4 TIPS IBU HAMIL KUAT SAMPAI BOLEH NAIK TANGGA BERTINGKAT-TINGKAT TANPA RASA LETIH

12:42:00 AM

Assalammualaikum..

Kebanyakkan ibu hamil sering keletihan sebab alahan pada awal trimester dan semakin letih dengan kandungan semakin membesar pada trismester ke-3. Seorang ibu hamil yang kuat mestilah sentiasa bertenaga menjalani aktivit harian atau luar. Jadi bagaimana dengan ibu hamil nak jadi kuat sepanjang tempoh kehamilan. 



Nak ambik cuti bersalin terlalu awal pun boss tak bagi. Kena juga menghadap masuk opis tiap-tiap hari walaupun badan ni tak larat sangat. Balik rumah je habis sakit-sakit badan,mintak la en suami tolong urutkan.


Tapi tak mustahil untuk ibu hamil Puan Ainul ini yang sarat mengandung masih boleh naik flight melancong malah naik tangga yang bertingkat-tingkat tanpa rasa letih mahupun sakit badan. Apa rahsia dia?


Ibu Hamil Kuat Boleh Naik Flight & Panjat Candi Borobudur! Fuyooo! from iReach HD on Vimeo.

Seperti yang kita tahu ibu hamil yang kuat memerlukan 5 vitamin penting sepanjag kehamilan iaitu :

  1. Asid folik -600mcg sehari
  2. Zat besi (iron)- 27mg sehari
  3. Kalsium -1000mg sehari
  4. Protein- 70mg sehari
  5. Vitamin C (asid ascorbik)-70mg sehari


TIPS ELAK KELETIHAN SEMASA HAMIL

1. Dengar apa yang tubuh kita nak
Pada waktu siang tidurlah sebentar contoh masa dalam pejabat kita pada waktu lunch atau morning break. Ambil masa dalam 15minit je tak lama pun supaya badan dan otak boleh rehat sebenatar. Takpun tidur awal pada waktu malam.

2. Cuba ubah jadual
Kalau selalu  kerj overtime balik lambat apa kata sekali sekala balik awal. Kalau surirumah sepenuh masa tu mintak tolong suami jagakan anak sekejap sementara korang nak berehat.

3. Jaga makan
Ibu hamil yang kuat mestilah jaga pemakanan die. Pada trimester 2-3 korang memerlukan 200-300 kalori tambahan agar korang dan anak mendapat zat yang secukupnya. Makan dan minum yang sedikit tetapi kerap boleh menghilangkan masalah loya atau alahan.

4. Bertahaniah
Berehatla secukupnya sementara korang masih mengandung. Nanti bila dah ada anak,tidur confirm tak cukup apatah lagi nak ada masa nak pergi tengok wayang atau bercuti hujung minggu. So sementara ni rehatlah atau bercuti la sepuas-puasnya.

Rujukan : www.babycenter.com

Ini sedikit perkongsian yang Ida nak kongsikan kepada ibu hamil supaya sentiasa kuat bertenaga. Kalau ibu muda ni boleh panjat tangga di Jakarta tak mustahil kita pun boleh mendaki gunung. Amik dekat2 je pun takpe..hehehe

Bila badan sihat dan bertenaga apatah lagi anak dalam kandungan kan? Insyaallah segala urusan bersalin kita nanti akan lebih mudah dan tak mudah letih. Ida doakan yang terbaik untuk korang.

Nak order? sila klik


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.

You Might Also Like

1 comments

  1. ibu mengandung memang patut amalkan supplement. biar nutrisi lengkap. bertenaga sepanjang kehamilan

    ReplyDelete

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)