TIPS PEMILIHAN MAINAN ANAK-ANAK

11:24:00 PM

Assalammualaikum..

Lepas dari mandi pantai semalam. Badan ni rasa penat dan mengantuk sangat. Asyraf pula demam dan batuk. Sampai muntah. So malam ni kena standby mata la nak tuam kepala Asyraf..padahal memang Ida selalu tidur lambat pun.hehehe. Jap lagi nak kena sapu garlic oil skit.



Entry ni saja nak kongsikan tips pemilihan mainan anak-anak. Kita nak bagi anak-anak bermain pun kena tengok jenis mainan samada sesuai atau tak dengan umur die. Takkan la nak bagi anak-anak kita yang umur 1 tahun tu maian benda-benda kecik kan. Dah la umur ni diorang memang jenis suka bawa masuk dalam mulut.

TIPS PEMILIHAN MAINAN ANAK-ANAK

Antara contoh mainan anak-anak untuk usia 6-12bulan 

1. Stacking rings



Mainan jenis ni akan menyusun dari saiz kecil hingga besar dengan warna yang berbeza. Mesti ada kan beli untuk anak? Ni untuk anak belajar memegang dengan betulmengenal warna dan saiz yang berbeza.

2. Shape sorting bus


Mainan jenis ni mempunyai pelbagai bentuk seperti bulat,bulan,bintang dan dimasukkan ke dalam objek untuk bentuk tersebut. 

3. Light and sound walker


Ada pelbagai bentuk alat permainan yang boleh membantu bayi belajar berjalan. Penggunaan baby walker adalah tidak disarankan oleh kebanyakan pakar pediatrik kerana sebenarnya ia langsung tidak membantu anak belajar berjalan.Dengan alat permainan ini, anak bukan hanya belajar berjalan tetapi juga menolak, duduk, membongkok dan melatih jari tangan untuk memutar dan memasukkan objek.

rujukan: Pama

You Might Also Like

6 comments

  1. mainan untuk merangsang minda dan otot bayi

    ReplyDelete
  2. Anak buah ena penuh dengan mainan ni.. last last dia nak main periuk nasi juga, gedegang gedegung.. hurmm sabar jelah

    ReplyDelete
  3. Setiap permainan memberikan rangsangan yang berbeza kapada anak-anak.
    Tips yang bagus.

    ReplyDelete
  4. budak2 memang suka main kan..

    Salam & hi awak,

    Mintak maaf semua peserta Pencarian Bloglist April, Mei & Jun 2015 by BBL. Baru je update senarai bloglist terbaru.

    Boleh rujuk entri ini ya

    http://budakbandunglaici.blogspot.com/2015/04/update-senarai-bloglist-mei-jun-julai.html

    ReplyDelete

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)