DIY:HOMEMADE WATERCOLOUR

Assalammualaikum..

Semalam terfikir dalam kepala hotak ni nak luangkan masa buat aktiviti dengan anak-anak. Tak tahu nak ajar apa..tiba-tiba terfikir nak buat homemade watercolour. So Ida pun google dan jumpala resepinya dalam blog ini


Mula-mula Ida buat blend masuk dalam periuk tapi macam tak menjadi. So Ida try olah skit..




HOMEMADE WATERCOLOUR

Bahan-bahan
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • secubit garam
  • 1 cawan air
  • air sejuk
  • pewarna

CARA-CARA

1. Kacau sebati tepung gandum,garam dan 1 cawan air.
2. Panaskan sedikit atas dapur dengan api perlahan. Kejap je.
3. Masih pekat kan? Masukkan air sejuk skit demi sedikit sampai kita dapat kepekatan yang kita nak untuk mewarna. Agak-agakla nak pekat macam mana.
4. Letakkan pewarna
5. Dah siap.





suruh mummy lukis muka tiger katanya...

si kecik ni pun kena conteng muka dengan mummy..hehheheh

So ibu-ibu yang ada masa lapang atau time cuti hujung minggu tu. Try la buat..asah bakat anak-anak..

Selamat beraktiviti dengan anak-anak.


5 comments:

  1. wahh...baru tahu rupanya water colour boleh buat sendiri...yg penting bebas bahan kimia..

    ReplyDelete
  2. wah.. menarik.. mesti ank seronok main kan...

    ReplyDelete
  3. Wow menarik ni..Boleh try apply buat sendiri jerk..Jimat duti dan yg pastinya selamat utk anak2.

    ReplyDelete
  4. Aq ku coba utk my son.. :) tq ida :)

    ReplyDelete
  5. macam best je..selamat pun selamat homemade watercolor ni :)

    ReplyDelete

Followers

social network

APDM SAPS