Pages

Monday, July 30, 2018

6 TIPS URUSKAN BISNES DENGAN KESIBUKAN KERJA ATAU KELUARGA

Assalammualaikum...

Sekarang sudah ramai ibu-ibu yang mula berbiaga secara kecil-kecilan samada secara online ataupun offline. Tetapi ramai juga yang perkecilkan ibu-ibu ni mengatakan, wanita tak perlu cari duit cukuplah sekadar uruskan rumahtangga, jaga anak-anak dan sebagainya.




Ramai bertanggapan begitu mungkin sebab fikir ibu-ibu takde masa nak bisnes semua ni. Uruskan rumahtangga pun dah cukup sibuk.

Memang tak dinafikan, bila uruskan keluarga, rumah dan anak-anak ni bagi masa 24 jam pun takkan pernah habis. Dan perkara ni akan dilakukan berulang-ulang pada setiap hari.



Tetapi betul ke ibu-ibu tak boleh berbisnes dengan kesibukan kerja dan keluarga??

Di sini Ida nak kongsikan 6 tips uruskan bisnes dengan kesibukan kerja atau keluarga.

6 TIPS URUSKAN BISNES DENGAN KESIBUKAN KERJA ATAU KELUARGA

1. Ikhlaskan niat


Pastikan niat kita melakukan bisnes kerana Allah Taala. Nak mencari rezeki bagi membantu suami dan menambah pendapatan keluarga.

2. Tetapkan matlamat


Bila kita mula berbisnes jadi kita akan bermulalah perjuangan kita. Tetapkan apa yang korang nak. Apa yang korang nak capat. Buat target.

3. Checklist harian


Pastikan setiap hari korang senaraikan apa yang korang nak buat. Pastikan semua senarai tu korang buat pada hari itu jugak.

4. Jadual harian


Jadualkan apa yang korang perlu lakukan setiap hari. Senaraikan semuanya termasuk lah waktu korang tidur.

5. Displin tinggi


Bila berniaga sambil uruskan kerja dan keluarga korang kena ada displin yang sangat tinggi. Tepati masa, jangan buang masa. Gunakan masa sebaiknya.

6. Mohon doa


Setiap kerja yang kita lakukan mestilah sentiasa memohon doa daripada-Nya agar diberkati dan rah,at agar semua uruskan kita dipermudahkan sentiasa.

Semoga memberi manfaat!
5:40:00 PM / by / 10 Comments

10 comments: