6 PUNCA HB LOW SEMASA HAMIL,BAHAYA KE?

3:44:00 PM

Assalammualaikum..

Ibu-ibu hamil sering kali akan menghadapi masalah hb low setiap kali buat pemeriksaan di klinik pada setiap bulan. Tapi bila special kes hb terlampau low ni memang setiap minggu la kena buat pemeriksaan kat klinik.




Anemia disebabkan darah tidak mengandungi sel darah merah sihat yang mencukupi untuk mengangkut oksigen ke seluruh tisu badan termasuklah kepada bayi dalam kandungan.

Di Malaysia 35% ibu mengandung menghadapi masalah anemia atau hb low ringan dan kebanyakkannya orang India dan orang Melayu. Manakala 47.5% wanita luar bandar disahkan menghidapi anemia ketika lawatan antenatal pertama




Punca masalah HB low

1. Kekurangan volum darah ~ cecair mengalir dalam saluran darah seperti pendarahan yang tidak boleh terkawal



2. Dehidrasi ~ Dehidrasi mengurangkan kandungan cecair dalam badan seperti kes muntah yang teruk dan cirit-birit

3. Masalah jantung ~ Denyutan jantung yang agak cepat mahupun sebaliknya yang terlalu lambat dan keadaan otot yang lemah


4. Kekurangan faktor penting seperti zat besi, vitamin B12, folat dan ‘erythropoitein’

5. Kekurangan hormon : Paras hormon tiriod yang rendah

6. Gangguan pembentukan sel darah merah seperti talasemia
Bahaya ke kalau hb low ni? Apa risikonya?

Risiko kepada ibu mengandung


- Mengalami Keguguran 
- Mengalami kegagalan jantung 
- Ibu boleh pitam atau mudah pitam/pengsan 
- Pendarahan semasa hamil dan bersalin 
- Risiko mengalami penyakit berjangkit 
- Risiko kepada Bayi Dalam Kandungan

Risiko kepada bayi dalam kandungan




- Lahir pramatang atau tidak cukup bulan 
- Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg 
- Anak lemas semasa lahir atau Aspyxia Intrauterine growth restriction (IURG) atau pertumbuhan janin terbantut. 
- Mati ketika dilahirkan atau stillbirth.

Bagaimana cara untuk stabilkan masalah hb semasa hamil?


1. Pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi 

Ini kerana zat besi menbantu merangsang pembentukan hemoglobin di dalam sel darah merah. Contohnya seprti daging ayam, sayuran hijau, kekacang, hati, buah labu tembikai, buah prun dan kismis.

2. Pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin C

Hah.jangan salah sangka kalau fikirkan oh amik Vitamin C ini untuk kulit cantik. Oh..no..no. Vitamin C ini sebenarnya membantu penyerapan zat besi ke dalam tubuh. Contohnya seperti buah oren, strawberi, betik dan sayuran hijau

3. Pengambilan supplement tambahan

Penting ke pengambilan makanan tambahan ni? Penting sebab kita bukannya setiap hari boleh nak makan semua makan-makan seimbang ni kan. Malah disyorkan oleh perubatan sebagai cara untuk atasi masalah anemia atau hb low ni.


VITALEA

Mengandungi zat besi yang membantu pembentukan sel darah merah danmenghasilkan sel darah merah yang sihat. Zat besi menjadi sebahagian drpd struktur hemoglobin yg membawa okseigen ke tisu dan sel.

VITAMIN C

Membantu penyerapan vitamin B12 dan zat besi.Malah juga membantu pengeluaran hemoglobin dan meningkatkan pertahanan badan.

B-COMPLEX

Meningkatkan sel darah merah dan hemoglobin. Ia lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B termasuk B12 dan folat






Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil - Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo.

Klik di sini untuk pembelian segera
Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : chintashoope@gmail.com
No Id: 1074293

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya

You Might Also Like

3 comments

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)