ISU CROTCH CARRIER

12:05:00 AM

Assalammualaikum..

Actually entry kali ini, Ida nak kongsikan sedikit ilmu tentang isu crotch carrier. Maybe ramai ibu bapa yang tak tahu psal ni. Ida sendiri pun tak tahu tapi selepas Ida belajar sedikit ilmu, so Ida nak kongsikan kepada korang supaya lebih banyakkan research dan membaca.


Sebelum ni Ida pernah ceritakan tentang tips pemilihan baby carrier yang betul dan selamat. Kalau sapa yang terlepas, boleh baca di sini

GARIS PANDUAN BABY CARRIER YANG BETUL


1. Kedudukan kaki
Kedudukan kaki bayi perlu diletakkan sekurang-kurangnya pada sudut 90%. Kedudukan kaki yang tinggi memberikan sokongan yang kuat. Dan perlu ada regangan pada bahagian kelangkangnya, Menyokong punggung bayi sepenuhnya seperti gambar di bawah


2. Menyokong tulang belakang bayi

Mestilah menyokong keseluruhan badan bayi


3. Sokongan kepala
Bahagian belakang baby carrier mestilah sampai di atas kepala bayi.

4. Adjustability
Bagi yang akan membawa bayi itu mestilah selaraskan dengan perubahan fizikal bayi.

Ini antara jenis crotch carrier



jenama Bjorn yang famous orang suka pakai


Sapa pernah naik flying fox atau yang lompat tu. Dia ada pasang alat kat bahagian kelangkang kan? Agak-agaknya lompat dari atas ke bawah, die sokong badan kita pada bahagian tuttt...sakit tak? Cuba perhatikan pula keadaan bayi anda dalam crotch carrier ni, sama kan?


sumber:google

Jika nak tahu lebih lanjut tentang kesan crotch carrier ni atau hipdysplasia boleh baca di sini.

Ada 1 lagi kebanyakan ibu bapa suka gune jenis hipseat. Ini pun tak boleh ye.





Dan kenapa tak boleh letak kedudukan anak pada bahagian hadapan seperti ni?



Sebenarnya Ida dah ade baby carrier tapi disebabkan racun dengan design2 baby carrier yang lawa malah boleh custome made ikut design sendiri. Geram plak rasa, kena menabung ni.

cantik kan?

Ini antara vendor yang terpilih (actually Ida yang suka semua vendor ni,cuci mata..ehheheh).

4. https://www.facebook.com/groups/bwbabyultra/

Lagi best kalau korang join group Malaysian Babywearer ni, bleh belajar banyak benda.

Selamat belajar...

You Might Also Like

0 comments

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)