HAID TAK TERATUR,RISAU DIRI TAK SUBUR,KESIAN PADA SUAMI,APA NAK BUAT?

11:10:00 PM

Assalammualaikum...

Masalah haid tak teratur selalunya berlaku pada golongan wanita yang dah berkahwin mahupun ibu2 menyusu kerana berlaku perubahan hormon. Ini juga salah satu petanda tahap kesuburan yang tidak baik.



Aliran kitaran haid bagi yang normal ialah 21-25hari yang terjadi dalam masa 2-7hari (subur).

Aliran kitaran haid tak normal berlaku dalam tempoh berbeza-beza. Kadang kala 20hari,28hari atau 30hari.

PUNCA HAID TAK TERATUR

1. Kegemukan

Ini menyebabkan ketidakseimbangan hormon estrogen yang menganggu kitaran haid.

2. Hormon prolaktin tinggi

Bila berlebihan ia menyebabkan pengeluaran telur menjadi kurang dan boleh menyebabkan haid tak datang berbulan-bulan. Please take a note!

3. Terlalu kurus

Bila badan kurus pun menjadi masalah kerana badan tidak mempunyai lemak yang mencukupi. Bab kata gemuk sangat tak boleh,kurus sangat pun tak boleh.."yang sedang-sedang sahaja"(nyanyi2 la plak..hhehhe)

4. Masalah kesihatan

Mungkin korang demam atau selsema atau ada penyakit yang perlukan intensif. Ini pun punca haid tak teratur.



Perkara biasa yang berlaku selalunya bagi wanita yang berumur 40-an.

6. Tekanan

Kalau badan menjadi terlalu stress pun boleh mengganggu kitaran haid kerana ia memperngaruhi hormon korang. So jangan stress2 ye...

7. Penyusuan

Ini berlaku pada Ida sendiri. Selepas bersalin selama 1 tahun Ida tak datang period. Bila period dah datang haid jadi tak teratur. Ini kerana hormon dalam badan kita lebih kepada untuk hasilkan susu. Thatway Ida dapat susukan anak sampai 2 tahun walaupun sedang hamil..wew..

8. Kehamilan

Dah kalau haid tak datang lebih dari tarikh sepatutnya. Cepat2 la pergi beli pregnancy test...dan TAHNIAH!!Welcome to the club...heheheh

9. Tersilap pengiraan

Ini perkara biasa. Sebaiknya korang tanda la dekat kalendar atau download application dalam phone.

10. Masalah tiroid

Hormon tiroid yang dirembeskan mengganngu hormon dan kitaran haid korang.

11. Ubat-ubatan

Contoh jamu,ubat-ubat sakit kronik

12. Ubat pencegah hamil

Kini penyelesaian haid tak teratur akan selesai



Sebab apa GLA COMPLEX sangat sesuai untuk masalah hormon seperti haid tak teratur ni?


Ini kerana kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. 

Kebiasaannya digunakan untuk regulate kitaran haid, simptom PMS, sakit kepala dan untuk mereka yang menopause. 


Haid Tidak Teratur Buat Dia Emo Sokmo, Suami Pun Bingung from iReach HD on Vimeo.

So pasni suami ngan anak-anak takde la jadi mangsa keadaan korang bila stress haid tak teratur. Thatway kalau ada orang ngusik pastu kita nak marah je..mesti diorang akan cakap "datang bulan la tu"..hhehhehe...Jangan tipu la tak pernah ada orang cakap kat korang cmtu. Ni semua sebab apa?sebab hormon la...so tunggu apa lagi...


Lagi 1 paling best Ida nak bagithu,sapa yang ada masalah jeragat kat muka. GLA COMPLEX la yang cadangkan terbaik Ida akan syorkan. SERIUS!

Dapatkan GLA COMPLEX anda sekarang. Penghantaran akan dilakukan dengan segera. GLA COMPLEX akan sampai ke tangan anda dalam masa 2-3hari bekerja insyaallah..

Nak order? sila klik di sini


Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.


You Might Also Like

0 comments

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)