6 PUNCA BERAT BADAN NAIK BUKAN SEKADAR DARI PEMAKANAN

12:57:00 PM

Assalammualaikum...

Ada sesetengah orang tak perlu jaga makan pun, badan tetap maintain je. Ada sesetengah orang, kalau makan skit pun berat akan mula naik. Makan lebih lagila, mendadak berat badan naik.




Sebenarnya berat badan naik kadang kala bukanla disebabkan faktor pemakanan yang berlebihan sahaja, juga boleh disebabkan oleh faktor-faktor lain.


Image result for punca berat badan naik

6 PUNCA BERAT BADAN NAIK

1. Masalah penghadaman

Kita ni makan macam-macam, itu ini semua nak makan. Bila makan banyak tapi kita tak buang. Kalau makanan berkhasiat ok la lagi, bagus untuk kita tapi kalau makanan tidak berkhasiat. Lama-lama lemak makanan tu menempel dalam badan, usus sumbat. Jadi masalah lain pula. Sebab tu la penting supaya sistem penghadaman atau pencernaan kita ni lancar. Dan jangan lupa banyakkan minum air k..

2. Stress

Bila berat badan naik semestinya kita ni akan mula rasa tertekan atau stress, hilang keyakinan dan sebagainya. Bila keadaan ni berlaku, badan kita akan keluarkan hormon kortisol dan insulin akan bertambah dan membuatkan kita nak makan makanan yang berkalori tinggi. Perasan tak, bila kita stress kita akan cari chocolate, aiskrim dan sebagainya.

3. Makan makanan yang tidak berkhasiat

Ini salah satu faktor berat badan naik. Kita ni sebenarnya suka makan makanan yang mudah disediakan. Taknak susah-susah masak kat dapur. Nak benda yang cepat dan mudah. Bila kita tak makan makanan yang seimbang, nutrisi dalam badan kita tak mencukupi jadi tak dapat nak buat kerja-kerja dalam badan ni. Senang kata fungsi dalam badan kita ni jadi tak lancar..tergendala macam tu.

4. Usia semakin meningkat

Bila usia kita ni semakin meningkat, fungsi atau kekuatan dalam badan kita akan menjadi rendah. Segala benda yang kotor atau toksin dalam badan kita ni tak dapat ditapis dengan baik oleh sistem badan kita. 

5. Kurang tidur atau rehat

Badan kita ni sebenarnya memerlukan tidur selama 6-7 jam setiap hari untuk badan rasa lebih segar. Kalau tak cukup tidur malam, dapatkan rehat di siang hari walaupun sekejap. 

6. Berhenti merokok

Ini selalunya berlaku pada kaum lelaki. Bila seeorang tu mula berhenti merokok, selera makan diorang akan mula bertambah dan semestinya berat badan juga akan mula naik. Perasan tak siapa yang merokok ni badan die kurus je macam tak cukup makan, sebabnya badan die ada nikotin. Nikotin ni la menyebabkan lemak diorang mudah terbakar dan kurang rasa nak makan. 

Tapi adakah merokok cara terbaik untuk kurus? 

No..no..memudaratkan lagi ada la kesihatan korang. Mungkin ada cakap..ala orang dulu-dulu hisap rokok sihat je sampai sekarang. Sebabnya orang dulu persekitarannya bukan macam kita sekarang. Tanyala diorang ada ke makan junk food, fast food macam kita sekarang.





Elemen dalam Set Kurus Shaklee ni terbahagi kepada 3 bahagian

Stage 1 - Pecah dan cairkan lemak
Stage 2 - Singkirkan lemak (detox)
Stage 3 - Diet sihat bertenaga elak lapar

3 PROSES UNTUK MENURUNKAN BERAT BADAN

1. BAKAR


Lemak boleh dibakar dengan mengambil Lecithin Shaklee dan Omegaguard Shaklee. 

Apa beza makan lecithin dan omegaguard?

Omegaguard ini sebenarnya membantu membakar lemak lebih cepat berbanding Lecithin.

Pendekkan macam ni la, kita imagine kalau kita nak ke Siam, naik flight (omegaguard) lagi cepat sampai berbanding kita drive (Lecithin). Naik flight mmg mahal sebab kemudahan lebih dan mestilah cepat smpai ke destinasi. Macam tulah jugak dengan Omegaguard dan Lecithin.Sebenarnya kalau dapat makan 2-2 lagi superbb kan..

2. BUANG/DETOX

Kenapa kena detox?

Detox adalah proses membersihkan usus dimana toksin,lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Lepas dinding usus dah bersih barulah nutrien2 dapat diserap dengan lebih baik.

Apa bezanya Alfalfa dan Herblax?

Kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama iaitu menyingkirkan lemak cuma Alfalfa disarankan kepada ibu-ibu yang sedang menyusukan,Herblax tidak digalakkan kepada mereka kerana dikhuatiri akan effect kat baby.

Herblax adalah julab semulajadi yang akan buat kita cepat rasa nak buang air besar sehari cuma 2-3kali jer. Takde la sampai korang rasa nak pengsan atau lemah badan. Tapi ada je ibu-ibu menyusu yang ok je makan Herblax ni, macam pengalaman Ida, Anak tak tahan, cirit die. Sebab itu la Ida amik Alfalfa je

3. MEMBINA

Cinch Shake dan ESP adalah 2 supplemen yang memberi sumber protein kepada kita.Ia membina dan mengekalkan otot,mengelakkan kulit menjadi mengeleber. 

Protein juga membuatkan kita rasa kenyang. Ia meningkatkan metabolisma kita,diet keterlaluan akan memperlahan metabolisma,itu akan menyebabkan badan kita kejap naik kejap turun cam yoyo.

Testimoni 1:


Testimoni 2:


Testimoni 3:





Klik di sini untuk pembelian segera




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp : www.wasap.my/0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

You Might Also Like

2 comments

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)