ANAK TUMBIH GIGI SEAWAL USIA 6 BULAN

11:47:00 PM

Assalammualaikum...

Perkembangan dan tumbesaran setiap orang anak semuanya berlainan. Mahupun dari segi pergerakan,percakapan mahupun pertumbuhan gigi mereka. 



Kebanyakkan ibu-ibu bimbang sebab gigi anak mereka tak tumbuh lagi. Bagaimana pula anak tumbuh gigi seusia 6 bulan? Kalau kat klinik,nurse cakap "Awalnya tumbuh gigi nanti crpat rosak".

Betul ke?

Tak tahu la tapi bagi Ida kalau ibu jaga sebaiknya gigi anak die.Tak bagi makanan manis atau makanan ringan,insyaallah gigi akan kekal kuat dan cantik.

Anak-anak Ida memang tumbuh gigi awal. Umur 6 bulan dah ada 2 batang gigi. Bila dah masuk 1thaun dah ada lebih kurang 8batang gigi.


Ida memang jaga pemakanan setiap apa yang diorang makan. Lebih-lebih lagi makanan manis seperti chocolate,aiskrim. Lepas makan je memang Ida ajar diorang supaya minum air banyak. Pastikan juga anak-anak menggosak gigi tu 3kali sehari. Jangan biarkan sisa makanan melekat di celah gigi tu.


Jangan risau ye ibu-ibu kalau anak tumbuh gigi awal seusia 6bulan itu adalah normal. Kajian mengatakan pertumbuhan gigi anak menunjukkan perkembangan anak-anak tersebut.

Wallahuallam...mungkin ada benarnya jugak

You Might Also Like

1 comments

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)