MAKANAN PELENGKAP BAYI

PANDUAN MAKANAN PELENGKAP BAYI 
6 BULAN KE ATAS

KUMPULAN BIJIRIN

■Perkenalkan bijirin berasaskan beras kerana lebih mudah hadam dan jarang timbul kesan alahan.
■Ubi kentang ataupun keledek boleh diperkenalkan apabila bayi sudah pandai menyesuaikan diri dgn bijirin berasaskan beras.

SAYUR2AN

■Perkenalkan sayuran berkanji seperti labu, lobak merah, dan ubi kentang.
■Perkenalkan pelbagai sayuran hijau seperti bayam dan sawi.
■Perkenalkan juga sayuran dari jenis buah seperti labu air dan tomato.

BUAH-BUAHAN

■Hanya diperkenalkan selepas bayi diperkenalkan dengan pelbagai jenis sayuran dan dapat menerimanya dengan baik. Ini kerana, buah-buahan mempunyai rasa manis yg semula jadi dan mudah diterima oleh bayi, berbanding rasa sayur-sayuran.
■Pilih buah yg segar, ranum, dan lembut seperti pisang, betik, ciku, dan pear.
■ELAKKAN memberi buah masam dan bergentian tinggi seperti limau dan mangga.
■ELAKKAN buah-buahan di dalam tin kerana tinggi kandungan gula dan bahan pengawet.

KUMPULAN IKAN, AYAM, DAGING DAN SUMBER KEKACANG

■Mulakan dgn sumber protein seperti ikan bilis, tauhu lembut (TIDAK BERPERISA)dan kacang pis sejuk beku.
■Pada usia 6 bulan, simpanan zat besi dalam badan bayi semakin berkurangan. Oleh itu, berikan bayi ikan, ayam, hati ayam, dan daging lembut mengikut keperluan.

LEMAK DAN MINYAK

■Penambahan minyak TIDAK DIPERLUKAN pada peringkat awal kecuali apabila bayi mengalami masalah kurang berat badan.
Alahan Makanan

Makanan yang dikenal pasti boleh memberi alahan ialah:
1.Putih telur
2.Kacang
3.Makanan laut
4.Gandum
5.Buah limau

ELAKKAN makanan-makanan ini semasa baru memperkenalkan makanan pelengkap kepada bayi.
Garam, Gula dan Bahan Perasa

TIDAK PERLU sehingga bayi berumur satu tahun.
■Asingkan makanan bayi sebelum menambah sebarang perasa untuk ahli keluarga lain.
Cara Memberi Bayi Makan:
 ■Guna SUDU PLASTIK khas bagi menyuap.
ELAKKAN penggunaan botol bagi memberi bijirin.
■Latih bayi menggunakan sudu ataupun tangan semasa makan
Makanan Semasa Sakit
■Lebih banyak tenaga dan nutrien diperlukan.
■Tanpa makanan yang mencukupi, tisu badan dan lemak tubuh akan digunakan sebagai sumber tenaga; menyebabkan bayi kehilangan berat badan.

Oleh itu, pemberian makanan berkhasiat semasa sakit amat diperlukan bagi membolehkan tubuh bayi melawan penyakit, tanpa menggunakan simpanan nutrien dalam tubuh.


6 BULAN Minggu 1 Tekstur
■Kisar halus ataupun tapis (sedikit cair)

Kekerapan
■1x pada 2-3 hari pertama
■2-3x pada hari seterusnya
Contoh makanan
■Kanji/beras + SI
Minggu 2-4 Tekstur
■Lecek (sedikit kasar dan pekat)

Kekerapan
2-3x sehari

Contoh makanan
■Bijirin beras + SI
■Kentang lecek halus
■Sayuran dimasak dan dilecek (lobak merah, labu, sawi, bayam, kobis bunga, brokoli)
■Buah-buahan yang tidak mempunyai keasidan yang tinggi (ciku, epal, pisang, pear, dan betik yang dilecek kasar)
Sumber protein 
■Ikan bilis (buang tulang sampai ekor dan dihancur halus)
■Tauhu lembut (tidak berperisa)
■Kacang pis (lecek)
■Hati ayam (hancur)
■Ayam (lembut dan dihancurkan)
■Isi ikan (buang tulang dan dilecek)
■Daging lembut (hancur)

7 BULAN Minggu 1 Tekstur
■Lebih kasar, pekat, dan tetap lembut

Kekerapan 
■3-4x sehari
Contoh makanan 
■Kanji/beras + SI
■Bijirin campuran (gandum/oat + beras + SI)
■Sayuran dimasak dan dilecek (lobak merah, labu, sawi, bayam, kobis bunga, dan brokoli)
■Buah-buahan yang tidak mempunyai keasidan yg tinggi (ciku, epal, pisang, pear, dan betik yang dilecek kasar)
Sumber protein 
■Ikan bilis (buang tulang sampai ekor dan dihancur halus)
■Tauhu lembut (tidak berperisa)
■Kacang pis (lecek)
■Hati ayam (hancur)
■Ayam (lembut dan dihancurkan)
■Isi ikan (buang tulang dan dilecek)
■Daging lembut (hancur)
Makanan yang mudah digenggam atau dipegang (ketulan lembut) 
■Roti lembut
■Biskut bayi (tanpa gula)
■Buah-buahan (pisang, betik)
■Lobak merah
■Keju

9-11 BULAN Minggu 1 Tekstur 
■Lembut, cincang ataupun potong kecil

Kekerapan 
■3-4x sehari + snek (mengikut selera bayi)

Contoh makanan 
■Nasi lembik

■Bijirin sarapan pagi (tanpa gula) + SI
■Roti bakar + telur masak hancur ataupun rebus (mulakan dgn telur merah)

■Pelbagai jenis sayuran berwarna (lobak merah, labu, sawi, bayam, kobis bunga, dan brokoli)
■Buah-buahan yang dipotong kecil (ciku, epal, pisang, pear, dan betik yang dilecek kasar)
■Buah-buahan yang kaya vitamin C (oren, betik, jus oren asli tanpa gula)
■Yogurt asli (banyak di kedai-kedai 'pak arab'), puding susu

Sumber protein 
■Ikan bilis (buang tulang sampai ekor)
■Tauhu lembut
■Kacang pis
■Hati ayam (hancur)
■Ayam (lembut dan dihancurkan)
■Isi ikan (buang tulang dan dilecek)
■Daging lembut (cincang)
■Kuning telur (sepenuh masak dan dihancur sedikit)

Post a Comment

0 Comments