang akan rasa seronok. Malah badan anak pun akan lebih cergas kan. Paling senang main sorok-sorok dalam rumah. Mesti seronok.

4. Lakukan dengan realistik

Jika kita nak melihat anak kita berubah kita mesti lakukan dengan beransur-ansur,bukannya secara drastik. Ini memberikan kejutan pada mereka dan mereka mungkin tak dapat nak terima perubahan tersebut.

5. Hadkan masa depan TV


Hadkan masa diorang menonton kartun dan bermain video game supaya mereka tak jadi ketagih. Bila anak-anak dan ketagih mereka akan jadi malas dan mengundang pada gaya hidup yang tidak sihat. Malah mungkin membuatkan mereka taknak makan dan makan makanan yang tidak sihat. Jangan biarkan mata anak-anak tertumpu pada 1 objek sahaja. Biar mata mereka bergerak perhatikan sekeliling.

6. Ketahui keistimewaan anak-anak



Setiap anak mempunyai kelebihan masing-masing. Masa yang terluang apa kata korang korek apa keistimewaan mereka. Mungkin dalam tidak sedar sebenarnya anak kita seorang pelukis yang baik atau mungkin pandai berenang. Biar mereka lakukan aktiviti yang diorang suka.

7. Berikan ganjaran yang baik



Jika korang nak berikan ganjaran kepada anak. Elakkan ganjaran yang tidak sihat seperti menonton tv atau bermain video game. Cari cara lain untuk beri ganjaran pada mereka contonhya "Kalau abang simpan mainan dalam bilik,mummy akan belikan buku yang baru". Ini la teknik yang selalu Ida cakap kat Asyraf.hehehe. Kalau die nangis Ida pujuk la nak bagi gula-gula tapi 1 je. Tapi bukanlah setiap kali nangis Ida nak bagi.hehehehe

8. Makan bersama-sama



Amalkan makan bersama-sama setiap hari. Kalau ibu bapa yang bekerja mungkin tak sempat nak makan tengahari bersama. Takpe makan malam bersama-sama. Kalau tak sempat makan malam sekurang-kurangnya setiap hujung minggu habiskan masa bersama-sama keluarga dan anak-anak.

9. Perhatikan anak-anak

Pastikan dan perhatikan anak-anak sentiasa sihat. Kalau nampak anak-anak tiba-tiba diam atau tak aktif,cepat-cepat periksa suhu atau sebagainya. Kalau anak dah pandai cakap senangla nak tanya, ni kalau yang belum pandai cakap. Kita la kena tahu apa puncanya. Kalau rasa suhu anak tinggi,cepat-cepat la bawa ke hospital. Jangan lengahkan masa!

10. Buat permainan membaca label



Sekali sekala buat permainan untuk anak-anak membaca label makanan yang sihat. Tunjuk la gambar lobak merah. Terangkan warna dan katakan ia bagus untuk mata. Ida selau cakap macam tu kat Asyraf. Setiap kali die nampak lobak merah,mesti die akan cakap " Ini carrot untuk mata". Asyraf cakap campur-campur..melayu dengan english. Tu yang kadang-kadang gaduh juga dengan die. Ida kata ni singa,die kata bukan la ni lion. Pastu jenuh kena terangkan singa dan lion tu sama..huhuhu



Gabungan lengkap 4 supplement ini untuk membantu anak-anak lebih sihat dan pandai. Set anak pintar sihat ni membantu meningkatkan metabolisma dan sistem imun anak-anak. Sekaligus merangsang perkembangan otak dan daya kefahaman mereka di sekolah.

Antibodi anak-anak sememangnya tak kuat macam kita. Mereka mudah diserang sakit terutamanya anak-anak yang dihantar seharian di taska. Kalau antibodi anak tak sihat,mudah dijangkiti sakit anak-anak yang lain.


Anak Kurus Kering & Selalu Sakit Di Taska, Apa Nak BUAT? from iReach HD on Vimeo.

Nak order? sila klik

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

You Might Also Like

0 comments

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)