7 TIPS BERPUASA KETIKA HAMIL,ELAK ANAK TAK KUAT SEBAB MAK TAK CUKUP TENAGA,BACA SINI

12:20:00 AM

Assalammualaikum..

Paling merisaukan seorang ibu yang berpuasa ketika hamil. Mana tak nya si ibu badan tak bertenaga dan terlalu lapar. Risau anak dalam kandungan tak dapat nutrisi yang cukup dan tak kuat.




Badan pula rasa letih je. Buat kerja skit nak baring,pastu rasa pening-pening nak pitam. Sampaikan tak larat nak berjalan sebab terlalu letih. Tak pasal-pasal tak dapat nak berpuasa sebab takde tenaga.

7 TIPS KEKAL BERTENAGA KETIKA BERPUASA

1. Jangan tinggalkan sahur

Ramai yang amik sambil lewa bab sahur ni. Lebih kurang macam sarapan di mana kita perlukan gizi untuk kekal bertenaga sepanjang berpuasa seharian.Sabda Rasulullah saw,"sahurlah kamu, kerana dalam sahur itu terdapat berkat yang besar".

2. Jangan tangguhkan waktu berbuka

Berbuka dengan makanan yang karbohidrat sederhana untuk memberi tenaga semula. Pengambilan B-complex juga membantu untuk kekal bertenaga.

3. Atur menu makan.

Kita perlukan 5 gizi penting setiap hari etc protein,karbohidrat,lemak,vitamin dan mineral. Makanan yang tinggi serat membantu untuk elakkan perut rasa cepat lapar.

4. Elak minum air sejuk ketika berbuka dan gula tinggi.

Boleh gantikkan minuman manis dengan kurma atau minum air suam ketika berbuka. Ini kerana ketika kita berpuasa perut kita dalam keadaan berasid so takde la die 'terkejut' selepas seharian perut kosong.

5. Melakukan senaman ringan

Takde alasan bepuasa tak boleh bersenam. Takde la suruh jogging sekeliling taman cukuplan sekadar berjalan santai, regangan badan selama 1-2jam sebelum berbuka.

6. Banyakkan minum air selepas berbuka

Sebab seharian kita kekurangan air dalam badan so kita kena topup balik air dalam badan dengan pengambilan air yang banyak dari berbuka hingga sahur. Ini juga tips Ida kekal bertenaga bagi ibu yang menyusukan anak.

7. Jangan tidur selepas sahur

Elakkan tidur selepas sahur. Beri laluan kepasa makanan untuk dihadam supaya kita tak rasa lapar nanti. Jika sapa pernah buat,kalau tidur selepas sahur. Bila bangun je mesti perut akan rasa lapar. Betul tak?



Tapi bagaimana mak cik yang mengandungkan anak keempat ni begitu bertenaga sepanjang beliau berpuasa malah kesan begitu positif pada kelahiran anaknya kali ini.


Puasa Semasa Hamil Tak Semestinya Lembik Lunyai. Tengok Betapa Cergas Makcik ni... from iReach HD on Vimeo.

Alhamdullilah hasil pengambilan ESP Shaklee dan Set Ibu Mengandung memberi kesan yang luar biasa pada tumbesaran dan kulit si anak. Walaupun ada jaundis tapi tak seteruk adik beradiknya yang lain yang pasti kulit anaknya cantik. Walaupun dalam keadaan hamil,mak cik ni kekal bertenaga ketika berpuasa sehingga dapat berpuasa penuh. So taknyah la ganti pose nanti kan..heheheh

Jika seorang mak cik yang berumur 34tahun ni boleh kekal bertenaga ketika berpuasa,kenapa kita yang muda ni tak secergas mak cik ni?Ee...malu la kat mak cik ni..


Nak dapatkan Set Ibu Mengandung ni mudah je. Boleh hubungi Ida atau klik saja di sini




Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.


You Might Also Like

2 comments

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)