CARA PENYELESAIAN RAMBUT GUGUR SELEPAS BERSALIN

11:17:00 PM

Assalammualaikum..

Cakap tentang rambut gugur. Okeh fokus selalunya mesti kaum wanita la kan. Lebih-lebih lagi bagi ibu2 yang selepas bersalin. Jadi cam satu trauma tau sebab Ida sendiri mengalaminya. Rasa stress sangat lebih-lebih lagi en.suami selalu tegur," g kutip rambut awak tu, banyak sangat atas lantai ". Ida sendiri dah xthu nak buat apa. Macam2 syampoo dh gune tapi masalah sama still datang. So jom Ida kongsikan cara penyelesaian bagi rambut gugur selepas bersalin ni.



Antara punca rambut gugur selepas bersalin adalah disebabkan oleh:

  • Perubahan hormon
  • Tekanan
  • Berusia dan memiliki ramai anak
  • Pola pemakanan tidak sihat
  • Faktor usia

CARA PENYELESAIAN RAMBUT GUGUR SELEPAS BERSALIN

1. PROTEIN(ESP Shaklee)

Kekurangan protein dalam badan adalah antara punca rambut tak sihat, gugur dan rapuh, kerana rambut dibuat daripada protein! Tapi banyak mana protein yang kita perlukan dalam sehari? 


Bergantung sebenarnya kepada peratus lemak dalam badan, berat badan dan aktiviti fizikal seharian kita. Lebih banyak aktiviti fizikal, lebih banyak protein diperlukan dalam diet harian, bagi membolehkan protein memperbaiki dan membentuk otot badan. Dan lebih banyak protein diperlukan untuk ibu hamil atau mereka yang terdedah kepada radiasi, mereka yang mudah dapat jangkitan penyakit. Antibodi yang kita perlukan untuk melawan penyakit dibuat daripada protein. Sebab tu kita perlu jumlah yang cukup untuk keperluan harian dan badan kita.

2. ZINK Complex Shaklee

Kekurangan zinc (dan mineral lain) berkait dengan keguguran rambut kerana ia boleh menyebabkan helaian rambut menjadi lemah dan lambat untuk tumbuh semula. 

Apabila kita ada zinc yang cukup, ia membantu mempercepatkan pembentukan semula sel, pembinaan tisu dan pembaikan semual tisu yang rosak. Zinc juga penting untuk maintain pengeluaran minyak di kelenjar yang melekat pada folllicle rambut, jadi rambut jadi lebih kuat.

Satu hubungan penting di antara tahap zink yg rendah membolehkan DHT menjadi tinggi (dihydrotestosterone; musuh rambut anda) dalam badan. Lebih zink = DHT kurang; kurang zink = DHT lebih.


So bagi ibu2 yang dah bersalin boeh terus makan sebab 2 produk ni juga termasuk dlm Set Berpantang Shaklee, best kan? (kaum wanita yg ada mslh yg sama juga dicadangkan set ni).


Rambut Gugur Merimaskan, Terutama Wanita Bertudung Ini... from iReach HD on Vimeo.

Nak order? sila klik



Sebarang pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya:

NURUL AQIDAH AZAHAR
(YOUR TRUSTED SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR)
sms/whatsapp 0174636210
Email : Aqidgirl_88@yahoo.com

You Might Also Like

1 comments

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)