KENALI WARNA NAJIS BAYI

12:06:00 AM

Apakah najis bayi yang normal?

Sebagai ibu, agak menakjubkan berapa banyak masa yang kita habiskan untuk memeriksa najis bayi kita dalam usaha untuk menentukan sama ada kekerapan, warna dan kepejalan najis itu normal ataupun tidak. Sebenarnya, apa yang normal bagi bayi anda bergantung kepada usia bayi, sama ada dia menyusu badan atau diberikan susu formula, dan sama ada dia sudah mula makan makanan pejal.

Najis bayi anda akan sentiasa berubah mengikut pembesarannya, bermula daripada dia baru dilahirkan hinggalah ke penghujung tahun pertama usianya. Sepanjang tempoh itu anda akan lebih faham tentang apa yang normal baginya.

Tiada kekerapan membuang air besar yang boleh dikatakan tepat dan berapa kalikah yang dikira paling baik. Bagi bayi yang baru dilahirkan, ini bergantung kepada sama ada dia menyusu badan atau diberi susu formula.

Bayi yang menyusu badan tanpa memakan makanan pejal akan membuang air besar lebih kurang empat kali sehari; namun, membuang air besar sekali dalam tiga hari juga dianggap normal dan anda tidak perlu risau mengenai kekerapannya selagi najis bayi lembut dan mudah keluar.
Bayi yang menyusu formula selalunya perlu membuang air besar setiap hari untuk mengelakkan sembelit.

Najis bayi anda akan sentiasa berubah dari segi kepejalan dan warna, daripada lembut dan berwarna kuning cair kepada warna kuning dengan tompok-tompok hijau, dan seterusnya berubah lagi pada keesokan harinya. Ini adalah normal.

Kadang-kadang kita risau tengok najis bayi yang pelbagai warna kan? So, sini saya bagi info sedikit mengenai jenis dan warna najis bayi

1. Najis bayi baru lahir (Meconium)

Najis ni berwarna hitam, melekit2 yang mengandungi bilirubin, amniotic fluid, mucus, skin cell dan lain2 yang terdapat dalam rahim. Kebiasaannya najis ini tidak berbau.Kolostrum dalam susu ibu bertindak sebagai laxative yang akan membantu bayi anda mengeluarkan meconium dalam masa lebih kurang 3 hari. Anda tidak perlu risau dengan warna dan kelekitan najis ini kerana ini adalah perkara normal. Tapi, kalau lebih 3 hari tak habis juga najis jenis ni, sila bara berjumpa doctor yer..

2. Najis bayi yang menyusu susu ibu
Bagi bayi yang menyusu susu ibu, najis nya kelihatan kekuningan seperti golden yellow & curdled milk. Najis ini akan berwarna seperti ini sehingga anda memberi formula milk atau makanan tambahan. Najis ini has a mild smell, mungkin come with loud-even explosive- sound effect (hehhee, anak saya sulung slalu kata, adik cirit lah, umie). Susu ibu merupakan makanan terbaik bayi kita sbb ada kesemua nutrient yang diperlukan untuk anak2 membesar.

3. Najis bayi yang menyusu formula milk
Najis bayi yang menyusu formula milk pulak kekuningan pekat, tetapi lebih besar daripada bayi menyusu bf. Ini kerana susu formula mempunyai molekul yang lebih besar berbanding breast milk. Najis ni agak berbau berbanding bf baby.

4. Najis bayi iron-fortified
Najis berwarma hijau.Rupanya ni la najis baby yang ada mengandungi iron. (saya ada ambik supplement iron untuk tambah darah, baik untuk yang ada anemia).Ini adalah perkara normal. Jangan takut yer. Tapi kalau bayi anada poo dia mcm ni tapi tak ada ambik apa pun iron supplement, sila rujuk doctor anda.

5. Najis bayi ambik solid food
Kalau bayi kita dah mula ambik solid food, najis dia kelihatan to be brown atau dark brown dan lebih pekat dari mentega kacang tu. dan, agak berbau..

You Might Also Like

0 comments

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)