SUSU TAK CUKUP,IBU PANIK TUMBESARAN TERBANTUT ANAK,APA NAK BUAT?

12:54:00 PM

Assalammualaikum...

Bila lahirnya seorang bayi maka si ibu semestinya akan memberikan susu ibu kepadanya. Bagaimana pula kalau susu tak cukup? Sedangkan si ibu nekad nak susukan anak dan tak nak bagi susu formula.




Si ibu jangan cepat melatah. Takde istilah yang menunjukkan susu tak cukup susu takde. NO!! Itu bukan punca nya tapi alasan bagi si ibu yang taknak susukan anak.


Pengeluaran susu bermula dari "mindset". Kalau dalam otak tu asyik fikir dan sebut. " Susu aku tak cukup,susu takde" of couse la otak itu akan set"ok susu takde" so takde rangsangan untuk pengeluaran susu.


PUNCA KURANG SUSU (LOW MILK PRODUCTION)

1. Kurang menyusukan anak.
2. Menyusu mengikut jadual. Tiada istilah jadual dalam penyusuan. Kita akan tahu bila anak perlukan susu.
3. Sekejap je menyusukan anak. Ida sendiri paling lama menyusu selama 1 jam.(thtway samapi tertido.heheh)
4. Pelekapan yang salah
5. Tidak mengosongkan payudara sepenuhnya sebab menyusukan anak dalam masa yang singkat.
6. Melambatkan penyusan lebih-lebih lagi selepas melahirkan anak.
7. Ubat-ubatan contoh pil perancang menyebabkan susu kurang.(thtway Ida akan teliti kandungan produk kecantikan yang Ida gunakan)
8. Merokok dan pengambilan minuman keras.
9. Pernah menjalani pembedahan payudara.

10. Mengandung lagi! TAHNIAH


CARA MENGATASI MASALAH KURANG SUSU



1. Kerap menyusukan anak. Bayi akan berikan signal jika nak susu.(nursing on demand).
2. Kerap mengosongkan payudara. Boleh mengepam sambil menyusukan anak.
3. Belajar teknik pelekapan yang betul. Mulutnya mesti menutupi keseluruhan areola yang berwarna hita. Jangan biarkan bayi menghisap puting sahaja!
4. Puting tiruan menganggu penyusuan
5. Mengelakkan pemberian susu formula. Kalau boleh jangan terfikir langsung nak bagi.
6. Minum air dengan secukupnya sekurang-kurangnya 3 liter sehari.
7. Makan makanan yang berkhasiat.
8. Pengambilan milk booster dapat membantu. Samada secara tradisional atau moden.
9. Penggunaan pam susu (breastpump) yang sesuai. Double pump membantu banyakkan lagi pengeluaran susu.


SHAKLEE MEMBANTU MASALAH SUSU TAK CUKUP




Mengandungi set B, kalsium dan ESP
  • Sangat dicadangkan untuk ibu yang mengalami masalah penyusuan. 

  • Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari... maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.. 

  • Set yang paling sesuai untuk ibu yang mempunyai stok yang sedikit, atau yang tidak mempunyai stok susu yang banyak. 

  • Bagi ibu-ibu yang baru mula nak menyimpan stok ini adalah pilihan yang tepat, 

  • Set yang paling sesuai untuk ibu yang ingin relaktasi / induce relactation -contohnya ibu telah berhentikan menyusui anak, jika mengamalkan set ini, bersedia untuk pam dengan kerap bagi stimulasi susu, bersama2 tips yang saya bagi, insyaAllah penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu kuat berusaha.
 
Ibu Yg PANIK Nak Tambah Susu Badan; Hingga Sanggup.... from iReach HD on Vimeo.


Dah tengok video di atas? Itu la berkat kesabara dan mindset seorang ibu yang mengatakan bukan alasan susu tak cukup.

Nak order? sila klik




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.

You Might Also Like

0 comments

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)