5 PERKARA PERLU DIELAKKAN UNTUK KURUS

Assalammualaikum...

Mesti ramai yang telah guna macam-macam produk untuk kuruskan badan tetapi masih tidak berjaya. Akhirnya mula dah putus asa dan salahkan produk. Sebenarnya bukan salah produk tapi diri kita sendiri, tak nak workout, skip makan dan faktor persekitaran. Di entry lepas Ida ada kongsikan cara yang betul untuk turunkan berat badan. Tapi kali ni Ida nak kongsikan 5 perkara yang perlu dielakkan untuk kurus.

5 PERKARA PERLU DIELAKKAN UNTUK KURUS

1. Air Conditioner (AC)

Mengikut My Health News Daily, saat berada pada masa yang agak lama di suhu yang dingin, tubuh tidak perlu bekerja untuk mendinginkan atau menghangatkan tubuh. Bila tubuh berada di dalam zone bermalas-malasan, apa yang terhasil? Berat badan yang semakin bertambah atau gemuk!

Berdasarkan penelitian yang diterbitkan di International Journal of Obesity, daerah selatan Amerika Syarikat memiliki populasi obesiti yang paling tinggi di antara negeri Amerika lainnya. Diketahui, rata-rata rumah di sana menggunakan AC. Setiap tahunnya, permintaan akan AC rumah meningkat dari 37% hingga 79% tiap tahunnya.

2. Kurang Tidur

Menurut penelitian yang dimuat dalam jurnal Archives of Disease in Childhood, jika seseorang tidak cukup istirahat, ia boleh memengaruhi pembentukan glukosa yang boleh mengakibatkan penyakit diabetes.

Kurang tidur boleh menambah rasa lapar dan anda mula mencari kudapan untuk menghilangkan rasa lapar. Selain itu juga kurang tidur membuat tubuh merasa penat sepanjang hari sehingga aktiviti fizikal pun berkurang. Kurangnya olahraga dan tidak aktif aktiviti fizikal boleh menyebabkan berat badan naik lebih cepat.

3. Menyalakan Lampu Saat Tidur

Kebiasaan menyalakan lampu saat tidur boleh menambah beberapa inci lingkar pinggang Anda. Tidur dengan lampu kamar tetap menyala akan membuat Anda sering terbangun. Terbangun di malam hari, berpotensi membuat Anda lapar dan mengudap makanan yang ada di dapur.

4. Pencemaran

Menurut hasil kajian yang dijalankan Critical Reviews in Food Science and Nutrition, pencemaran boleh mempengaruhi metabolisme tubuh.

Zat-zat berbahaya seperti endocrine (zat kimia yang terdapat pada plastik) dan sisa pembakaran sampah yang ditemukan dalam tubuh manusia, sering dihubungkan dengan obesiti. Begitu juga dengan zat yang terdapat dalam pestisida. Zat-zat ini mengganggu sistem tubuh dan memperlahankan metabolisme.

5. Kumpul Bersama Teman yang Suka Makan

Dikutip dari That’s Fit, para peneliti dari Duke University menemukan bahawa pola makan seseorang dipengaruhi oleh suatu kelompok atau teman-temannya. Bila kita berkumpul dengan kelompok teman yang gemar makanan berlemak atau manis, secara tidak sadar kita akan mengikuti cara makan mereka.

Mungkin bagi yang badannya kecil, makan banyak bukanlah masalah. Tapi untuk yang mudah gemuk, mengikuti pola makan temannya yang kurus dan rakus akan membuat berat badannya bertambah dengan cepat.


Oleh itu, jika anda telah melakukan kesemua tips untuk kurus tetapi masih gemuk malah berat makin bertambah-tambah, sila semak 5 perkara di atas. Mana tahu jika dengan diet yang sihat, senaman serta 5 perkara yang perlu dielakkan di atas, korang akan dapat bentuk badan yang diinginkan.

Mungkin korang ingin cuba SET KURUS SHAKLEE paling laris dan berkesan ni. Sila klik di sini.

Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210

Fanpage : Mummysupplementshop
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

*setiap pembelian anda wajib akan mendapat konsultasi percuma yang berterusan dari saya.

2 comments:

  1. Musim panas sekarang sangat mencabar jugak rasanya nak tidur tanpa aircond

    ReplyDelete
  2. Kumpul kawan2 yang suka makan..
    Bukan kawan dah sekrang..
    Isteri yang kuat makan..Suami tolong habiskan makanan..
    Cam mana nie??

    Ikhlas Dari
    Along Misuari

    ReplyDelete

Followers

social network

APDM SAPS