TIPS PEMILIHAN BABY CARRIER YANG SELAMAT DAN BETUL

Assalammualaikum..

Ida ade share 1 jenama baby carrier yang tak selamat digunakan. So ade orang tegur kang kena saman, so Ida dah delete gambar tu dan since ade beberapa orang tanya jenama apa yang bagus. So arini Ida nak kongsikan sedikit tentang pemilihan baby carrier yang selamat dan betul. Ini Ida kongsikan yang Ida amik dari group Malaysian Babywearers.

Apa itu BABYWEARER?

Babywearer itu maksudnya ORANG yang menggendong bayi menggunakan alat menggendong bayi ataupun baby carrier.

Apa itu BABYWEARING?

Babywearing itu pula adalah PERBUATAN menggendong bayi menggunakan alat menggendong bayi....

Apa itu BABY CARRIER?

Baby carrier itu bermaksud ALAT menggendong bayi yang diperbuat daripada kain.

Jadi boleh nampak dengan jelas, babywearer ialah ORANG, babywearing ialah PERBUATAN, dan baby carrier ialah ALAT.


TIPS PEMIIHAN BABY CARRIER YANG SELAMAT DAN BETUL


1. Make sure your baby can breathe. Baby carriers allow parents to be hands-free to do other things … but you must always remain active in caring for your child. No baby carrier can ensure that your baby always has an open airway; that’s your job.

a. Never allow a baby to be carried, held, or placed in such a way that his chin is curled against his chest. This rule applies to babies being held in arms, in baby carriers, in infant car seats, or in any other kind of seat or situation. This position can restrict the baby’s ability to breathe. Newborns lack the muscle control to open their airways. They need good back support in carriers so that they don’t slump into the chin-to-chest position.

b. Never allow a baby’s head and face to be covered with fabric. Covering a baby’s head and face can cause her to “rebreathe” the same air, which is a dangerous situation. Also, covering her head and face keeps you from being able to check on her. Always make sure your baby has plenty of airflow. Check on her frequently.

2. Never jog, run, jump on a trampoline, or do any other activity that subjects your baby to similar shaking or bouncing motion. “This motion can do damage to the baby’s neck, spine and/or brain,” explains the American Chiropractic Association.

3. Never use a baby carrier when riding in a car. Soft baby carriers provide none of the protection that car seats provide.

4. Use only carriers that are appropriate for your baby’s age and weight. For example, frame backpacks can be useful for hiking with older babies and toddlers but aren’t appropriate for babies who can’t sit unassisted for extended periods. Front packs usually have a weight range of 8 to 20 pounds; smaller babies may slip out of the carrier, and larger babies will almost certainly cause back discomfort for the person using the carrier.



Ini beberapa jenis baby carrier yang selamat.



Pemilihan jenis baby carrier juga mengikut berat dan umur



Ini kedudukan yang betul jika anak duduk dalam baby carrier

JENIS BABY CARRIER YANG BAGUS

Ring sling



 yang ni kita akan ikat sendiri je. cam orang indonesia gendong anak diorg. kena pastikan kain wrapping kita tebal dan panjang

Baby carrier Boba


Snuggbaby



Madame Googoo


jenama ni memang cantik2 design die..cute sangat

Tula Baby Carrier


Ni beberapa jenis yang Ida suka. Bagi sesiapa nak beli kena pastikan yang original ye. Harga memang beratus-ratus sebab kualiti dan kekuatan kain untuk menampung anak. Sebolehnya beli dari kedai yang berdaftar jual barangan bayi ni. Contoh Mumdreams, Motherkidz, One Baby World, dll

Ini ade beberapa video tutorial bagi sesiapa yang nak belajar wrapping ni..


ni menggunakan kain batik cm Ida gune


Di sini Ida kongsikan link yang bagus untuk rujukan dan beli baby carrier.

2 comments:

Followers

social network

APDM SAPS