PANDUAN MAKANAN PELENGKAP BAYI
6 BULAN KE ATAS
KUMPULAN BIJIRIN
■Perkenalkan bijirin berasaskan beras kerana lebih mudah hadam dan jarang timbul kesan alahan.
■Ubi kentang ataupun keledek boleh diperkenalkan apabila bayi sudah pandai menyesuaikan diri dgn bijirin berasaskan beras.
SAYUR2AN
■Perkenalkan sayuran berkanji seperti labu, lobak merah, dan ubi kentang.
■Perkenalkan pelbagai sayuran hijau seperti bayam dan sawi.
■Perkenalkan juga sayuran dari jenis buah seperti labu air dan tomato.
BUAH-BUAHAN
■Hanya diperkenalkan selepas bayi diperkenalkan dengan pelbagai jenis sayuran dan dapat menerimanya dengan baik. Ini kerana, buah-buahan mempunyai rasa manis yg semula jadi dan mudah diterima oleh bayi, berbanding rasa sayur-sayuran.
■Pilih buah yg segar, ranum, dan lembut seperti pisang, betik, ciku, dan pear.
■ELAKKAN memberi buah masam dan bergentian tinggi seperti limau dan mangga.
■ELAKKAN buah-buahan di dalam tin kerana tinggi kandungan gula dan bahan pengawet.
KUMPULAN IKAN, AYAM, DAGING DAN SUMBER KEKACANG
■Mulakan dgn sumber protein seperti ikan bilis, tauhu lembut (TIDAK BERPERISA)dan kacang pis sejuk beku.
■Pada usia 6 bulan, simpanan zat besi dalam badan bayi semakin berkurangan. Oleh itu, berikan bayi ikan, ayam, hati ayam, dan daging lembut mengikut keperluan.
LEMAK DAN MINYAK
■Penambahan minyak TIDAK DIPERLUKAN pada peringkat awal kecuali apabila bayi mengalami masalah kurang berat badan.
Alahan Makanan
Makanan yang dikenal pasti boleh memberi alahan ialah:
1.Putih telur
2.Kacang
3.Makanan laut
4.Gandum
5.Buah limau
■ELAKKAN makanan-makanan ini semasa baru memperkenalkan makanan pelengkap kepada bayi.
Garam, Gula dan Bahan Perasa
■TIDAK PERLU sehingga bayi berumur satu tahun.
■Asingkan makanan bayi sebelum menambah sebarang perasa untuk ahli keluarga lain.
1.Putih telur
2.Kacang
3.Makanan laut
4.Gandum
5.Buah limau
■ELAKKAN makanan-makanan ini semasa baru memperkenalkan makanan pelengkap kepada bayi.
Garam, Gula dan Bahan Perasa
■TIDAK PERLU sehingga bayi berumur satu tahun.
■Asingkan makanan bayi sebelum menambah sebarang perasa untuk ahli keluarga lain.
Cara Memberi Bayi Makan:
■Guna SUDU PLASTIK khas bagi menyuap.
■ELAKKAN penggunaan botol bagi memberi bijirin.
■Latih bayi menggunakan sudu ataupun tangan semasa makan
Makanan Semasa Sakit
■Lebih banyak tenaga dan nutrien diperlukan.
■Tanpa makanan yang mencukupi, tisu badan dan lemak tubuh akan digunakan sebagai sumber tenaga; menyebabkan bayi kehilangan berat badan.
Oleh itu, pemberian makanan berkhasiat semasa sakit amat diperlukan bagi membolehkan tubuh bayi melawan penyakit, tanpa menggunakan simpanan nutrien dalam tubuh.
■ELAKKAN penggunaan botol bagi memberi bijirin.
■Latih bayi menggunakan sudu ataupun tangan semasa makan
Makanan Semasa Sakit
■Lebih banyak tenaga dan nutrien diperlukan.
■Tanpa makanan yang mencukupi, tisu badan dan lemak tubuh akan digunakan sebagai sumber tenaga; menyebabkan bayi kehilangan berat badan.
Oleh itu, pemberian makanan berkhasiat semasa sakit amat diperlukan bagi membolehkan tubuh bayi melawan penyakit, tanpa menggunakan simpanan nutrien dalam tubuh.
