BERCUTI TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI MELAKA

5:07:00 PM

Assalammualaikum..

Sebelum ini Ida ada bagitahu yang Ida tak dapat nak update blog selama 1 minggu sebab pergi bercuti ke Melaka. So kali ini Ida nak kongsikan tempat-tempat menarik yang Ida singgah di Melaka. 

Kami bertolak pada hari Selasa petang so memang tak ke mana-mana la. Sampai pun malam nak dekat pukul12 juga la. So memang suami takda booking mana-mana hotel. Masa dalam kereta google je hotel mana yang menarik dan selesa. So jumpe la dengan Dream Suites Hotel. Actually ada 1 lagi Dream Hotel kat depan hotel ni tapi hotel lama. Yang Ida stay ni hotel yang baru.


maaflah gambar dari google sebab terlupa nak snap gambar

Bagi Ida bilik dia boleh tahan, harga pun sepatutnya RM110 untuk 1 malam tapi husband sembang-sembang dengan owner dia dapatkan RM90 semalam.Untung la..hehhehe. Ada katil Queen dan single. Siap ada fitting room lagi tapi tak semua bilik sama. Lantai dia pun lain-lain. Bilik air pun boleh tahan la, siap ada bath tub lagi. Ada kemudahan wifi dan astro.Ok la kan.




abaikan bilik yang berselerak. Habis anak-anak dok main.

So keesokan harinya bermulanya percutian kami di Melaka. Tempat pertama yang Ida pergi ialah Muzium Kapal Selam Melaka. Harga masuk untuk dewasa hanya RM3 sahaja. Ini maklumat yang Ida ambil dari google.



Muzium Kapal Selam Melaka di Pantai Klebang adalah muzium kapal selam pertama di Malaysia.Kapal selam bernama SMD Ouessant Agosta 70 dari Perancis ini dahulunya dimiliki oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan merupakan tempat latihan krew pertama kapal selam negara ini.

Dibina pada tahun 1979, kapal seberat 1,200 tan ini dibawa ke Malaysia untuk dijadikan muzium dengan perbelanjaan sebanyak RM 12.6 juta sebagai simbol kemajuan negara dalam bidang pertahanan maritim.Kali terakhir Agosta 70 ini digunakan ialah sewaktu pelayaran di lautan Atlantik pada tahun 2009. Ia kemudiannya dijadikan kapal latihan sebelum diangkut menggunakan kapal kargo dan ditarik ke pantai Klebang oleh sebuah trailer khas dengan 480 tayar sebelum diletakkan di Dataran 1Malaysia.






Menarik masuk dalam muzium kapal selam ni. Memang nampak geseran torpedo pada mesin die. Dalam ni tak panas sebab ada aircond tapi kat luar memang panas sebab muzium ni ada kat sebelah pantai, kawasan dia memang terpelosok skit sebab ada pembangunan dan jalan baru nak buat. Mula-mula memang giveup nak cari tapi sebab husband nak masuk juga so kami redah jelah.

Disebabkan terlalu panas, so ajak husband pergi tempat sejuk skit. So kitorang jalan-jalan kat Makhota Parade Melaka jadi kami singgah makan sekali kat food court dia. Husband nak beli kasut tapi takda yang berkenan. Jadi kami pusing-pusing je kat sana dan terus balik hotel sebab anak-anak dah kepenatan.


berbaby wearing gilir-gilir dengan husband. Asyraf sempat minta belikan bola masa singgah kat kedai Al-Ikhsan

Selepas magrib kitorang makan seafood dekat Medan Ikan Bakar Muara Sg.Duyung. Sedap dan berbaloi. Masa sampai sana, belum ramai lagi. Dok cari parking kereta, tu dia banyak plak kereta yang masuk. So memang terbaik la hot la tempat dia kan.


abaikan Ida yang dok melantak tu sambil pegang anak.hehehehe

Hari kedua kami ke Zoo Melaka. Memang tempat yang Ida nak sangat bawa Asyraf pergi. Dah lama nak bawa dia tapi tak berkesempatan. Dia dok tengok dalam buku dengan tv je, so nak bagi dia tengok secara real. Harga tiket masuk RM15 untuk dewasa dan RM6 untuk kanak-kanak. Masuk je Asyraf la paling best, habis semua binatang dia ajak tengok. Mulut tu tak berhenti-henti bercakap dan tanya.




tengokla betapa sukanya Asyraf


Kitorang pergi sampai tenghari, so rehat kejap kitorang pergi makan dengan adik ipar. Kebetulan dia study dekat Uniten Melaka. Last semester rasanya, nak siapkan projek. Lepas tu, sambung balik berjalan ke Menara Taming Sari. Tiket masuk RM10 untuk dewasa RM5 untuk kanak-kanak. Pada mulanya nak bawa anak-anak naik beca dekat Kota A'Famosa tapi sebab masa perjalanan selama 45minit nak pusing 1 Melaka, tak jadi la sebab takut si Aqil menangis nak susu. Lagi 1 suami kecian dekat si pembawa beca tu, kebanyakannya dah tua. Katanya kecian plak nak kena bawa dia.hehehehe.




Ingat petang tu nak jalan-jalan sekejap kat Kota A'Famosa tapi cuaca tak menginzinkan so Ida just shopping kat Dataran Pahlawan. Beli la beberapa helai baju, cenderahati dan kerepek. Alang-alang terus makan malam kat kedai atas tu.

Last day kitorang dekat Melaka, kebetulan kawan-kawan suami baru sampai nak holiday dekat Melaka. Pagi kami sarapan di Dataran Pahlawan. Kemudian hanya bergambar di Muzium Samudera, ramai kat dalam malas nak bersesak. So kitorang masuk dalam Muzium Kapal TLDM bertentangan dengan Muzium Samudera. 




Nak bawa anak naik Melaka Duck Tour dan Melaka River Cruise tapi masa perjalanan dia tak mengizinkan untuk naik. Kesian kat anak-anak takut nak terkencing la apa la..huhuh. So tamatlan perjalanan kami di Melaka, Hope apa yang Ida kongsikan boleh la korang senaraikan untuk percutian korang nanti.

SELAMAT BERCUTI DI MELAKA!!

You Might Also Like

10 comments

  1. Boleh juga menginap Di Anugerah Homestay Melaka..
    terdapat pelbagai pilihan ada..
    dari Teres 3 bilik, Villa 4 bilik dan Banglo 5 Bilik..
    Rumah pun baru2 lagi..

    www.AnugerahHomestay.com

    http://www.anugerahhomestay.com/2013/12/senarai-anugerah-homestay.html

    ReplyDelete
  2. waa menarik je nampak hidangna makanan tu .. macam nak pergi cuna .. weekend boleh jenggah jugak ni :)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    Wassalam

    ReplyDelete
  4. Anda boleh dapatkan senarai homestay Melaka yang murah di Melaka berhampiran lokasi pelancongan di Bandar Hilir dan Klebang sila lawati;
    http://www.homestaymelaka.com.my atau http://homestaymelaka.worldheritage.com.my

    Bagi penginapan apartment dan hostel murah untuk rombongan ke Melaka boleh lawati http://www.indahkembara.com

    ReplyDelete
  5. Kami menyediakan penginapan berkonsepkan Apartment dan Hostel dengan harga yang berpatutan di Bandar Melaka dan Klebang, Melaka. Sesuai untuk rombongan dan pelajar sekolah. Lawati http://www.indahkembara.com

    ReplyDelete
  6. x pernah pegi muzium ni walaupun pernah tinggal di melaka dahulu...ruginya!

    ReplyDelete

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)