JIGSAW PUZZLE: RANGSANG MINDA ANAK

2:08:00 PM

Assalammualaikum...

Ramai yang taj tahu permainan jigsaw puzzle ni dapat rangsang minda anak2 kita..Ida ade belikan untuk Asyraf..memang susah skit nak cari yang tebal dan besar..kalau yg kertas nipis tu takut cepat koyak..Mula2 memang Asyraf tak pandai tapi lama2 die dah boeh buat sendiri,,praktis make perfect kan..

Ni Ida share kan kebaikan jigsaw puzzle yang Ida amik dalam PaMa




Kebaikan permainan Jigsaw Puzzle

1. Satu permainan yang boleh dimainkan oleh sesiapa sahaja pada apa jua peringkat umur. Jadi, ia adalah satu aktiviti santai keluarga yang menyeronokkan.

2. Ia juga dapat membantu koordinasi mata dan tangan anak-anak dan memudahkan dia untuk belajar membaca nanti.

3. Jigsaw puzzle membantu otak kanan dan kiri saling berhubung dan meningkatkan keupayaan untuk belajar dan menjadi anak yang pintar.

4. Perasaan apabila menyambungkan walau sekeping puzzle di slot yang betul pasti mengujakan sesiapa sahaja.

Sekiranya anda tidak pernah bermain permainan ini, apa kata lakukan ia sebagai aktiviti bersama keluarga di masa lapang. Anak-anak pasti teruja. Mulakan dengan jenis jigsaw puzzle yang mudah terlebih dahulu sekiranya usia anak-anak masih kecil.

Kemudian bila sudah cekap, anda boleh bertukar kepada puzzle yang lebih mencabar. Pasti ia lebih menyeronokkan.

You Might Also Like

0 comments

Followers

TRAVEL DESTINATION

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)

GRUP MAMA BLOGGERS MALAYSIA (GMBM)