■Kisar halus ataupun tapis (sedikit cair)
Kekerapan
■1x pada 2-3 hari pertama
■2-3x pada hari seterusnya
Contoh makanan
■Kanji/beras + SI
Minggu 2-4 Tekstur
■Lecek (sedikit kasar dan pekat)
Kekerapan
2-3x sehari
Contoh makanan
■Bijirin beras + SI
■Kentang lecek halus
■Sayuran dimasak dan dilecek (lobak merah, labu, sawi, bayam, kobis bunga, brokoli)
■Buah-buahan yang tidak mempunyai keasidan yang tinggi (ciku, epal, pisang, pear, dan betik yang dilecek kasar)
Kekerapan
■1x pada 2-3 hari pertama
■2-3x pada hari seterusnya
Contoh makanan
■Kanji/beras + SI
Minggu 2-4 Tekstur
■Lecek (sedikit kasar dan pekat)
Kekerapan
2-3x sehari
Contoh makanan
■Bijirin beras + SI
■Kentang lecek halus
■Sayuran dimasak dan dilecek (lobak merah, labu, sawi, bayam, kobis bunga, brokoli)
■Buah-buahan yang tidak mempunyai keasidan yang tinggi (ciku, epal, pisang, pear, dan betik yang dilecek kasar)
Sumber protein
■Ikan bilis (buang tulang sampai ekor dan dihancur halus)
■Tauhu lembut (tidak berperisa)
■Kacang pis (lecek)
■Hati ayam (hancur)
■Ayam (lembut dan dihancurkan)
■Isi ikan (buang tulang dan dilecek)
■Daging lembut (hancur)
7 BULAN Minggu 1 Tekstur
■Lebih kasar, pekat, dan tetap lembut
■Tauhu lembut (tidak berperisa)
■Kacang pis (lecek)
■Hati ayam (hancur)
■Ayam (lembut dan dihancurkan)
■Isi ikan (buang tulang dan dilecek)
■Daging lembut (hancur)
7 BULAN Minggu 1 Tekstur
■Lebih kasar, pekat, dan tetap lembut
Kekerapan
■3-4x sehari
Contoh makanan
■Kanji/beras + SI
■Bijirin campuran (gandum/oat + beras + SI)
■Sayuran dimasak dan dilecek (lobak merah, labu, sawi, bayam, kobis bunga, dan brokoli)
■Buah-buahan yang tidak mempunyai keasidan yg tinggi (ciku, epal, pisang, pear, dan betik yang dilecek kasar)
■Bijirin campuran (gandum/oat + beras + SI)
■Sayuran dimasak dan dilecek (lobak merah, labu, sawi, bayam, kobis bunga, dan brokoli)
■Buah-buahan yang tidak mempunyai keasidan yg tinggi (ciku, epal, pisang, pear, dan betik yang dilecek kasar)
Sumber protein
■Ikan bilis (buang tulang sampai ekor dan dihancur halus)
■Tauhu lembut (tidak berperisa)
■Kacang pis (lecek)
■Hati ayam (hancur)
■Ayam (lembut dan dihancurkan)
■Isi ikan (buang tulang dan dilecek)
■Daging lembut (hancur)
■Tauhu lembut (tidak berperisa)
■Kacang pis (lecek)
■Hati ayam (hancur)
■Ayam (lembut dan dihancurkan)
■Isi ikan (buang tulang dan dilecek)
■Daging lembut (hancur)
Makanan yang mudah digenggam atau dipegang (ketulan lembut)
■Roti lembut
■Biskut bayi (tanpa gula)
■Buah-buahan (pisang, betik)
■Lobak merah
■Keju
■Biskut bayi (tanpa gula)
■Buah-buahan (pisang, betik)
■Lobak merah
■Keju
9-11 BULAN Minggu 1 Tekstur
■Lembut, cincang ataupun potong kecil
Kekerapan
Kekerapan
■3-4x sehari + snek (mengikut selera bayi)
Contoh makanan
Contoh makanan
■Nasi lembik
■Bijirin sarapan pagi (tanpa gula) + SI
■Roti bakar + telur masak hancur ataupun rebus (mulakan dgn telur merah)
■Pelbagai jenis sayuran berwarna (lobak merah, labu, sawi, bayam, kobis bunga, dan brokoli)
■Buah-buahan yang dipotong kecil (ciku, epal, pisang, pear, dan betik yang dilecek kasar)
■Buah-buahan yang kaya vitamin C (oren, betik, jus oren asli tanpa gula)
■Yogurt asli (banyak di kedai-kedai 'pak arab'), puding susu
Sumber protein
■Bijirin sarapan pagi (tanpa gula) + SI
■Roti bakar + telur masak hancur ataupun rebus (mulakan dgn telur merah)
■Pelbagai jenis sayuran berwarna (lobak merah, labu, sawi, bayam, kobis bunga, dan brokoli)
■Buah-buahan yang dipotong kecil (ciku, epal, pisang, pear, dan betik yang dilecek kasar)
■Buah-buahan yang kaya vitamin C (oren, betik, jus oren asli tanpa gula)
■Yogurt asli (banyak di kedai-kedai 'pak arab'), puding susu
Sumber protein
■Ikan bilis (buang tulang sampai ekor)
■Tauhu lembut
■Kacang pis
■Hati ayam (hancur)
■Ayam (lembut dan dihancurkan)
■Isi ikan (buang tulang dan dilecek)
■Daging lembut (cincang)
■Kuning telur (sepenuh masak dan dihancur sedikit)
■Tauhu lembut
■Kacang pis
■Hati ayam (hancur)
■Ayam (lembut dan dihancurkan)
■Isi ikan (buang tulang dan dilecek)
■Daging lembut (cincang)
■Kuning telur (sepenuh masak dan dihancur sedikit)
0 Comments